Chcecie zasnąć jak dziecko? Włączcie do diety ten produkt. Kojarzy się ze śniadaniem, a szkoda
Adobe Stock
Newsy

Chcecie zasnąć jak dziecko? Włączcie do diety ten produkt. Kojarzy się ze śniadaniem, a szkoda

Jakość snu zależy od kilku aspektów, m.in. od diety. Osoby mające trudności z zasypianiem, powinny włączyć do swojej diety twaróg.

O tym, że sen jest ważny dla zdrowia, wiadomo nie od dziś. Z tego też powodu warto zadbać o jego odpowiednią jakość. Właściwa dieta (np. jedzenie kiwi przed snem!) pomoże wam nie tylko szybciej zasnąć, ale i lepiej przespać noc.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Twaróg na lepszy sen

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z cennych właściwości twarogu. Ten produkt jest wykorzystywany głównie przy przygotowywaniu śniadań, przykładowo twarożku ze szczypiorkiem czy placków. Jednakże równie świetnie sprawdzi się także na kolację, gdyż w swoim składzie zawiera tryptofan. Ten aminokwas obniża poziom stresu, a także ułatwia zaśnięcie. 

Zobacz także
Dokucza wam stres i bezsenność? Pokrójcie ten owoc w plastry i połóżcie na szafce nocnej

Dokucza wam stres i bezsenność? Pokrójcie ten owoc w plastry i połóżcie na szafce nocnej

Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy

Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy

Właściwości zdrowotne twarogu 

Biały ser nie jest specjalnie docenianym produktem, a ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. W składzie twarogu można znaleźć magnez, potas, cynk, a także witaminy A, D, E oraz te z grupy B. Wśród innych cennych właściwości tego sera wymienia się:

  • zawartość łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka
  • niską kaloryczność (jest idealny dla osób odchudzających się)
  • dużą zawartość wapnia.

Czynniki wpływające na zły sen 

Aby zadbać o odpowiedni sen, wcześniej należy przyjrzeć się czynnikom, które mogą go zakłócać. Część z tych punktów może okazać się oczywista, ale warto sobie o nich przypomnieć i wprowadzić pewne zmiany w swoim życiu. Źle na sen wpływa:

  • korzystanie z telefonu przed położeniem się do łóżka,
  • nieodpowiednia dieta bogata w przetworzoną żywność,
  • drink na dobranoc,
  • nieprzewietrzone pomieszczenie,
  • zbyt wysoka temperatura w sypialni.

Czytaj także:

jedzenie kiwi pomaga na sen
Adobe Stock
Newsy
Problemy ze snem? Jedzcie ten owoc na godzinę przed położeniem się spać, a zaśniecie jak susły
Ten niepozorny owoc znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Niewiele osób jednak wie, że ma jeszcze jedną supermoc - pomaga na sen.

Ma bardzo dużo witaminy C i E, pomaga walczyć z infekcjami, zawiera też błonnik i potas - jest więc dobre dla serca. Badania wykazały, że jedzenie tego owocu jest wskazane u dzieci z problemami górnych dróg oddechowych. Nic dziwnego, że specjaliści uznali, że  kiwi to najzdrowszy owoc świata . Okazuje się jednak, że kiwi ma jeszcze jedną właściwość, o której słyszy się dużo rzadziej. Kiwi na dobry sen Naukowcy z Tajwanu przyjrzeli się, jak codzienne jedzenie owoców kiwi wpływa na jakość i długość snu. Okazało się, że wśród badanych doświadczających problemów ze snem, zjadanie 2 kiwi na godzinę przed położeniem się spać, znacząco poprawiło jakość ich snu. Spali dłużej, rzadziej budzili się w nocy i szybciej zasypiali. Przyczyny upatruje się w przeciwutleniaczach i wysokiej zawartości serotoniny, której niedobory powodują nie tylko depresję, ale też problemy ze snem i zasypianiem. Jak łatwo obrać kiwi? Niektórzy tną owoc na pół i wyjadają miąższ łyżeczką. Inni obierają kiwi ze skórki i kroją owoc na plasterki. Jeśli chcecie łatwo obrać kiwi, odetnijcie oba końce, a później wsuńcie łyżkę pod skórkę i obracając owoc dookoła łyżki, pozbądźcie się skórki. Zobaczcie na tym filmie, jakie to łatwe: Inne owoce dobre na sen Kiwi to nie jedyny owoc, który pomoże wam zasnąć i przespać noc. Wybierajcie te owoce i warzywa, które zawierają dużo potasu i magnezu: banany orzechy włoskie cytrusy pomidory . Waszym sprzymierzeńcem w walce z bezsennością będą też produkty bogate w wapń, np. nabiał, soja, orzechy, migdały, produkty pełnoziarniste. Co jeszcze pomoże wam zasnąć? Odpowiednie jedzenie przed snem to nie wszystko, możecie sobie pomóc, trzymając się tych...

starsza pani
Adobe Stock
Newsy
Ten składnik chroni przed zawałem. Każdy po 50-tce powinien jeść go codziennie
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio dobrane produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Szczególnie ważne jest to w średnim wieku, kiedy organizm jest narażony na różne schorzenia. Wystarczy włączyć do diety jeden składnik, by uchronić się przed pewnymi przypadłościami.

Do utrzymania dobrego zdrowia, a nie tylko ładnej sylwetki konieczna jest odpowiednio zbilansowana dieta, a także aktywność fizyczna. Dzięki tym czynnikom, można cieszyć się świetnym samopoczuciem przez długi czas. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na składniki w jadłospisie, gdyż konkretne produkty odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie konkretnych narządów, również poprzez spożycie chronią je przed schorzeniami. Idealnym przykładem są orzechy.  Orzechy jako źródło tłuszczy Dobrze zbilansowana dieta to ta składająca się z właściwych proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Te ostatnie powinny składać się ze zdrowych produktów, takich jak oliwa z oliwek, orzechy, masło orzechowe, awokado, nasiona chia, morskie ryby czy ciemna czekolada. Te artykuły spożywcze zawierają w swoim składzie dobre tłuszcze, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Orzechy są nieprzetworzonym, naturalnym produktem będącym jednym z kluczowych składników diety. Wśród nich można wyróżnić takie jak: włoskie, laskowe, pekan, ziemne, brazylijskie, piniowie czy makadamia. Każde z nich zawierają odpowiednie właściwości i korzystnie wpływających na zdrowie. Orzechy pekan Ten rodzaj produktu jest dość podobny kształtem do orzechów włoskich, jednak różnią się one nieco smakiem. Orzechy pekan są zdecydowanie słodsze, a także lepiej komponują się z wszelkimi deserami. Ponadto są zdrowsze i lepiej wpływają na organizm. Włączenie tego produktu do codziennej diety poprawi stan zdrowia. Właściwości zdrowotne orzechów pekan Pekan posiadają w swoim składzie wiele cennych przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Są świetnym źródłem tłuszczy w diecie, dzięki czemu sprawiają, iż pożywienie jest...

mięso
Pixabay
Newsy
Chcecie, żeby mięso nabrało soczystości i delikatności? Ten owoc zdziała cuda
Choć połączenie mięsa i owoców może wydawać się dziwne, to w rzeczywistości daje niesamowite efekty. Jeśli chcecie, by przygotowany przez was drób, wołowina czy też wieprzowina nabrały soczystości i delikatności, koniecznie przetestujcie tę cytrusową marynatę.

Produkty zmiękczające włókna mięsa Mięso stanowi podstawowy element diety wielu Polaków. Najczęściej jada je się w formie smażonej. Niestety, tak przygotowane nierzadko okazuje się gumowate, twarde i żylaste. Na szczęście da się temu zaradzić. Zanim zaliczycie kulinarną wpadkę przed ważnymi gośćmi, koniecznie poznajcie ten trik. Wśród dobrze znanych produktów spożywczych znajduje się kilka takich, które mają właściwości zmiękczające. O dziwo, należy do nich nie tylko alkohol, sól, kefir, maślanka czy jogurt, ale również sok z cytryny, a nawet… kiwi! Niesamowite właściwości kiwi Kiwi to niesamowicie zdrowy owoc. W swoim składzie posiada nie tylko witaminy – A, B, C, E i K, ale także potas odpowiedzialny za regulację poziomu elektrolitów i ciśnienia krwi w organizmie.  Niewielu zdaje sobie również sprawę z tego, że kiwi jest szczególnie dobre dla dzieci. Bowiem wspomaga rozwój mózgu oraz produkcję czerwonych krwinek, a także buduje odporność. Na tym jednak nie koniec niesamowitych właściwości tego niepozornego owocu. Regularne spożywanie kiwi może uchronić przed poważnymi chorobami serca, udarem, autyzmem, ADHD, chorobą wieńcową, a nawet rakiem. Eksperci twierdzą także, że owoc posiada wartości odgrywające ogromną rolę w walce z astmą i problemami z oddychaniem, w tym z chrapaniem. Marynata do mięsa przygotowana z kiwi Kto by pomyślał, że kiwi może mieć również właściwości zmiękczające? Wystarczy, że obierzecie je ze skórki, zmielicie w blenderze, a następnie obłożycie nim kawałek mięsa, który chcecie przygotować na obiad.  Mimo że owoc nie pozostawi na mięsie żadnego posmaku, powinniście przepłukać je pod bieżącą wodą zanim przejdziecie do kolejnego etapu przygotowań. Bowiem pozostawienie...

kiszonki
Adobe Stock
Newsy
Odczuwacie skutki wiosennego przesilenia? Jedzcie ten produkt jak najczęściej, żeby wzmocnić organizm
Wczesna wiosna to okres, kiedy przyroda budzi się do życia, a organizm człowieka przestawia się z dość leniwego czasu na bardziej aktywny. Nieodpowiednie przygotowanie może skutkować gorszym samopoczuciem. By uchronić się przed negatywnymi skutkami zmian pór roku, warto do swojej diety wprowadzić jeden produkt. Jego regularne spożywanie zdecydowanie poprawi funkcjonowanie organizmu i wzmocni odporność.

Czas pomiędzy zimą a wiosną to niezbyt sprzyjający okres dla organizmu, który musi przestawić się z zimowej stagnacji na aktywniejsze życie. Ciągłe zmiany pogody, ciśnienia mają wpływ na samopoczucie. Wówczas nie zawsze jest ono takie, jakbyśmy sobie życzyli. Organizm musi podołać wielu przeciwnościom. Jednak odpowiednie odżywianie i suplementacja mogą być ułatwieniem tego gorszego okresu.  Przedwiośnie Wczesna wiosna jest trudnym czasem dla każdego. Ciągłe zmiany temperatury, które dość dynamicznie wędrują po termometrze w górę i w dół, naprzemiennie występujące słońce ze śniegiem czy deszczem to okres przejściowy pomiędzy zimą a wiosną. Wówczas warunki atmosferyczne starają się unormować, co wychodzi czasem lepiej lub gorzej. Jednak ma to swoje odbicie na wszystkich organizmach żywych na planecie. Przesilenie wiosenne - na czym polega? Skutkiem ciągłej i nieunormowanej pogody jest przesilenie wiosenne. Jednych dotyka bardziej, a drugich mniej, jednak wszystkim równo utrudnia codzienne funkcjonowanie. Zazwyczaj występuje w okresie marca oraz kwietnia, czyli miesiącach, kiedy warunki atmosferyczne zmieniają się dość dynamicznie, a dzień się wydłuża. Organizm człowieka nieprzystosowany do takich rewolucji po statecznej zimie, ciężko może znosić ten czas. Przyczyny przesilenia wiosennego Wśród czynników, które przyczyniają się do gorszego samopoczucia można wyróżnić, takie jak: wydłużający się dzień, ciągłe i dynamiczne zmiany temperatur, niedobór po zimie witamin czy mikroelementów, stres, nadmiar negatywnych uczuć, czy pylące drzewa prowadzące do pojawienia się alergii. Zbiór tych wszystkich impulsów w jednym momencie nie jest korzystny dla organizmu. Skutki przesilenia wiosennego Szereg...