Galareta do karpia
gotujmy.pl/mysza75
Newsy

Chcecie zrobić karpia w dobrze sklarowanej galarecie? Jej sekretem jest ten 1 składnik

Polacy mają w swoich kajetach z przepisami dziesiątki wersji karpia. My proponujemy wam dziś tę przepyszną rybę w przejrzystej i klarownej galarecie. Przygotujcie ją razem z nami!
Hubert Rój
grudzień 17, 2020

W dzisiejszych czasach w sklepach mamy już znacznie większy wybór ryb przed świętami niż jeszcze kilkanaście lat temu. Ale tradycja zobowiązuje, a karp to karp.

W związku z tym, nasze wigilijne stoły uginają się od karpi smażonych, duszonych, pieczonych, gotowanych. Gdzieniegdzie nadal żywa jest tradycja przygotowania karpia w galarecie.

Dzisiaj pomożemy wam przyrządzić takiego właśnie karpia. Zapomnijcie o mętnej i nieestetycznej galarecie. Z nami na pewno się uda, a to danie stanie się pozycją obowiązkową na lata!

Karpia w galarecie polecamy przede wszystkim osobom, które mają problemy z trawieniem. Karp jest sam w sobie dość tłustą rybą. Jeżeli go ugotujemy, unikniemy nasączenia go dodatkowym tłuszczem, jak miałoby to miejsce w czasie smażenia.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na karpia w galarecie

Nie będzie to zbytnio trudny przepis, ale warto wziąć sobie do serca kilka krótkich rad, dzięki którym  tak przyrządzona ryba zrobi furorę 24 grudnia w waszych domach.
Jeden, a w zasadzie dwa składniki sprawią, że uda wam się idealnie sklarować galaretę.

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia bez ości
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • Pół małego selera
  • 1 cebula
  • Kilka ziaren ziela angielskiego i parę liści laurowych
  • 3 łyżki żelatyny
  • Sól i pieprz
  • Groszek zielony konserwowy (opcjonalnie)
  • 2 białka jaja kurzego
  • Ocet

Przygotowanie:

  1. Rybę płuczemy, kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i solimy.
  2. Warzywa obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy bulion.
  3. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny.
  4. Następnie wkładamy do bulionu nasze filety z karpia i gotujemy przez następne 25-30 min.
  5. Następnie odcedzamy wywar z warzyw i ryby za pomocą drobnego sita.
  6. Do ostudzonego wywaru dodajemy 2 białka i 2 łyżki octu na około 2 litry wywaru. Zagotowujemy bulion i następnie za pomocą gazy ponownie odcedzamy wywar.
    Taki zabieg pozwoli nam uzyskać idealnie klarowną galaretę.
  7. Namaczamy żelatynę chłodną wodą, po jej przygotowaniu łączymy ją z wywarem, zostawiamy do ostudzenia.
  8. Wykładamy karpia na półmisek i zalewamy połową galarety.
  9. Kiedy galareta zastygnie, dekorujemy ją pokrojonymi warzywami i groszkiem i zalewamy pozostałą częścią wywaru z dodatkiem żelatyny.
Komentarze
łuski z karpia na szczęście
Adobe Stock
Newsy Nigdy więcej nie wyrzucajcie łusek karpia. To niesamowite, do czego mogą wam się przydać
Mimo iż z pewnością nie wykorzystacie ich do przyrządzenia żadnego dania, warto je zachować. Jak się bowiem okazuje, z łuskami pozostałym z wigilijnego karpia wiąże się pewien przesąd. Wasze babcie i mamy na pewno go znają!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Mówi się, że „jaka Wigilia, taki cały rok”. Ów regułkę wykorzystuje się głównie do zakopania rodzinnego topora wojennego. W końcu każdy chce spędzić święta w spokoju, bez kłótni. Okazuje się jednak, że to nie jedyne o czym tego dnia powinniście pamiętać.  Łuski z karpia mają przyciągać pieniądze Po wyczyszczeniu wigilijnego karpia pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie jego łusek. Jedna z mało znanych i bardzo starych świątecznych tradycji mówi, że powinno się je schować do portfela. Mimo iż dla niektórych może brzmieć to nieco dziwnie i głupio, być może za chwilę zmienicie zdanie! Łuski z wigilijnego karpia, zanurzone głęboko w portfelu, mają bowiem przyczynić się do płynności i powodzenia finansowego przez cały kolejny rok. Ta metoda powinna nie tylko sprawić, że na waszych kontach nie zabraknie pieniędzy, ale również ochronić was przed kradzieżami, oszustwami i lekkomyślnym wydawaniem funduszy na niepotrzebne rzeczy. Łuski to również talizman na szczęście Niektórzy twierdzą również, że łuski wigilijnego karpia to nie tylko magnes na pieniądze, ale także niesamowicie skuteczny talizman na szczęście i dobrobyt.   Jeśli macie już dosyć negatywnej energii, przykrych wiadomości i smutnych wydarzeń, spróbujcie tej metody i podzielcie się tym pomysłem ze swoimi bliskimi. To nic nie kosztuje, a gdyby miało zadziałać, to kto wie… może warto? Łuski z wigilijnego karpia należy włożyć do portfela ostatniego dnia roku, czyli 31 grudnia i pozostawić je w tym miejscu aż do następnych Świąt Bożego Narodzenia.  Inne sposoby na przyciągnięcie dobrej passy Jeśli chcecie, by los dodatkowo się do was uśmiechnął, oprócz łusek w portfelu powinniście również zadbać o to, by pod wigilijnym obrusem...

Przeczytaj
karp jaki tłuszcz
Gotujmy.pl
Newsy Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Tylko 1 się nadaje. Wybierzesz inny a zrujnujesz jego smak
Smażąc w tym roku karpia zwróćcie baczną uwagę na to, w jakim tłuszczu go smażycie! Ma to ogromne znaczenie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Na wigilijnym stole absolutnie nie może zabraknąć karpia! Ta tradycyjna ryba przygotowywana jest chyba we wszystkich polskich domach podczas świąt Bożego Narodzenia. Od blisko 50 lat kultywujemy tradycję spożywania karpia w Wigilię i nie wygląda na to, by w najbliższym czasie miało się to zmienić. Jak przygotować smacznego karpia? Przyrządzenie dobrego karpia istotnie jest sztuką. Wiele osób narzeka na jego smak i zniechęcone przygotowują go na święta tylko dlatego, że goście nie wyobrażają sobie Wigilii bez tej ryby. Ale po co się męczyć, skoro można łatwo poprawić smak karpia? Mamy dla was garść porad dotyczących przyrządzania tej ryby. Kupujcie wypatroszoną rybę lub gotowe filety – na szczęście liczba zwolenników kupowania żywego karpia zmniejsza się. To głównie zasługa rosnącej świadomości w społeczeństwie na temat koszmarnych warunków, w których przechowywane są żywe ryby przeznaczone na sprzedaż. Ponadto, jeśli nie mamy wędkarskiego doświadczenia, możemy zwyczajnie nie wiedzieć jak poprawnie wypatroszyć i obrać rybę, by była smaczna. Umyjcie – świeżo kupione mięso z karpia należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie obłożyć cebulą lub zanurzyć w mleku i odstawić do lodówki. Dzięki temu ryba nie będzie mieć tak intensywnego, niezbyt przyjemnego zapachu. Zróbcie smaczną panierkę – sekretem doskonałej panierki do ryby jest wymieszanie mikserem jajek z mąką! Piszemy o tym w tym artykule . Użyjcie odpowiedniego tłuszczu – karpia smażymy tylko i wyłącznie na oleju rzepakowym! Jest odpowiedni do smażenia w tak wysokich temperaturach. Inne oleje zaczynają się palić i wydzielać rakotwórcze substancje, a niestety smażenie ryb wymaga wysokiej temperatury. Nie smażymy na oliwie z oliwek, margarynie ani maśle!   A jakie są wasze sposoby...

Przeczytaj
Karp
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy Fenomenalna marynata do wigilijnego karpia. Błyskawicznie zlikwiduje mulisty, nieprzyjemny posmak ryby
Wigilijny karp wcale nie musi stać się „zakałą” wigilijnego stołu. Dzięki temu sposobowi, wasi domownicy przestaną narzekać na mulisty posmak!
Hubert Rój
grudzień 16, 2020

Z karpiem wielu z nas ma poważny ból głowy. Z jednej strony długoletnia tradycja i charakterystyczny smak, z drugiej cała masa ości i często mulisty zapach. Mimo tego, że na rynku dostępnych jest wiele innych ryb, wielu z nas woli zakupić tradycyjnego żywego karpia i poradzić sobie z nim na własną rękę. Karp na terapii Pół biedy z patroszeniem i filetowaniem – gorzej gdy za nic w świecie nie możemy pozbyć się nieprzyjemnego posmaku mułu w naszej rybie. Na pewno przeżywaliście to już na własnej skórze. Tyle pracy, tyle czasu poświęconego na przygotowanie tej ryby, a na koniec niewybredne komentarze wigilijnych gości. Czas z tym skończyć. Rozwiązaniem będzie użycie nietypowej marynaty. Chodzi nam po prostu o kąpiel karpia w mleku! Taka „terapia” może przynieść tylko pozytywne efekty dla smaku naszej ryby. W ten sposób nie tylko sprawimy, że karp pozbędzie się zapachu mułu, ale także nadamy mu nieco więcej delikatności. Przygotowanie „mlecznej kuracji” dla karpia będzie niezwykle proste. Jedyne o czym musimy pamiętać, to dodanie do marynaty 2 łyżeczek soli na pół litra mleka. Wszechstronna marynata Karpia należy zanurzyć w mleku tłustym, najlepiej takim o zawartości tłuszczu 3,2%.  Zanurzamy rybę w mleku w całości, najlepiej w jakimś głębokim naczyniu z pokrywką. Karp powinien spoczywać w tego rodzaju marynacie przez całą noc, a przynajmniej parę godzin. Od długości marynowania będą zależały efekty i stopień „odmulenia” ryby. Do jakiej obróbki termicznej nada się tak przygotowany karp? Tutaj mamy dla was świetną odpowiedź. Nasz delikatny karp zamarynowany w mleku będzie nadawał się: do smażenia do pieczenia a nawet do obgotowania przed podaniem go w galarecie!

Przeczytaj