Jak zmielić mięso
gotujmy.pl/goofy9
Newsy

Genialny sposób na zmielenie mięsa bez maszynki. Mielone wyjdą jeszcze smaczniejsze

Nie macie maszynki do mięsa? Nic nie szkodzi! Istnieją dwa sposoby, którymi możecie łatwo rozdrobnić mięso na kotlety.

Nie ma jak kotlety mielone na niedzielny obiad. Pulpety, spaghetti czy pierogi z mięsem to dania, w których mięso mielone sprawdza się idealnie. Nie wszyscy jednak lubią gotowe zmielone mięso, które można kupić w sklepie. Rozwiązaniem jest poproszenie obsługi w sklepie mięsnym o zmielenie kawałka mięsa lub robienie tego samodzielnie w domu. Dzięki temu ma się pewność co do jakości. Jednak co zrobić, gdy nie ma się maszynki do mielenia? Nic straconego – można łatwo zmielić mięso innymi sposobami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zmielić mięso bez maszynki?

Pierwszym sposobem jest użycie noża. To trik bardzo często wykorzystywany przez szefów kuchni! Rozdrobnione w ten sposób mięso nazywa się siekanym właśnie dlatego, że sieka się je bardzo mocno naostrzonym nożem.

Jest o wiele lepsze od mielonego, ponieważ zachowuje swoją strukturę i jest znacznie smaczniejsze. Tak właśnie przygotowuje się na przykład mięso na tatara.

Szef kuchni za pomocą naostrzonego noża bardzo drobno sieka mięso, absolutnie nie mieli go w maszynce! Warto spróbować innych dań z siekanym mięsem, np. kotletów z kurczaka. Pamiętajcie tylko o tym, że nóż do siekania musi być duży i bardzo dobrze naostrzony. Uwaga na palce!

Zobacz także
Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

mięso mielone

Jak smażyć mielone mięso, żeby było soczyste? Jeden błąd nowicjusza, a  wyjdzie suche i twarde

Drugi sposób, który warto wykorzystać jeśli nie macie w domu maszynki do mielenia mięsa, jest rozdrobnienie go przy użyciu blendera. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku blender kielichowy.

Należy mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, wlać odrobinę wody i włączyć urządzenie. Jeśli przygotowujecie na przykład kotlety mielone, to możecie do środka wrzucić od razu cebulę, czosnek i inne przyprawy. Dzięki temu szybko uzyskacie gotową masę na kotlety.

A jakie są wasze sposoby na mielenie mięsa? Jeśli następnym razem w trakcie gotowania zabraknie wam mielonego mięsa, to dzięki podanym przez nas trikom będziecie mogli łatwo rozdrobnić mięso.

Źródło: gotujmy.pl

Brudna maszynka do mielenia mięsa? Wypróbujcie ten trik, a pozbędziecie się zanieczyszczeń
Adobe Stock
Newsy
Zapchana i brudna maszynka do mielenia mięsa? Dzięki temu trikowi pozbędziecie się zanieczyszczeń
Czy jak myślicie o czyszczeniu maszynki do mięsa, to też nie macie ochoty wyciągać jej z szafy? Nic dziwnego, te wszystkie zakamarki, nakładki i ścianki, na których mogą pozostać resztki mięsa sprawiają, że nie jest to najłatwiejszy w czyszczeniu sprzęt. Mamy na to babciny sposób.

Maszynka do mięsa to urządzenie potrzebne w każdym domu. Mięso w kawałku mielone pod czujnym okiem gospodyni jest lepszej jakości niż to gotowe, kupowane w sklepie. Za jej pomocą możecie przygotować mięso do pasztetów, pulpetów, kotletów czy kiełbas własnej roboty.   Co może jeszcze zmielić maszynka do mięsa?  Maszynkę do mielenia mięsa można wykorzystywać również w przypadku innych produktów. Oto kilka innych jej zastosowań: Gdy pieczecie makowiec lub robicie kluski z makiem, wówczas wystarczy przepuścić mak przez drobne sitko maszynki.  Mak na makowiec powinniście zmielić przynajmniej dwukrotnie na najdrobniejszych oczkach.  To urządzenie poradzi sobie również z migdałami i orzechami.   Na sitku o drobnych oczkach przygotujecie także wspaniały twaróg na sernik. Przepuście go kilkakrotnie przez maszynkę, a będzie lepszy niż ten w wiaderku.  Przygotowanie farszu do pierogów zajmie wam kilka chwil z tym urządzeniem. Rozdrobnicie w nim grzyby i kapustę.  Współczesne wersje maszynek do mielenia mają wiele różnych nakładek, które pozwalają szatkować, a nawet wyciskać soki.  Mięsu na kotlety mielone wystarczy zazwyczaj jedno przepuszczenie przez sitko. Jednak niektóre panie domu twierdzą, że lepiej to zrobić dwukrotnie. Podobnie zresztą jak z mięsem na pasztet.   Jak wyczyścić brudną maszynkę do mielenia przy pomocy chleba?  Czyszczenie tego sprzętu kojarzy się zazwyczaj z długim i mozolnym usuwaniem resztek z mielenia. Robi się to przy pomocy szczoteczek na długiej rączce, detergentów i wody.  Istnieje jednak o wiele szybszy i skuteczniejszy sposób. Wystarczy do niego kawałek chleba. Jak to zrobić?  Po zakończeniu mielenia mięsa włóżcie do maszynki pół kromki chleba.  ...

Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?
Pixabay
Newsy
Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?
Wiedzieliście, że kolor mięsa mielonego ma ogromne znaczenie? Wpływa na jego wartość zdrowotną!

Mięso mielone jest bardzo popularne w kuchni. Wiecie, jakie mięso mielone jest najzdrowsze? Jeśli jecie mięso, na pewno często przygotowujecie dania, w których korzystacie z mielonego mięsa. Bardzo popularne są na przykład: Pierogi z mięsem Pulpety Spaghetti z sosem bolońskim z mięsa mielonego Faszerowana papryka z mielonym mięsem Kotlety mielone Burgery Najzdrowsze mielone mięso Jeśli zależy wam na jakości mięsa mielonego, najlepiej jeśli zmielicie je oczywiście sami w domu. W dzisiejszych czasach jednak mało kto ma maszynkę do mielenia mięsa w domu, a nawet ci, którzy ją posiadają, nierzadko nie mogą znaleźć czasu na jej użycie. Maszynka do mielenia mięsa ma przecież wiele części, które trzeba poskładać i dobrze umyć. Mieląc mięso samemu najłatwiej kontrolować jakość mięsa . W mięsie mielonym łatwo przecież ukryć nieapetyczne kawałki i tak właśnie często robią producenci. Pewnym kompromisem jest pójście do sklepu mięsnego, wybranie kawałka mięsa i poproszenie o jego zmielenie. Mielenie odbywa się wtedy na waszych oczach i wiecie dokładnie, jak powstaje mięso mielone. Jak wybrać zdrowe mięso mielone? Jeśli kupujecie mielone mięso z supermarketu, na tacce, nie możecie zobaczyć kawałka przed zmieleniem. Na szczęście, są metody oceny przydatności takiego mięsa. Zwróćcie uwagę przede wszystkim na kolor. Jasne mięso będzie miało więcej tłuszczu. Chodzi tu szczególnie o wieprzowinę i wołowinę. Mięśnie wołowe i wieprzowe, są przecież czerwone lub różowe, a tłuszcz biały. Bardzo jasne mięso mielone będzie tłustsze, a tym samym mniej zdrowe. Najlepiej wybierajcie mięso o różowawym kolorze. Powinno być różowo-czerwone. Takie mięso będzie charakteryzować się mniejszą zawartością tłuszczu i większą zawartością białka, dzięki...

Jak naostrzyć nożyk i sitko maszynki do mielenia mięsa? W ten sposób zaoszczędzicie nawet 30 zł
AdobeStock
Newsy
Jak naostrzyć nożyk i sitko maszynki do mielenia mięsa? W ten sposób zaoszczędzicie nawet 30 zł
Maszynka odmawia współpracy, a jej ostrze jest już stępione i nie mieli mięsa? Nie kupujcie nowego nożyka - łatwo można go naostrzyć samodzielnie.

Wiele osób wciąż nie wyobraża sobie codziennej pracy w kuchni bez własnej maszynki do mielenia mięsa. Choć dziś bez problemu można kupić mięso mielone w supermarkecie lub poprosić o zmielenie mięsa w mięsnym sklepie, część ludzi preferuje robienie tego samodzielnie w domu. Niestety, z czasem, tak jak wszystkie inne urządzenia, maszynka do mielenia mięsa w końcu się zużywa. Nożyki tępią się, tracą ostrość i nie tną już mięsa tak, jak wcześniej. Nie trzeba ich jednak wymieniać - da się je naostrzyć. Zobaczcie, jak łatwo można to zrobić samodzielnie w domu.  Jak naostrzyć nożyk i sitko maszynki do mielenia mięsa? Do naostrzenia nożyka oraz sitka nie trzeba wcale specjalistycznego sprzętu. Wystarczą wam narzędzia i materiały, które większość z was trzyma w piwnicy lub garażu. Potrzebne wam będą: osełka do ostrzenia szmatka forma keksówka  grube rękawice Dobrze jest na początku zorientować się, czy sitko i nożyk wymagają w ogóle ostrzenia. Możecie to łatwo sprawdzić, przejeżdżając ostrożnie palcem po ostrzach (najlepiej załóżcie w tym celu rękawice). Najpierw zamoczcie osełkę w wodzie. Włóżcie osełkę do keksówki lub innej, podłużnej formy, zalejcie wodą i odstawcie na pół godziny. Po tym czasie połóżcie osełkę na złożonej, wilgotnej szmatce (dzięki temu nie będzie się przesuwać). Załóżcie grube rękawice, weźcie nożyk od maszynki do ręki i pocierajcie ostrzami po szorstkiej stronie osełki tak, jak byście ostrzyli zwykły nóż. Poświęćcie na tę czynność około 8 minut. Po tym czasie obróćcie osełkę i powtórzcie ten krok. Ostrzenie sitka od maszynki do mielenia mięsa Sitko ostrzy się w bardzo podobny sposób. Załóżcie rękawice i na zamoczonej wcześniej w wodzie osełce zacznijcie ostrzyć sitko na bardziej szorstkiej stronie (czyli...

Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate (przyciskanie łopatką mięsa do patelni)
AdobeStock
Newsy
Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate
Mięso mielone można łatwo zepsuć. Jeden błąd i będzie suche, niesmaczne lub wręcz wiórowate. Skorzystajcie z naszych porad, a zawsze będzie soczyste i smakowite.

Mięso mielone to podstawa wielu polskich dań. Przygotowujemy z niego pyszne kotlety , pulpety, burgery oraz zapiekanki. Dużą popularnością cieszy się również w Polsce włoskie spaghetti , czyli podsmażone na patelni mięso mielone oblane pomidorowym sosem i dodane do makaronu . Jak przygotować mięso mielone, by było dobre w smaku? Podpowiadamy. Jak wybrać dobre mięso mielone? Żeby zrobić pyszne danie z mięsa mielonego , na początku powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. To podstawa, od której zawsze powinniśmy wychodzić podczas przygotowywania mięsnych dań. Wybór mięsa mielonego w sklepach jest duży, ale trudno trafić na dobrej jakości mięso. Najlepszym mięsem na mielone będzie kawałek łopatki wieprzowej, który należy zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Dzięki temu wiecie, co znajduje się w mięsie i możecie być przekonani co do jego świeżości. Możecie też poprosić ekspedientkę w sklepie, aby zmieliła dla was kawałek mięsa. Wtedy macie pewność, że mięso jest świeże i nie przeleżało nie wiadomo jak długo na sklepowej półce. Jeżeli już zdecydujecie się na gotowy produkt, przed zakupem przeczytajcie dokładnie etykietę. Najlepsze mięso to takie, na którym jest napisane z jakiej części zostało wyprodukowane - najczęściej jest to szynka lub łopatka. Dobrym wyborem będzie produkt o składzie: 99% mięsa i 1% soli. Zapis ten świadczy o tym, że opakowanie pozbawione jest sztucznych dodatków i spulchniaczy, a mięso jest dobrej jakości. Gdy zrobicie z niego kotlety mielone, na pewno będą smaczne i soczyste. Jak prawidłowo usmażyć mięso mielone? Jeśli kupiliście już dobrej jakości mięso mielone, przeczytajcie, jak prawidłowo je usmażyć, by zachowało soczystość, miękkość i niepowtarzalny smak. Grunt, to dobrze rozgrzana patelnia. Wylejcie na patelnię odrobię...