Ziemniaki to nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. To warzywo, bez którego trudno sobie  nawet wyobrazić gotowanie. Kremowe puree, kopytka, kluski śląskie, frytki czy placki ziemniaczane – propozycji podania tego warzywa jest naprawdę mnóstwo. Ziemniaki są jednak nieco kłopotliwe, ponieważ trzeba sporo odczekać zanim będą ugotowane – zwykle od 20 do nawet 30 minut, przy czym czas gotowania ziemniaków zależy od ich wielkości, ilości i gatunku. Czy da się jakoś przyspieszyć ten proces?

Jak przyspieszyć gotowanie ziemniaków

Męczy was długie gotowanie ziemniaków? Oto kilka sprytnych sztuczek, dzięki którym skrócicie gotowanie ziemniaków co najmniej o połowę.

  • Bez względu na to, jaki sposób gotowania ziemniaków wybierzecie, jeśli nakłujecie je widelcem bez obierania, ugotują się o wiele szybciej.
  • Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę, a następnie ugotujcie. Ziemniaki w mundurkach lub całe, obrane ziemniaki, gotują się znacznie dłużej niż ziemniaki pokrojone w kostkę. Żeby jeszcze bardziej przyspieszyć ten proces, zalejcie ziemniaki wodą ugotowaną w czajniku. Tak przygotowane ziemniaki ugotują się w mig. Pamiętajcie tylko, że garnek trzeba przykryć pokrywką, by ciepło nie uciekało. Ta metoda skróci czas gotowania ziemniaków do 10 minut (a może nawet do pięciu).
  • Dodajcie do garnka łyżkę masła lub margaryny. Do garnka z ziemniakami możecie też dodać łyżkę masła lub margaryny. Dzięki nim ziemniaki nie tylko będą miały lepszy smak, ale też szybciej się ugotują.

Czy ugotowane ziemniaki są zdrowe?

Gotowane ziemniaki są bogate w witaminy i minerały, takie jak: potas, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę C. Są też niskokaloryczne (ugotowany w skórce duży ziemniak, ważący około 300 gramów, ma 261 kalorii) i niskotłuszczowe (ziemniak taki ma tylko 0,3 grama tłuszczu), a wysoka zawartość błonnika pomaga dłużej czuć się sytym. Ugotowany ziemniak jest bogaty w niezbędne minerały, które pomagają budować mocne kości i korzystnie wpływają na funkcjonowanie nerwów i mięśni.

Przyjęło się sądzić, że ziemniaki są z natury tuczące, ale to nieprawda. Stają się one takie, jeśli dodamy do nich masło lub śmietanę, ponieważ znacznie zwiększymy przez to liczbę kalorii i gramów tłuszczu. Jeśli więc jesteście na diecie i chcecie schudnąć, przyprawcie je ziołami lub niskokalorycznymi przyprawami.

Zobacz także:

Pieczony czy gotowany? Który ziemniak jest zdrowszy?

Pamiętajcie, że gotowanie ziemniaka pozbawia go niektórych składników odżywczych. O wiele bardziej wartościowy jest pieczony ziemniak.

Tak przygotowany ziemniak ma więcej składników odżywczych:

  • dostarcza 6 gramów białka
  • 6 gramów błonnika
  • ma około 25% więcej magnezu niż gotowany ziemniak
  • zawiera również o 40% więcej fosforu i potasu
  • zawiera czterokrotnie więcej kwasu foliowego

Źródło: healthyeating.sfgate.com, msn.com.pl