Produkty zmiękczające włókna mięsa

Mięso stanowi podstawowy element diety wielu Polaków. Najczęściej jada je się w formie smażonej. Niestety, tak przygotowane nierzadko okazuje się gumowate, twarde i żylaste. Na szczęście da się temu zaradzić. Zanim zaliczycie kulinarną wpadkę przed ważnymi gośćmi, koniecznie poznajcie ten trik.

Wśród dobrze znanych produktów spożywczych znajduje się kilka takich, które mają właściwości zmiękczające. O dziwo, należy do nich nie tylko alkohol, sól, kefir, maślanka czy jogurt, ale również sok z cytryny, a nawet… kiwi!

Niesamowite właściwości kiwi

Kiwi to niesamowicie zdrowy owoc. W swoim składzie posiada nie tylko witaminy – A, B, C, E i K, ale także potas odpowiedzialny za regulację poziomu elektrolitów i ciśnienia krwi w organizmie. 

Niewielu zdaje sobie również sprawę z tego, że kiwi jest szczególnie dobre dla dzieci. Bowiem wspomaga rozwój mózgu oraz produkcję czerwonych krwinek, a także buduje odporność. Na tym jednak nie koniec niesamowitych właściwości tego niepozornego owocu.

Zobacz także:

Regularne spożywanie kiwi może uchronić przed poważnymi chorobami serca, udarem, autyzmem, ADHD, chorobą wieńcową, a nawet rakiem. Eksperci twierdzą także, że owoc posiada wartości odgrywające ogromną rolę w walce z astmą i problemami z oddychaniem, w tym z chrapaniem.

Marynata do mięsa przygotowana z kiwi

Kto by pomyślał, że kiwi może mieć również właściwości zmiękczające? Wystarczy, że obierzecie je ze skórki, zmielicie w blenderze, a następnie obłożycie nim kawałek mięsa, który chcecie przygotować na obiad. 

Mimo że owoc nie pozostawi na mięsie żadnego posmaku, powinniście przepłukać je pod bieżącą wodą zanim przejdziecie do kolejnego etapu przygotowań. Bowiem pozostawienie soków może sprawić, że produkt przypali się podczas smażenia lub pieczenia.

Pamiętajcie też, by mięso nie leżało w takiej marynacie zbyt długo – wtedy stanie się zbyt delikatne i w rezultacie rozleci się podczas smażenia lub pieczenia. Wtedy zamiast smacznego obiadu może z niego powstać nieestetyczna papka.