co jeść żeby schudnąć
AdobeStock
Newsy

Chcecie szybko spalić tłuszczyk z ud? Włączcie do diety te 3 smaczne produkty

Spodnie cisną was w pasie? To oznaka zimowego podjadania! Zgubicie nadmiarowe kilogramy włączając do swojej diety kilka produktów.

Podjadaliście zimą? Przyznanie się do tego to żaden wstyd. Przenikliwy mróz i długie wieczory zachęcają do tego, by jeść jak najwięcej. Zgromadzona warstwa tłuszczyku chroni przed zimnem i pozwala przeżyć trudny okres zimowy, gdy w naturze jedzenia jest mniej.

Jednak nie żyjemy już w jaskiniach, a żywność jest na wyciągnięcie ręki w supermarketach! Dlatego warto poskramiać chęć na słodkie i tłuste jedzenie, by nie przytyć zimą.

Niestety, zachcianki to nie jedyny powód, dla którego tyje się w trakcie zimy. Kolejnym są bardzo krótkie dni i niesprzyjająca pogoda, przez którą większość ludzi zostaje w domach i mało się rusza.

Na dodatek w trakcie pandemii koronawirusa siłownie są zamknięte i jedyne co pozostaje, to wykonywać ćwiczenia w domu na dywanie. Ale nie każdy ma ku temu warunki!

Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak skutecznie schudnąć?

Możecie zapomnieć o dietach cud, które obiecują szybki spadek kilogramów. Nawet, jeżeli zdecydujecie się na dziwne diety polegające na jedzeniu wyłącznie jabłek albo kapusty kiszonej i schudniecie, to taka zmiana nie pozostanie obojętna dla waszego organizmu.

Głodówki i restrykcyjne diety są bardzo wyniszczające. Na skutek stosowania takich diet można się nabawić awitaminozy, anemii i innych chorób spowodowanych wycieńczeniem organizmu. A do tego zawsze występuje po nich efekt jo-jo, czyli powrót do dawnej wagi (a nawet kilka kilogramów więcej, niż przed odchudzaniem).

Najważniejsza jest zdrowa i zbilansowana dieta oraz odpowiednia ilość kalorii. Tylko w ten sposób da się trwale i bezpiecznie schudnąć! Jeżeli cierpicie na otyłość lub dużą nadwagę, to najlepiej skonsultować się ze specjalistą dietetykiem, który ułoży dietę specjalnie pod wasze potrzeby.

Co jeść, by schudnąć?

Odpowiednia dieta jest kluczem do tego, by skutecznie zrzucić nadmiarowe kilogramy. Możecie zacząć od włączenia do swojego jadłospisu poniższych produktów, które zdecydowanie przyspieszają odchudzanie!

Jajka

Dawniej sądzono, że jajka pełne są niezdrowego cholesterolu i należy się ich wystrzegać. Na szczęście mit ten został obalony i dziś już wiadomo, że jajka koniecznie powinny się znaleźć w każdej zdrowej diecie! Są pełne witamin, sycące, a do tego stanowią doskonałe źródło białka. Najlepiej jeść jajka na śniadanie w formie jajecznicy, omletów albo jajek na miękko czy na twardo.

Warzywa

Źródło cennych witamin i minerałów. Warzywa koniecznie muszą się znaleźć w waszej diecie, jeżeli zależy wam na waszym zdrowiu! W dodatku są bardzo niskokaloryczne i łatwo można zapełnić nimi żołądek. Sałatka ze świeżych warzyw jest o wiele lepszym pomysłem na drugie śniadanie niż pączek!

Produkty zbożowe

Pełnoziarnisty chleb, kasze, płatki ze zbóż i nasiona pełne są błonnika, który odpowiada za poprawną przemianę materii i uczucie sytości. Jedząc błonnik będziecie dłużej najedzeni i rzadziej będziecie odczuwać głód.

Japońska dieta wodna. Dieta-cud na schudnięcie i leczenie poważnych chorób?
AdobeStock
Newsy
Japońska dieta wodna. Dieta-cud na schudnięcie i leczenie poważnych chorób?
Ta dieta zakłada picie sporych ilości wody, ale tylko w określonym czasie. Czy jest skuteczna?

Osoby pragnące schudnąć często sięgają po „diety-cud” w nadziei, że pozwolą im bezboleśnie pozbyć się nadmiarowych kilogramów. Ostatnio sporą popularnością cieszy się japońska dieta wodna. Czy warto ją stosować? Szczegółów dowiecie się poniżej. Zasady japońskiej diety wodnej Tak naprawdę dieta wodna polega po prostu na spożywaniu dużych ilości wody w ciągu dnia oraz w odpowiednich porach – to kiedy pije się wodę, ma podobno duże znaczenie. Podczas diety wodnej należy przestrzegać poniższych zasad: Od razu po przebudzeniu, jeszcze przed myciem zębów należy wypić 160 ml wody w temperaturze pokojowej. Dopiero 45 minut później można zjeść śniadanie. W trakcie dnia należy wypić wodę 20 minut przed każdym posiłkiem. Podczas jedzenia nie wolno pić wody, a wszystkie posiłki powinno się zjadać w ciągu 15 minut. Po każdym posiłku nie można nic jeść ani pić przez 2 godziny Produkty dozwolone w trakcie diety wodnej Znaczenie mają także produkty spożywane podczas diety wodnej. W waszym jadłospisie powinny się znaleźć poniższe produkty: Warzywa i owoce Chude mięso i ryby Nabiał Jajka Kasze Produkty nisko przetworzone Produkty zakazane podczas stosowania diety wodnej Część produktów jest całkowicie zakazana, ponieważ ich spożywanie uniemożliwiłoby odpowiednie oczyszczenie organizmu. W trakcie stosowania diety wodnej nie wolno jeść: Słodyczy Słonych przekąsek Słodkich napojów gazowanych oraz soków Przetworzonej żywności Wpływ japońskiej diety wodnej na organizm A jakie jest działanie diety wodnej? Dietetycy cały czas przypominają o tym, że wypijanie odpowiednich ilości wody w ciągu dnia jest bardzo ważne dla zachowania zdrowia. Stosowanie tej diety może sprawić, że będziecie mieli więcej...

Takie śniadanie to gwarancja szczupłej sylwetki. Nie będziecie jedli nic innego
AdobeStock
Newsy
Takie śniadanie to gwarancja szczupłej sylwetki. Nie będziecie jedli nic innego
Walka z nadwagą będzie prostsza, jeśli zaczniecie od zmodyfikowania najważniejszego posiłku, jakim jest śniadanie.

Każdy specjalista żywienia powie wam, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dostarcza energii niezbędnej do codziennego funkcjonowania i dzięki niemu mamy siłę do pracy, nauki i innych czynności. Niezwykle ważne jest też to, z czego śniadanie się składa. Nie może to być byle co! Nie jedzcie wobec tego w biegu, a przyjrzyjcie się temu, co ląduje na waszym talerzu o poranku. Powinien się tam znaleźć zwłaszcza jeden produkt, który nie tylko jest zdrowy i dodaje energii, ale może także bardzo pomóc w odchudzaniu. Jajka a odchudzanie Produktem, który warto jeść na śniadanie, są jajka. Z bardzo wielu powodów - przede wszystkim ułatwiają one walkę z nadprogramowymi kilogramami i pomagają utrzymać apetyt w ryzach. Jak podaje portal zdrowie.wprost.pl, „International Journal of Obesity” opublikował wyniki badań z których wynika, że jedzenie rano jajek może zredukować tkankę tłuszczową o 16 procent oraz zmniejszyć obwód brzucha o 30 procent. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości białka oraz zdrowego tłuszczu, jajka sycą o wiele dłużej, niż produkty pełne węglowodanów. W efekcie apetyt w ciągu dnia będzie mniejszy i dzienna podaż kalorii spadnie. Jeżeli więc chcecie schudnąć, lepiej zjedzcie rano jajecznicę zamiast kanapek z szynką i serem.  Właściwości jajek  Jajka są pełne witamin i składników odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Niektóre z nich mają swój udział w redukcji wagi: kwas foliowy witaminy z grupy B witamina D fosfor selen cynk cholina - przyśpiesza metabolizm oraz zapobiega utracie pamięci z wiekiem Śniadania z jajek Jakie śniadanie z jajek przygotować, żeby było pożywne i sycące na długo? Pierwsza do głowy przychodzi klasyczna jajecznica - najlepiej zróbcie ją na niewielkiej ilości...

Czego nie jeść po szczepieniu przeciw COVID-19? Te produkty obciążają organizm
AdobeStock
Newsy
Czego nie jeść po szczepieniu przeciw COVID-19? Te produkty obciążają organizm
Jesteście już zaszczepieni na koronawirusa? Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w waszej diecie i czego powinniście unikać.

Coraz więcej osób szczepi się przeciw koronawirusowi. Wszyscy mają nadzieję, że zaszczepienie większości społeczeństwa umożliwi szybki powrót do normalnego życia. W końcu pandemia trwa już od ponad roku! Jeżeli należycie do grupy szczęśliwców i zostaliście już zaszczepieni lub niedługo się zaszczepicie, sprawdźcie jak powinna wyglądać w tym czasie wasza dieta. To bardzo ważne, ponieważ po szczepieniu organizm jest lekko osłabiony i należy tak się odżywiać, by odpowiednio go wzmocnić. Co jeść po szczepieniu na koronawirusa? Ważne jest, by wasza dieta po szczepieniu na koronawirusa była lekka i pożywna. Poniżej zebraliśmy dla was garść porad na temat tego, co powinno się jeść po szczepieniu na COVID-19. Zrównoważona dieta Choć przez ciągłe siedzenie w domu przybywa kilogramów, lepiej nie decydować się teraz na drastyczne diety odchudzające! Głodówki i oczyszczanie organizmu można przeprowadzać, ale dopiero po tym, jak organizm się wzmocni po szczepieniu. Nagłe ograniczenie kalorii spowoduje duże osłabienie, dlatego przed i po szczepieniu zadbajcie o to, by w waszej diecie znalazła się odpowiednia ilość witamin i kalorii. Dużo błonnika i witaminy C Jak powszechnie wiadomo, witamina C doskonale podnosi odporność organizmu i wzmacnia ochronę przed infekcjami, a właśnie to jest szczególnie potrzebne w trakcie pandemii! Polecamy włączyć do swojej diety kiszoną kapustę, ogórki i inne kiszonki, które są bardzo bogate w witaminę C. Dodatkowo, dobrze jest spożywać dużo błonnika, który odpowiada za prawidłową pracę układu trawiennego. A zdrowe jelita do zdrowy organizm! Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu Warto sięgnąć po najstarsze metody świata i suplementować się naturalnymi antybiotykami – mowa oczywiście o czosnku i miodzie! Ważne jednak, by stosować je...

Czy przy zatruciu pokarmowym powinno się jeść lekką jajecznicę? Możecie się zaskoczyć
AdobeStock
Newsy
Co powinno się jeść, a czego nie jeść przy zatruciu pokarmowym? Możecie się zaskoczyć
Jak powinna wyglądać dieta przy zatruciu pokarmowym? Sprawdźcie, co należy jeść, a czego unikać. I czy zjedzenie lekkiej jajecznicy bardziej wam zaszkodzi, czy pomoże...

Kiedy żołądek protestuje i zaczyna dawać jasne sygnały, że z ostatnio zjedzonym posiłkiem było coś nie tak, koniecznie trzeba o siebie zadbać i zmodyfikować dietę. To właśnie zmiana żywienia na te kilka dni pozwoli szybciej dojść do siebie i uspokoić podrażniony układ pokarmowy. Co powinno się jeść w trakcie zatrucia i po, a czego nie?  Jak powinna wyglądać dieta przy zatruciu pokarmowym? Najważniejszym elementem diety w zatruciu pokarmowym czy grypie żołądkowej są płyny. Wymioty i biegunka, które towarzyszą zatruciu bardzo odwadniają organizm, dlatego tak ważne jest uzupełnianie płynów. Należy małymi łykami pić ostudzoną herbatę oraz wodę i unikać zimnych napojów - zwłaszcza gazowanych, które mogą dodatkowo podrażnić żołądek.  Gdy wymioty nieco już ustępują, można powoli wdrażać do diety delikatne pokarmy, takie jak biszkopty, sucharki, a później lekki rosół. Jeżeli czujecie głód w trakcie zatrucia, to bardzo dobrze - trzeba słuchać organizmu i coś zjeść. Zapomnijcie o mitach mówiących, że przy wymiotach i biegunce należy stosować głodówkę.  Co należy jeść przy zatruciu? W trakcie zatrucia pokarmowego zalecane są posiłki lekkie i łagodne dla żołądka. To mogą być kaszki albo ugotowany ryż - można dodać do niego gotowaną marchewkę, by dostarczyć organizmowi zastrzyk witamin. Takie posiłki są pożywne i nie obciążają żołądka. Jeżeli jednak nie jesteście w stanie nic przełknąć, nie zmuszajcie się do jedzenia i zamiast tego pijcie jak najwięcej płynów, ponieważ jest to ogromnie ważne przy zatruciu. Dobrze jest wspomóc się elektrolitami dostępnymi w aptekach - szybciej podniosą was na nogi.  Czego nie powinno się jeść przy zatruciu pokarmowym? Zdecydowanie przeciwwskazane są ciężkie i tłuste potrawy, a także smażone. Dobrze jest też unikać na początku owoców, a...