Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
Adobe Stock
Newsy

Chcecie, żeby ciasto drożdżowe było lekkie, maślane i wilgotne? Nie pomińcie 1 kroku

Przygotowanie idealnego ciasta drożdżowego to sztuka, którą do perfekcji opanowali tylko nieliczni. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z wypiekami, koniecznie zajrzyjcie do naszego przepisu – uwzględnia bardzo ważny krok.

Drożdżówki, rogaliki, pączki, placki drożdżowe - jak tu ich nie kochać? Najlepiej smakują latem, z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców: śliwek, malin, truskawek, jagód czy borówek. Po prostu pycha. Jednak w jego przyrządzenie musicie włożyć mnóstwo serca, trochę czasu, nieco cierpliwości i szczyptę wiedzy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe?

Jeśli chcecie, by wasze ciasto drożdżowe było lekkie, maślane i wilgotne, czyli w skrócie idealne, koniecznie pamiętajcie, by pod koniec wyrabiania dodać do niego rozpuszczone i wystudzone masło. Ten składnik nada ciastu drożdżowemu głębszego wymiaru w przeciwieństwie do margaryny czy oleju.

Ciasto musicie mieszać naprawdę bardzo powoli i delikatnie, aż do momentu, w którym wchłonie cały tłuszcz, a na jego powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Wówczas powinniście przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Dopiero po upływie tego czasu wstawcie je do pieca.

Zobacz także
Jak sprawdzić, czy drożdże są dobre? Zastosujcie ten szybki trik z cukrem

Jak sprawdzić, czy drożdże są dobre? Zastosujcie ten szybki trik z cukrem

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Przepis na najlepsze ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 30 gramów świeżych drożdży (lub 14 gramów suchych)
  • 1 kilograma mąki pszennej
  • 150 gramów cukru
  • 90 gramów masła
  • 200 ml mleka
  • 3 jajek
  • Szczypty soli

Przygotowanie:

  1. W niewielkim rondelku podgrzejcie mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące), a następnie połączcie je z 200 gramami przesianej mąki pszennej.
  2. W kolejnym, czystym garnuszku umieśćcie pokruszone drożdże, zasypcie je 30 gramami (dwoma łyżkami) cukru i rozpuśćcie. Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do mleka. 
  3. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na ok. 20 minut do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość).
  4. Przygotujcie sobie dwie duże miski – w jednej umieśćcie żółtka i utrzyjcie je z pozostałym cukrem i szczyptą soli, z kolei w drugiej umieśćcie białka i ubijcie je na sztywną pianę. 
  5. Wprost do kolejnej miski przesiejcie pozostałą mąkę pszenną, dodajcie do niej wyrośnięty rozczyn, ubite białka oraz utarte żółtka. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy silikonowej łopatki.
  6. Masło rozpuśćcie, przestudźcie, a następnie dodajcie do ciasta. Tak przygotowane zacznijcie wyrabiać czystymi dłońmi. Kiedy masa stanie się idealnie jednolita przykryjcie ją ściereczką i odstawcie na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Po upływie tego czasu przełóżcie ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Całość pieczcie przez ok. 35 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.

Smacznego!

drozdzowe
Gotujmy.pl
Newsy
Prosty przepis na najbardziej puszyste ciasto drożdżowe świata. Inne się do niego nie umywają
Ciasto drożdżowe z rodzynkami to klasyk. Najlepiej smakuje w towarzystwie kawy, gorącego mleka lub kakao. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste, a efekt końcowy powalający.

Domowe ciasto drożdżowe to wypiek, który zawsze warto mieć pod ręką na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości lub rodziny. Potrzebne do jego przyrządzenia składniki są stosunkowo tanie, przepis dziecinnie prosty, a smak zaskakujący. Żaden łasuch nie oprze się jego puszystości. Wiele gospodyń, szczególnie tych początkujących, stroni od receptur, które zakładają użycie drożdży. To duży błąd. Ciasta przygotowane z ich wykorzystaniem są naprawdę przepyszne. Musicie jedynie pamiętać, by dać masie wyrosnąć jeszcze zanim wstawicie ją do pieca. To jedyne co tak naprawdę wyróżnia ciasto drożdżowe spośród innych wypieków. Czym różni się ten przepis od innych? I dlaczego nasza czytelniczka Dorota pokusiła się o nazwanie tego ciasta drożdżowego „najbardziej puszystym ciastem drożdżowym świata”? Wydaje się, że odpowiedzią na te pytania jest jeden składnik, czyli serek mascarpone zamiast masła, oleju lub margaryny . Ten eksperyment na pewno się uda! Przepis na najbardziej puszyste ciasto drożdżowe Składniki: 250 gramów mąki pszennej 125 gramów serka mascarpone 50 gramów drobnego cukru 15 gramów świeżych drożdży 100 ml mleka 2 żółtek 1 garści rodzynek Szczypty soli Przygotowanie: W niewielkim rondelku podgrzejcie mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące), a następnie połączcie je z przesianą mąką pszenną. W kolejnym, czystym garnuszku umieśćcie pokruszone drożdże, zasypcie je cukrem i rozpuśćcie. Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do mleka i dokładnie wymieszajcie.  Miksturę wzbogaćcie również o serek mascarpone oraz sól. Całość wyróbcie na jednolitą masę, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (dzięki temu dwukrotnie zwiększy swoją...

Trik na wyrastanie ciasta
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybko wyrosło? Znamy świetny trik. Chwila roboty
Na pewno uwielbiacie ciasto drożdżowe! Dowiedzcie się jak przyśpieszyć jego robienie.

Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Chrupiące i lekko rumiane z zewnątrz, puszyste w środku i bardzo lekkie dzięki dobremu wyrośnięciu. Takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Czasami, szczególnie w ziemie, kiedy w domu nie jest za ciepło, ciasto drożdżowe może długo wyrastać. Przyśpieszcie ten proces, stosując jeden prosty trik. Ciasto drożdżowe Ten wypiek z mąki i drożdży kocha wiele pokoleń. Zajadają się nim zarówno najmłodsi, jak i seniorzy. Pyszne ciasto drożdżowe to gwarancja sukcesu, gdy chcecie poczęstować kogoś czymś pysznym do kawy, albo przygotować lekką, słodką kolację lub śniadanie. Przepis na ciasto drożdżowe Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 jajka 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego: Rozkruszone drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Dodajcie kilka łyżek mąki, by powstał zaczyn. Zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Mąkę wsypcie do dużej miski. Dodajcie cukier, jajka, szczyptę soli i masło. Dodajcie wyrośnięty zaczyn. Wyróbcie ciasto dokładnie. W razie potrzeby regulujcie konsystencję, dodając więcej mąki lub mleka albo wody. Przykryjcie ciasto i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto uformujcie w ulubiony kształt: warkocz, bułeczki, placek, albo przełóżcie na blachę. Pieczcie w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawcie przez chwilę we wyłączonym piekarniku, by uniknąć szoku temperaturowego i opadnięcia. Wyrastanie ciasta drożdżowego Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym, choć nie za gorącym miejscu. Idealna temperatura do...

jakie pączki są najlepsze
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Pączki w sklepie są całe brązowe? Lepiej ich nie kupujcie. Mogą zawierać…
Tłusty czwartek za pasem. Nie ma co się czarować, nawet osoby na diecie tego dnia sięgną po pączka. Jednak bądźcie ostrożni - nie wszystko co widzicie w sklepowych witrynach nadaje się do jedzenia.

W tłusty czwartek każda cukiernia w Polsce będzie kusić klientów swoimi przysmakami. Nie traćcie jednak czujności – niektóre wypieki po prostu nie nadają się do jedzenia.  Jeśli widzicie, że pączek nie ma charakterystycznej, białej obręczy, a wręcz przeciwnie - jest cały brązowy, pod żadnym pozorem go nie kupujcie. Oznacza to, że został upieczony w nieodpowiedniej temperaturze przez co wchłonął zdecydowanie za dużo tłuszczu! Starajcie się również nie sięgać po wypieki, które są zgniecione, a lukier lub czekolada popękane. Pamiętajcie, że najlepsze pączki przyrządzicie sami. Nawet jeśli nie macie ogromnych zdolności cukierniczych, domowe będą smakować naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie nasz przepis. Przepis na przepyszne pączki z nadzieniem czekoladowym Będziecie potrzebować: 500 gramów mąki pszennej 50 gramów świeżych drożdży 75 gramów masła 75 gramów cukru pudru 200 ml mleka 30 ml wódki 5 jajek (z 4 potrzebujecie tylko żółtek, 1 przyda się w całości) 2 tabliczek gorzkiej czekolady i 1 opakowania kremu czekoladowego 2 łyżek śmietany 18 proc. 1 łyżeczki cukru Oleju do smażenia Soli   Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie roztarte drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 150 gramów mąki i 100 ml mleka w temperaturze pokojowej. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ścierką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. godzinę. W kolejnej misce umieśćcie żółtka i cukier puder - zmiksujcie. Następnie dodajcie 350 gramów mąki, 100 ml mleka, sól, wódkę oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży. Masę dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.  Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, a na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki...

Jak wyrabiać ciasto drożdżowe?
Adobe Stock
Newsy
Jak wyrabiać ciasto drożdżowe? Ten trik znają tylko wasze babcie. Nie zastąpi tego żaden robot kuchenny
Idealne ciasto drożdżowe to przede wszystkim takie zrobione własnoręcznie, bez robota kuchennego. Jego wyrabianie do perfekcji opanowali tylko nieliczni.

Drożdżówki, rogaliki, pączki, placki drożdżowe - jak tu ich nie kochać? Najlepiej smakują latem - z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców: śliwek, malin, truskawek, jagód czy borówek. Po prostu pycha!  Niestety, większość stroni od ich samodzielnego przyrządzania i decyduje się na sklepowe wypieki. Bowiem zrobienie idealnego ciasta drożdżowego w świecie cukierniczym, wciąż uważa się za sztukę. Wyrobione przy pomocy robota kuchennego, często nie nadaje się do jedzenia. Dlaczego? Robot kuchenny nie zastąpi waszych dłoni Możecie nam wierzyć lub nie, ale żaden robot kuchenny nie jest w stanie zastąpić ruchu i ciepła waszych dłoni. To właśnie te dwie kwestie są kluczowe przy wyrobie idealnego ciasta drożdżowego. Oczywiście, ważne są również składniki i ich temperatura, a także czas pieczenia. Składniki na ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego ciasta drożdżowego potrzebujecie świeżych drożdży, mleka, wody, jajek, mąki pszennej, oleju, cukru oraz soli. Wszystkie składniki, oprócz mleka i wody, powinny mieć temperaturę pokojową. Jest to szczególnie ważne w przypadku jajek. Pamiętajcie, by wyjąć je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed zrobieniem ciasta. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Drożdże rozpuśćcie w ciepłym mleku, a następnie dodajcie do nich olej oraz cukier i wymieszajcie. W dużej misce umieśćcie mąkę, jajka, sól oraz wystudzone drożdże. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni.  Rozpocznijcie od bardzo delikatnego mieszania ręką wszystkich składników. Kiedy te zaczną kleić się do dłoni to znak, że ciasto należy zacząć intensywnie wyrabiać. Jeśli tak się jednak nie dzieje, dolejcie do niego odrobinę ciepłej wody. Ruch waszych dłoni musi być naprawdę dynamiczny, tak aby nabić w ciasto jak najwięcej powietrza....