mięso
Pixabay
Newsy

Chcecie, żeby mięso nabrało soczystości i delikatności? Ten owoc zdziała cuda

Choć połączenie mięsa i owoców może wydawać się dziwne, to w rzeczywistości daje niesamowite efekty. Jeśli chcecie, by przygotowany przez was drób, wołowina czy też wieprzowina nabrały soczystości i delikatności, koniecznie przetestujcie tę cytrusową marynatę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkty zmiękczające włókna mięsa

Mięso stanowi podstawowy element diety wielu Polaków. Najczęściej jada je się w formie smażonej. Niestety, tak przygotowane nierzadko okazuje się gumowate, twarde i żylaste. Na szczęście da się temu zaradzić. Zanim zaliczycie kulinarną wpadkę przed ważnymi gośćmi, koniecznie poznajcie ten trik.

Wśród dobrze znanych produktów spożywczych znajduje się kilka takich, które mają właściwości zmiękczające. O dziwo, należy do nich nie tylko alkohol, sól, kefir, maślanka czy jogurt, ale również sok z cytryny, a nawet… kiwi!

Niesamowite właściwości kiwi

Kiwi to niesamowicie zdrowy owoc. W swoim składzie posiada nie tylko witaminy – A, B, C, E i K, ale także potas odpowiedzialny za regulację poziomu elektrolitów i ciśnienia krwi w organizmie. 

Niewielu zdaje sobie również sprawę z tego, że kiwi jest szczególnie dobre dla dzieci. Bowiem wspomaga rozwój mózgu oraz produkcję czerwonych krwinek, a także buduje odporność. Na tym jednak nie koniec niesamowitych właściwości tego niepozornego owocu.

Regularne spożywanie kiwi może uchronić przed poważnymi chorobami serca, udarem, autyzmem, ADHD, chorobą wieńcową, a nawet rakiem. Eksperci twierdzą także, że owoc posiada wartości odgrywające ogromną rolę w walce z astmą i problemami z oddychaniem, w tym z chrapaniem.

Marynata do mięsa przygotowana z kiwi

Kto by pomyślał, że kiwi może mieć również właściwości zmiękczające? Wystarczy, że obierzecie je ze skórki, zmielicie w blenderze, a następnie obłożycie nim kawałek mięsa, który chcecie przygotować na obiad. 

Mimo że owoc nie pozostawi na mięsie żadnego posmaku, powinniście przepłukać je pod bieżącą wodą zanim przejdziecie do kolejnego etapu przygotowań. Bowiem pozostawienie soków może sprawić, że produkt przypali się podczas smażenia lub pieczenia.

Pamiętajcie też, by mięso nie leżało w takiej marynacie zbyt długo – wtedy stanie się zbyt delikatne i w rezultacie rozleci się podczas smażenia lub pieczenia. Wtedy zamiast smacznego obiadu może z niego powstać nieestetyczna papka.

Pixabay
Newsy
Przekrójcie cebulę na pół i potrzyjcie nią stopy. Efekt będzie zdumiewający
Cebula może być wykorzystywana nie tylko do przygotowywania dań. Kto by pomyślał, że warzywo to może mieć takie zastosowanie?

Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Używamy jej do smażenia, pieczenia, duszenia i gotowania. Ostra w smaku cebula doskonale podkreśla smak wielu naszych dań - od potraw mięsnych, przez rybne, po kanapki i sałatki. Jak się okazuje, ma ona również szerokie zastosowanie poza kulinariami. Do czego można ją wykorzystać? Właściwości zdrowotne cebuli Cebula posiada ogrom cennych właściwości prozdrowotnych. Warzywo to zawiera różne witaminy, minerały i silne związki roślinne, które, jak wykazano, na wiele sposobów wspierają nasze zdrowie. Lecznicze właściwości cebuli znane są od czasów starożytnych, kiedy to stosowano ją w leczeniu takich dolegliwości, jak bóle głowy, choroby serca i owrzodzenia jamy ustnej. Cebula nie tylko świetnie smakuje, ale też ma niską kaloryczność oraz jest bogata w składniki odżywcze, w tym witaminę C, witaminy z grupy B i potas. Liczne badania wykazały, że regularne jedzenie cebuli może pomóc zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom trójglicerydów i stan zapalny. Czerwona cebula jest bogata w antocyjany, które mogą chronić przed chorobami serca, niektórymi nowotworami i cukrzycą. Ze względu na wiele korzystnych związków znajdujących się w cebuli, spożywanie tego warzywa może również pomóc w obniżeniu wysokiego poziomu cukru we krwi. Badania pokazują, że spożycie cebuli wiąże się też z poprawą gęstości mineralnej kości. Ponadto, cebula wspomaga zdrowie układu pokarmowego, poprawia równowagę bakteryjną w jelitach i korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Cebula na nieprzyjemny zapach stóp Cebula, jak się okazuje, ma również zastosowanie poza naszą kuchnią. Może na przykład...

Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy
Znaliście ten prosty trik z wykorzystaniem kwaśnej cytryny? To prawdziwy naturalny hit w pielęgnacji ciała!

Cytryna ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji ciała. Czy wiecie, że świetnie się sprawdza jako sposób na zrogowaciałe pięty? Zastosowanie cytryny w pielęgnacji ciała Cytryna posiada prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Posiada ona również bogate zastosowanie w pielęgnacji ciała. Jak wykorzystuje się ten owoc w kosmetyce? Zanim zaczniecie stosować cytrynę w codziennej pielęgnacji twarzy i ciała, powinniście wiedzieć, że owoc ten posiada naturalne kwasy owocowe, które mogą podrażniać skórę i powodować jej pieczenie. Dlatego nigdy nie powinniście stosować cytryny na popękaną skórę z widocznymi rankami. Mało kto wie, że poza właściwościami wybielającymi, cytryna świetnie się sprawdza, jako środek na zrogowaciałe pięty. Jak to zrobić? Znamy pewien genialny trik. Sprawdźcie! Trik z cytryną na zrogowaciałe pięty Jeśli skóra na waszych piętach jest twarda i zrogowaciała, zastosujcie ten prosty trik z cytryną. Umyjcie dokładnie stopy, weźcie cytrynę, przekrójcie ją na pół i wetrzyjcie ją w pięty (możecie też ją wetrzeć w całe stopy) i odczekajcie ok. pół godziny. Po upływie tego czasu zmyjcie stopy ciepłą wodą i wetrzyjcie w nie krem nawilżający. Po takim zabiegu skóra na waszych stopach będzie gładka i przyjemna, a zrogowaciały naskórek zniknie. Jak jeszcze można wykorzystać cytrynę w pielęgnacji ciała? Czy wiecie, że cytryna świetnie się sprawdza jako naturalny środek na trądzik i zaskórniki? Owoce cytrusowe mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu cytryna jest świetną alternatywą dla chemicznych produktów do walki z trądzikiem. Wystarczy, że pokroicie...

schabowe
AdobeStock
Newsy
Podczas smażenia obracacie kotlety widelcem? To błąd. Żeby soki nie wypłynęły na zewnątrz lepiej użyjcie....
Kotlet schabowy to jeden z tradycyjnych i najbardziej lubianych polskich obiadów. Z pozoru proste przyrządzenie mięsa, może zmylić niejednego kucharza. Jak zatem bezbłędnie przygotować kojarzony z Polską posiłek?

Aby przygotować pysznego schabowego i uniknąć pewnych błędów, należy znać i pamiętać kilka zasad, które nie wydają się wszystkim aż tak oczywiste. Zapoznajcie się z dosłownie paroma punktami, aby przygotowany obiad był jeszcze smaczniejszy. Jakość to klucz do sukcesu  Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na odpowiednie mięso. Niestety, schab schabowi nierówny. Kluczową rolę odgrywa kolor mięsiwa. Dobrej jakości wieprzowina powinna mieć widoczne żyłki tłuszczu, a także będzie delikatnie wilgotna. Raczej nie należy kupować mięsa paczkowanego, gdyż wtedy trudniej jest ocenić jego stan. Warto również pamiętać, że im jest świeższe tym smaczniejsze. Dłużej przechowywane w lodówce traci swój naturalny aromat. Osobna deska do surowych mięs W wyposażeniu kuchennym powinny znajdować się co najmniej dwie różne deski do krojenia mięsa i innych produktów. W surowym mięsie znajdują się drobnoustroje, które mogą być niebezpieczne dla organizmu. Proces obróbki termicznej unieszkodliwia je. Jednak krojenie na tej samej desce warzyw do sałatki bezpośrednio naraża na ryzyko. Nawet mięso potrzebuje wyczucia! Idealny kotlet schabowy potrzebuje dobrego wyczucia. Plastry mięsa nie mogą być zbyt lekko i zbyt mocno ubite, aby nie rozpadały się na patelni podczas smażenia. Lepiej jest ubijać delikatniej, a dłużej wówczas zachowają odpowiednią konsystencję. Panierowanie wilgotnego mięsa Przed panierowaniem trzeba się upewnić, aby przygotowane i uklepane plastry są suche. Dzięki temu panierka będzie się lepiej trzymać. Nie ma to wpływu na smak, jednak ładniej wygląda na talerzu. Przewracanie tylko za pomocą drewnianej łopatki Smażąc kotlety należy pamiętać o jeszcze jednej ważnej zasadzie podczas obracania. Nie można tego robić widelcem, gdyż soki z...

jak przykleić panierkę do jedzenia
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, gdy panierka nie przykleja się do jedzenia? Ten sposób to prawdziwy hit
Panierowane mięso, sery czy warzywa – Polacy naprawdę je uwielbiają. Często jednak przy ich przyrządzeniu pojawia się problem w postaci osypującej i odpadającej panierki. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Wasze mamy i babcie z pewnością go znają!

Panierowanie to popularna metoda obtaczania produktów przeznaczonych do smażenia. W ten sposób na co dzień przyrządza się chociażby kotlety schabowe. Wielu z was zapewne używa do tego jedynie bułki tartej i jajka, które zanim wylądują na patelni zdążą już całkowicie odpaść. To błąd. Do panierowania użyjcie 3 produktów Jeśli zazwyczaj przyrządzana przez was panierka nie przykleja się do mięsa, musicie ją nieco zmodernizować. Przede wszystkim ważne są produkty. Użyjcie do tego mąki pszennej oraz bułki tartej, ale również płynu w postaci jajka, mleka bądź maślanki.  Niemniej istotną kwestię stanowi kolejność, w której mięso zostaje zanurzone w poszczególnych produktach. Bowiem na samym początku powinniście obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. Tak przygotowana panierka z pewnością przyklei się do mięsa i zostanie na nim aż do samego końca smażenia. Przyprawienie jajek też powinno pomóc Dla pewności możecie również dodać do rozkłóconych jajek odrobinę soli i oleju. Całość należy dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników. Tak przygotowana mikstura na pewno nie odklei się od mięsa ani podczas smażenia, ani po wyłożeniu na talerz. Zawsze smażcie "na świeżo" Pamiętajcie także, aby kotlety, nie tylko te schabowe, panierować i smażyć „na świeżo”. Nie powinniście ich przygotowywać, jeśli nie zamierzacie ich danego dnia zjeść. Bowiem przetrzymywanie kotletów w lodówce sprawia, że panierka zaczyna od nich odchodzić płatami, a tego przecież nikt nie chce! Jak się okazuje, panierkę można wykorzystać nie tylko do przygotowania kotletów. Znana kucharka i blogerka kulinarna, Ania Starmach  proponuje użyć jej do zrobienia krokiecików z bryndzą i...