
Chcecie zrobić idealną jajecznicę? Zapomnijcie o dodaniu tego popularnego składnika. Inaczej zrujnujecie jej smak
Każdy ma swój przepis na ulubioną jajecznicę. Jednak wiele osób się zgodzi, że słabo ścięta albo za mocno przypieczona są wręcz niesmaczne. Odpowiednie przygotowanie tej potrawy, a także dodatki mają wpływ na ostateczny smak.
Cenne właściwości jaj
O tym, że jajka są dobrym składnikiem diety wiadomo nie od dziś. Są doskonałym źródłem białka, a do tego są niskokaloryczne, co powoduje iż idealnie się sprawdzą dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto zawierają wiele witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród tych wartości można śmiało wyróżnić fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, a także takie witaminy jak A, D, E oraz K.
Dlaczego warto włączyć jaja do codziennej diety?
Spożywanie jaj w rozsądnych ilościach niesie ze sobą wiele korzyści, takich jak:
- dzięki zawartości luteiny w żółtku jaja, poprawia się widzenie, a dodatkowo chroni gałkę oczną przez szkodliwym promieniowaniem,
- luteina również ma wpływ na zmniejszenie ryzyka występowania chorób serca oraz nowotworu jelita grubego,
- białko jaja przyczynia się do stabilizacji cukru we krwi,
- dostarcza organizmowi w czystej postaci białko, które jest idealnym budulcem mięśni,
- wspomaga odchudzanie odchudzanie,
- jaja zawierają wiele witamin i mikroelementów pozytywnie wpływających na organizm,
- a przede wszystkim jest szereg możliwości wykorzystania tego produktu w kuchni.
Karta dań z jaj
Jaja są bardzo uniwersalne, więc można z nich przygotować wiele różnych potraw. Jednak są one najczęściej serwowane na pierwszy posiłek w ciągu dnia, czyli śniadanie. Typowym klasykiem jest jajecznica, jaja sadzone, na miękko bądź twardo. Z jaj można również przygotować omlet na wytrawnie czy słodko, fritattę, zapiekane muffiny jajeczne z warzywami lub też jajka w koszulkach. Tutaj jest wszelka dowolność w przygotowaniu potrawy z udziałem tego produktu. Wszystko zależy od kreatywności i chęci.
Tego nie dodawajcie do jajecznicy!
Jajecznica jest serwowana na śniadanie wraz z innymi dodatkami. Do najpopularniejszych należy bekon, pieczarki, pomidor czy szczypiorek. Najlepsza jest ścięta, a jednocześnie delikatnie wilgotna. Absolutnym grzechem jest dodawanie do jaj mleka! Ten sposób niszczy cały smak dania, zamiast smażyć to jaja się gotują i rozcieńczają. Mleko jest kategorycznie zabraniane przez szefów kuchni. Nie popełniajcie więcej tego błędu!