Chcecie wyhodować rzeżuchę na Wielkanoc? Lepiej się pospieszcie. Z tym trikiem wyjdzie idealna
AdobeStock
Newsy

Chcecie wyhodować rzeżuchę na Wielkanoc? Lepiej się pospieszcie. Z tym trikiem wyrośnie idealnie

Chcecie wyhodować własną rzeżuchę? To bardzo proste. Trzymajcie się poniższych kroków i cieszcie się jej wspaniałym smakiem.

Już za nieco ponad dwa tygodnie będziemy obchodzić Wielkanoc. Poza duchowym wymiarem tych świąt, ich nieodłącznym elementem są również tradycyjne wielkanocne potrawy.

W czasie świąt Wielkiej Nocy, na stole nie może oczywiście zabraknąć święconki, w której powinny znaleźć się m.in. ugotowane na twardo jajka, chleb, sól, pieprz, kiełbasa oraz ciasta. Nieodłącznie z Wielkanocą kojarzy nam się też rzeżucha. Jak wyhodować w domu własną rzeżuchę na święta?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wyhodować idealną rzeżuchę?

Żeby wyhodować rzeżuchę trzeba od tygodnia do 10 dni, a więc właśnie nadszedł idealny czas, żeby się za to zabrać.

  1. Na początku powinniście oczywiście zaopatrzyć się w nasiona rzeżuchy, które kupicie w każdym większym sklepie spożywczym. 
  2. Namoczcie takie nasiona – zalejcie je wodą i zostawcie na kilka godzin. Dzięki tej metodzie wasza rzeżucha będzie rosła szybciej.
  3. Zastanówcie się, w jakim naczyniu chcecie posadzić rzeżuchę. Może to  być miska, talerzyk lub jakiś inny pojemnik. 
  4. Wyłóżcie naczynie gazą, ligniną lub watą.
  5. Zwilżcie podłoże wodą i wysiejcie na nim nasiona.
  6. Postawcie naczynie w dobrze nasłonecznionym miejscu.
  7. Codziennie zraszajcie rzeżuchę, ale róbcie to delikatnie, aby nasiona nie pływały w wodzie.
  8. Po upływie ok. 7-10 dni, wasza rzeżucha powinna być gotowa. 
Zobacz także
Już dziś odkładajcie na jajka na wielkanoc. Będą kosztować majątek

Już dziś odkładajcie na jajka na Wielkanoc. Będą kosztować majątek

Unikajcie tego błędu przy nakrywaniu wielkanocnego stołu. Jest karygodny

Unikajcie tego błędu przy nakrywaniu wielkanocnego stołu. Jest karygodny

Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

Rzeżucha to idealny dodatek do kanapek, sałatek, jajek, zup i wielu innych potraw. Możecie też zrobić z niej przepyszne pesto, mieszając ją z czosnkiem i oliwą z oliwek. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Poza przyjemnym, lekko pikantnym smakiem, rzeżucha skrywa w sobie moc dobroczynnych właściwości.

  • ma niską kaloryczność, ale zawiera bogactwo składników odżywczych: znajdziemy w niej m.in. białko, węglowodany, błonnik, witaminę A, C i E, wapń, mangan, selen, cynk oraz jod
  • jedna porcja rzeżuchy zapewnia ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która jest niezbędna do krzepnięcia krwi i utrzymania zdrowych kości
  • jest bogata w przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca, nowotwory i choroby serca
  • działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie
  • przyspiesza metabolizm
  • może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, co może poprawić zdrowie serca
  • wzmacnia funkcje odpornościowe dzięki wysokiemu poziomowi witaminy C
  • zawiera karotenoidy luteinę i zeaksantynę, które są niezbędne dla zdrowia oczu
  • jest również dobrym źródłem witaminy C, która może chronić przed zaćmą
  • działa moczopędnie
  • pomaga regulować ciśnienie krwi

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Prosta wiosenna sałatka ze zdrową rzeżuchą
Beatris/gotujmy.pl
Newsy
Prosta wiosenna sałatka ze zdrową rzeżuchą. Zawiera bardzo dużo witaminy C 
Pyszna sałatka z dodatkiem rzeżuchy to świetny pomysł na wiosenną i zdrową przekąskę! Zrobicie ją z przepisu użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Rzeżucha jednoznacznie każdemu kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Jest smaczna, zdrowa i wprawia w radosny nastrój, ponieważ już sam jej zapach kojarzy się z wiosną! Przygotujcie na Wielkanoc smaczną sałatkę z dodatkiem świeżej rzeżuchy, z przepisu jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Właściwości rzeżuchy Młoda rzeżucha jest nie tylko przepyszna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera bardzo dużo witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na dużą ilość witamin i minerałów, rzeżuchę powinny jeść zwłaszcza dzieci oraz kobiety w ciąży. Poleca się ją także osobom cierpiącym jednocześnie na osteoporozę i nietolerancję laktozy – w rzeżusze znajduje się aż 81 mg wapnia na 100 gram! Dlatego jest świetnym zamiennikiem przetworów mlecznych, które nie każdy może jeść. Ponadto rzeżucha poprawi stan waszej skóry, wzmocni włosy i paznokcie. Przepis na wiosenną sałatkę z rzeżuchą Do przygotowania sałatki z rzeżuchą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 liście kapusty pekińskiej Pół dużego pomidora (albo 2 małe) Ćwierć cebuli czerwonej 1/3 puszki białej fasoli Garść rzeżuchy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz Przygotowanie: Oderwijcie liście od kapusty i umyjcie pod bieżącą wodą. Zostawcie na chwilę w sitku lub wirówce do sałaty, żeby nieco obeschły. Porwijcie na kawałki i ułóżcie w półmisku. Pokrójcie cebulę w piórka, a pomidora w ćwiartki. Ułóżcie na kawałkach sałaty. Odsączoną i opłukaną w wodzie fasolkę rozsypcie na sałatce. Posypcie z wierzchu świeżą rzeżuchą. Doprawcie solą i pieprzem....

Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? To dziecinnie proste
AdobeStock
Newsy
Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? To dziecinnie proste
Chcecie samodzielnie wyhodować pyszny i zdrowy seler naciowy? Trzymajcie się poniższych kroków.

Jest chrupiący, niskokaloryczny i ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety seler naciowy? Właściwości zdrowotne selera naciowego Seler naciowy to popularna niskokaloryczna przekąska, która może zapewnić wam wiele korzyści zdrowotnych. Warzywo to zawiera cenny błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy – wspierając lepsze trawienie i sercowo-naczyniowy – obniżając ciśnienie krwi. Seler zawiera również liczne przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać wielu chorobom. Łodyga selera naciowego zapewnia 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, a także 5 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, kwas foliowy i potas. W selerze naciowym znajdziemy również wapń, mangan, magnez, fosfor i witaminy z grupy B. Oto dlaczego warto go jeść: seler naciowy zawiera związek roślinny zwany apigeniną, który ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe jest doskonałym źródłem ważnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki, naczynia krwionośne i narządy przed uszkodzeniem oksydacyjnym nasiona selera naciowego zawierają około 25 związków przeciwzapalnych, które mogą chronić organizm przed stanami zapalnymi jedna mała porcja selera (ok. 10 dag) naciowego zawiera 5 gramów błonnika pokarmowego - gdy dodamy do tego wysoką zawartość wody w selerze — prawie 95 procent - otrzymamy przekąskę, która wspiera zdrowy przewód pokarmowy i poprawia trawienie zapewniając regularność wypróżnień seler jest bogaty w witaminy i minerały o niskim indeksie glikemicznym ma też niską zawartość sodu Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? Wyhodowanie własnego selera naciowego jest dziecinnie proste. Wystarczy, że będziecie trzymać...

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem
Wyrzucacie nasiona pomidora? Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie. Przydadzą się nie tylko na sadzonki, ale pomogą wam w walce o lepsze zdrowie.

Większość osób zjada  pomidora wraz z jego nasionami. Możecie się jednak pokusić, by choć raz je zostawić. W jakim celu? Wcale nie dlatego, że są mniej smaczne niż miąższ tego warzywa. Okazuje się, że nasiona te można wykorzystać do wyhodowania nowych, smacznych pomidorów. Jak się do tego zabrać? Jak wykorzystać nasiona pomidora? Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę, robimy z niego zupę , sałatkę lub smaczny sos . Mało kto przywiązuje jednak uwagę do jego nasion. Czy da się jakoś je wykorzystać? Tak – możecie z nich wyhodować nowe, smaczne pomidory. To wcale nie jest trudne! Wyhodowanie pomidora z nasion jest bardzo łatwe. Wystarczy, że zastosujecie się do poniższych kroków. Przełóżcie nasiona pomidora do miseczki, zalejcie je odrobiną ciepłej wody i odstawcie w ciepłe miejsce. Każdego dnia wymieszajcie nasiona i wyrzućcie te, które wypłyną na powierzchnię. Po upływie kilku dni przelejcie całość przez sito a następnie wysuszcie nasiona na talerzyku. Nasiona są już gotowe do zasiania. Jak jeszcze można wykorzystać nasiona pomidorów? Nasiona pomidorów mają także wiele właściwości zdrowotnych. Wystarczy zmielić je na proszek i spożywać do posiłku. Co możemy dzięki temu zyskać? Nasiona pomidorów są tak samo zdrowe, jak same pomidory. Zawierają błonnik pokarmowy, witaminę A i C oraz takie składniki, jak potas oraz likopen. Niektórzy eksperci uważają nawet, że są one zdrowszą alternatywą dla aspiryny. Obniżają ciśnienie krwi Z uwagi na obecność potasu, nasiona pomidora pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi poprzez rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych. Wzmacniają układ odpornościowy Nasiona pomidora są bogatym źródłem witaminy C, która...

Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? Te 3 produkty dają poczucie szczęścia
Adobe Stock
Newsy
Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? Te 3 produkty dają poczucie szczęścia
Zróbcie listę produktów, które przy najbliższej wizycie w sklepie włożycie do koszyka. Do dzięki nim nawet w trudnych chwilach nie opuści was humor i optymizm.

Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? W pierwszym odruchu w takich sytuacjach sięgamy po produkty, które tylko pozornie wpływają na poprawę nastroju. To słodycze, wysokokaloryczne, pełne tłuszczy utwardzanych fast foody, czy przekąski pełne ulepszaczy. W rezultacie zamiast poprawy humoru potrawy te podnoszą nam cukier we krwi, powodują ospałość i uczucie zmęczenia, a czasem nawet wywołują niestrawność. Nie ma więc mowy o poprawie nastroju. Zamieńcie je na te trzy produkty, które dadzą efekt murowany. Serotonina, czyli hormon szczęścia powstaje w jelitach Serotonina nazywana jest hormonem szczęścia. Jest jednym z ważniejszych neuroprzekaźników, wpływających na wiele procesów w organizmie. Od jej prawidłowego poziomu zależy nasze dobre samopoczucie i apetyt. Obniżony poziom serotoniny może wywoływać stany obniżonego nastroju, a nawet depresję.  Produkowana jest w jelitach. Aby narząd produkował serotoninę i wchłaniał witaminy i minerały musi mieć stały dopływ różnorodnego pokarmu, w których się znajdują: Świeże owoce i warzywa Nasiona Nieprzetworzone ziarna Kiszonki Sfermentowany nabiał: kefir, maślanka, jogurt 3 składniki dań najważniejsze na dobry humor Pośród wymienionych grup produktów najważniejsze znaczenia dla poprawy humoru mają następujące: Świeże owoce i warzywa Ważne są szczególnie te zawierające witaminę C. Witamina jest antyoksydantem i zmniejsza stany depresyjne. Działa terapeutycznie w sytuacjach stresu oksydacyjnego. Jeśli sięgacie po te produkty, chcąc wprawić się w dobry nastrój, wybierzcie przede wszystkim: Ananasy – stymulują produkcję serotoniny Banany – źródło potasu, witamin z grupy B i tryptofanu, aminokwasy niezbędnego do produkcji serotoniny Seler naciowy – zawiera związek, który zmniejsza poziom hormonów stresu we krwi i...