co jeść żeby schudnąć
AdobeStock
Newsy

Chcecie szybko spalić tłuszczyk z ud? Włączcie do diety te 3 smaczne produkty

Spodnie cisną was w pasie? To oznaka zimowego podjadania! Zgubicie nadmiarowe kilogramy włączając do swojej diety kilka produktów.

Podjadaliście zimą? Przyznanie się do tego to żaden wstyd. Przenikliwy mróz i długie wieczory zachęcają do tego, by jeść jak najwięcej. Zgromadzona warstwa tłuszczyku chroni przed zimnem i pozwala przeżyć trudny okres zimowy, gdy w naturze jedzenia jest mniej.

Jednak nie żyjemy już w jaskiniach, a żywność jest na wyciągnięcie ręki w supermarketach! Dlatego warto poskramiać chęć na słodkie i tłuste jedzenie, by nie przytyć zimą.

Niestety, zachcianki to nie jedyny powód, dla którego tyje się w trakcie zimy. Kolejnym są bardzo krótkie dni i niesprzyjająca pogoda, przez którą większość ludzi zostaje w domach i mało się rusza.

Na dodatek w trakcie pandemii koronawirusa siłownie są zamknięte i jedyne co pozostaje, to wykonywać ćwiczenia w domu na dywanie. Ale nie każdy ma ku temu warunki!

Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

kotlety mielone z cukinią

Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak skutecznie schudnąć?

Możecie zapomnieć o dietach cud, które obiecują szybki spadek kilogramów. Nawet, jeżeli zdecydujecie się na dziwne diety polegające na jedzeniu wyłącznie jabłek albo kapusty kiszonej i schudniecie, to taka zmiana nie pozostanie obojętna dla waszego organizmu.

Głodówki i restrykcyjne diety są bardzo wyniszczające. Na skutek stosowania takich diet można się nabawić awitaminozy, anemii i innych chorób spowodowanych wycieńczeniem organizmu. A do tego zawsze występuje po nich efekt jo-jo, czyli powrót do dawnej wagi (a nawet kilka kilogramów więcej, niż przed odchudzaniem).

Najważniejsza jest zdrowa i zbilansowana dieta oraz odpowiednia ilość kalorii. Tylko w ten sposób da się trwale i bezpiecznie schudnąć! Jeżeli cierpicie na otyłość lub dużą nadwagę, to najlepiej skonsultować się ze specjalistą dietetykiem, który ułoży dietę specjalnie pod wasze potrzeby.

Co jeść, by schudnąć?

Odpowiednia dieta jest kluczem do tego, by skutecznie zrzucić nadmiarowe kilogramy. Możecie zacząć od włączenia do swojego jadłospisu poniższych produktów, które zdecydowanie przyspieszają odchudzanie!

Jajka

Dawniej sądzono, że jajka pełne są niezdrowego cholesterolu i należy się ich wystrzegać. Na szczęście mit ten został obalony i dziś już wiadomo, że jajka koniecznie powinny się znaleźć w każdej zdrowej diecie! Są pełne witamin, sycące, a do tego stanowią doskonałe źródło białka. Najlepiej jeść jajka na śniadanie w formie jajecznicy, omletów albo jajek na miękko czy na twardo.

Warzywa

Źródło cennych witamin i minerałów. Warzywa koniecznie muszą się znaleźć w waszej diecie, jeżeli zależy wam na waszym zdrowiu! W dodatku są bardzo niskokaloryczne i łatwo można zapełnić nimi żołądek. Sałatka ze świeżych warzyw jest o wiele lepszym pomysłem na drugie śniadanie niż pączek!

Produkty zbożowe

Pełnoziarnisty chleb, kasze, płatki ze zbóż i nasiona pełne są błonnika, który odpowiada za poprawną przemianę materii i uczucie sytości. Jedząc błonnik będziecie dłużej najedzeni i rzadziej będziecie odczuwać głód.

Japońska dieta wodna. Dieta-cud na schudnięcie i leczenie poważnych chorób?
AdobeStock
Newsy
Japońska dieta wodna. Dieta-cud na schudnięcie i leczenie poważnych chorób?
Ta dieta zakłada picie sporych ilości wody, ale tylko w określonym czasie. Czy jest skuteczna?

Osoby pragnące schudnąć często sięgają po „diety-cud” w nadziei, że pozwolą im bezboleśnie pozbyć się nadmiarowych kilogramów. Ostatnio sporą popularnością cieszy się japońska dieta wodna. Czy warto ją stosować? Szczegółów dowiecie się poniżej. Zasady japońskiej diety wodnej Tak naprawdę dieta wodna polega po prostu na spożywaniu dużych ilości wody w ciągu dnia oraz w odpowiednich porach – to kiedy pije się wodę, ma podobno duże znaczenie. Podczas diety wodnej należy przestrzegać poniższych zasad: Od razu po przebudzeniu, jeszcze przed myciem zębów należy wypić 160 ml wody w temperaturze pokojowej. Dopiero 45 minut później można zjeść śniadanie. W trakcie dnia należy wypić wodę 20 minut przed każdym posiłkiem. Podczas jedzenia nie wolno pić wody, a wszystkie posiłki powinno się zjadać w ciągu 15 minut. Po każdym posiłku nie można nic jeść ani pić przez 2 godziny Produkty dozwolone w trakcie diety wodnej Znaczenie mają także produkty spożywane podczas diety wodnej. W waszym jadłospisie powinny się znaleźć poniższe produkty: Warzywa i owoce Chude mięso i ryby Nabiał Jajka Kasze Produkty nisko przetworzone Produkty zakazane podczas stosowania diety wodnej Część produktów jest całkowicie zakazana, ponieważ ich spożywanie uniemożliwiłoby odpowiednie oczyszczenie organizmu. W trakcie stosowania diety wodnej nie wolno jeść: Słodyczy Słonych przekąsek Słodkich napojów gazowanych oraz soków Przetworzonej żywności Wpływ japońskiej diety wodnej na organizm A jakie jest działanie diety wodnej? Dietetycy cały czas przypominają o tym, że wypijanie odpowiednich ilości wody w ciągu dnia jest bardzo ważne dla zachowania zdrowia. Stosowanie tej diety może sprawić, że będziecie mieli więcej...

Czego nie jeść po szczepieniu przeciw COVID-19? Te produkty obciążają organizm
AdobeStock
Newsy
Czego nie jeść po szczepieniu przeciw COVID-19? Te produkty obciążają organizm
Jesteście już zaszczepieni na koronawirusa? Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w waszej diecie i czego powinniście unikać.

Coraz więcej osób szczepi się przeciw koronawirusowi. Wszyscy mają nadzieję, że zaszczepienie większości społeczeństwa umożliwi szybki powrót do normalnego życia. W końcu pandemia trwa już od ponad roku! Jeżeli należycie do grupy szczęśliwców i zostaliście już zaszczepieni lub niedługo się zaszczepicie, sprawdźcie jak powinna wyglądać w tym czasie wasza dieta. To bardzo ważne, ponieważ po szczepieniu organizm jest lekko osłabiony i należy tak się odżywiać, by odpowiednio go wzmocnić. Co jeść po szczepieniu na koronawirusa? Ważne jest, by wasza dieta po szczepieniu na koronawirusa była lekka i pożywna. Poniżej zebraliśmy dla was garść porad na temat tego, co powinno się jeść po szczepieniu na COVID-19. Zrównoważona dieta Choć przez ciągłe siedzenie w domu przybywa kilogramów, lepiej nie decydować się teraz na drastyczne diety odchudzające! Głodówki i oczyszczanie organizmu można przeprowadzać, ale dopiero po tym, jak organizm się wzmocni po szczepieniu. Nagłe ograniczenie kalorii spowoduje duże osłabienie, dlatego przed i po szczepieniu zadbajcie o to, by w waszej diecie znalazła się odpowiednia ilość witamin i kalorii. Dużo błonnika i witaminy C Jak powszechnie wiadomo, witamina C doskonale podnosi odporność organizmu i wzmacnia ochronę przed infekcjami, a właśnie to jest szczególnie potrzebne w trakcie pandemii! Polecamy włączyć do swojej diety kiszoną kapustę, ogórki i inne kiszonki, które są bardzo bogate w witaminę C. Dodatkowo, dobrze jest spożywać dużo błonnika, który odpowiada za prawidłową pracę układu trawiennego. A zdrowe jelita do zdrowy organizm! Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu Warto sięgnąć po najstarsze metody świata i suplementować się naturalnymi antybiotykami – mowa oczywiście o czosnku i miodzie! Ważne jednak, by stosować je...

Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są podstawą każdej zdrowej diety odchudzającej. Warto jeść jak najwięcej czerwonych warzyw, które nie tylko są zdrowe, ale także pomogą wam szybciej schudnąć! Sprawdźcie szczegóły.

Warzywa to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chcecie zadbać o swoje zdrowie, to koniecznie w waszej codziennej diecie powinny znaleźć się warzywa! Poniżej opisujemy właściwości zdrowotne czerwonych warzyw, które wspaniale wpływają na zdrowie i samopoczucie. Witaminy w czerwonych warzywach Podstawą do tego, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu warzyw jest ich odpowiednie przygotowanie. Najlepiej spożywać je na surowo (z wyjątkiem tych, które się do tego nie nadają, jak np. ziemniaki) lub gotowane na parze . Warzywa gotowane w wodzie lub smażone niestety będą pozbawione wielu witamin przez wpływ wysokiej temperatury. Dobrym pomysłem jest też kiszenie i konserwowanie warzyw , by zachować jak najwięcej zawartych w nich witamin i minerałów. Bardzo dobre dla zdrowia są czerwone warzywa ze względu na znajdujące się w nich minerały, które wspomagają układ krwionośny i pracę serca. Buraki Osoby zmagające się z niedokrwistością (anemią) oraz kobiety cierpiące na bardzo obfite miesiączki powinny koniecznie włączyć do swojej diety buraki. Te warzywa doskonale wspomagają produkcję czerwonych krwinek i wzmacniają organizm . Znajduje się w nich: Witamina A Witamina C Kwas foliowy Błonnik Wapń Potas Betakaroten Pomidory Zawarty w pomidorach potas pomoże przy problemach z prawidłowym ciśnieniem krwi oraz w przypadku „syndromu dnia poprzedniego” , czyli po przesadzeniu z alkoholem! Sok z pomidorów szybko postawi was wtedy na nogi. Poza potasem w pomidorach znajduje się: Magnez Wapń Mangan Witamina C Papryczka chili i czerwona papryka W papryczce chili znajduje się kapsaicyna , która świetnie podkręca metabolizm i wspomaga przemianę materii. Ponadto pomaga zwalczać...

dieta jajeczna
Flickr
Newsy
Schudniecie nawet 5 kg w ciągu tygodnia. Dieta jajeczna błyskawicznie odchudza
Szukacie pomysłów, jak by tu szybko zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Ta dieta zapewnia szybkie rezultaty.

Na początek ważne zastrzeżenie. Dieta jajeczna ma swoje plusy, ale nie brakuje w niej także poważnych minusów. Tego rodzaju kuracja nie należy do najzdrowszych. Dlatego też należy do niej podchodzić z dużą rezerwą i dystansem – zwłaszcza, gdy coś wam dolega. Wady diety jajecznej O jakich chorobach mówimy? To ekspresowe odchudzanie odpada, gdy macie problem z poziomem cholesterolu i wątrobą. Kiedy więc wasze zdrowie nie jest w perfekcyjnym stanie, lepiej odpuścić sobie tego typu eksperymenty i skupić się na racjonalnym odżywianiu. Po drugie, jak to zwykle z różnymi nietypowymi kuracjami bywa, ta oparta na spożywaniu jajek jest dość monotonna. Uwaga na efekt jo-jo przy jajecznej diecie Jeżeli jednak zależy wam na szybkim zrzuceniu kilku kilogramów, dieta jajeczna może być czymś, co może pomóc. Dietę jajeczną opracowali amerykańscy dietetycy. W założeniu powinno przestrzegać się jej maksymalnie 2 tygodnie. Głosy naukowców w tej sprawie są jednak podzielone. Niektórzy eksperci są zdania, że jedząc niemal same jajka, nie powinno się przekraczać nawet 3-4 dni. Ponadto, jak to zwykle bywa z ekspresowym odchudzaniem, także „kuracja jajeczna” grozi szybkim efektem jo-jo. A więc oczywiście szybkim wzrostem wagi, po zakończeniu skutecznej w teorii kampanii odchudzającej. Ile można schudnąć na jajecznej diecie? Jeśli mielibyśmy opisać mechanizm diety jajecznej krótkimi żołnierskimi słowami, wypadałoby powiedzieć, że chodzi w niej o odżywianie organizmu niemal wyłącznie białkiem. Ponadto kurze jaja zawierają cały szereg łatwo przyswajalnych mikroelementów i witamin, które są w stanie zapewnić odpowiednią ich ilość w organizmie. Jakich efektów można spodziewać się, po zastosowaniu diety jajecznej? W optymalnych warunkach powinniście schudnąć...