Drożdżówki, rogaliki, pączki, placki drożdżowe - jak tu ich nie kochać? Najlepiej smakują latem, z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców: śliwek, malin, truskawek, jagód czy borówek. Po prostu pycha. Jednak w jego przyrządzenie musicie włożyć mnóstwo serca, trochę czasu, nieco cierpliwości i szczyptę wiedzy.

Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe?

Jeśli chcecie, by wasze ciasto drożdżowe było lekkie, maślane i wilgotne, czyli w skrócie idealne, koniecznie pamiętajcie, by pod koniec wyrabiania dodać do niego rozpuszczone i wystudzone masło. Ten składnik nada ciastu drożdżowemu głębszego wymiaru w przeciwieństwie do margaryny czy oleju.

Ciasto musicie mieszać naprawdę bardzo powoli i delikatnie, aż do momentu, w którym wchłonie cały tłuszcz, a na jego powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Wówczas powinniście przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Dopiero po upływie tego czasu wstawcie je do pieca.

Przepis na najlepsze ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 30 gramów świeżych drożdży (lub 14 gramów suchych)
  • 1 kilograma mąki pszennej
  • 150 gramów cukru
  • 90 gramów masła
  • 200 ml mleka
  • 3 jajek
  • Szczypty soli

Przygotowanie:

  1. W niewielkim rondelku podgrzejcie mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące), a następnie połączcie je z 200 gramami przesianej mąki pszennej.
  2. W kolejnym, czystym garnuszku umieśćcie pokruszone drożdże, zasypcie je 30 gramami (dwoma łyżkami) cukru i rozpuśćcie. Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do mleka. 
  3. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na ok. 20 minut do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość).
  4. Przygotujcie sobie dwie duże miski – w jednej umieśćcie żółtka i utrzyjcie je z pozostałym cukrem i szczyptą soli, z kolei w drugiej umieśćcie białka i ubijcie je na sztywną pianę. 
  5. Wprost do kolejnej miski przesiejcie pozostałą mąkę pszenną, dodajcie do niej wyrośnięty rozczyn, ubite białka oraz utarte żółtka. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy silikonowej łopatki.
  6. Masło rozpuśćcie, przestudźcie, a następnie dodajcie do ciasta. Tak przygotowane zacznijcie wyrabiać czystymi dłońmi. Kiedy masa stanie się idealnie jednolita przykryjcie ją ściereczką i odstawcie na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Po upływie tego czasu przełóżcie ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Całość pieczcie przez ok. 35 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.

Smacznego!

Zobacz także: