mielone przepis
nogawkuchni / gotujmy.pl
Newsy

Chcecie, żeby wszystkie mielone kotlety były tej samej wielkości? Dzięki tej sztuczce wyjdą idealnie równe

W kuchni warto stosować różne triki - ułatwiają pracę i oszczędzają czas. Sprawdźcie, jak zrobić idealnie kotlety!

Mielone kotlety to jedno z popularniejszych polskich dań, które często gości na naszym stole. Sprawdzają się szczególnie na niedzielny obiad albo rodzinne spotkania w większym gronie. Smakują każdemu – zarówno starszym, jak i młodszym. Jak to zrobić, by wyszły nie tylko pyszne, ale i idealnie równe? Wykorzystajcie tę sprytną sztuczkę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysły na mielone

Klasyczny przepis na kotlety mielone jest doskonały, ale warto spróbować także innych wariacji. Na pewno będą wszystkim smakowały! Wypróbujcie te świetne przepisy opublikowane na naszym portalu:

Kulinarne sztuczki

Aby polepszyć smak kotletów i ułatwić sobie pracę, warto wykorzystać znane kuchenne triki. Wypróbujcie te metody stare jak świat:

A co zrobić, by kotlety wyszły idealnie równe? To bardzo proste! Wystarczy, że użyjecie… łyżki do lodów! Dzięki niej, porcje mięsa na kotlety będą identyczne. Za pomocą łyżki nabierajcie masę mięsną, formujcie w kotlety i gotowe! Ten sposób przyda się także do zrobienia małych, idealnych pulpecików do spaghetti.

Już nikt więcej nie będzie narzekał, że dostał mniejszego kotleta!

To największy sekret rozpływających się w ustach mielonych. Zróbcie to i cieszcie się nieziemskim smakiem
Adobe Stock
Newsy
Oto sekret rozpływających się w ustach kotletów mielonych. Trzeba dodać do nich 1 warzywo
Kotlety mielone to istny klasyk polskiej kuchni. Choć ich przyrządzenie wydaje się banalnie proste, nie zawsze wszystko wychodzi przecież idealnie.

Mielone nie należą do najtrudniejszych dań polskiej kuchni. Wystarczy przecież kupić mięso, dodać do niego cebulę i przyprawy, obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na oleju. Ten przepis nie daje zbyt wielu możliwości do popełnienia błędu. Mimo to kotlety nie zawsze wychodzą idealnie. Dlaczego? Jakie mięso wybrać na kotlety mielone? Aby mielone nie były spalone, ani surowe w środku należy przede wszystkim zastosować się do kilku prostych, ale bardzo istotnych zasad! Ważny jest już sam moment kupna mięsa na kotlety. Powinno być ono świeże, najlepiej niepaczkowane i zmielone w sklepie na waszych oczach (możecie je także zmielić samodzielnie w domu, jeśli macie taką możliwość). Do kotletów mielonych idealnie sprawdza się mieszanka mięsa wieprzowego i wołowego. Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Sekretem rozpływających się w ustach mielonych jest również dodanie wody do mięsa podczas jego wyrabiania. Dzięki temu wyjdą wam tak pulchne, jak te które jedliście ze smakiem w domu swojej babci. Innym sposobem na nadanie popularnym mieloniakom odrobiny pulchności jest dodanie do nich odrobiny warzywa. Tak, to nie żart. Mielone świetnie będą smakowały z odrobiną ugotowanego kalafiora albo cukinii. Gorąco polecamy różnego rodzaju eksperymenty. Kotlety nie tylko zyskają na smaku, ale staną się także odrobinę mniej kaloryczne i lekkie. Jak powinno się smażyć kotlety mielone? Najlepszym sposobem na idealne mięso okazuje się więc rozpoczęcie smażenia od dużego ognia , a następnie zmniejszenie go na średni.  To pomoże w uniknięciu przypalenia. Nie ma w końcu nic gorszego niż przypalone mięso mielone. Po ok. 4 minutach zdejmijcie kotlety z patelni i gotowe! Nie ma szans, żeby nie wyszły! Źródło: fakt.pl

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję
Soczyste kotlety mielone to po prostu niebo w gębie. Jednak ich przygotowanie nie zawsze jest proste. Sprawdźcie ten patent, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Kotlety mielone to tuż obok schabowych najpopularniejsze danie w Polsce. Najczęściej jest serwowane z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami czy mizerią. Ich przygotowanie wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad, po to aby wyszły pyszne. Zastosujcie jeden trik, a za każdym razem będą idealnie soczyste. Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się z dobrej jakości mięsa mielonego. Zwykło uważać się, że im bardziej tłuste mięso, tym lepsze kotlety. Do farszu zazwyczaj dodaje się również pokrojoną drobno cebulę, która podkręca nieco smak potrawy. Niektóre gospodynie dodają także przeciśnięty przez praskę czosnek. To jednak nie wszystko... Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Oprócz tego ważne jest jajko, które ma za zadanie scalić całą masę. Istotne są również przyprawy. Najlepiej sprawdzają się standardowe, czyli sól oraz pieprz. Niemniej jednak niemal cały smak potrawy powinien wychodzić od samego mięsa i. Na pewno zdarzyło się wam, że kotlety mielone wyszły nieco za suche. Dzieje się tak, gdy nie dysponujecie wystarczająco tłustym mięsem mielonym. W takim wypadku można uratować potrawę, wykorzystując jeden sprytny trik. Wystarczy zastosować stary patent zawodowych kucharzy i do masy mięsnej dodać startą cukinię. Dzięki niej usmażone mielone będą odpowiednio pulchne i soczyste. Przetestujcie ten trik i zaskoczcie bliskich. Przepis na kolety mielone z sekretnym dodatkiem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 bułka, może być czerstwa 1 szklanka mleka 1 cebula 1 cukinia 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Bułkę przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka na około 10 minut. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce bądź bardzo drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie...

kotlety mielone przepis
AdobeStock
Przepisy
Przepis na fenomenalne kotlety mielone. Nie wyjdą wam, jeśli nie zrobicie tej 1 rzeczy
Macie ochotę na klasyczny, polski obiad? Wykorzystajcie ten prosty przepis na mielone — wychodzą idealnie!

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kotletów mielonych ? My też nie! Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem ziół i cebulki zawsze smakują fantastycznie. Pasuje do nich praktycznie wszystko – kapusta, buraki ćwikłowe, ogórki kiszone lub klasyczny coleslaw . Wypróbujcie ten prosty przepis, dzięki któremu w kilku banalnych krokach zrobicie przepyszne mielone! Jak zrobić idealne mielone? Każdej gospodyni przyda się kilka trików, dzięki którym jej mielone zawsze będą smakowały fantastycznie! Zioła – to podstawa aromatycznych kotletów! Możecie dodać do nich majeranek, świeży koperek lub natkę pietruszki.  Cebula – koniecznie zeszklona na maśle! Czosnek - wielu zapomina o tym dodatku. Kilka ząbków czosnku rewelacyjnie podkręci smak mieloniaków. Długo wyrabiane mięso – im dłużej będziecie wyrabiać mięso, tym bardziej pulchne ono będzie i smaczne. Pominięcie tego etapu zaowocuje mniej smacznymi kotletami. Przepis na kotlety mielone Składniki: 600 g wieprzowiny bez kości 1 cebula 1 jajko 150 g tartej bułki Wybrane zioła Czosnek - kilka ząbków sól, pieprz tłuszcz do smażenia Taka ilość składników wystarczy na zrobienie 4 porcji kotletów. Czas przygotowania to około 40 minut. Przygotowanie: Mięso płuczemy, cebulę obieramy, mielimy z mięsem, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Cebulkę podsmażamy, czosnek kroimy drobno i dodajemy do masy mięsnej. Masę doprawiamy, dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i wyrabiamy. Formujemy z masy owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu 7-8 min z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 7 min z drugiej strony.

schabowe przepis
AdobeStock
Newsy
Schabowe wyszły paskudne? Popełniliście podstawowy błąd. Musicie to zrobić na samym początku
Nie udały się wam kotlety schabowe? Dowiedzcie się, jakich błędów unikać.

W czym tkwi sekret idealnych kotletów? Ważny jest nie sposób smażenia ani nawet przyprawy, lecz obchodzenie się z mięsem jeszcze przed smażeniem. Sprawdźcie, co należy zrobić, by schabowe wyszły idealne! Jak zrobić miękkie schabowe? Schabowe są zbyt twarde i niesmaczne? Najczęściej to wina dwóch, często popełnianych błędów. Pierwszy to solenie mięsa i odstawianie go na chwilę. Sól wyciągnie wodę z kotletów, przez co będą suche i twarde po usmażeniu! Drugi to pomijanie marynaty. Jeśli chcecie, by wasze kotlety wyszły naprawdę miękkie i soczyste, to zawsze zanurzcie je wcześniej w marynacie! Nawet najprostsza marynata z mleka i cebuli sprawi, że schabowe wyjdą pyszne. Przepis na miękkie kotlety schabowe Składniki: 400 g schabu bez kości Dwie szklanki mleka 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka wody Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Schab umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych. Następnie pokrójcie schab w równe plastry o grubości około 2 cm. Natnijcie ostrym nożem błonkę w kotletach. Dzięki temu nie będą się zwijały podczas smażenia! Przykryjcie kotlety folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Następnie przełóżcie kotlety do pojemnika i zalejcie dwiema szklankami mleka. Dodajcie pokrojoną w piórka cebulę i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie doprawcie kotlety solą i pieprzem z obu stron. Przygotujcie sobie 3 miseczki. Do jednej wsypcie mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wbijcie jedno jajko, rozkłóćcie widelcem i dodajcie łyżeczkę musztardy oraz łyżkę wody. Rozgrzejcie na patelni olej. Każdy kotlet oprószcie mąką, zamoczcie w jajku i...