Chcecie, żeby ziemniaki szybciej się ugotowały? Dodajcie do wody łyżkę tego składnika
AdobeStock
Newsy

Chcecie, żeby ziemniaki szybciej się ugotowały? Dodajcie do wody łyżkę tego składnika

Męczy was powolne gotowanie ziemniaków? Zastosujcie ten prosty trik a w mig będą gotowe.

Ziemniaki to nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. To warzywo, bez którego trudno sobie  nawet wyobrazić gotowanie. Kremowe puree, kopytka, kluski śląskie, frytki czy placki ziemniaczane – propozycji podania tego warzywa jest naprawdę mnóstwo. Ziemniaki są jednak nieco kłopotliwe, ponieważ trzeba sporo odczekać zanim będą ugotowane – zwykle od 20 do nawet 30 minut, przy czym czas gotowania ziemniaków zależy od ich wielkości, ilości i gatunku. Czy da się jakoś przyspieszyć ten proces?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przyspieszyć gotowanie ziemniaków

Męczy was długie gotowanie ziemniaków? Oto kilka sprytnych sztuczek, dzięki którym skrócicie gotowanie ziemniaków co najmniej o połowę.

  • Bez względu na to, jaki sposób gotowania ziemniaków wybierzecie, jeśli nakłujecie je widelcem bez obierania, ugotują się o wiele szybciej.
  • Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę, a następnie ugotujcie. Ziemniaki w mundurkach lub całe, obrane ziemniaki, gotują się znacznie dłużej niż ziemniaki pokrojone w kostkę. Żeby jeszcze bardziej przyspieszyć ten proces, zalejcie ziemniaki wodą ugotowaną w czajniku. Tak przygotowane ziemniaki ugotują się w mig. Pamiętajcie tylko, że garnek trzeba przykryć pokrywką, by ciepło nie uciekało. Ta metoda skróci czas gotowania ziemniaków do 10 minut (a może nawet do pięciu).
  • Dodajcie do garnka łyżkę masła lub margaryny. Do garnka z ziemniakami możecie też dodać łyżkę masła lub margaryny. Dzięki nim ziemniaki nie tylko będą miały lepszy smak, ale też szybciej się ugotują.
Zobacz także
Upieczcie ziemniaka i połóżcie na dłoń. Po 15 minutach sprawdźcie co się stało

Upieczcie ziemniaka i połóżcie na dłoń. Nie uwierzycie, co stanie się po 15 minutach 

Chcecie zrobić idealne placki ziemniaczane? Dodajcie do nich 2 niezwykłe składniki

Chcecie zrobić idealne placki ziemniaczane? Dodajcie do nich 2 niezwykłe składniki

Czy ugotowane ziemniaki są zdrowe?

Gotowane ziemniaki są bogate w witaminy i minerały, takie jak: potas, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę C. Są też niskokaloryczne (ugotowany w skórce duży ziemniak, ważący około 300 gramów, ma 261 kalorii) i niskotłuszczowe (ziemniak taki ma tylko 0,3 grama tłuszczu), a wysoka zawartość błonnika pomaga dłużej czuć się sytym. Ugotowany ziemniak jest bogaty w niezbędne minerały, które pomagają budować mocne kości i korzystnie wpływają na funkcjonowanie nerwów i mięśni.

Przyjęło się sądzić, że ziemniaki są z natury tuczące, ale to nieprawda. Stają się one takie, jeśli dodamy do nich masło lub śmietanę, ponieważ znacznie zwiększymy przez to liczbę kalorii i gramów tłuszczu. Jeśli więc jesteście na diecie i chcecie schudnąć, przyprawcie je ziołami lub niskokalorycznymi przyprawami.

Pieczony czy gotowany? Który ziemniak jest zdrowszy?

Pamiętajcie, że gotowanie ziemniaka pozbawia go niektórych składników odżywczych. O wiele bardziej wartościowy jest pieczony ziemniak.

Tak przygotowany ziemniak ma więcej składników odżywczych:

  • dostarcza 6 gramów białka
  • 6 gramów błonnika
  • ma około 25% więcej magnezu niż gotowany ziemniak
  • zawiera również o 40% więcej fosforu i potasu
  • zawiera czterokrotnie więcej kwasu foliowego

Źródło: healthyeating.sfgate.com, msn.com.pl

gotowanie ziemniaków
Adobe Stock
Newsy
Genialna sztuczka na ugotowanie ziemniaków w 5 minut. Wystarczy zrobić z nimi ten zabieg
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. Ich ugotowanie niestety zajmuje trochę czasu, co zazwyczaj niecierpliwi głodnych bliskich. Aby ich gotowanie było szybsze, wystarczy zastosować ten jeden patent.

Podczas przygotowywania obiadu często pada pytanie, kiedy będzie gotowy. Najczęściej można wówczas usłyszeć odpowiedź: „Jak ziemniaki się ugotują”. Jakby nie patrzeć to właśnie one potrzebują większej ilości czasu. Aby przyspieszyć cały proces i nie trzymać dłużej w niepewności bliskich, wystarczy zastosować pewien trik, który wpłynie na szybkość gotowania. Co zrobić z ziemniaków? Często wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż ziemniaki są jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów w codziennej kuchni. Są nie tylko dodatkiem do większości potraw. Nikt zresztą nie wyobraża sobie kotleta schabowego czy mielonego bez tradycyjnie tłuczonych tłuczkiem ziemniaków. Poza tym są one również składnikiem kopytek, leniwych, pyz, klusek śląskich czy pierogów. Można z nich również przygotować frytki, puree lub dodać do sałatki jarzynowej. Są tak uniwersalnym warzywem, że ciężko wyobrazić sobie bez nich codzienną kuchnię.  Właściwości zdrowotne ziemniaków Oprócz tego, że ziemniaki są ważnym produktem w każdej diecie to również zawierają wiele cennych wartości. Wśród nich można wyróżnić, takie jak: sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor czy witaminy z grupy B, K i C. Wpływają one w pozytywny sposób na funkcjonowanie organizmu. Do wartościowych właściwości zdrowotnych zalicza się: właściwa praca układu trawiennego, zapewnienie uczucia sytości, prawidłowo praca układu sercowo-krwionośnego, zapobiegają mutacji komórek nowotworowych, korzystnie wpływają na samopoczucie, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają stan skóry, wspomagają prawidłowe widzenie. Dzięki wielu wartościom odżywczym, witaminom, mikroelementom oraz...

Woda do gotowania ziemniaków
Newsy
Czy ziemniaki należy gotować w małej czy dużej ilości wody? Tylko wtedy wyjdą najsmaczniejsze
Nawet tak prosta czynność może robić dużą różnicę w smaku! Sprawdźcie jak prawidłowo gotować ziemniaki.

Większość z was gotuje pewnie ziemniaki praktycznie codziennie. Na pewno macie swój sprawdzony sposób gotowania ziemniaków. Jesteście pewni, że gotujecie je tak, by zachować najwięcej wartości odżywczych i smaku w tych bulwach? Pomagamy w uzyskaniu odpowiedzi na to pytanie. Ziemniaki Ziemniaki nieodłącznie kojarzą się z polską kuchnią. Choć znane i kochane na całym świecie, my mamy do nich wyjątkowy sentyment. Niezależnie od tego, czy najbardziej lubicie je w formie prostej: ugotowane w kawałkach, posypane koperkiem i ewentualnie masłem, czy wolicie zrobić z nich puree lub inne przetwory: kluski, czy kopytka, ziemniaki - muszą być dobrze ugotowane. Przeczytajcie co to dokładnie znaczy. Jak gotować ziemniaki by traciły mniej wartości odżywczych? Gotujcie ziemniaki w mundurkach lub jeśli je obieracie, róbcie to tak, by obierki były jak najcieńsze. To pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych w ziemniaku. Im krótsze gotowanie, tym mniejsza utrata wartości odżywczych. Gotujcie wiec ziemniaki pod przykrywką, by były gotowe szybciej. Jeśli macie taką możliwość, zastosujcie szybkowar, który przyśpieszy proces gotowania pyr. Ziemniaki zawsze wrzucajcie do gotującej się wody. Dzięki temu, że bulwy będą miały styczność z wodą przez krótszy czas, zostanie z nich wymytych mniej cennych składników odżywczych. Woda do gotowania ziemniaków Na pewno macie swój sprawdzony garnek do gotowania ziemniaków. Czy jednak jest on wystarczająco duży i zapewnia właściwe proporcje ziemniaków do wody przy ich gotowaniu? Właściwa proporcja wody do ziemniaków to około 3 litrów wody na 1 kg ziemniaków . Ziemniaki powinno się gotować w dużej ilości wody, by ciepło dostarczane było do nich równomiernie. Jeśli ziemniaki w...

Jak sprawić, żeby placki ziemniaczane były mniej tłuste?
Adobe Stock
Newsy
Rewolucyjna receptura na placki ziemniaczane. Tak chrupiących jeszcze nie jedliście
Jeśli kochacie jeść placki ziemniaczane, mamy dla was rewelacyjny przepis. Placki wychodzą bajecznie chrupiące z zewnątrz i rozkosznie miękkie w środku.

Placki ziemniaczane są tak pyszne, że nikt nie potrafi się im oprzeć.  Chrupiąca skórka i miękki środek to ich najsmaczniejszy plus. Placki ziemniaczane podane z aromatycznym gulaszem, sosem pomidorowym czy grzybowym albo śmietaną czosnkową, potrafią zachwycić niejedno podniebienie.  Placki ziemniaczane to też jedna z najprostszych potraw. Do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników. Główną rolę grają uwielbiane ziemniaki. Starte lub ugotowane. Z każdego rodzaju ziemniaków placki wychodzą przepyszne!   Rewolucyjna receptura na placki ziemniaczane Będziecie potrzebować: 650 g ugotowanych ziemniaków 3 większe jajka 2 łyżki mleka 20 g świeżych drożdży pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany olej do smażenia sól pieprz Sposób wykonania: Świeże drożdże wymieszajcie z ciepłym mlekiem i łyżką mąki pszennej. Po wymieszaniu rozpuszczone drożdże odstawcie.  Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonej wodzie. Jeśli placki ziemniaczane chcecie zrobić szybciej, możecie przyspieszyć gotowanie ziemniaków ! Wystarczy, że przed ich gotowaniem pokroicie je w mniejsze kawałki. Im będą mniejsze, tym szybciej się ugotują. To prosty trik, który skróci czas obróbki termicznej! Gdy ziemniaki będą już miękkie zmielcie je w maszynce. Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie. W większej misce utrzyjcie śmietanę z żółtkami, dodajcie wcześniej rozrobione z mlekiem i mąką drożdże oraz zmielone ziemniaki.  Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszajcie i doprawcie ją solą i pieprzem do smaku. Z białek jaj ubijcie sztywną pianę. Wykładajcie ją porcjami na masę, przesypując mąką. Całość ponownie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie...

gotowane ziemniaki
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować ziemniaki w kilka minut? Znamy na to genialny trik
Gotowane ziemniaki to świetny dodatek do obiadu. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie, to koniecznie skorzystajcie z tego patentu. Ziemniaki będą gotowe w kilka minut!

Kotlety schabowe, mielone czy zrazy to potrawy uwielbiane przez Polaków. Jednak nikt nie wyobraża sobie ich podania bez kluczowego dodatku, jakim są ziemniaki. Najczęściej występują w formie gotowanej, a ten proces wymaga trochę czasu. Ich przygotowanie może być znacznie szybsze, jeśli skorzystacie z tego patentu. To idealny trik dla zabieganych! Co można zrobić z ziemniaków? To najpopularniejsze warzywo w Polsce. Może stanowić samodzielne danie bądź być dodatkiem. Dzięki wyjątkowemu smakowi idealnie sprawdza się w każdej formie. Jest szereg różnych potraw, gdzie ziemniak gra pierwsze skrzypce. Z ziemniaków można przygotować takie dania jak pierogi ruskie, ziemniaczane puree, frytki, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, kotlety ziemniaczane czy zapiekanki. Jednak najpopularniejszą formą są te gotowane, prosto z wody.  Czy ziemniaki są zdrowe? To wbrew pozorom proste warzywo ma wiele cennych składników, dzięki którym jest tak ważne w dobrze zbilansowanej diecie. W swoim składzie zawiera takie witaminy i minerały jak potas, fosfor, błonnik oraz witaminy z grupy B, A, C. Spora zawartość tych elementów w pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości należy wyróżnić: ułatwienie procesu trawienia, obniżenie poziomu cholesterolu, niska zawartość kilokalorii, pomoc w walce z nadprogramowymi kilogramami, poprawienie przemiany materii, obniżenie ciśnienia krwi, czy łagodzą stres bądź zmęczenie. Krążące opinie o ich wysokiej kaloryczności są tylko mitem. Polane ciężkim sosem bądź skwarkami mogą wówczas mieć więcej kilokalorii, jednak same w sobie nie szkodzą procesowi odchudzania. Jak szybko ugotować ziemniaki? Gotowanie ziemniaków do obiadu niekiedy się dłuży, a od bliskich coraz...