Drożdżówki, rogaliki, pączki, placki drożdżowe - jak tu ich nie kochać? Najlepiej smakują latem, z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców: śliwek, malin, truskawek, jagód czy borówek. Po prostu pycha. Jednak w jego przyrządzenie musicie włożyć mnóstwo serca, trochę czasu, nieco cierpliwości i szczyptę wiedzy.
Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe?
Jeśli chcecie, by wasze ciasto drożdżowe było lekkie, maślane i wilgotne, czyli w skrócie idealne, koniecznie pamiętajcie, by pod koniec wyrabiania dodać do niego rozpuszczone i wystudzone masło. Ten składnik nada ciastu drożdżowemu głębszego wymiaru w przeciwieństwie do margaryny czy oleju.
Ciasto musicie mieszać naprawdę bardzo powoli i delikatnie, aż do momentu, w którym wchłonie cały tłuszcz, a na jego powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Wówczas powinniście przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Dopiero po upływie tego czasu wstawcie je do pieca.
Przepis na najlepsze ciasto drożdżowe
Składniki:
- 30 gramów świeżych drożdży (lub 14 gramów suchych)
- 1 kilograma mąki pszennej
- 150 gramów cukru
- 90 gramów masła
- 200 ml mleka
- 3 jajek
- Szczypty soli
Przygotowanie:
- W niewielkim rondelku podgrzejcie mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące), a następnie połączcie je z 200 gramami przesianej mąki pszennej.
- W kolejnym, czystym garnuszku umieśćcie pokruszone drożdże, zasypcie je 30 gramami (dwoma łyżkami) cukru i rozpuśćcie. Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do mleka.
- Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na ok. 20 minut do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość).
- Przygotujcie sobie dwie duże miski – w jednej umieśćcie żółtka i utrzyjcie je z pozostałym cukrem i szczyptą soli, z kolei w drugiej umieśćcie białka i ubijcie je na sztywną pianę.
- Wprost do kolejnej miski przesiejcie pozostałą mąkę pszenną, dodajcie do niej wyrośnięty rozczyn, ubite białka oraz utarte żółtka. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy silikonowej łopatki.
- Masło rozpuśćcie, przestudźcie, a następnie dodajcie do ciasta. Tak przygotowane zacznijcie wyrabiać czystymi dłońmi. Kiedy masa stanie się idealnie jednolita przykryjcie ją ściereczką i odstawcie na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Po upływie tego czasu przełóżcie ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Całość pieczcie przez ok. 35 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.
Smacznego!