Na jakim oleju smażyć naleśniki?
Adobe Stock
Newsy

Chcecie, żeby naleśniki były lekkie i aksamitne? Użyjcie tego oleju a będą naprawdę wyjątkowe

Z pewnością większość z was smaży naleśniki na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. To błąd. Jeśli chcecie, by wasze danie było naprawdę lekkie i aksamitne, użyjcie innego tłuszczu.

Naleśników po prostu nie da się nie kochać – są smaczne, pożywne i dziecinnie proste w przyrządzeniu. Ich niekwestionowaną zaletą jest również fakt, że potrzebne składniki zawsze macie pod ręką. W końcu należą do nich mąka, jajka oraz mleko czyli produkty uznawane za absolutną podstawę w kulinarnym świecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia naleśników?

Prawdopodobnie większość z was smaży swoje naleśniki na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Zdarzają się również tacy, którzy używają do tego masła. Okazuje się jednak, że żadne z tych rozwiązań w rzeczywistości nie jest poprawne.

Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że najlepsze naleśniki – lekkie i aksamitne, powstają na oleju kokosowym. Produkt nie tylko odpowiada za walory estetyczne i smakowe dania, ale również ma niesamowicie pozytywny wpływ na wasze zdrowie.

Cenne wartości odżywcze oleju kokosowego

Olej kokosowy ma postać białej, twardej masy. Rozpuszcza się dopiero pod wpływem wysokiej temperatury, czyli na przykład umieszczony na patelni. 

Jego regularne spożywanie nie tylko wspomaga walkę z nadwagą i korzystnie wpływa na skórę, ale również dodaje energii, reguluje poziom cholesterolu, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo oraz łagodzi objawy wielu chorób, w tym choroby Alzheimera.

Przepis na naleśniki na oleju kokosowym

Będziecie potrzebować:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 100 ml wody gazowanej 
  • 250 ml mleka
  • 2 jajek
  • Szczypty soli i kurkumy
  • Oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieśćcie wszystkie składniki – mąkę, mleko, wodę, jajka, kurkumę oraz sól, pamiętając, by te które są sypkie przesiać wcześniej przez sitko (dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste).
  2. Całość połączcie przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej (zdecydowanie bardziej pracochłonny i czasochłonny sposób) w gładką, jednolitą masę i odstawcie na ok. 10 minut, tak by ciasto miało szansę odpocząć.
  3. Po upływie tego czasu na dużej patelni rozgrzejcie troszeczkę oleju kokosowego, a następnie umieszczajcie na niej swoją masę naleśnikową. Placki smażcie na średnim ogniu, z obu stron, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru.

Smacznego!

Przepis na budyniowe naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Budyniowe naleśniki to hit. Takie pyszne, że zajadają się nimi wszyscy
Fani budyniowych wypieków z pewnością będą zachwyceni tymi naleśnikami. Kto by pomyślał, że ich przyrządzenie jest tak łatwe.

Naleśniki to istne niebo w gębie. Ich niekwestionowaną zaletą jest fakt, że można je jeść dosłownie o każdej porze dnia. Przygotowane na śniadanie, obiad czy kolację z pewnością zapełnią wasze brzuchy do syta. Jak zrobić przepyszne naleśniki budyniowe? Do ich przyrządzenia potrzebne są jajka, mąka, mleko, woda, sól oraz olej. Okazuje się jednak, że z masy wzbogaconej o budyń w proszku można zrobić przepyszne naleśniki budyniowe. To nie lada gratka dla wszystkich wielbicieli tego typu wypieków.  Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia naleśników? Prawdopodobnie większość z was smaży swoje naleśniki na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Niektórzy używają do tego również masła. Okazuje się jednak, że żadne z tych rozwiązań w rzeczywistości nie jest poprawne. Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że najlepsze naleśniki – lekkie i aksamitne, powstają na oleju kokosowym. Produkt nie tylko odpowiada za walory estetyczne i smakowe dania, ale również ma niesamowicie pozytywny wpływ na wasze zdrowie. Będzie idealnie pasował do naleśników budyniowych. Przepis na naleśniki budyniowe Będziecie potrzebować: 2 szklanek mąki pszennej 1 szklanki mleka 1 szklanki wody gazowanej 1 budyniu waniliowego w proszku 1 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajek Szczypty soli Oleju do smażenia (najlepiej kokosowego) Przygotowanie: Do dużej miski przesiejcie mąkę i budyń w proszku.  Do sypkich składników dodajcie jajka, mleko, wodę, cukier oraz sól. Całość zmiksujcie na jednolitą masę (sami musicie stwierdzić czy jest ona gotowa, najlepiej metodą prób i błędów – jeśli naleśniki wychodzą zbyt grube, dodajcie do nich wody, jeśli się rwą, dodajcie mąki). Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju, a następnie...

czy można dodać mleko kokosowe do naleśników
Adobe Stock
Newsy
Jakie mleko do ciasta na naleśniki? To doda mu cudownego smaku
Marzą wam się naleśniki jak z rajskiej wyspy? Wcale nie będzie to trudne do zrobienia. Po dodaniu tego mleka do ciasta, nie opędzicie się od próśb o dokładkę!

Zazwyczaj ciasto na naleśniki przygotowuje się z mleka, mąki i jajek. Ostatnio w modzie jest także mieszanie mleka z gazowaną wodą. Gazowana woda lub piwo sprawiają, że ciasto naleśnikowe zyskuje na delikatności. Nie jedliście jeszcze jednak tak delikatnego ciasta naleśnikowego, jak to zrobione z dodatkiem mleczka kokosowego. Mleko kokosowe to coraz popularniejszy produkt w polskich kuchniach. Przybyło z dalekiej Azji, ale coraz częściej wykorzystywane jest do różnych dań obiadowych i deserów. Niekoniecznie azjatyckich. Tak jest właśnie z naleśnikami. Kremowe mleczko kokosowe jest wręcz stworzone do naleśników. Odrobina mleczka wystarczy, by uzyskać maksymalny efekt puszystości. Jak wybrać dobre mleczko kokosowe do naleśników? O smaku lepiej nie będziemy mówić, by przedwcześnie nie pociekła wam ślinka. Pamiętajcie tylko o jednym szczególe. Chodzi o wybór odpowiedniego rodzaju mleczka kokosowego. Powinniście nabyć mleczko o jak największej procentowej zawartości ekstraktu kokosowego. Dobre mleczka zawierają ponad 80% ekstraktu. Dzięki temu są gęste i przede wszystkim smaczne, bez metalicznego posmaku. Mleczko nie powinno mieć też zbyt długiego składu. W najlepszych mleczkach zawarty jest wyłącznie ekstrakt z miąższu kokosa, woda i ewentualnie stabilizator w postaci gumy guar. Przepis na naleśniki na mleku kokosowym Składniki 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (powyżej 80% ekstraktu z kokosu) 1 szklanka wody, najlepiej gazowanej Półtorej szklanki mąki pszennej Łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka Masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Wymieszajcie razem mleko i jajka. Dodajcie następnie mąkę, wodę i cukier i wszystko razem wymieszajcie trzepaczką, rózgą lub zmiksujcie mikserem lub blenderem. Rozgrzejcie na patelni odrobinę masła...

Sposób na przywierające naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Naleśniki przywierają do patelni? Zastosujcie ten babciny trik, a ciasto nie będzie się już przyklejać
Bez względu na to czy korzystacie z wysłużonej czy całkiem nowej, teflonowej patelni, z pewnością miewacie problem z przywierającymi do jej powierzchni naleśnikami. Wiemy, jak temu zaradzić.

Kluczem do idealnych naleśników jest przede wszystkim odpowiednio przyrządzona masa. Nie może być zbyt rzadka, bo ciasto rozpadnie się, gdy będziecie chcieli je przewrócić na drugą stronę. Nie może też być zbyt gęsta – wówczas powstaną wam omlety, a nie naleśniki. Równie ważną kwestię stanowi dobór patelni i tłuszczu. Jak sprawić, by naleśniki nie przywierały do patelni? Najlepiej będzie jeśli do smażenia naleśników wykorzystacie specjalną patelnię. Jednak nie oszukujmy się, większość z was nie ma jej w swoich kuchniach. Sięgacie więc po zwykłe, teflonowe naczynia, a następnie rozgrzewacie na nich cienką warstwę oleju i umieszczacie ciasto naleśnikowe.  Po kilku chwilach okazuje się, że to przywarło, a z obiadu nici. Na szczęście istnieje pewien babciny trik, który rozwiąże wasz problem. Będziecie potrzebować szczypty soli i skórki odciętej od słoniny. Szczegóły zamieszczamy w przepisie poniżej. Przepis na naleśniki Będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 100 ml wody gazowanej lub lekko gazowanej 250 ml mleka 3,2 procent 2 jajek Szczypty soli i kurkumy Skóry od słoniny Oleju do smażenia  Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie wszystkie składniki – mąkę, mleko, wodę, jajka, kurkumę oraz sól, pamiętając, by te które są sypkie przesiać wcześniej przez sitko (dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste). Całość połączcie przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej (zdecydowanie bardziej pracochłonny i czasochłonny sposób) w gładką, jednolitą masę i odstawcie na ok. 10 minut, tak by ciasto miało szansę odpocząć. Na dużej patelni rozprowadźcie szczyptę soli, a następnie postawcie naczynie na gazie i zacznijcie podgrzewać. Pod wpływem temperatury kryształki...

Naleśniki, które się nie udają
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić naleśniki bez jajek? Wcale ich nie potrzebujecie. Wystarczy, że dodacie do masy inną rzecz
Okazuje się, że do zrobienia naleśników wcale nie potrzebujecie jajek. Zamiast nich dodajcie do masy… tłuszcz. Wspaniale zwiąże składniki.

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, spożywane na słodko, słono lub wytrawnie, jedzone na śniadanie, obiad, a nawet kolację. Bez względu na to, który sposób preferujecie naleśniki, z pewnością często goszczą w waszej kuchni. W końcu ich wyjątkowemu smakowi nie jest w stanie się oprzeć żaden smakosz. Jak przyrządzić naleśniki bez jajek? Tradycyjny przepis na naleśniki zakłada wykorzystanie jajek, mąki, mleka oraz soli. Mimo że są to podstawowe składniki, które zazwyczaj znajdują się w każdym polskim domu, może się przecież zdarzyć, że ich zabraknie.  Okazuje się jednak, że chcąc przyrządzić naleśniki wcale nie musicie od razu pędzić do sklepu po brakujące składniki. W końcu w kuchni nie ma produktów niezastąpionych, już nieraz wam to udowodniliśmy, nie inaczej jest również tym razem. Jeśli zużyliście wszystkie jajka, nie martwcie się. Sięgnijcie po tłuszcz, który wspaniale zwiąże masę. Może to być olej roślinny, albo roztopione w rondelku masło – to zależy od was. Jeśli zabrakło wam mleka również mamy na to sposób. Wystarczy, że zastąpicie je wodą, sokiem, a nawet piwem. To wspaniała propozycja nie tylko na domowe braki, ale również dla osób, które przeszły na weganizm. Przepis na naleśniki bez jajek Będziecie potrzebować 250 gramów mąki pszennej 250 ml mleka 250 ml wody lekko gazowanej 3 łyżek oleju rzepakowego (do masy) Szczypty soli Oleju do smażenia Przygotowanie W dużej misce umieśćcie wszystkie składniki – mąkę, mleko, wodę, olej oraz sól, pamiętając, by te które są sypkie przesiać przez sitko. Całość połączcie przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej (zdecydowanie bardziej pracochłonny i czasochłonny sposób) w gładką, jednolitą masę i odstawcie na...