Podjadaliście zimą? Przyznanie się do tego to żaden wstyd. Przenikliwy mróz i długie wieczory zachęcają do tego, by jeść jak najwięcej. Zgromadzona warstwa tłuszczyku chroni przed zimnem i pozwala przeżyć trudny okres zimowy, gdy w naturze jedzenia jest mniej.

Jednak nie żyjemy już w jaskiniach, a żywność jest na wyciągnięcie ręki w supermarketach! Dlatego warto poskramiać chęć na słodkie i tłuste jedzenie, by nie przytyć zimą.

Niestety, zachcianki to nie jedyny powód, dla którego tyje się w trakcie zimy. Kolejnym są bardzo krótkie dni i niesprzyjająca pogoda, przez którą większość ludzi zostaje w domach i mało się rusza.

Na dodatek w trakcie pandemii koronawirusa siłownie są zamknięte i jedyne co pozostaje, to wykonywać ćwiczenia w domu na dywanie. Ale nie każdy ma ku temu warunki!

Zobacz także:

Jak skutecznie schudnąć?

Możecie zapomnieć o dietach cud, które obiecują szybki spadek kilogramów. Nawet, jeżeli zdecydujecie się na dziwne diety polegające na jedzeniu wyłącznie jabłek albo kapusty kiszonej i schudniecie, to taka zmiana nie pozostanie obojętna dla waszego organizmu.

Głodówki i restrykcyjne diety są bardzo wyniszczające. Na skutek stosowania takich diet można się nabawić awitaminozy, anemii i innych chorób spowodowanych wycieńczeniem organizmu. A do tego zawsze występuje po nich efekt jo-jo, czyli powrót do dawnej wagi (a nawet kilka kilogramów więcej, niż przed odchudzaniem).

Najważniejsza jest zdrowa i zbilansowana dieta oraz odpowiednia ilość kalorii. Tylko w ten sposób da się trwale i bezpiecznie schudnąć! Jeżeli cierpicie na otyłość lub dużą nadwagę, to najlepiej skonsultować się ze specjalistą dietetykiem, który ułoży dietę specjalnie pod wasze potrzeby.

Co jeść, by schudnąć?

Odpowiednia dieta jest kluczem do tego, by skutecznie zrzucić nadmiarowe kilogramy. Możecie zacząć od włączenia do swojego jadłospisu poniższych produktów, które zdecydowanie przyspieszają odchudzanie!

Jajka

Dawniej sądzono, że jajka pełne są niezdrowego cholesterolu i należy się ich wystrzegać. Na szczęście mit ten został obalony i dziś już wiadomo, że jajka koniecznie powinny się znaleźć w każdej zdrowej diecie! Są pełne witamin, sycące, a do tego stanowią doskonałe źródło białka. Najlepiej jeść jajka na śniadanie w formie jajecznicy, omletów albo jajek na miękko czy na twardo.

Warzywa

Źródło cennych witamin i minerałów. Warzywa koniecznie muszą się znaleźć w waszej diecie, jeżeli zależy wam na waszym zdrowiu! W dodatku są bardzo niskokaloryczne i łatwo można zapełnić nimi żołądek. Sałatka ze świeżych warzyw jest o wiele lepszym pomysłem na drugie śniadanie niż pączek!

Produkty zbożowe

Pełnoziarnisty chleb, kasze, płatki ze zbóż i nasiona pełne są błonnika, który odpowiada za poprawną przemianę materii i uczucie sytości. Jedząc błonnik będziecie dłużej najedzeni i rzadziej będziecie odczuwać głód.