Jak zmielić mięso
gotujmy.pl/goofy9
Newsy

Genialny sposób na zmielenie mięsa bez maszynki. Mielone wyjdą jeszcze smaczniejsze

Nie macie maszynki do mięsa? Nic nie szkodzi! Istnieją dwa sposoby, którymi możecie łatwo rozdrobnić mięso na kotlety.

Nie ma jak kotlety mielone na niedzielny obiad. Pulpety, spaghetti czy pierogi z mięsem to dania, w których mięso mielone sprawdza się idealnie. Nie wszyscy jednak lubią gotowe zmielone mięso, które można kupić w sklepie. Rozwiązaniem jest poproszenie obsługi w sklepie mięsnym o zmielenie kawałka mięsa lub robienie tego samodzielnie w domu. Dzięki temu ma się pewność co do jakości. Jednak co zrobić, gdy nie ma się maszynki do mielenia? Nic straconego – można łatwo zmielić mięso innymi sposobami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zmielić mięso bez maszynki?

Pierwszym sposobem jest użycie noża. To trik bardzo często wykorzystywany przez szefów kuchni! Rozdrobnione w ten sposób mięso nazywa się siekanym właśnie dlatego, że sieka się je bardzo mocno naostrzonym nożem.

Jest o wiele lepsze od mielonego, ponieważ zachowuje swoją strukturę i jest znacznie smaczniejsze. Tak właśnie przygotowuje się na przykład mięso na tatara.

Szef kuchni za pomocą naostrzonego noża bardzo drobno sieka mięso, absolutnie nie mieli go w maszynce! Warto spróbować innych dań z siekanym mięsem, np. kotletów z kurczaka. Pamiętajcie tylko o tym, że nóż do siekania musi być duży i bardzo dobrze naostrzony. Uwaga na palce!

Zobacz także
kotlety mielone z cukinią

Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru

mięso mielone

Jak smażyć mielone mięso, żeby było soczyste? Jeden błąd nowicjusza, a  wyjdzie suche i twarde

Drugi sposób, który warto wykorzystać jeśli nie macie w domu maszynki do mielenia mięsa, jest rozdrobnienie go przy użyciu blendera. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku blender kielichowy.

Należy mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, wlać odrobinę wody i włączyć urządzenie. Jeśli przygotowujecie na przykład kotlety mielone, to możecie do środka wrzucić od razu cebulę, czosnek i inne przyprawy. Dzięki temu szybko uzyskacie gotową masę na kotlety.

A jakie są wasze sposoby na mielenie mięsa? Jeśli następnym razem w trakcie gotowania zabraknie wam mielonego mięsa, to dzięki podanym przez nas trikom będziecie mogli łatwo rozdrobnić mięso.

Źródło: gotujmy.pl

Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?
Pixabay
Newsy
Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?
Wiedzieliście, że kolor mięsa mielonego ma ogromne znaczenie? Wpływa na jego wartość zdrowotną!

Mięso mielone jest bardzo popularne w kuchni. Wiecie, jakie mięso mielone jest najzdrowsze? Jeśli jecie mięso, na pewno często przygotowujecie dania, w których korzystacie z mielonego mięsa. Bardzo popularne są na przykład: Pierogi z mięsem Pulpety Spaghetti z sosem bolońskim z mięsa mielonego Faszerowana papryka z mielonym mięsem Kotlety mielone Burgery Najzdrowsze mielone mięso Jeśli zależy wam na jakości mięsa mielonego, najlepiej jeśli zmielicie je oczywiście sami w domu. W dzisiejszych czasach jednak mało kto ma maszynkę do mielenia mięsa w domu, a nawet ci, którzy ją posiadają, nierzadko nie mogą znaleźć czasu na jej użycie. Maszynka do mielenia mięsa ma przecież wiele części, które trzeba poskładać i dobrze umyć. Mieląc mięso samemu najłatwiej kontrolować jakość mięsa . W mięsie mielonym łatwo przecież ukryć nieapetyczne kawałki i tak właśnie często robią producenci. Pewnym kompromisem jest pójście do sklepu mięsnego, wybranie kawałka mięsa i poproszenie o jego zmielenie. Mielenie odbywa się wtedy na waszych oczach i wiecie dokładnie, jak powstaje mięso mielone. Jak wybrać zdrowe mięso mielone? Jeśli kupujecie mielone mięso z supermarketu, na tacce, nie możecie zobaczyć kawałka przed zmieleniem. Na szczęście, są metody oceny przydatności takiego mięsa. Zwróćcie uwagę przede wszystkim na kolor. Jasne mięso będzie miało więcej tłuszczu. Chodzi tu szczególnie o wieprzowinę i wołowinę. Mięśnie wołowe i wieprzowe, są przecież czerwone lub różowe, a tłuszcz biały. Bardzo jasne mięso mielone będzie tłustsze, a tym samym mniej zdrowe. Najlepiej wybierajcie mięso o różowawym kolorze. Powinno być różowo-czerwone. Takie mięso będzie charakteryzować się mniejszą zawartością tłuszczu i większą zawartością białka, dzięki...

Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate (przyciskanie łopatką mięsa do patelni)
AdobeStock
Newsy
Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate
Mięso mielone można łatwo zepsuć. Jeden błąd i będzie suche, niesmaczne lub wręcz wiórowate. Skorzystajcie z naszych porad, a zawsze będzie soczyste i smakowite.

Mięso mielone to podstawa wielu polskich dań. Przygotowujemy z niego pyszne kotlety , pulpety, burgery oraz zapiekanki. Dużą popularnością cieszy się również w Polsce włoskie spaghetti , czyli podsmażone na patelni mięso mielone oblane pomidorowym sosem i dodane do makaronu . Jak przygotować mięso mielone, by było dobre w smaku? Podpowiadamy. Jak wybrać dobre mięso mielone? Żeby zrobić pyszne danie z mięsa mielonego , na początku powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. To podstawa, od której zawsze powinniśmy wychodzić podczas przygotowywania mięsnych dań. Wybór mięsa mielonego w sklepach jest duży, ale trudno trafić na dobrej jakości mięso. Najlepszym mięsem na mielone będzie kawałek łopatki wieprzowej, który należy zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Dzięki temu wiecie, co znajduje się w mięsie i możecie być przekonani co do jego świeżości. Możecie też poprosić ekspedientkę w sklepie, aby zmieliła dla was kawałek mięsa. Wtedy macie pewność, że mięso jest świeże i nie przeleżało nie wiadomo jak długo na sklepowej półce. Jeżeli już zdecydujecie się na gotowy produkt, przed zakupem przeczytajcie dokładnie etykietę. Najlepsze mięso to takie, na którym jest napisane z jakiej części zostało wyprodukowane - najczęściej jest to szynka lub łopatka. Dobrym wyborem będzie produkt o składzie: 99% mięsa i 1% soli. Zapis ten świadczy o tym, że opakowanie pozbawione jest sztucznych dodatków i spulchniaczy, a mięso jest dobrej jakości. Gdy zrobicie z niego kotlety mielone, na pewno będą smaczne i soczyste. Jak prawidłowo usmażyć mięso mielone? Jeśli kupiliście już dobrej jakości mięso mielone, przeczytajcie, jak prawidłowo je usmażyć, by zachowało soczystość, miękkość i niepowtarzalny smak. Grunt, to dobrze rozgrzana patelnia. Wylejcie na patelnię odrobię...

Jak rozpoznać czy mięso mielone jest świeże?
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać czy mięso mielone jest świeże? Zwróćcie uwagę na ten 1 szczegół
Jesteście pewni, że sklep lub rzeźnik, u którego kupujecie mięso mielone, ma zawsze świeże produkty? Jeżeli macie wątpliwości, to możecie to błyskawicznie sprawdzić. Wystarczy rzut oka.

Polska kuchnia mięsem mielonym stoi. Łopatka, ale też karczek, szynka, a nawet boczek – te wszystkie rodzaje mięsa wkłada się do maszynki, przekręca i wyrabia z niego prawdziwe kulinarne cuda. Mięso mielone jest w naszej kuchni od zarania dziejów. Już nasze babcie, prababcie i dalsi przodkowie przekręcali mięso, by przyrządzić smaczne dania. Dzisiaj z mielonki gotuje się między innymi takie potrawy jak: Kotlety mielone Pulpety Gołąbki Pierogi z mięsem Pyzy z mięsem Sos boloński Pieczeń rzymska I wiele, wiele innych… Jak wybrać mięso mielone w sklepie? Dlatego też niezwykle ważne jest wybranie odpowiedniego gatunku mięsa do konkretnej potrawy. Nie od dziś wiadomo choćby, że dobre kotlety mielone udadzą się tylko z bardziej tłustego mięsa. Do tego celu najlepiej nada się zmielona łopatka. Wystarczy kupić w sklepie dorodny kawałek mięsa i przepuścić go przez maszynkę w swoim domu. W dzisiejszych czasach, coraz częściej klienci mają do czynienia z mięsem uprzednio zmielonym przez producenta w rzeźni. Taki produkt sprzedawany jest zazwyczaj na różnego rodzaju tackach, w opakowaniach zamkniętych szczelnie folią. Jak rozpoznać, że takie mięso jest świeże i wciąż utrzymuje swoje właściwości i dobra jakość? Kluczem będzie oczywiście termin ważności. Jeśli opakowanie z mięsem niebezpiecznie zbliża się do przekroczenia terminu ważności, lepiej zrezygnujcie z jego zakupu. Czasem jednak opakowania z mielonką budzą wątpliwości, nawet pomimo stosunkowo bezpiecznie długiego terminu ważności. W takich okolicznościach powinniście zwrócić uwagę na kolor mięsa trzymanego przez was w ręku podczas pobytu  w sklepie. Jak wygląda zepsute mięso mielone? Świeże mięso powinno mieć ładną, żywą barwą, gdzieś pomiędzy różem a czerwienią –...

Jak zmielić twaróg bez maszynki? To prostsze niż myślicie
Pixabay
Newsy
Jak zmielić twaróg bez maszynki? To prostsze niż myślicie
Mielenie twarogu bez maszynki jest możliwe i nawet nie jest to bardzo trudne! Jak rozdrobnić ser ręcznie?

Mielenie sera to jedna z podstawowych czynności przy tradycyjnych daniach kuchni polskiej takich jak pierogi ruskie , pierogi z serem czy sernik. Maszynka do mięsa potrafi jednak zajmować dużo miejsca, a nie wszystkie panie domu, zwłaszcza te młodsze, posiadają taki sprzęt. Poradzicie sobie jednak bez tego sprzętu! Jak zmielić twaróg bez maszynki? Oczywiście można kupić już zmielony twaróg w sklepie, jednak nie do wszystkich dań sprawdzi się to rozwiązanie. Jaki ser jest najlepszy do sernika ? Choć sklepy oferują już teraz także twarogi sernikowe o kremowej konsystencji serka – niektórzy domowi kucharze (zwłaszcza babcie czy osoby starszej daty) pozostają jednak wierni mieleniu białego sera. Jak więc poradzić sobie z rozdrobnieniem sera bez maszynki? Może wypróbować: Widelec – sprawdzi się on raczej do mniejszych ilości sera, np. na twarożek śniadaniowy, jednak jest to wyjątkowo łatwo dostępne narzędzie, Tłuczek do ziemniaków (z dziurkami lub sprężyną) – to narzędzie również pomoże rozdrobnić ser, jednak trzeba będzie poświęcić na to chwilę czasu: będzie ono nieco bardziej skuteczne niż widelec (zwłaszcza do większych ilości sera), Praska (wyciskarka) do ziemniaków – sprzęt ten, choć jeszcze mało popularny w Polsce, to większa wersja praski do czosnku, która błyskawicznie przygotowuje puree ziemniaczane: może być jednak stosowana także do ręcznego zmielenia twarogu, Makutra (drewniana miska) i drewniane „berło” – ten rodzaj drewnianego moździerza stosowany był w dawnych czasach do mielenia sera, ale w wielu gospodarstwach domowych w dalszym ciągu używa się tego rozwiązania. Jaki sprzęt może zastąpić maszynkę do mielenia sera? Maszynka może stać się zupełnie zbędna, jeśli posiadacie w domu inne sprzęty takie jak: Malakser,...