Już za nieco ponad dwa tygodnie będziemy obchodzić Wielkanoc. Poza duchowym wymiarem tych świąt, ich nieodłącznym elementem są również tradycyjne wielkanocne potrawy.
W czasie świąt Wielkiej Nocy, na stole nie może oczywiście zabraknąć święconki, w której powinny znaleźć się m.in. ugotowane na twardo jajka, chleb, sól, pieprz, kiełbasa oraz ciasta. Nieodłącznie z Wielkanocą kojarzy nam się też rzeżucha. Jak wyhodować w domu własną rzeżuchę na święta?
Jak wyhodować idealną rzeżuchę?
Żeby wyhodować rzeżuchę trzeba od tygodnia do 10 dni, a więc właśnie nadszedł idealny czas, żeby się za to zabrać.
- Na początku powinniście oczywiście zaopatrzyć się w nasiona rzeżuchy, które kupicie w każdym większym sklepie spożywczym.
- Namoczcie takie nasiona – zalejcie je wodą i zostawcie na kilka godzin. Dzięki tej metodzie wasza rzeżucha będzie rosła szybciej.
- Zastanówcie się, w jakim naczyniu chcecie posadzić rzeżuchę. Może to być miska, talerzyk lub jakiś inny pojemnik.
- Wyłóżcie naczynie gazą, ligniną lub watą.
- Zwilżcie podłoże wodą i wysiejcie na nim nasiona.
- Postawcie naczynie w dobrze nasłonecznionym miejscu.
- Codziennie zraszajcie rzeżuchę, ale róbcie to delikatnie, aby nasiona nie pływały w wodzie.
- Po upływie ok. 7-10 dni, wasza rzeżucha powinna być gotowa.
Dlaczego warto jeść rzeżuchę?
Rzeżucha to idealny dodatek do kanapek, sałatek, jajek, zup i wielu innych potraw. Możecie też zrobić z niej przepyszne pesto, mieszając ją z czosnkiem i oliwą z oliwek. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?
Zobacz także:
Poza przyjemnym, lekko pikantnym smakiem, rzeżucha skrywa w sobie moc dobroczynnych właściwości.
- ma niską kaloryczność, ale zawiera bogactwo składników odżywczych: znajdziemy w niej m.in. białko, węglowodany, błonnik, witaminę A, C i E, wapń, mangan, selen, cynk oraz jod
- jedna porcja rzeżuchy zapewnia ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która jest niezbędna do krzepnięcia krwi i utrzymania zdrowych kości
- jest bogata w przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca, nowotwory i choroby serca
- działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie
- przyspiesza metabolizm
- może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, co może poprawić zdrowie serca
- wzmacnia funkcje odpornościowe dzięki wysokiemu poziomowi witaminy C
- zawiera karotenoidy luteinę i zeaksantynę, które są niezbędne dla zdrowia oczu
- jest również dobrym źródłem witaminy C, która może chronić przed zaćmą
- działa moczopędnie
- pomaga regulować ciśnienie krwi
Źródło: zdrowie.wprost.pl