Mielone kotlety to jedno z popularniejszych polskich dań, które często gości na naszym stole. Sprawdzają się szczególnie na niedzielny obiad albo rodzinne spotkania w większym gronie. Smakują każdemu – zarówno starszym, jak i młodszym. Jak to zrobić, by wyszły nie tylko pyszne, ale i idealnie równe? Wykorzystajcie tę sprytną sztuczkę!
Pomysły na mielone
Klasyczny przepis na kotlety mielone jest doskonały, ale warto spróbować także innych wariacji. Na pewno będą wszystkim smakowały! Wypróbujcie te świetne przepisy opublikowane na naszym portalu:
Kulinarne sztuczki
Aby polepszyć smak kotletów i ułatwić sobie pracę, warto wykorzystać znane kuchenne triki. Wypróbujcie te metody stare jak świat:
- Sposób na wilgotne mielone
- Mielone dłużej świeże
- Mniej tłuste kotlety
- Sposób na zmielenie mięsa bez maszynki
A co zrobić, by kotlety wyszły idealnie równe? To bardzo proste! Wystarczy, że użyjecie… łyżki do lodów! Dzięki niej, porcje mięsa na kotlety będą identyczne. Za pomocą łyżki nabierajcie masę mięsną, formujcie w kotlety i gotowe! Ten sposób przyda się także do zrobienia małych, idealnych pulpecików do spaghetti.
Zobacz także:
Już nikt więcej nie będzie narzekał, że dostał mniejszego kotleta!