Panierka kotlet
Pixabay
Newsy

Chcecie zjeść naprawdę wyśmienite kotlety schabowe? Opanierujcie je w tej mące a nie w pszennej. Genialne

Myślicie, że kotlety schabowe was nie zaskoczą? Jesteście w błędzie! Takich jeszcze nie próbowaliście

Kotlety schabowe goszczą na polskich stołach niezwykle często. Ten klasyk potrafi przygotować na pewno każdy kucharz – amator. Pewnie też macie swoje triki na to, by kotlety schabowe były pyszne, czyli soczyste w środku, a chrupiące na wierzchu. Wiele zależy od użytego mięsa, techniki kulinarnej, ale też składu panierki. Następnym razem nie panierujcie ich w mące pszennej, zamiast tego wykorzystajcie inny rodzaj mąki, a kotlety będą miały zupełnie nowy smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety schabowe lubią wszyscy 

Wydaje wam się, że kotlet schabowy zawsze wygląda tak samo i jest przygotowany w ten sam sposób? Mylicie się! Kotlet z panierowanego schabu przypomina bardzo sznycel wiedeński. Polacy zaadoptowali to danie i kotlet schabowy znajduje się w menu wielu polskich restauracji i jadłodajni. Przepis na kotlet schabowy można znaleźć nawet w książce z przepisami z XIX wieku! W jednym regionie Polski kotlet schabowy przygotowuje się w pewien wyjątkowy sposób…

Kotlet schabowy na Lubelszczyźnie

Kotlet schabowy po lubelsku smakuje trochę inaczej. Różni się on od tradycyjnego kotleta sposobem panierowania. Wykorzystuje się do niego inny rodzaj mąki! Mąka w kotlecie schabowym po lubelsku to mąka gryczana. Dzięki wykorzystaniu tego niebanalnego składnika kotlet schabowy nabiera zupełnie nowego smaku.

Zobacz także
Placki ziemniaczane Magdy Gessler

Magda Gessler tylko tak smaży placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ociekają tłuszczem

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Panierowanie kotleta schabowego

Do panierowania kotletów schabowych używa się zazwyczaj:

  • Jajka
  • Mąki (pszennej, a w wersji z Lubelszczyzny gryczanej)
  • Soli i pieprzu
  • Bułki tartej

By panierka była pyszna, upewnijcie się, że mąkę przesypiecie przez sito. Pozbędziecie się grudek i ewentualnych zanieczyszczeń. Wykorzystajcie wiejskie jajka dla najlepszego smaku, a bułkę tartą możecie zrobić samodzielnie ze starego pieczywa.

Pamiętajcie, by wetrzeć w kotleta mąkę starannie i dokładnie, wtedy panierka będzie przylegać, a kotlet będzie chrupki.

Mąka gryczana

Mąka gryczana powstaje z nasion gryki, które uległy zmieleniu. Powinna być dostępna do kupienia w dużych supermarketach, ale nie jest to reguła. Jeśli nie uda się wam kupić mąki gryczanej, a chcecie spróbować kotleta po lubelsku, wykorzystajcie blender lub młynek do kawy!

Zmielcie nasiona gryki przed ugotowaniem na drobny pył. Otrzymacie w ten sposób domową mąkę gryczaną.

schabowe w jajku
patunia87 / gotujmy.pl
Newsy
Mega pyszny schabowy prosto z Lubelszczyzny. Tylko tam podają go w taki nietypowy sposób
Macie ochotę na coś nowego? Przygotujcie pyszne kotlety schabowe po lubelsku!

Nie ma jak schabowy z ziemniakami i kapustą na rodzinny obiad. W większości domów przygotowuje się go pewnie w tradycyjny sposób – tłuczone kotlety panieruje się w bułce tartej i smaży w oleju. Polska kuchnia regionalna jest bardzo bogata i różnorodna, a różnice te można zauważyć nawet w przepisach na najbardziej klasyczne polskie dania! Próbowaliście kiedyś schabowego na Lubelszczyźnie? Jeżeli nie, to spróbujcie go zrobić sami w domu. Przepis nieco się różni od tego, którego używacie! Przepis na kotlety schabowe z Lubelszczyzny Do przygotowania tych kotletów schabowych będą wam potrzebne poniższe składniki: 0,5 kg schabu 2-3 jajka Mąka pszenna lub gryczana – stosuje się je zamiennie, także, jeżeli chcecie spróbować czegoś naprawdę nowego, to wykorzystajcie mąkę gryczaną Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Schab umyjcie, osuszcie za pomocą ręczników papierowych i pokrójcie w porcje na kotlety. Każdy kotlet rozbijcie tłuczkiem. Przyprawcie solą i pieprzem. Do jednej miski wsypcie mąkę, a do drugiej wbijcie jajka i roztrzepcie je widelcem. Na patelnię wlejcie olej i podgrzejcie. Następnie kotlety po kolei maczajcie w jajku, obtoczcie w mące i uwaga – znów zamoczcie w jajku! Tak przygotowane wrzucajcie na rozgrzany olej. Kotlety smażcie przez około 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu. I gotowe! Kotlety po lubelsku można podawać tak, jak klasyczne schabowe, czyli z ziemniakami i kapustą. Panierka z jajek jest delikatna, dlatego uważajcie, żeby się nie przypaliła w trakcie smażenia. Zawsze wybierajcie jajka ze sprawdzonego źródła – wtedy będziecie mieli pewność, że przygotowane z nich jedzenie będzie smaczne i zdrowe.

Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu. Doskonały na szybki i sycący obiad
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu. Doskonały na szybki i sycący obiad
Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe? Koniecznie przetestujcie nasz przepis na serowe schabowe z dodatkiem startego parmezanu. Ich smak totalnie was zaskoczy i na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zazwyczaj jadamy je z tłuczonymi ziemniakami i świeżymi bądź marynowanymi warzywami. Dobry kotlet schabowy to taki, który z zewnątrz ma chrupiącą i złocistą skórkę, a w środku jest soczysty i rozpływający się w ustach. A co, gdyby podkręcić ten efekt dodając do panierki troszkę startego sera? Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu to doskonała propozycja dla tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni. Danie jest aromatyczne, pyszne i niezwykle sycące. Wszystko, czego potrzebujecie do jego przygotowania to kilka plastrów dobrego schabu, jajka, przyprawy, kilka łyżek startego parmezanu oraz oczywiście panierka z bułki tartej i olej do smażenia. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno będą wniebowzięci. Składniki: Kawałek schabu  2 małe jajka Mąka pszenna bądź biała orkiszowa 1 szklanka bułki tartej 4 łyżki startego parmezanu Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie Kotlety rozbić. Każdy plaster posolić i popieprzyć. Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem. Jajka wbić do miski i dobrze roztrzepać. Mąkę wsypać na osobny talerz. Każdego kotleta obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z parmezanem. Kotlety układać na dobrze rozgrzanym oleju i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na kuchennym papierze. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i sałatką. Smacznego! Czytaj także:  Przepyszne schabowe pod serową pierzynką. Wychodzą soczyste i chrupiące Aromatyczne i miękkie schabowe po meksykańsku. Lepszego przepisu nie ma w całym internecie Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata....

Dodajcie ten produkt do panierki na schabowe. Dalej będą pyszne, a dodatkowo o niebo zdrowsze
AdobeStock
Newsy
Dodajcie ten produkt do panierki na schabowe. Dalej będą pyszne, a dodatkowo o niebo zdrowsze
Czy da się zrobić zdrowe schabowe? Oczywiście, że się da. Wystarczy dodatek tego prostego produktu.

Kotlety schabowe to danie, które gości na większości polskich stołów bardzo często. Jecie je pewnie na obiad z ziemniakami i mizerią. Niestety, tradycyjne schabowe, chociaż uwielbiane, nie należą do dań, które należy jeść na co dzień. Są mocno kaloryczne i nie będą służyć większości osób. Mamy jednak świetny pomysł na zrobienie zdrowszych schabowych, które będą równie pyszne. Zdrowe schabowe Najmniej zdrową częścią schabowych jest mocno spalona panierka . Tradycyjna panierka z mąki, bułki tartej i jajka, wchłania ogromną ilość tłuszczu ze smażenia. Przez to kotlety robią się bardzo kaloryczne, tuczące i nie są polecane większości osób. Jeśli chcecie zrobić zdrowsze schabowe, możecie zmienić delikatnie recepturę na panierkę. Zamiast panierować je w kalorycznej i łatwo chłonącej tłuszcz bułce tartej, wykorzystajcie w tym celu otręby . Kotlety panierowane w otrębach będą smakować trochę inaczej, ale będą za to o wiele zdrowsze. Dzięki otrębom ograniczycie kaloryczność kotletów schabowych, więc od nich nie przytyjecie. Taka wersja jest też polecana: Cukrzykom Osobom z nadwagą i otyłością Każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie Możecie wykorzystać różne rodzaje otrębów. Dobrze sprawdzą się: Otręby pszenne Otręby owsiane Otręby żytnie Otręby orkiszowe To bardzo cenne źródło witamin i minerałów. Otręby są też najlepszym pokarmowym źródłem błonnika, składnika niesamowicie wspierającego jelita . Przeciwdziałają więc one zaparciom i poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik dodatkowo ma także inne funkcje : Poprawia zdrowie układu krążenia Obniża stężenie „złego” cholesterolu Jest cennym składnikiem w cukrzycy Zdrowsza panierka do schabowych Żeby...

Smażenie kotletów schabowych
Adobe Stock
Triki kulinarne
Na jakim ogniu powinno się smażyć schabowe? Tylko jeden wydobędzie ich prawdziwy smak
Jak przygotowujecie ten kulinarny klasyk? Sposób smażenia jest równie ważny co sam przepis i składniki!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. To danie zdecydowanie należy do prostych, ale nie wyjdzie, jeśli zapomnicie o jednej ważnej zasadzie. Kotlety schabowe Panierowane kawałki tłuczonego schabu, na stałe goszczą pewnie na waszych stołach. To jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Niektórzy wykorzystują schab z kością, inni wolą kotlet bez niej. Typowe składniki do przygotowania kotleta schabowego to: Smalec Jajka Sól Pieprz Kawałek schabu (z kością lub bez kości) Mąka Bułka tarta Mistrzowskie schabowe Na pewno macie swój sposób na przygotowanie schabowych, które smakują wam i waszej rodzinie. Pamiętajcie jednak, że w przypadku schabowych dobry przepis to nie wszystko. Równie mocno liczy się odpowiednia obróbka i przede wszystkim… technika smażenia! Przygotowanie ważniejsze niż składniki Cała sztuka w przypadku schabowych tkwi w odpowiednim przygotowaniu kotleta. Schab trzeba oczywiście pokroić w plastry (jeśli nie zakupiliście mięsa już tak pokrojonego). Następnie trzeba ubić je tłuczkiem i panierować w następującej kolejności: W mące  W roztrzepanych i przyprawionych jajkach W bułce tartej Smażenie schabowych Kotlet schabowy musi być soczysty! Nie ma nic gorszego niż wysuszony kotlet schabowy. Musicie pamiętać, żeby nie smażyć go zbyt długo na wolnym ogniu. Musicie odpowiednio wyczuć właściwą temperaturę smażenia. Zbyt duży ogień może z kolei doprowadzić do tego, że panierka będzie spalona, a mięso w środku surowe. To absolutnie nieakceptowalne w przypadku wieprzowiny. Schabowe muszą być smażone w wyższej temperaturze, na rozgrzanym oleju lub smalcu.  Wytrawni kucharze powiedzą wam, że smak schabowego podkreślić może tylko smażenie na smalcu,...