Chcecie wyhodować rzeżuchę na Wielkanoc? Lepiej się pospieszcie. Z tym trikiem wyjdzie idealna
AdobeStock
Newsy

Chcecie wyhodować rzeżuchę na Wielkanoc? Lepiej się pospieszcie. Z tym trikiem wyrośnie idealnie

Chcecie wyhodować własną rzeżuchę? To bardzo proste. Trzymajcie się poniższych kroków i cieszcie się jej wspaniałym smakiem.

Już za nieco ponad dwa tygodnie będziemy obchodzić Wielkanoc. Poza duchowym wymiarem tych świąt, ich nieodłącznym elementem są również tradycyjne wielkanocne potrawy.

W czasie świąt Wielkiej Nocy, na stole nie może oczywiście zabraknąć święconki, w której powinny znaleźć się m.in. ugotowane na twardo jajka, chleb, sól, pieprz, kiełbasa oraz ciasta. Nieodłącznie z Wielkanocą kojarzy nam się też rzeżucha. Jak wyhodować w domu własną rzeżuchę na święta?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wyhodować idealną rzeżuchę?

Żeby wyhodować rzeżuchę trzeba od tygodnia do 10 dni, a więc właśnie nadszedł idealny czas, żeby się za to zabrać.

  1. Na początku powinniście oczywiście zaopatrzyć się w nasiona rzeżuchy, które kupicie w każdym większym sklepie spożywczym. 
  2. Namoczcie takie nasiona – zalejcie je wodą i zostawcie na kilka godzin. Dzięki tej metodzie wasza rzeżucha będzie rosła szybciej.
  3. Zastanówcie się, w jakim naczyniu chcecie posadzić rzeżuchę. Może to  być miska, talerzyk lub jakiś inny pojemnik. 
  4. Wyłóżcie naczynie gazą, ligniną lub watą.
  5. Zwilżcie podłoże wodą i wysiejcie na nim nasiona.
  6. Postawcie naczynie w dobrze nasłonecznionym miejscu.
  7. Codziennie zraszajcie rzeżuchę, ale róbcie to delikatnie, aby nasiona nie pływały w wodzie.
  8. Po upływie ok. 7-10 dni, wasza rzeżucha powinna być gotowa. 
Zobacz także
Już dziś odkładajcie na jajka na wielkanoc. Będą kosztować majątek

Już dziś odkładajcie na jajka na Wielkanoc. Będą kosztować majątek

Unikajcie tego błędu przy nakrywaniu wielkanocnego stołu. Jest karygodny

Unikajcie tego błędu przy nakrywaniu wielkanocnego stołu. Jest karygodny

Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

Rzeżucha to idealny dodatek do kanapek, sałatek, jajek, zup i wielu innych potraw. Możecie też zrobić z niej przepyszne pesto, mieszając ją z czosnkiem i oliwą z oliwek. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Poza przyjemnym, lekko pikantnym smakiem, rzeżucha skrywa w sobie moc dobroczynnych właściwości.

  • ma niską kaloryczność, ale zawiera bogactwo składników odżywczych: znajdziemy w niej m.in. białko, węglowodany, błonnik, witaminę A, C i E, wapń, mangan, selen, cynk oraz jod
  • jedna porcja rzeżuchy zapewnia ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która jest niezbędna do krzepnięcia krwi i utrzymania zdrowych kości
  • jest bogata w przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca, nowotwory i choroby serca
  • działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie
  • przyspiesza metabolizm
  • może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, co może poprawić zdrowie serca
  • wzmacnia funkcje odpornościowe dzięki wysokiemu poziomowi witaminy C
  • zawiera karotenoidy luteinę i zeaksantynę, które są niezbędne dla zdrowia oczu
  • jest również dobrym źródłem witaminy C, która może chronić przed zaćmą
  • działa moczopędnie
  • pomaga regulować ciśnienie krwi

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Ta niepozorna roślina pomaga pozbyć się pasożytów z jelit i eliminuje napady głodu. Jedz ją codziennie
Adobe Stock
Newsy
Ta niepozorna roślina pomaga pozbyć się pasożytów z jelit i eliminuje napady głodu. Jedzcie ją codziennie
Warto włączyć ją do diety i jadać regularnie przez cały rok!

Bardzo możliwe, że na waszym wielkanocnym stole pojawi się rzeżucha. Być może postawicie na niej baranka albo pisanki. To piękna ozdoba wielkanocnego stołu, ale nie tylko! Poza tym rzeżucha jest bardzo zdrowa. Warto ją jeść z wielu powodów, nie tylko od święta. Uprawa rzeżuchy Hodowla rzeżuchy to banalny i bardzo tani sposób na to, by zawsze mieć w domu zieleninę, bez konieczności wychodzenia do sklepu. Rzeżuchę najczęściej możecie dostać w sklepie w nasionkach, które trzeba samemu wyhodować. Czasami możliwe jest kupienie już wyrośniętej rzeżuchy, ale jej uprawa jest naprawę prosta. Warto zrobić to więc samemu. Wystarczy zwilżona wata lub płatki kosmetyczne. Rozłóżcie ją na talerzu i posypcie nasionami rzeżuchy. Po kilku dniach zaczną kiełkować. Niektórzy moczą nasiona rzeżuchy przez jakiś czas w wodzie, by zapoczątkować proces kiełkowania. Może to przyspieszyć wzrost rzeżuchy.  Właściwości zdrowotne rzeżuchy Ta niepozorna roślina to ogromna bomba witaminowa! Jedzcie ją często, dodając do kanapek, sałatek, posypując nią zupę lub inne dania. To właściwości rzeżuchy: Według twierdzeń ludowych pomaga ona zwalczać pasożyty układu pokarmowego Działa moczopędnie Poprawia trawienie i ułatwia wypróżnianie się Poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci Wzmacnia organizm dzięki dużej zawartości minerałów i witamin Jest polecana osobom odchudzającym się, bo zawiera bardzo mało kalorii i reguluje apetyt Poprawia płodność Jakich witamin dostarcza rzeżucha? Ciężko jest zjeść dużą ilość rzeżuchy, ale regularne dodawanie jej do potraw może naprawdę wzbogacić waszą dietę w składniki odżywcze, minerały i witaminy. Rzeżucha jest cenna szczególnie przez zawartość: Witaminy C Witaminy A Kwasu foliowego...

Prosta wiosenna sałatka ze zdrową rzeżuchą
Beatris/gotujmy.pl
Newsy
Prosta wiosenna sałatka ze zdrową rzeżuchą. Zawiera bardzo dużo witaminy C 
Pyszna sałatka z dodatkiem rzeżuchy to świetny pomysł na wiosenną i zdrową przekąskę! Zrobicie ją z przepisu użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Rzeżucha jednoznacznie każdemu kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Jest smaczna, zdrowa i wprawia w radosny nastrój, ponieważ już sam jej zapach kojarzy się z wiosną! Przygotujcie na Wielkanoc smaczną sałatkę z dodatkiem świeżej rzeżuchy, z przepisu jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Właściwości rzeżuchy Młoda rzeżucha jest nie tylko przepyszna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera bardzo dużo witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na dużą ilość witamin i minerałów, rzeżuchę powinny jeść zwłaszcza dzieci oraz kobiety w ciąży. Poleca się ją także osobom cierpiącym jednocześnie na osteoporozę i nietolerancję laktozy – w rzeżusze znajduje się aż 81 mg wapnia na 100 gram! Dlatego jest świetnym zamiennikiem przetworów mlecznych, które nie każdy może jeść. Ponadto rzeżucha poprawi stan waszej skóry, wzmocni włosy i paznokcie. Przepis na wiosenną sałatkę z rzeżuchą Do przygotowania sałatki z rzeżuchą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 liście kapusty pekińskiej Pół dużego pomidora (albo 2 małe) Ćwierć cebuli czerwonej 1/3 puszki białej fasoli Garść rzeżuchy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz Przygotowanie: Oderwijcie liście od kapusty i umyjcie pod bieżącą wodą. Zostawcie na chwilę w sitku lub wirówce do sałaty, żeby nieco obeschły. Porwijcie na kawałki i ułóżcie w półmisku. Pokrójcie cebulę w piórka, a pomidora w ćwiartki. Ułóżcie na kawałkach sałaty. Odsączoną i opłukaną w wodzie fasolkę rozsypcie na sałatce. Posypcie z wierzchu świeżą rzeżuchą. Doprawcie solą i pieprzem....

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem
Wyrzucacie nasiona pomidora? Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie. Przydadzą się nie tylko na sadzonki, ale pomogą wam w walce o lepsze zdrowie.

Większość osób zjada  pomidora wraz z jego nasionami. Możecie się jednak pokusić, by choć raz je zostawić. W jakim celu? Wcale nie dlatego, że są mniej smaczne niż miąższ tego warzywa. Okazuje się, że nasiona te można wykorzystać do wyhodowania nowych, smacznych pomidorów. Jak się do tego zabrać? Jak wykorzystać nasiona pomidora? Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę, robimy z niego zupę , sałatkę lub smaczny sos . Mało kto przywiązuje jednak uwagę do jego nasion. Czy da się jakoś je wykorzystać? Tak – możecie z nich wyhodować nowe, smaczne pomidory. To wcale nie jest trudne! Wyhodowanie pomidora z nasion jest bardzo łatwe. Wystarczy, że zastosujecie się do poniższych kroków. Przełóżcie nasiona pomidora do miseczki, zalejcie je odrobiną ciepłej wody i odstawcie w ciepłe miejsce. Każdego dnia wymieszajcie nasiona i wyrzućcie te, które wypłyną na powierzchnię. Po upływie kilku dni przelejcie całość przez sito a następnie wysuszcie nasiona na talerzyku. Nasiona są już gotowe do zasiania. Jak jeszcze można wykorzystać nasiona pomidorów? Nasiona pomidorów mają także wiele właściwości zdrowotnych. Wystarczy zmielić je na proszek i spożywać do posiłku. Co możemy dzięki temu zyskać? Nasiona pomidorów są tak samo zdrowe, jak same pomidory. Zawierają błonnik pokarmowy, witaminę A i C oraz takie składniki, jak potas oraz likopen. Niektórzy eksperci uważają nawet, że są one zdrowszą alternatywą dla aspiryny. Obniżają ciśnienie krwi Z uwagi na obecność potasu, nasiona pomidora pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi poprzez rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych. Wzmacniają układ odpornościowy Nasiona pomidora są bogatym źródłem witaminy C, która...

Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
AdobeStock
Newsy
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
Zawarte w migdałach witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i błonnik sprawiają, że nasiona migdałowca należą do tzw. „superfoods”. Sprawdźcie ich wspaniałe właściwości.

Migdały znane są z doskonałych wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Nadają się świetnie do ciast i deserów w formie płatków migdałowych, a także jako dodatek do owsianki. Poznajcie wspaniałe właściwości migdałów, które mogą być pomocne w przypadku różnych dolegliwości. Właściwości migdałów Migdały, czyli nasiona migdałowca (a nie orzechy, jak błędnie się powszechnie sądzi) bogate są m.in. w: Błonnik Nienasycone kwasy tłuszczowe Witaminę B2 Witaminę E Potas Wapń Żelazo Magnez Fosfor Cynk Dlaczego migdały należy wcześniej zamoczyć? Większość z was pewnie je migdały prosto z opakowania. Jednak w ich suchej skórce znajduje się substancja chemiczna, która może spowalniać wchłanianie witamin i minerałów znajdujących się w migdałach. Dlatego przed spożyciem należy je wcześniej zamoczyć w wodzie, by zmiękły. Migdały powinny się moczyć przez 8-10 godzin, najlepiej przez całą noc. Migdały na cukrzycę Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, migdały są doskonałym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Do swojej diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby, które są narażone na zachorowanie na cukrzycę ze względu np. na otyłość, insulinooporność lub przypadki cukrzycy wśród członków bliskiej rodziny. Migdały na choroby serca Również ze względu na wspomnianą wyżej witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, migdały polecane są osobom cierpiącym na choroby serca. Pomogą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnią ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszą krzepliwość krwi. Regularne jedzenie migdałów pomoże też zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru oraz choroby niedokrwiennej serca czy...