Chcecie zasnąć jak dziecko? Włączcie do diety ten produkt. Kojarzy się ze śniadaniem, a szkoda
Adobe Stock
Newsy

Chcecie zasnąć jak dziecko? Włączcie do diety ten produkt. Kojarzy się ze śniadaniem, a szkoda

Jakość snu zależy od kilku aspektów, m.in. od diety. Osoby mające trudności z zasypianiem, powinny włączyć do swojej diety twaróg.

O tym, że sen jest ważny dla zdrowia, wiadomo nie od dziś. Z tego też powodu warto zadbać o jego odpowiednią jakość. Właściwa dieta (np. jedzenie kiwi przed snem!) pomoże wam nie tylko szybciej zasnąć, ale i lepiej przespać noc.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Twaróg na lepszy sen

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z cennych właściwości twarogu. Ten produkt jest wykorzystywany głównie przy przygotowywaniu śniadań, przykładowo twarożku ze szczypiorkiem czy placków. Jednakże równie świetnie sprawdzi się także na kolację, gdyż w swoim składzie zawiera tryptofan. Ten aminokwas obniża poziom stresu, a także ułatwia zaśnięcie. 

Zobacz także
Dokucza wam stres i bezsenność? Pokrójcie ten owoc w plastry i połóżcie na szafce nocnej

Dokucza wam stres i bezsenność? Pokrójcie ten owoc w plastry i połóżcie na szafce nocnej

Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy

Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy

Właściwości zdrowotne twarogu 

Biały ser nie jest specjalnie docenianym produktem, a ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. W składzie twarogu można znaleźć magnez, potas, cynk, a także witaminy A, D, E oraz te z grupy B. Wśród innych cennych właściwości tego sera wymienia się:

  • zawartość łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka
  • niską kaloryczność (jest idealny dla osób odchudzających się)
  • dużą zawartość wapnia.

Czynniki wpływające na zły sen 

Aby zadbać o odpowiedni sen, wcześniej należy przyjrzeć się czynnikom, które mogą go zakłócać. Część z tych punktów może okazać się oczywista, ale warto sobie o nich przypomnieć i wprowadzić pewne zmiany w swoim życiu. Źle na sen wpływa:

  • korzystanie z telefonu przed położeniem się do łóżka,
  • nieodpowiednia dieta bogata w przetworzoną żywność,
  • drink na dobranoc,
  • nieprzewietrzone pomieszczenie,
  • zbyt wysoka temperatura w sypialni.

Czytaj także:

jedzenie kiwi pomaga na sen
Adobe Stock
Newsy
Problemy ze snem? Jedzcie ten owoc na godzinę przed położeniem się spać, a zaśniecie jak susły
Ten niepozorny owoc znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Niewiele osób jednak wie, że ma jeszcze jedną supermoc - pomaga na sen.

Ma bardzo dużo witaminy C i E, pomaga walczyć z infekcjami, zawiera też błonnik i potas - jest więc dobre dla serca. Badania wykazały, że jedzenie tego owocu jest wskazane u dzieci z problemami górnych dróg oddechowych. Nic dziwnego, że specjaliści uznali, że  kiwi to najzdrowszy owoc świata . Okazuje się jednak, że kiwi ma jeszcze jedną właściwość, o której słyszy się dużo rzadziej. Kiwi na dobry sen Naukowcy z Tajwanu przyjrzeli się, jak codzienne jedzenie owoców kiwi wpływa na jakość i długość snu. Okazało się, że wśród badanych doświadczających problemów ze snem, zjadanie 2 kiwi na godzinę przed położeniem się spać, znacząco poprawiło jakość ich snu. Spali dłużej, rzadziej budzili się w nocy i szybciej zasypiali. Przyczyny upatruje się w przeciwutleniaczach i wysokiej zawartości serotoniny, której niedobory powodują nie tylko depresję, ale też problemy ze snem i zasypianiem. Jak łatwo obrać kiwi? Niektórzy tną owoc na pół i wyjadają miąższ łyżeczką. Inni obierają kiwi ze skórki i kroją owoc na plasterki. Jeśli chcecie łatwo obrać kiwi, odetnijcie oba końce, a później wsuńcie łyżkę pod skórkę i obracając owoc dookoła łyżki, pozbądźcie się skórki. Zobaczcie na tym filmie, jakie to łatwe: Inne owoce dobre na sen Kiwi to nie jedyny owoc, który pomoże wam zasnąć i przespać noc. Wybierajcie te owoce i warzywa, które zawierają dużo potasu i magnezu: banany orzechy włoskie cytrusy pomidory . Waszym sprzymierzeńcem w walce z bezsennością będą też produkty bogate w wapń, np. nabiał, soja, orzechy, migdały, produkty pełnoziarniste. Co jeszcze pomoże wam zasnąć? Odpowiednie jedzenie przed snem to nie wszystko, możecie sobie pomóc, trzymając się tych...

Jedzcie łyżeczkę miodu przed snem. Wasz organizm wam podziękuje
własne
Newsy
Jedzcie łyżeczkę miodu przed snem. Wasz organizm wam podziękuje
Miód to nie tylko alternatywne źródło słodkości i pyszny dodatek do kanapek. To również moc właściwości wpływających pozytywnie na organizm. Warto pamiętać o tym, gdy idziecie spać. 

Miód od wieków nazywany jest płynnym złotem i nie chodzi tu tylko o złocistą barwę, ale również o właściwości, które w sobie skrywa. Akacjowy, lipowy, gryczany, każdy z nich ma swoich fanów. Różnią się barwą i smakiem, a łączy ich dobroczynne oddziaływanie na zdrowie i samopoczucie człowieka. Wystarczy jedynie co wieczór sięgnąć po łyżeczkę tego słodkiego „płynnego złota”.   Co daje jedzenie 1 łyżeczki miodu dziennie?  Okazuje się, że warto jeść łyżeczkę miodu przed snem. A oto kilka powodów, dla których powinniście to robić co wieczór.  Miód pomaga zwalczać bezsenność. Gdy nie możecie zasnąć lub sen nie jest najlepszej jakości - łyżeczka tego smakołyku powinna pomóc. Miód stymuluje produkcję melatoniny, która jest odpowiedzialna za głęboki i zdrowy sen. Ma również właściwości kojące, a do tego skutecznie odpręża i regeneruje układ nerwowy. Wzmacnia odporność. Regularne i długotrwałe jedzenie miodu wzmacnia odporność poprzez mobilizowanie organizmu do większej produkcji komórek odpornościowych. Jest to szczególnie ważne w okresie jesiennym, gdy ilość zachorowań gwałtownie się zwiększa.  Pomaga w spalaniu tłuszczu. Specjalista od żywienia Mike McKinnes zauważył, że osoby uprawiające sport, które regularnie spożywały miód, były w stanie spalić nawet do 10 razy więcej tłuszczu od tych, którzy miodu nie jadły.  Poprawia samopoczucie i ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy. Doskonale łagodzi nie tylko stany nadpobudliwości i nerwice, ale także efektywnie poprawia nastrój. Powinni go spożywać wszystkich doświadczający apatii i wyczerpania nerwowego.   Regeneruje wątrobę i usprawnia jej pracę. W tym akurat przypadku warto połączyć miód z sokiem z dyni w proporcji 1:1....

Jeden z najzdrowszych owoców świata. Niesamowicie wzmacnia odporność zwłaszcza zimą
Flickr
Zdrowie
Jeden z najzdrowszych owoców świata. Niesamowicie wzmacnia odporność
Wapń i witamina K to tylko niektóre obecne w kiwi minerały, które pomogą zachować układ kostny w dobrej kondycji na długie lata. W czym jeszcze wzmacnia nasz organizm niepozorne kiwi?

Do podstawowych zalet kiwi można zaliczyć między innymi, szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, wzmocnienie odporności, skracanie czasu leczenia infekcji, a nawet pomoc w walce  nowotworami czy depresją. Serce to również jeden z organów, który może sporo zawdzięczać jedzeniu tego owocu. Głównie za sprawą wysokiej zawartości witaminy C i E. Dlaczego warto jeść kiwi? W zasadzie nie ma obszaru, w którym kiwi wypada blado i niekorzystnie. Wpływ kiwi docenią na przykład wszyscy, którzy chcą poprawić sylwetkę lub zacząć rzeźbić ciało na lato. Jedna uwaga, która można mieć wpływ na dołączenie kiwi do codziennej diety - to pamięć o tym, że kiwi działa na organizm w pewnym stopniu... wychładzająco. Sprawdzi się zatem  doskonale jako dodatek do drugiego śniadania, czy lekka przekąska zamiast podwieczorku.  Na kaloryczność kiwi kąciki ust również same unoszą się do śmiechu. Jeden średni owoc liczy sobie do 50 kcal. Nieco większy - 100 g zmieści się w 60 kcal i dużej dawce błonnika, aż 2 gramy. Czy kiwi to najzdrowszy owoc świata? Europejczycy mają do czynienia z owocem kiwi dopiero od połowy ubiegłego wieku. Ta krótka znajomość nie przeszkodziła jednak w okrzyknięciu kiwi owocem zdrowia. Nie tylko przez zawarte w kiwi witaminy, ale również - ogrom właściwości usprawniających działanie poszczególnych organów ludzkiego ciała. Jednym z najbardziej szczególnych zastosowań kiwi jest ochrona komórek przed działaniem wolnych rodników i co za tym idzie, wspomaganie regeneracji uszkodzonych komórek. W kiwi występuje również glutation, który odpowiada za stopowanie mutacji genów, w tym stopowanie rozwoju jednostki chorobowej. Kiwi na depresję, perystaltykę jelit i cukrzycę Nie trzeba być specjalistą by wiedzieć, że dieta w której ogranicza się cukry pomoże naszemu organizmowi na...

starsza pani
Adobe Stock
Newsy
Ten składnik chroni przed zawałem. Każdy po 50-tce powinien jeść go codziennie
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio dobrane produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Szczególnie ważne jest to w średnim wieku, kiedy organizm jest narażony na różne schorzenia. Wystarczy włączyć do diety jeden składnik, by uchronić się przed pewnymi przypadłościami.

Do utrzymania dobrego zdrowia, a nie tylko ładnej sylwetki konieczna jest odpowiednio zbilansowana dieta, a także aktywność fizyczna. Dzięki tym czynnikom, można cieszyć się świetnym samopoczuciem przez długi czas. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na składniki w jadłospisie, gdyż konkretne produkty odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie konkretnych narządów, również poprzez spożycie chronią je przed schorzeniami. Idealnym przykładem są orzechy.  Orzechy jako źródło tłuszczy Dobrze zbilansowana dieta to ta składająca się z właściwych proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Te ostatnie powinny składać się ze zdrowych produktów, takich jak oliwa z oliwek, orzechy, masło orzechowe, awokado, nasiona chia, morskie ryby czy ciemna czekolada. Te artykuły spożywcze zawierają w swoim składzie dobre tłuszcze, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Orzechy są nieprzetworzonym, naturalnym produktem będącym jednym z kluczowych składników diety. Wśród nich można wyróżnić takie jak: włoskie, laskowe, pekan, ziemne, brazylijskie, piniowie czy makadamia. Każde z nich zawierają odpowiednie właściwości i korzystnie wpływających na zdrowie. Orzechy pekan Ten rodzaj produktu jest dość podobny kształtem do orzechów włoskich, jednak różnią się one nieco smakiem. Orzechy pekan są zdecydowanie słodsze, a także lepiej komponują się z wszelkimi deserami. Ponadto są zdrowsze i lepiej wpływają na organizm. Włączenie tego produktu do codziennej diety poprawi stan zdrowia. Właściwości zdrowotne orzechów pekan Pekan posiadają w swoim składzie wiele cennych przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Są świetnym źródłem tłuszczy w diecie, dzięki czemu sprawiają, iż pożywienie jest...