jajecznica
Pixabay
Newsy

Chcecie zrobić idealną jajecznicę? Zapomnijcie o dodaniu tego popularnego składnika. Inaczej zrujnujecie jej smak

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego śniadania bez jajecznicy. Można by rzec iż jest to klasyk. Jeśli dodacie do niej ten składnik, to zniszczycie jej smak!

Każdy ma swój przepis na ulubioną jajecznicę. Jednak wiele osób się zgodzi, że słabo ścięta albo za mocno przypieczona są wręcz niesmaczne. Odpowiednie przygotowanie tej potrawy, a także dodatki mają wpływ na ostateczny smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości jaj

O tym, że jajka są dobrym składnikiem diety wiadomo nie od dziś. Są doskonałym źródłem białka, a do tego są niskokaloryczne, co powoduje iż idealnie się sprawdzą dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto zawierają wiele witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród tych wartości można śmiało wyróżnić fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, a także takie witaminy jak A, D, E oraz K. 

Dlaczego warto włączyć jaja do codziennej diety?

Spożywanie jaj w rozsądnych ilościach niesie ze sobą wiele korzyści, takich jak:

  • dzięki zawartości luteiny w żółtku jaja, poprawia się widzenie, a dodatkowo chroni gałkę oczną przez szkodliwym promieniowaniem,
  • luteina również ma wpływ na zmniejszenie ryzyka występowania chorób serca oraz nowotworu jelita grubego,
  • białko jaja przyczynia się do stabilizacji cukru we krwi,
  • dostarcza organizmowi w czystej postaci białko, które jest idealnym budulcem mięśni,
  • wspomaga odchudzanie odchudzanie,
  • jaja zawierają wiele witamin i mikroelementów pozytywnie wpływających na organizm,
  • a przede wszystkim jest szereg możliwości wykorzystania tego produktu w kuchni.

Karta dań z jaj

Jaja są bardzo uniwersalne, więc można z nich przygotować wiele różnych potraw. Jednak są one najczęściej serwowane na pierwszy posiłek w ciągu dnia, czyli śniadanie. Typowym klasykiem jest jajecznica, jaja sadzone, na miękko bądź twardo. Z jaj można również przygotować omlet na wytrawnie czy słodko, fritattę, zapiekane muffiny jajeczne z warzywami lub też jajka w koszulkach. Tutaj jest wszelka dowolność w przygotowaniu potrawy z udziałem tego produktu. Wszystko zależy od kreatywności i chęci.

Zobacz także
Rosół z lubczykiem

Jak ugotować babciny niedzielny rosół na samym kurczaku? Koniecznie wybierzcie takie kawałki mięsa

Błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe znowu nie wyrosło? Po raz kolejny popełniliście ten banalny błąd

 Tego nie dodawajcie do jajecznicy!

Jajecznica jest serwowana na śniadanie wraz z innymi dodatkami. Do najpopularniejszych należy bekon, pieczarki, pomidor czy szczypiorek. Najlepsza jest ścięta, a jednocześnie delikatnie wilgotna. Absolutnym grzechem jest dodawanie do jaj mleka! Ten sposób niszczy cały smak dania, zamiast smażyć to jaja się gotują i rozcieńczają. Mleko jest kategorycznie zabraniane przez szefów kuchni. Nie popełniajcie więcej tego błędu!

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do jajecznicy zamiast szczypiorku, a wyjdzie nieziemsko pyszna. Domownicy oszaleją, kiedy jej spróbują
Jajecznica jest zazwyczaj podawana ze świeżym pieczywem i szczypiorkiem. To klasyczne połączenie na weekendowe śniadanie. Dodajcie ten sekretny składnik, a danie nabierze wyjątkowego aromatu.

Jajecznica to tradycyjna potrawa serwowana na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niektóre osoby nie wyobrażają sobie weekendowego śniadania bez tej potrawy. Podana ze świeżym pieczywem i masłem, to doskonały pomysł na rozpoczęcie poranka. Właściwości zdrowotne jaj Jajka to ważny produkt w codziennej diecie. Mają sporą zawartość wielu witamin, takich jak A, E czy K oraz mikroelementów: selenu, żelaza, magnezu, fosforu, potasu czy wapnia. Mają również wiele cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić: doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, są niskokaloryczne, dzięki czemu idealnie sprawdzają się u osób dbających o sylwetkę bądź chcących zgubić nadprogramowe kilogramy, luteina zawarta w żółtku jaja poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem, Mimo wielu wartości, jak i we wszystkim, również w spożywaniu jaj należy zachować umiar. Zaleca się spożywanie do sześciu sztuk tygodniowo.  Chów ma wpływ na jakość jaja W sprzedaży możemy się spotkać z oznaczonymi jajami różnymi znakami. Oznaczają one sposób chowu kur, które znoszą jajka. Ma on wpływ na ostateczną jakość produktu oraz smak. Gdyż pasza, jaką są karmione zwierzęta charakteryzuje posmak jajek. Obecnie wyróżnia się cztery opcje hodowli: 0- chów ekologiczny- kury mają nieograniczony dostęp do świeżego powietrza, a także nie są karmione chemicznym jedzeniem, 1- chów z wolnym wybiegiem na wolnym powietrzu- tutaj zwierzęta mają bardziej ograniczony dostęp do świeżego powietrza, ich przestrzeń jest wyznaczona przez wybieg, są karmione naturalnymi produktami, 2- chów ściółkowy- kury nie mają swobodnego dostępu na...

jajko
AdobeStock
Newsy
Całe jajko, żółtko czy samo białko? Wiecie co jest dla was najzdrowsze?
Wiecie, dlaczego warto jeść jajka? Przeczytajcie, co znajduje się w żółtku, a co w białku jaja.

Na pewno macie w swoich domach jajka. Przygotowuje się z nich wiele kultowych potraw. Jajecznica, omlety, ciasta, babeczki, placuszki… Gotowanie bez jajek byłoby na pewno ciężkie. Oprócz tego, że jajka mają bardzo szerokie zastosowania kulinarne, warto umieszczać je w diecie też ze względów zdrowotnych!  Jajka są od wieków jednym z bardziej cenionych składników pokarmowych. To wyjątkowo skondensowane źródło witamin i minerałów. Przeczytajcie o tym, jakich elementów dostarczają jajka, ile można ich jeść i wreszcie o tym, co jest zdrowsze: żółtka czy białka jaj.  Właściwości zdrowotne jajek Jeśli nie macie na nie alergii, jajka prawie na pewno mogą być składnikiem waszej diety. Pod wapienną skorupką, ukryte jest niesamowicie dużo cennych mikro i makroelementów. Jaja naturalnie muszą stanowić źródło energii dla rozwijających się w nich piskląt. W jajkach kumuluje się więc wiele minerałów i witamin! W jajkach znajdziecie między innymi: Sporo dobrze strawnego białka Dobrze przyswajalne żelazo Prawie wszystkie witaminy (oprócz witaminy C) w pokaźnych ilościach! Magnez, potas, wapń Która część jajka jest najzdrowsza? Żółtko jaja Najbardziej skondensowanych źródłem witamin i minerałów, jest żółtko. Można więc powiedzieć, że to ono jest najzdrowszym elementem jajka. Niektórzy zalecają nawet jedzenie surowych żółtek jako swego rodzaju multiwitaminy. W przypadku żółtek, nie sprawdza się jednak zasada: im więcej, tym lepiej. Żółtko zawiera też znacznie więcej tłuszczu i cholesterolu niż białko jaja. To z tego powodu wydawane są rekomendacje o tym, że jajek też nie można jeść bez limitu. Zdrowe osoby nie powinny przekraczać ilości 7 jajek tygodniowo, a osoby z...

Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Newsy
Jecie jajka z tymi produktami? Robicie ogromny błąd. Łącząc je tylko sobie szkodzicie
Jajka należą do grupy produktów bardzo wartościowych, jednak łączenie ich z pewnymi składnikami nie tylko zaburza cenne właściwości, ale przede wszystkim szkodzi organizmowi. Koniecznie sprawdźcie, czy nie popełniacie tego błędu!

Jajka występują w różnych formach, przykładowo na twardo, na miękko, sadzone, w formie jajecznicy czy w koszulkach. Najczęściej są serwowane na śniadanie z różnymi dodatkami. Jak się okazuje nie wszystkie połączenia są dobre dla organizmu. Nie tylko niwelują cenne właściwości jaj, ale również mogą zaszkodzić.  Wartościowe zdrowotne jaj O tym, że jaja są cennym produktem w codziennej diecie wiadomo nie od dziś. Wśród wielu cennych cech należy wyróżnić, takie jak: zawierają wiele witamin i minerałów - m.in.  fosfor, potas, żelazo, cynk, magnez, witaminy z grupy B oraz A, E, D czy K, są niskokaloryczne - idealnie sprawdzą się w jadłospisie osób dbających o sylwetkę bądź walczących z nadmierną masą ciała, które jest łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka są jednym z najbardziej pożywnych produktów, luteina zawarta w żółtku poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów czy chorób serca. Spożywanie jaj w liczbach  Przeciętny człowiek zjada w ciągu jednego roku około 140 jaj. Mimo, że jaja zawierają wiele cennych właściwości to jednak nie należy przesadzać z ich ilością. Zaleca się ich spożycie maksymalnie 6 jajek na tydzień. Oprócz ważnych wartości odżywczych mogą podwyższać cholesterol , co będzie równie niebezpieczne dla osób mających problemy  z nadciśnieniem . Dlatego też tutaj należy zachować umiar. 6 jaj na tydzień to wystarczająca ilość, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości mikroelementów w nich zawartych. Z czym nie łączyć jajek? Spożywanie jaj w odpowiednich ilościach ma bardzo dobry wpływ na...

gotowanie jajek
Adobe Stock
Newsy
Lubicie tak ugotowane jajka? Możecie zatruć się salmonellą
Jajka to jeden z popularniejszych produktów serwowanych na śniadanie. Niewiele osób jednak wie, że obróbka termiczna ma spore znaczenie. Nieodpowiednio przygotowane mogą skutkować zatruciem salmonellą.

Weekendowe, leniwe śniadanie to idealny czas na eksperymenty w kuchni. Gdy w tygodniu nie ma okazji na spokojne zjedzenie śniadania to najczęściej nadrabia się je wówczas w sobotnie lub niedzielne poranki. Wówczas przygotowuje się różne dania, najczęściej są z jajkami , gdyż potrzebują więcej czasu na przyrządzenie. Warto wtedy zwrócić uwagę na obróbkę termiczną, aby nie zatruć się różnymi bakteriami. Śniadanie w różnych wersjach Najczęściej przygotowuje się śniadanie na słodko lub słono. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji, jednak do większości z nich wykorzystuje się jajka. Można je przyrządzić na wiele sposobów, a każdy z nich jest równie pyszny. Do najpopularniejszych form śniadań z udziałem jajek należą: sadzone, gotowane na miękko lub twardo, jajecznica, naleśniki, omlety czy placuszki. Jest tyle różnych wariantów tych dań, że można codziennie gotować coś innego, a z pewnością się nie znudzą.  Jajka w diecie Jajka są cennym produktem w prawidłowym żywieniu. Zawierają wiele witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić takie składniki jak witamina A, D, E, K, fosfor, magnez, potas, żelazo czy cynk. Dzięki nim jajka mają sporo wartościowych właściwości: są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wspomagają proces odchudzania,  zapewniają uczucie sytości na dłuższy okres czasu, poprawiają widzenie,  wzmacniają układ odpornościowy,  chronią organizm przed wieloma schorzeniami czy chorobami.  Jajka poprzez te czynniki powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie, gdyż poprawia działanie wielu układów.  Odpowiednia...