jak przechowywać mięso
Pixabay
Newsy

Chcecie, żeby mięso mielone było dłużej świeże? Przed włożeniem do lodówki zróbcie jedną rzecz

Sposoby na zachowanie świeżości mięsa są bardzo proste - wystarczy przestrzegać kilku zasad.
Katarzyna Wyborska
styczeń 09, 2021

Już dzieci wiedzą, że zepsutej żywności się nie je – choć jeszcze w latach powojennych ta wiedza nie była wcale bardzo powszechna i ówczesne poradniki dla gospodyń domowych radziły między innymi, by nie spożywać mięsa w którym są już robaki. Bardzo ważne jest, by uważać na mięso, które się kupuje, by uniknąć przykrej niespodzianki po przyjściu do domu. Jak przechowywać mięso, by było świeże jak najdłużej? Poniżej zebraliśmy dla was porcję porad na ten temat!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak prawidłowo przechowywać mięso?

  • Termin ważności – najważniejsza z zasad! Zanim w ogóle kupicie mięso upewnijcie się, że jest ono świeże. Sprawdźcie termin ważności na opakowaniu lub po prostu przyjrzyjcie się dobrze mięsu. Niezbyt świeże kawałki będą matowe i wysuszone. Jeśli do tego mięso wydziela bardzo odrzucający zapach możecie być pewni, że jest zepsute.
  • Szczelne opakowanie – jeśli kupujecie mięso luzem, a nie zapakowane w plastikowe opakowanie, koniecznie w domu owińcie je dodatkową warstwą folii. To uchroni je przed bakteriami znajdującymi się w lodówce, które mogłyby przejść do mięsa i je zakazić.
  • Prosto do lodówki – natychmiast po przyjściu do domu włóżcie mięso do lodówki, w której panują co najmniej 4 stopnie Celsjusza. Jeżeli chcecie je zamrozić, upewnijcie się, że temperatura w zamrażalniku wynosi przynajmniej -17 stopni.

Świeższe mielone

A co zrobić, by kupione w sklepie mięso mielone dłużej zachowało świeżość? Czasem się zdarzy, że nie zużyjecie całej porcji mięsa do posiłku. Wówczas wystarczy je posolić, zapakować szczelnie w folię i wstawić do lodówki.

Komentarze
jajecznica na mleku
Pixabay
Newsy Jak uratować zbyt suchą jajecznicę? Dodajcie to, a będzie mięciutka i puszysta
Nie wyszła wam jajecznica? Spokojnie! Jeszcze da się ją uratować.
Katarzyna Wyborska
styczeń 09, 2021

Na śniadanie nie ma chyba nic lepszego niż pyszna, puszysta i rozpływająca się w ustach jajecznica! Smażona na maśle z dodatkiem szczypiorku to idealne rozpoczęcie dnia. W dodatku jest bardzo zdrowa. Czasami niestety w wyniku zbyt dużego pośpiechu, używania niewłaściwej patelni lub innych, często popełnianych błędów, jajecznica nie wychodzi zbyt smaczna – jest twarda lub wyschnięta na wiór. Jak tego uniknąć? To bardzo proste! Przepis na jajecznicę na mleku Rozwiązaniem jest dodanie do jajecznicy odrobiny mleka! Tak przygotowane danie jest znacznie bardziej delikatne i soczyste. Alergicy nie muszą się niczym martwić! Choć jajka najczęściej przyrządza się na mleku krowim, to dobrze spisze się także mleko sojowe. Pamiętajcie też, że nie bez znaczenia jest sam proces smażenia jajecznicy. By wyszła miękka i puszysta, ważna jest cierpliwość. Gdy smaży się jajka szybko i na dużym ogniu, to mogą się przypalić i będą twarde. Sekretem smacznej jajecznicy jest niewielka patelnia i smażenie jej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed wylaniem jajek na patelnię, wcześniej w miseczce ubijcie je porządnie trzepaczką przynajmniej przez minutę. I pamiętajcie o tym, że jajecznicę soli się dopiero na końcu! Do przygotowania jajecznicy na mleku będą potrzebne poniższe składniki: 4 jajka 7 łyżek mleka (krowiego lub sojowego) Sól Przygotowanie Na patelnię wylejcie mleko. Gdy delikatnie się podgrzeje, wbijcie jajka. Delikatnie mieszajcie jajka tak, by białka oddzieliły się od żółtek. Smażcie na małym ogniu. I gotowe! Jeśli wolicie, możecie wcześniej w misce od razu wymieszać jajka z mlekiem i tak przygotowaną mieszankę wylać na suchą patelnię. Sposób z mlekiem działa nawet wtedy, gdy jajecznica smażona na maśle wyszła zbyt sucha. Trzeba dolać do niej odrobinę mleka i podgrzewać na...

Przeczytaj