jak zagęścić sos bez mąki
Flickr
Newsy

Chcecie zagęścić sos, ale nie macie mąki? Znamy lepszy i o wiele zdrowszy sposób

Jak zagęścić sos bez mąki? Sposobów jest wiele, ale tylko jeden z nich jest szybki i praktycznie nie zmienia smaku potrawy!

Większość dań smakuje o wiele lepiej, gdy doda się do nich aromatyczny sos. Ten powinien być gęsty i zawiesisty, ponieważ zbyt rzadki sos będzie tylko pływał po talerzu, a polane nim jedzenie będzie raczej przypominało zupę. Dlatego każda gospodyni wie, że sos przed podaniem trzeba zagęścić!

Najczęściej w tym celu stosuje się pszenną mąkę. Należy do małego kubka lub filiżanki wsypać łyżkę mąki, wlać odrobinę zimnej wody i dokładnie wymieszać. Można też dodać trochę sosu, który chcecie zagęścić, ale trzeba uważać – płyn nie może być zbyt gorący, ponieważ mąka zmieni się w kluski!

Dokładnie wymieszaną mąkę z wodą należy powoli wlewać do sosu cały czas mieszając. Innym sposobem jest zrobienie zasmażki, czyli wymieszanie mąki na patelni z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną zasmażkę wlewa się później do sosu. Smaczne, ale jakie tuczące!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zagęścić sos bez mąki?

W sytuacji, gdy dbacie o linię lub po prostu zabrakło wam mąki podczas gotowania, możecie zagęścić sos innymi, prostymi sposobami. Są równie smaczne i skuteczne, choć oczywiście wówczas sos nieco zmieni swój smak lub kolor. Dowiedzcie się, jak zagęścić sos bez mąki:

Żółtko jajka

Ten sposób sprawdzi się w przypadku sosów, które mają jasny kolor i nie pływają w nim kawałki warzyw ani mięsa. Rozbijcie jedno jajko oddzielając żółtko od białka. Następnie do gotującego się na małym ogniu sosu wlejcie żółtko, cały czas mieszając. Zwróćcie uwagę na moc palnika – na zbyt wysokim ogniu żółtko się zetnie!

Śmietana

Do filiżanki wlejcie kilka łyżek śmietany oraz 1-2 łyżki gorącego sosu. Bardzo dokładnie wymieszajcie i wlejcie powoli do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zetnie! Później należy gotować sos na średnim ogniu bez przykrycia, by woda odparowała.

Zmiksowane warzywa

Bardzo dietetycznym sposobem na zagęszczenie sosu jest użycie w tym celu warzyw. Doskonale sprawdza się w tym przypadku cukinia i pasternak, które mają łagodny smak. Wystarczy ugotować sos z dodatkiem tych warzyw i gdy będą już miękkie, zmiksować je blenderem na gładką masę. Sos wyjdzie znacznie gęstszy, ale uważajcie – może zmienić swój kolor! Podobnie jak w przypadku sposobu ze śmietaną, sos należy chwilę podgotować tak, by odparowała z niego woda.

Len

Najszybszy sposób na zagęszczenie sosu bez mąki! Jeśli nie macie czasu na czekanie, aż woda odparuje z garnka, to len sprawdzi się najlepiej. Należy do szklanki wsypać 2 łyżki siemienia lnianego i dodać do niego odrobinę mleka. Tak przygotowaną mieszankę wlejcie do sosu, wymieszajcie i gotujcie kilka minut. I gotowe!

Zagęszczanie sosu
Pixabay
Triki kulinarne
Jak zagęścić zbyt rzadki sos? To powinna wiedzieć każda gospodyni domu! Banalna wskazówka
Sos to podstawa każdego udanego dania. Powinien być aromatyczny, smaczny, a przede wszystkim… gęsty!

Bez względu na to czy polejecie nim mięso, czy zmieszacie go z makaronem, sos powinien mieć idealną konsystencję. Często zdarza się jednak, że jest za rzadki i zwyczajnie spływa z talerza. Wtedy warto zastosować jedną z poniższych wskazówek na zagęszczenie sosu . Bułka tarta, mąka lub płatki owsiane Sosy, szczególnie te ciemne, można zagęszczać na przykład bułką tartą. Należy jednak pamiętać, by dodawać ją stopniowo. Każdy tego typu składnik użyty w nadmiarze może sprawić, że sos szybko stanie się zbyt gęsty. Popularnym sposobem na zagęszczanie jest również użycie mąki lub skrobi ziemniaczanej. Wystarczy 1 łyżeczka, by sos w mgnieniu oka zmienił konsystencję. Zanim jednak to się stanie, nabierzcie niewielką ilość sosu i umieśćcie w małej miseczce. Dopiero wtedy dodajcie mąkę lub skrobię i dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą sosu na patelni i gotowe! Kolejnym sypkim, a przy okazji zdrowym produktem do zagęszczania są płatki owsiane. Starajcie się ich jednak używać w ostateczności, kiedy w domu zabraknie bułki tartej, mąki lub skrobi. Płatki owsiane mogą bowiem niekorzystnie wpłynąć na smak potrawy. Jeśli jednak musicie ich użyć, najlepiej uprzednio je zmielcie, tak aby powstała sypka masa. Jeśli nie macie możliwości zmielenia, dodajcie płatki w całości, a następnie cały sos przelejcie przez sitko. Redukcja Najlepszym, choć najbardziej czasochłonnym sposobem na zagęszczanie sosu jest oczywiście redukcja. Polega ona na gotowaniu sosu na dużym ogniu aż do momentu, w którym nadmiar wody całkowicie z niego odparuje. Po kilku minutach gotowania powinniśmy zauważyć, że sos zaczyna naturalnie gęstnieć. Należy jednak pamiętać, żeby go mieszać, inaczej szybko się przypali i będziecie musieli robić go od nowa. Żółtko jajka Sosy, przede...

zbyt gęsty sos rozwiązanie
Adobe Stock
Triki kulinarne
Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Porady, które musisz znać
Kulinarne wpadki mogą przytrafić się każdemu, nawet najlepszej pani domu. Na szczęście istnieją sposoby na ich naprawienie. Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Rozwiązanie tego problemu jest banalnie proste!

Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Sos, który niespodziewanie szybko zgęstniał to nie lada wyzwanie. Choć na pierwszy rzut oka sprawa wygląda na skomplikowaną, w rzeczywistości jej rozwiązanie jest banalnie proste. Nie jest przecież tajemnicą, że każdy sos powstaje na bazie płynu. Bez względu na to czy jest to bulion, wino, śmietana, sok czy woda, każdy może zostać zredukowany za bardzo i zacząć oblepiać potrawę zamiast dodać jej smaku. Rozwiązaniem tego problemu jest dodanie do sosu większej ilości płynu , który go rozcieńczy. W tym celu należy użyć produktu, na bazie którego powstał ów sos. Jeśli jednak był to na przykład bulion, który już się skończył, z powodzeniem można go zastąpić odrobiną wody. Tak naprawdę wody możesz użyć do rozcieńczenia każdego sosu. Pamiętaj jednak, by na koniec ponownie go przyprawić. Jak zagęścić sos? Zbyt gęsty sos to nie jedyny problem, który może pojawić się przy jego przygotowaniu. Może on bowiem okazać się również zbyt rzadki. Dla tych pań domu, które nie wiedzą jak zmienić jego konsystencję, także mamy kilka propozycji.  Zbyt rzadki sos możesz bowiem zagęścić na kilka sposobów. Jednym z najlepszych i najczęściej stosowanych jest redukcja, czyli gotowanie na dużym ogniu bez pokrywki, tak aby zawarta w nim woda mogła całkowicie odparować. Na tym jednak nie koniec. Do zbyt rzadkiego sosu możesz również dodać mąkę, serek topiony lub masło. Wszystkie te składniki zwiększą jego gęstość. Pamiętaj również, że każdy sos przygotowany na bazie bulionu z dodatkiem warzyw, możesz po prostu zblendować . Ten prosty trik sprawi, że dodatek do obiadu stanie się aksamitny i idealnie zawiesisty. Jak uratować przypalony sos? Jeśli twój sos zaczął się przypalać, pod żadnym pozorem go nie...

Co zrobić, żeby w sosie nie pojawiały się grudki? Na ten sposób w życiu byście nie wpadli
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby w sosie nie pojawiały się grudki? Na ten sposób w życiu byście nie wpadli
Nikt nie lubi, gdy w jego sosie pojawiają się grudki. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, które pomogą nam tego uniknąć.

Grudki w sosie to zmora wszystkich gotujących. Ale nie ma co nad nimi płakać, tylko trzeba wyeliminować błędy, które przyczyniły się do ich powstania. Jak powstają grudki w sosie i jak można ich uniknąć? Skąd się biorą grudki w sosie? Grudki potrafią zepsuć nawet najlepszy sos. Nieestetycznie unoszą się na powierzchni sosu i odbierają nam chęć jego skonsumowania. Skąd się właściwie biorą? Grudki zwykle powstają, gdy w nieodpowiedniej kolejności dodajemy do sosu składniki, gotujemy sos w złej temperaturze, źle mieszamy sos lub używamy do tego nieodpowiednich narzędzi. Jak uniknąć grudek w sosie? Przede wszystkim pamiętajcie o odpowiedniej kolejności łączenia ze sobą składników. Na początku powinniście połączyć mąkę, sól i przyprawy, a dopiero później dolać wodę lub bulion. Pamiętajcie, żeby robić to powoli i stopniowo, cały czas mieszając sos. Zbyt szybkie dolanie do mąki wody może powodować powstawanie grudek. Odpowiednia temperatura także ma znaczenie. Pamiętajcie, że woda lub bulion nie mogą być gorące, ponieważ wówczas w waszym sosie powstaną małe kluseczki. Pamiętajcie też o tym, by nie używać do mieszania łyżki. Lepiej zróbcie to widelcem, dzięki któremu wasz sos będzie lepiej wymieszany i będzie miał o wiele gładszą konsystencję. Mieszajcie sos od środka, starannie łącząc ze sobą składniki. Dzięki tej metodzie konsystencja sosu będzie idealna. Chcecie zagęścić sos na patelni, ale boicie się, że powstaną na niej grudki? Wykorzystajcie stary sposób waszych babć, który polega na rozmieszaniu w oddzielnym kubeczku mąki z jogurtem lub śmietaną i dodaniu do tego niewielkiej ilości gorącego płynu. Dopiero, gdy zawiesina będzie odpowiednio ciepła, możemy zagęścić nią sos. Co zrobić, gdy grudki i tak powstaną?...

jak zagęścić flaki
reniz / gotujmy.pl
Newsy
Prawie wszyscy popełniają ten błąd przy zagęszczaniu flaków. To rujnuje ich smak. Wiemy, co robicie źle
Czasami źle zrobiona zasmażka, może całkowicie zepsuć smak flaczków. Sprawdźcie, czy popełniacie ten błąd.

Flaczki mają tylu zwolenników, co przeciwników. Można by powiedzieć, że albo się kocha to danie, albo się go nienawidzi! Charakterystyczny zapach podrobów nie każdemu przypadnie do gustu, ale bardzo wiele osób chętnie się nimi zajada. Flaczki to świetny pomysł na sycący obiad, choć jeśli chcecie przyjmować nimi gości, to lepiej dowiedzieć się wcześniej, czy wszyscy lubią flaki. Przyrządzenie tego dania jest całkiem łatwe, ale trzeba umieć poprawnie je zagęścić. Jeden błąd i flaki wyjdą niesmaczne! Dowiedzcie się co zrobić, by były idealne. Jak zagęszczać flaki? Flaczki można zagęścić na 3 proste sposoby. Który z nich stosujecie? Śmietana – chyba najmniej popularna metoda. Sprawia, że danie jest za delikatne w smaku. Sprawdzi się zarówno tradycyjna śmietana, jak i ta w wersji roślinnej. Bułka tarta – do wrzących flaków należy wsypać trochę bułki tartej. Wystarczy chwilę zaczekać, by bułka napęczniała i zagęściła flaczki. Zasmażka – na patelni albo w rondelku należy rozpuścić masło. Następnie wsypuje się do niego odrobinę mąki i miesza. Tak przygotowaną zasmażkę można wlać do zupy. Uwaga! Jeśli będziecie smażyć zbyt długo, przypalona zasmażka całkowicie zniszczy smak flaków! Przepis na flaczki Skoro już wiecie jak poprawnie zagęścić flaki, to czemu by nie przygotować ich jutro na obiad? Wykorzystajcie ten świetny przepis! Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg flaków wołowych 2 udka z kurczaka 1 pietruszka 2 marchwie Pół selera 1 cebula Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Liść laurowy Przyprawa do flaków Majeranek Sól Pieprz Oraz masło i mąka do zasmażki! Przygotowanie: Flaki dobrze wypłuczcie i...