Wigilia kojarzy się większości z nas z uszkami. Małe, fikuśne pierożki najbardziej kochają najmłodsi. W wielu domach zamiast uszek wybiera się większe pierogi.

Tajemnice udanych pierogów

A skoro decydujemy się na pierogi, to trzeba zastosować się do kilku bardzo ważnych zasad, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się pięknym i smacznym daniem:

  • Do przygotowania ciasta na pierogi wybierzmy dobrej jakości mąkę. Kiepska mąka (zwykle najtańsza z półki sklepowej) może źle prezentować się po przyrządzeniu i ugotowaniu z niej ciasta – będzie po prostu szara, a tego chcemy uniknąć.
  • Podczas wyrabiania ciasta używajmy niemal gorącej wody. Wiedzą to doświadczone gospodynie, ale młodzi adepci „pierogarskiej” sztuki mogą nie być tego świadomi.
    Ciasto należy wyrabiać nie za długo, a następnie rozwałkowywać na dość cienkie placki.
  • Podczas klejenia pierogów musimy zachować czujność. W razie wątpliwości co do tego, czy pieróg jest szczelny, można pomóc sobie w kwestii klejenia np. widelcem.
  • Gotowanie pierogów powinno odbywać się we wrzącej, gotującej się wodzie. Wrzucajmy do garnka nasze pierogi dość małymi partiami, tak by woda nie straciła szybko temperatury.
  • Po „wyłowieniu” pierogów z garnka łyżką cedzakową, układamy je na talerzach. Po chwili trzeba je obrócić na drugą stronę – w przeciwnym wypadku mogą się nam skleić.

A teraz czas już na przepis na pierogi. Z tej porcji wyjdzie nam ok. 70 pierogów.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • Ciepła woda
  • Szczypta soli
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 15 dag suszonych grzybów (w ostateczności możemy użyć także pieczarek)
  • 1 cebula
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznijmy od farszu. Grzyby należy namoczyć i obgotować.
  2. Następnie kroimy grzyby i cebulkę, a także kapustę.
  3. Smażymy cebulę na patelni i dodajemy grzyby, potem wymoczoną, (w razie konieczności), wcześniej obgotowaną kapustę kiszoną.
  4. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
  5. Przystępujemy do wyrabiania ciasta. Do przesianej maki dodajemy nieco soli i wyrabiamy ciasto, dolewając do mąki ciepłej wody. Ciasto powinno być dość wilgotne i sprężyste.
    Staramy się nie przeciągać procesu wyrabiania w nieskończoność.
  6. Rozwałkowujemy ciasto na placki, wykrajamy szklanką kółeczka.
  7. Nadziewamy pierogi farszem i gotujemy we wrzątku kilka minut. Pierogi będą gotowe, gdy wypłyną na wierzch garnka – wtedy należy dać im jeszcze 2-3 min do ostatecznego podgotowania.