Chcecie wydłużyć świeżość pomidorów? Połóżcie je w ten sposób
Flickr
Newsy

Chcecie wydłużyć świeżość pomidorów? Połóżcie je w ten sposób

Chcecie, żeby wasze pomidory były dłużej świeże? Zawsze trzymajcie je w ten sposób.

Pomidor to jedno z najbardziej ulubionych warzyw w Polsce. Robimy z niego sałatki, sosy, koktajle oraz mnóstwo innych dań. Niestety, pomidor ma to do siebie, że po zerwaniu szybko traci swoją świeżość. Na szczęście, możecie ją znacznie wydłużyć poprzez odpowiednie przechowywanie tego warzywa. Czy słyszeliście kiedyś o tym triku?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trzymajcie tak pomidora, a będzie dłużej świeży

Skórka pomidora utrzymuje miąższ i sok wewnątrz pomidora, ale ma ona jedną wadę: bardzo łatwo wydostaje się z niej wilgoć, co prowadzi do psucia się pomidora. Wilgoć ta może też uciec z wierzchołków pomidora, czyli z miejsca, w którym pomidory były przyczepione do gałązki.

Ta utrata wilgoci może sprawić, że świeży i dorodny pomidor szybko stanie się miękki i pomarszczony. Na szczęście, istnieje prosty sposób na rozwiązanie tego problemu. Wszystko, co musicie zrobić, to przechowywać pomidora na płaskiej powierzchni, na przykład na talerzu, „do góry nogami", czyli stroną z szypułkami do dołu. To skutecznie „uszczelni" pomidora, pomagając mu zachować soczystość.

O ile dłużej świeże będą pomidory dzięki właściwemu przechowywaniu?

Podczas jednego z eksperymentów wykorzystano pomidory, które zostały zebrane w tym samym czasie i przechowywano je w tych samych warunkach przez trzy dni. Różniło się tylko ułożenie pomidorów.

Jeden pomidor był przechowywany łodygą do dołu, a drugi był przechowywany łodygą do góry. Pierwszy pomidor z szypułką umieszczoną w dół, pozostał pulchny i soczysty, podczas gdy pomidor z szypułką umieszczoną w górze, zaczął się marszczyć i psuć.

Eksperyment ten powtórzono z dziesiątkami pomidorów, przechowywanych zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce i za każdym razem wyniki były takie same.

Wnioski są proste - pomidory należy trzymać „do góry nogami", czyli z zieloną szypułką w dół. Dzięki temu blokujemy przedostawanie się powietrza do miejsca, w którym była (lub nadal jest) łodyga.

Zobacz także
Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie

Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie

Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Jest wiele mitów. Większość była w błędzie

Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Rozwiewamy mity na ten temat

Jak prawidłowo przechowywać pomidory?

Jak przechowywać pomidory, aby pozostały one jędrne i świeże przez bardzo długi czas? Niezależnie od tego, czy właśnie kupiliście pomidory koktajlowe, niedojrzałe lub świeże i w pełni rozwinięte —  powinniście wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać pomidory. W tym celu musicie zrozumieć proces dojrzewania tych warzyw.

Pomidory pochodzą z ciepłego klimatu i powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Nie trzymajcie ich raczej w lodówce, bo szybko mogą stracić swój smak.

Źródło: mamadu.pl

warzywa w lodówce
adobe stock
Newsy
Nie trzymajcie tych owoców w lodówce. O wiele lepiej służy im ciepło
Podpowiadamy, których owoców nie chować do lodówki. Wystarczy odłożyć je na kuchenny blat. Tam będą miały najlepsze warunki.

Jeśli rozpakowując zakupy, wszystkie owoce i warzywa od razu wkładacie do lodówki, to błąd. Nie wszystkie produkty żywnościowe lubią chłód. Niektóre lepiej zostawić w temperaturze pokojowej. Podpowiadamy, o które owoce i warzywa chodzi. Gdzie trzymać egzotyczne owoce i soczyste warzywa? Choć lodówka jest wygodnym urządzeniem, które pozwala wam dłużej przechowywać świeżą żywność, nie każdemu produktowi dobrze służy. Trzymajcie w niej nabiał i wędliny, ale niekoniecznie wszystkie warzywa i owoce, które przyniesiecie do domu. Oto owoce, które lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Tak będą dojrzewać i nabierać smaku: Banany Kiwi Owoce cytrusowe Jabłka Także warzywa o mięsistej konsystencji i soczystym wnętrzu powinny być raczej trzymane na blacie w kuchni, a nie w lodówce. Należą do nich: Pomidory Ogórki Cukinia Bakłażan Dynia Gdzie trzymać pozostałe owoce i warzywa? Są jednak takie warzywa, które jednak lepiej jest włożyć do lodówki, pozwoli to utrzymać ich świeżość. Jeszcze inne najlepiej przechowywać tak, jak robiono to przed laty, gdy lodówka nie stała jeszcze w każdym domu. W lodówce przechowujcie tylko bardzo dojrzałe i nietrwałe owoce. Dzięki temu przedłużycie im czas przydatności do spożycia, są nimi: Dojrzałe awokado Mango Gruszki Śliwki Morele Trzymajcie tam także te, które szybko przestają być świeże, a dzięki niskiej temperaturze i braku światła, przechowacie je 2-3 dni dłużej. Są to: Truskawki Maliny Z kolei warzywa, które lepiej trzymać w lodówce, to: Kapusta Kalafior Brukselka Brokuły Sałata Pory Szparagi Są też warzywa, którym nie...

brzydkie warzywa i owoce
Adobe Stock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość owoców i warzyw? Wystarczy umieć je przechowywać
Które warzywa i owoce można trzymać w lodówce, a których nie? Wyjaśniamy.

Lato to sezon, w którym spożywa się znacznie więcej owoców i warzyw. Warto więc wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać, aby jak najdłużej utrzymywały świeżość, nie wiotczały i nie gniły. Wiele osób popełnia błędy, które doprowadzają do zupełnie odwrotnych skutków: owoce i warzywa szybko tracą jędrność, kolor i smak. Co więc należy robić, a czego nie, aby warzywa i owoce były pyszne jak najdłużej? Jak przechowywać warzywa i owoce? Nie przechowuj ich tak, jak były sprzedawane w sklepie – to, że produkt został zapakowany w sklepie w folię, nie oznacza, że faktycznie powinien być tak przechowywany. Często też produkty, które powinny być chłodzone, w sklepach znajdują się na zwykłych półkach jak np. pieczarki. Nigdy nie trzymaj pomidorów w lodówce – pod wpływem zimna pomidory stają się wodniste i tracą swój smak, dlatego powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Nie przechowuj arbuza w lodówce – chociaż zimny, soczysty arbuz to spełnienie marzeń w każdy gorący letni dzień, arbuzy nie powinny być przetrzymywane w chłodzie. Sprawia to, że tracą smak i stają się mało intensywne, podobnie jak pomidory. Trzymaj cukinię w chłodnym miejscu z dala od innych warzyw – towarzystwo innych warzyw może sprawić, że cukinia w lodówce szybciej zgnije. Warto więc trzymać ją w zacienionym, chłodnym miejscu, ale w odosobnieniu. Nie mieszaj ze sobą wszystkich owoców i warzyw – jeśli trzymacie w lodówce owoce razem z warzywami (np. w specjalnych szufladach), może to doprowadzić do szybszego gnicia. Niektóre gatunki źle reagują na towarzystwo innych np. na skutek wytwarzania przez nie konkretnych związków chemicznych. Schowaj przejrzałe awokado do lodówki – jeśli awokado jest już bardzo...

Przechowujecie tak pomidory? Nic dziwnego, że szybko się psują
AdobeStock
Newsy
Przechowujecie tak pomidory? Nic dziwnego, że szybko się psują
Poznajcie niezawodny sposób na przedłużenie trwałości pomidorów – dzięki temu będą świeże o wiele dłużej.

Na pewno chociaż raz dokonaliście nieprzyjemnego odkrycia w postaci pomidora, który się zepsuł i zamienił w nieprzyjemnie pachnącą, wodnistą papkę. To normalne, że dochodzi do psucia się warzyw, gdy leżą w kuchni zbyt długo. Czasami jednak pomidory zaczynają się psuć bardzo szybko, jakby zupełnie bez powodu. Co jest tego przyczyną i jak temu zapobiegać? Sprawdźcie! Nie przechowujcie tak pomidorów Część osób po przyjściu ze sklepu od razu przekłada pomidory do lodówki. To błąd, ponieważ trzymane w lodówce, pomidory bardzo szybko tracą swój smak, zapach, a ich konsystencja nie jest zbyt przyjemna. Podobnie dzieje się w przypadku arbuzów , które lepiej szybko zjeść i nie trzymać ich w lodówce. Uważajcie też na miejsce, w którym trzymacie pomidory . Nie powinny one leżeć na nasłonecznionym blacie, ponieważ wówczas o wiele szybciej dojrzeją i się zepsują. Skoro nie w lodówce, to gdzie należy trzymać pomidory? Niektórzy wkładają je po prostu do koszyka na kuchennym blacie lub chowają do spiżarni. Okazuje się jednak, że sposób układania pomidorów ma ogromne znaczenie! Jak prawidłowo przechowywać pomidory? Pomidory psują się o wiele szybciej, jeśli przechowuje się je szypułkami do dołu. To sprawia, że warzywa stają się bardzo miękkie, szybko dojrzewają i pojawia się na nich pleśń. To zdecydowanie nie zachęca do jedzenia! Jak sobie z tym poradzić? To bardzo proste! Wystarczy ułożyć pomidory jeden obok drugiego, szypułkami do góry. Jeśli będziecie tak robić, możecie mieć pewność, że wasze pomidory zachowają świeżość na długo i na pewno nie zmiękną w kilka dni. A do tego będą soczyste i smaczne. Witaminy i minerały w pomidorach Pomidory pełne są witamin i wartości odżywczych, które mają wspaniały wpływ na...

Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu
Cukier ma bardzo długi okres przydatności, jednak pod wpływem wilgoci może zamienić się w twardą jak skała grudkę. Jak tego uniknąć?

Cukier jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Zwykle dodajemy go do kawy lub herbaty oraz używamy do przygotowywania deserów, naleśników i ciast. Czy wiecie, jak powinno się go prawidłowo przechowywać? Sprawdźcie a wasz cukier zawsze będzie świeży i nigdy nie pojawią się w nim grudki czy niechciane owady. Jak przechowywać cukier? Cukier biały można przechowywać bardzo długo. Właściwie przechowywany cukier ma nieokreślony okres przydatności do spożycia, ale należy pamiętać, że cukier bardzo nie lubi wilgoci. Wilgoć sprawia, że cukier jest twardy i grudkowaty. Gdy tak się stanie, nie ma sposobu, aby ten proces cofnąć. Dlatego zawsze należy przechowywać cukier w szczelnie zamykanym pojemniku i trzymać go w chłodnym, suchym miejscu. Warto też umieścić w pojemniku kawałki jabłka lub marchewki, które zapobiegną skawaleniu cukru. Cukier można również przechowywać w oryginalnych, papierowych torebkach umieszczając je w chłodnym, ciemnym miejscu. Ponieważ kryształki cukru bardzo szybko pochłaniają inne zapachy, nie trzymajcie nigdy cukru obok intensywnie pachnących produktów, np. przypraw, ponieważ wasz cukier może po jakimś czasie przejść ich zapachem.  Nie przechowujcie też cukru w piwnicy, ponieważ może on zacząć wydzielać zapach stęchlizny. Trzymajcie go z dala od chemii gospodarczej lub czegokolwiek innego, co ma nieprzyjemny zapach. Co zrobić, żeby w cukrze nie pojawiły się owady? Źle przechowywany cukier może przyciągnąć nieproszonych gości. Jeśli zobaczycie, że w waszym cukrze pojawiły się szkodniki, od razu wyrzućcie całe opakowanie, ponieważ mogły one złożyć jajeczka, z których rozwiną się później larwy. Czy da się jakoś temu zaradzić? Wystarczy, że zawsze będziecie trzymać cukier w zamknięciu, aby nie...