Już dzieci wiedzą, że zepsutej żywności się nie je – choć jeszcze w latach powojennych ta wiedza nie była wcale bardzo powszechna i ówczesne poradniki dla gospodyń domowych radziły między innymi, by nie spożywać mięsa w którym są już robaki. Bardzo ważne jest, by uważać na mięso, które się kupuje, by uniknąć przykrej niespodzianki po przyjściu do domu. Jak przechowywać mięso, by było świeże jak najdłużej? Poniżej zebraliśmy dla was porcję porad na ten temat!

Jak prawidłowo przechowywać mięso?

  • Termin ważności – najważniejsza z zasad! Zanim w ogóle kupicie mięso upewnijcie się, że jest ono świeże. Sprawdźcie termin ważności na opakowaniu lub po prostu przyjrzyjcie się dobrze mięsu. Niezbyt świeże kawałki będą matowe i wysuszone. Jeśli do tego mięso wydziela bardzo odrzucający zapach możecie być pewni, że jest zepsute.
  • Szczelne opakowanie – jeśli kupujecie mięso luzem, a nie zapakowane w plastikowe opakowanie, koniecznie w domu owińcie je dodatkową warstwą folii. To uchroni je przed bakteriami znajdującymi się w lodówce, które mogłyby przejść do mięsa i je zakazić.
  • Prosto do lodówki – natychmiast po przyjściu do domu włóżcie mięso do lodówki, w której panują co najmniej 4 stopnie Celsjusza. Jeżeli chcecie je zamrozić, upewnijcie się, że temperatura w zamrażalniku wynosi przynajmniej -17 stopni.

Świeższe mielone

A co zrobić, by kupione w sklepie mięso mielone dłużej zachowało świeżość? Czasem się zdarzy, że nie zużyjecie całej porcji mięsa do posiłku. Wówczas wystarczy je posolić, zapakować szczelnie w folię i wstawić do lodówki.