Czosnek na patelni
Adobe Stock
Newsy

Chcecie zeszklić czosnek na patelni? Uważajcie. Jeden błąd może was sporo kosztować

Czosnek to nieodłączny składnik wielu potraw. Często nieodzowne jest jego podsmażenie. Uważajcie, by nie popełnić karygodnego błędu!
Hubert Rój
styczeń 12, 2021

Nasze babcie i mamy objadały się surowym czosnkiem w czasie sezonu przeziębionowo-grypowego. Dziś także czosnek ma opinię naturalnego antybiotyku.

Z surowym czosnkiem ostrożnie powinny obchodzić się osoby z wrażliwym układem trawiennym. Zbyt duża dawka surowego czosnku grozi zgagą.

Inaczej sprawa  ma się z czosnkiem po obróbce termicznej. Aromat, smak i świetny zapach – takie oto są właśnie jego zalety.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Czosnkowy problem

Czosnek to podstawa wielu aromatycznych sosów i innych dań. Zwykle występuje w nich w towarzystwie cebuli.

Nieraz zdarza się, że chcemy zeszklić czosnek na niewielkiej ilości tłuszczu. Rozgrzewamy patelnię wrzucamy to niewielkie warzywo pokrojone na kawałki lub przeciśnięte przez praskę.

I tutaj jest pies pogrzebany. Jeśli zrobimy to szybko, a następnie zdejmiemy czosnek z ognia, nie powinno wydarzyć się nic złego.
Wręcz przeciwnie – czosnek nabierze swojego wspaniałego, specyficznego aromatu.

Jak długo smażyć czosnek?

Gorzej, gdy przedłużymy nieco proces smażenia. Nawet delikatnie przypalony czosnek ma okropny zapach i smak.

Tak przygotowany może zepsuć smak całej potrawy, która w mig przejdzie jego nieznośnym aromatem.

Stąd też smażenie czosnku powinno być bardzo krótkie. Kiedy w przepisie mamy do czynienia z podsmażoną cebulą i czosnkiem, koniecznie podsmażmy najpierw samą cebulę, a dopiero po jakimś czasie wrzućmy na patelnię obrany czosnek.

W ten sposób uratujemy smak na przykład naszego spaghetti bolongese, a także wielu innych potraw w którym występuje cebulowo-czosnkowe połączenie.

 

Komentarze
czosnkowe kluseczki przepis
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy Wyglądają, jak z obrazka i są bajecznie pyszne. Czosnkowe kluseczki będą idealne do obiadu
Kluski śląskie to prawdziwy hit! Przygotowane na bazie ziemniaków, mąki i czosnku smakują naprawdę wybornie. Co prawda, możecie je serwować w towarzystwie mięsa, ale równie dobrze sprawdzą się bez żadnych dodatkowych produktów.
Weronika Kępa
styczeń 12, 2021

To zestawienie zachwyci niejednego kluskowego fana. Puszyste, delikatne i piękne ziemniaczano-czosnkowe kuleczki, powstają z receptury starej jak świat i prostej jak drut. Ich przyrządzenie nie zajmie wam więcej niż godzinę. Do dzieła! Przepis na czosnkowe kluseczki śląskie Będziecie potrzebować  1 kilogram ziemniaków 200 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 1 jajka 2 ząbków czosnku Oliwy  Przypraw: soli i czosnku granulowanego Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Ziemniaki obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki (dzięki temu szybciej się ugotują) i umieśćcie we wrzącej wodzie. Gotujcie na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody i chwilę je odparujcie, a następnie odstawcie do wystudzenia. Kiedy ziemniaki wystygną przeciśnijcie je przez specjalną praskę lub rozgniećcie tłuczkiem. Do masy dodajcie jajko, oba rodzaje mąki, czosnek granulowany oraz sól. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich, przy pomocy kciuka, zróbcie wgłębienie. W dużym garnku ponownie zagotujcie wodę z solą i umieśćcie w niej gotowe kluseczki.  Gotujcie aż do momentu wypłynięcia. Podawajcie z przyrządzoną samodzielnie oliwą czosnkową – wystarczy, że zmieszacie tradycyjną oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, całość podgrzejecie i gotowe. Smacznego! Źródło: gotujmy

Przeczytaj
jak pozbyć się zapachu czosnku
AdobeStock
Newsy Jak usunąć zapach czosnku z dłoni? To proste. Wystarczy odrobina...
Lubicie czosnek, ale nie możecie znieść zapachu, który zostawia na rękach? Jeżeli zapomnieliście użyć rękawiczek, to jednym prostym sposobem możecie szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni.
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Czosnek zdecydowanie nadaje wielu potrawom charakteru. Są znacznie głębsze w smaku i bardziej aromatyczne. Można wykorzystać czosnek granulowany, jednak najlepszy jest oczywiście świeży, wyciskany przez praskę. Niestety, przyrządzanie potraw z wykorzystaniem świeżego czosnku ma dużą wadę – bardzo ciężko jest później umyć ręce! Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni? Podpowiadamy! Aromatyczny czosnek Bardzo zdrowy czosnek jest dość ciekawym warzywem. Podobnie jak cebula sprawia, że potrawy są znacznie smaczniejsze – lekko ostry posmak i mocny aromat polepszają smak różnych dań. Ale paradoksalnie zapach samego czosnku jest dość nieprzyjemny, nie mówiąc już o oddechu osoby, która go zje! Wszystko przez fakt, że zjedzenie czosnku powoduje iż organizm człowieka zaczyna wydzielać allicynę, związek siarki. Ta bardzo szybko rozkłada się w organizmie i przekształca się w inne substancje, które powodują mieszanie się bakterii z potem, w wyniku czego ciało zaczyna wydzielać niezbyt przyjemny zapach. Mimo to warto regularnie jeść czosnek, zwłaszcza w okresie zimowym. Warzywo to zawiera bowiem bardzo wiele witamin odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji – w końcu nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu! Czosnek może między innymi: Zmniejszyć ciśnienie krwi Obniżyć poziom cholesterolu Wzmocnić odporność Zapobiec zawałom serca Jak pozbyć się zapachu czosnku? Jakkolwiek czosnek nie byłby smaczny i zdrowy, to nie można powiedzieć, żeby jego zapach był szczególnie przyjemny dla nosa. Jeżeli gołymi rękami obieraliście czosnek, to pewnie wiecie, jak trudno jest usunąć charakterystyczny aromat z dłoni. Na szczęście jest na to bardzo prosty sposób! Wystarczy wziąć plasterek świeżej cytryny i potrzeć nim dłonie – kwas skutecznie wyczyści...

Przeczytaj
domowa czosnkowa oliwa przepis
Adobe Stock
Newsy Zostały wam resztki czosnku? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich coś genialnego
Ci którzy używają w swojej kuchni praski do czosnku z pewnością znają ten problem. Bez względu na to, jak bardzo się staracie na przyrządzie i tak zostaną resztki tego cennego warzywa. Te z powodzeniem możecie wykorzystać do przyrządzenia… smakowej oliwy!
Weronika Kępa
styczeń 10, 2021

Oliwa czosnkowa to produkt, który wiele ludzi bez zastanowienia kupuje w sklepie. To błąd. Okazuje się bowiem, że tego typu produkt można przyrządzić samodzielnie w domu. W ten sposób nie tylko zaoszczędzicie pieniądze, ale również nie zmarnujecie ani grama wykorzystywanego do wielu potraw warzywa. Oliwa czosnkowa z dodatkiem ulubionych ziół, a nawet ostrej papryczki, idealnie sprawdzi się nie tylko do marynowania i smażenia mięsa, ale również jako dodatek do sałatki. Ten produkt bez dwóch zdań warto mieć w swojej kuchni. Tym bardziej, że jego przygotowanie jest dziecinnie proste! Przepis na domową oliwę smakową Będziecie potrzebować Ulubionej oliwy Czosnku Ostrych papryczek Ziół: bazylii, tymianku Przygotowanie Listki bazylii oddzielcie od gałązek, z kolei tymianek podzielcie na gałązki. Umyjcie papryczki i przygotujcie resztki czosnku. Jeśli nie macie resztek z czosnku możecie też użyć świeżych ząbków – wystarczy obierać je z łupin. Możecie też przekroić je na pół, ale nie jest to konieczne. Ulubioną oliwę (nie musi być extra virgin) umieśćcie w rondelku wraz z bazylią, tymiankiem, czosnkiem i papryczkami. Całość gotujcie przez ok. 5 minut. Tak przygotowaną oliwę odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach przelejcie miksturę do czystej buteleczki. Włóżcie do niej również zioła, czosnek i paprykę – to nada jej nie tylko ładnego wyglądu, ale również sprawi, że smak będzie się długo utrzymywał. Gotowe! Źródło: gotujmy

Przeczytaj