Wigilia kojarzy się większości z nas z uszkami. Małe, fikuśne pierożki najbardziej kochają najmłodsi. W wielu domach zamiast uszek wybiera się większe pierogi.
Tajemnice udanych pierogów
A skoro decydujemy się na pierogi, to trzeba zastosować się do kilku bardzo ważnych zasad, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się pięknym i smacznym daniem:
- Do przygotowania ciasta na pierogi wybierzmy dobrej jakości mąkę. Kiepska mąka (zwykle najtańsza z półki sklepowej) może źle prezentować się po przyrządzeniu i ugotowaniu z niej ciasta – będzie po prostu szara, a tego chcemy uniknąć.
- Podczas wyrabiania ciasta używajmy niemal gorącej wody. Wiedzą to doświadczone gospodynie, ale młodzi adepci „pierogarskiej” sztuki mogą nie być tego świadomi.
Ciasto należy wyrabiać nie za długo, a następnie rozwałkowywać na dość cienkie placki. - Podczas klejenia pierogów musimy zachować czujność. W razie wątpliwości co do tego, czy pieróg jest szczelny, można pomóc sobie w kwestii klejenia np. widelcem.
- Gotowanie pierogów powinno odbywać się we wrzącej, gotującej się wodzie. Wrzucajmy do garnka nasze pierogi dość małymi partiami, tak by woda nie straciła szybko temperatury.
- Po „wyłowieniu” pierogów z garnka łyżką cedzakową, układamy je na talerzach. Po chwili trzeba je obrócić na drugą stronę – w przeciwnym wypadku mogą się nam skleić.
A teraz czas już na przepis na pierogi. Z tej porcji wyjdzie nam ok. 70 pierogów.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- Ciepła woda
- Szczypta soli
- 1 kg kapusty kiszonej
- 15 dag suszonych grzybów (w ostateczności możemy użyć także pieczarek)
- 1 cebula
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Zacznijmy od farszu. Grzyby należy namoczyć i obgotować.
- Następnie kroimy grzyby i cebulkę, a także kapustę.
- Smażymy cebulę na patelni i dodajemy grzyby, potem wymoczoną, (w razie konieczności), wcześniej obgotowaną kapustę kiszoną.
- Dodajemy pieprz i sól do smaku.
- Przystępujemy do wyrabiania ciasta. Do przesianej maki dodajemy nieco soli i wyrabiamy ciasto, dolewając do mąki ciepłej wody. Ciasto powinno być dość wilgotne i sprężyste.
Staramy się nie przeciągać procesu wyrabiania w nieskończoność. - Rozwałkowujemy ciasto na placki, wykrajamy szklanką kółeczka.
- Nadziewamy pierogi farszem i gotujemy we wrzątku kilka minut. Pierogi będą gotowe, gdy wypłyną na wierzch garnka – wtedy należy dać im jeszcze 2-3 min do ostatecznego podgotowania.