Czosnek na patelni
Adobe Stock
Newsy

Chcecie zeszklić czosnek na patelni? Uważajcie. Jeden błąd może was sporo kosztować

Czosnek to nieodłączny składnik wielu potraw. Często nieodzowne jest jego podsmażenie. Uważajcie, by nie popełnić karygodnego błędu!

Nasze babcie i mamy objadały się surowym czosnkiem w czasie sezonu przeziębionowo-grypowego. Dziś także czosnek ma opinię naturalnego antybiotyku.

Z surowym czosnkiem ostrożnie powinny obchodzić się osoby z wrażliwym układem trawiennym. Zbyt duża dawka surowego czosnku grozi zgagą.

Inaczej sprawa  ma się z czosnkiem po obróbce termicznej. Aromat, smak i świetny zapach – takie oto są właśnie jego zalety.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czosnkowy problem

Czosnek to podstawa wielu aromatycznych sosów i innych dań. Zwykle występuje w nich w towarzystwie cebuli.

Nieraz zdarza się, że chcemy zeszklić czosnek na niewielkiej ilości tłuszczu. Rozgrzewamy patelnię wrzucamy to niewielkie warzywo pokrojone na kawałki lub przeciśnięte przez praskę.

I tutaj jest pies pogrzebany. Jeśli zrobimy to szybko, a następnie zdejmiemy czosnek z ognia, nie powinno wydarzyć się nic złego.
Wręcz przeciwnie – czosnek nabierze swojego wspaniałego, specyficznego aromatu.

Jak długo smażyć czosnek?

Gorzej, gdy przedłużymy nieco proces smażenia. Nawet delikatnie przypalony czosnek ma okropny zapach i smak.

Tak przygotowany może zepsuć smak całej potrawy, która w mig przejdzie jego nieznośnym aromatem.

Stąd też smażenie czosnku powinno być bardzo krótkie. Kiedy w przepisie mamy do czynienia z podsmażoną cebulą i czosnkiem, koniecznie podsmażmy najpierw samą cebulę, a dopiero po jakimś czasie wrzućmy na patelnię obrany czosnek.

W ten sposób uratujemy smak na przykład naszego spaghetti bolongese, a także wielu innych potraw w którym występuje cebulowo-czosnkowe połączenie.

 

dlaczego czosnek śmierdzi
AdobeStock
Newsy
Dlaczego surowy czosnek nie powinien mieć styczności z metalem? Lepiej to przeczytajcie
Lepiej nie krójcie czosnku metalowym nożem – przeczytajcie dlaczego!

Czosnek to warzywo, które jest niezbędne podczas przygotowywania wielu dań. Nadaje im niesamowitej głębi i aromatu. Czasami, gdy danie wydaje się mdłe, wystarczy dodać do niego czosnek i gotowe! Co prawda, nie wszyscy za nim przepadają – głównie ze względu na bardzo silny zapach, który zostaje na rękach oraz nieprzyjemny oddech. Kluczem do tego, by dania z czosnkiem wyszły smaczne, jest jego odpowiednie przygotowanie. Dowiedzcie się, jak należy to robić prawidłowo! Właściwości czosnku Poza tym, że czosnek nadaje potrawom doskonały smak, ma on oczywiście także szereg innych właściwości: Pomaga zwalczyć infekcje i działa jak naturalny antybiotyk, a przy tym nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej organizmu; Obniża ciśnienie krwi; Może pomóc w walce z pasożytami; Wspomaga odchudzanie; Działa przeciwzakrzepowo i tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru; Zawiera dużo przeciwutleniaczy i tym samym spowalnia starzenie się organizmu; Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory – zwłaszcza raka żołądka, którego często wywołuje bytująca w tym organie bakteria Helicobacter pyroli. Dlaczego czosnek brzydko pachnie? Potrawy z dodatkiem czosnku smakują fantastycznie. Trzeba się jednak zgodzić, że sam czosnek ma dość nieprzyjemny i niezwykle intensywny zapach. Odpowiedzialna jest za to allicyna, substancja zawarta w tym warzywie. To właśnie jej czosnek zawdzięcza doskonałe właściwości lecznicze i niezbyt ciekawy aromat. Ale czy wiedzieliście, że możecie mieć wpływ na intensywność tego zapachu? Na pewno nie słyszeliście o tym wcześniej! Otóż w wyniku kontaktu z metalem, allicyna zaczyna wchodzić w reakcję z metalami. To sprawia, że czosnek pachnie dużo mocniej, a jego zapach jest tak trudny do usunięcia. Do tego wówczas zaczyna on tracić swoje zdrowotne...

Czosnkowy oddech? Zjedzcie to tanie warzywo i o nim zapomnijcie
AdobeStock
Newsy
Czosnkowy oddech? Zjedzcie to tanie warzywo i o nim zapomnijcie
To świetny sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust. Spróbujcie!

Czosnek jest pysznym składnikiem, który poprawia smak niemal każdego dania. Dodatkowo jest też tani i niezwykle zdrowy. Czosnek ma mimo wszystko jedną wadę. Ma bardzo ostry smak i zapach, który utrzymuje się dość długo po zjedzeniu dania z czosnkiem. W praktyce nie jest polecane więc jedzenie dań z czosnkiem rano, przed wizytą w pracy lub ogólnie w trakcie interakcji społecznych. Ciekawostką jest, że królowa Elżbieta II nie pozwala, żeby w trakcie bankietów lub innych uroczystości kucharze stosowali tę przyprawę . Ma to zapobiec niekomfortowym sytuacjom. Jak zminimalizować czosnkowy oddech? Kochacie czosnek i nie chcecie rezygnować z niego z tego błahego powodu? Mamy dla was świetną wskazówkę. Wystarczy, że do potrawy zawierającej czosnek dodacie też jedno warzywo, które świetnie maskuje przykry zapach czosnku. Tanie warzywo, które odświeża oddech Chodzi o natkę pietruszki. Posypcie nią danie, które zawiera czosnek, na przykład makaron lub zupę z dodatkiem czosnku , a mniej będzie doskwierał wam przykry zapach po spożyciu danego dania. Natka pietruszki ma właściwości odświeżające oddech. Żucie liści pietruszki poleca się palaczom by zmniejszyć charakterystyczny zapach i smak pozostający w buzi po paleniu, ale może też wspomóc przy czosnkowym oddechu. Właściwości natki pietruszki Zwiększenie spożycia natki pietruszki ma też inne korzyści. Niewiele osób wie, że to warzywo o ogromnej zawartości witaminy C . Ma jej więcej niż pomidory, cytryna, a nawet papryka! Warto ja jeść z kilku powodów: Jest nieocenionym źródłem żelaza, które odpowiada za transport tlenu we krwi Pietruszka ma dużo wapnia, który wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie Jest bardzo niskokaloryczna, a jednocześnie ma dużo składników odżywczych, jest...

Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości
Flickr
Newsy
Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości
Intensywny w smaku, aromatyczny i wyjątkowo zdrowy czosnek dodawany jest do wielu potraw. Często jednak nie wykorzystuje się jego cennych walorów w pełni. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie.

Czosnek to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Świeży, pieczony, suszony, marynowany. Bez jego mocnego zapachu i smaku, wiele potraw straciłoby swój charakter. Nie każdy jednak wie, jak powinno się go właściwie kroić, a także gotować i smażyć. Dzisiaj zmierzymy się z tym tematem.  Jaki czosnek wybrać w sklepie?  Dobry czosnek to czosnek bez zapachu. Silny aromat, gdy jeszcze nie jest obrany i rozgnieciony, nie świadczy dobrze o jego jakości. Jeśli więc w sklepie czujecie charakterystyczny zapach czosnku to sygnał, że został on uszkodzony, a tym samym może zepsuć się wam po przyniesieniu do domu.  Kupujcie polski czosnek. Nie chodzi tu jedynie o wspieranie lokalnych przedsiębiorców. Czosnek z Chin poddaje się bowiem promieniowaniu i zabezpiecza środkami chemicznymi na czas transportu. Jak rozpoznać krajowy produkt? Czosnek chiński jest przede wszystkim większy od polskiego, a główki i ząbki mają zazwyczaj śnieżnobiałą osnówkę. Czosnek polski poznacie po osnówce w kolorze lekko fioletowym lub różowym.   Jak kroić czosnek, aby wykorzystać jego wartość w pełni?  Bardzo istotną sprawą jest siekanie czosnku. Zazwyczaj jest tak, że im większe kawałki warzyw lub owoców, tym lepiej zachowują one wartości odżywcze. Z czosnkiem jest inaczej.   Powinno się go jak najbardziej rozdrobnić. W trakcie tej czynności aktywowany jest bowiem obecny w czosnku enzym o nazwie allinaza, który przekształca się w allicynę - substancję o antybiotycznych cechach. Dzięki temu czosnek nabiera właściwości przeciwzapalnych i wzmacniających.  Warto również świeżo posiekany czosnek pozostawić na kilkanaście minut. Nie bójcie się, nie straci on przez to wartości, wręcz przeciwnie – zyska. Jego walory zdrowotne zostaną wzmocnione.  Jak długo gotować czosnek,...

Pixabay
Newsy
Jak przechowywać czosnek? Większość osób robi to źle
Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Nieodpowiednio przechowywany może jednak szybko spleśnieć. Co zrobić, żeby temu zapobiec?

Czosnek to warzywo, które posiada niezliczone właściwości zdrowotne. Wspomaga leczenie infekcji wirusowych, ma właściwości przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie krwi oraz świetnie wpływa na działanie układu trawiennego. Warzywo to poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, świetnie też smakuje i stanowi wspaniały dodatek do wielu dań. Jak prawidłowo przechowywać czosnek i co zrobić, żeby nie spleśniał? Jak prawidłowo przechowywać czosnek? Prawidłowo przechowywany czosnek może przetrwać nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że będziecie trzymać się poniższych wskazówek. Czosnek powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej . Należy jednak pamiętać, że przechowywanie całej główki czosnku w całości to najlepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Jeśli wyjmiemy z czosnku choćby jeden ząbek, będzie on świeży maksymalnie przez 10 dni. Świeży czosnek najlepiej przechowywać w suchych, ciemnych miejscach. Idealna temperatura do przechowywania czosnku to około 15–18 stopni Celsjusza, przy umiarkowanej wilgotności. Najlepiej sprawdzi się tu np. szafka kuchenna. Włóżcie czosnek do wiklinowego koszyczka i umieśćcie we wnętrzu szafki - tak, by znajdował się on w najbardziej zacienionym miejscu. Czy można przechowywać czosnek w lodówce? Tak. Należy jednak pamiętać, że zimny czosnek zacznie kiełkować kilka dni po wyjęciu z lodówki. Mimo iż czosnek z kiełkami wciąż jest jadalny, warzywo to ma niestety bardziej gorzki i nieprzyjemny smak. Co z czosnkiem, który zaczęliśmy już jeść? Najlepszym sposobem na przechowywanie resztek czosnku jest umieszczenie go w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie może on wytrzymać nawet do 2 tygodni. Inną opcją przechowywania czosnku jest jego zamrożenie. Niestety, mrożony czosnek nie smakuje tak dobrze...