Supermarkety nieustannie kuszą promocjami na różne produkty spożywcze.

Pewnie nie raz zdarzyło się wam kupić większą porcję mięsa na przecenie. W końcu kto by się oparł takiej okazji! Ale po przyjściu do domu pojawia się problem – kto zje takie ilości mięsa?

W przypadku porcji na rosół nie ma z tym takiego problemu, ale co ze schabem albo piersiami z kurczaka? Nikt nie ma ochoty jeść kotletów kilka dni pod rząd! Wówczas nieoceniona staje się duża zamrażarka, która pomieści nadmiar jedzenia.

Warto wiedzieć jak poprawnie i szybko rozmrozić zamrożone mięso – dowiecie się tego z poniższego artykułu.

Zobacz także:

Jak zamrozić mięso?

Najpierw należy się nauczyć jak zamrozić mięso. Wbrew pozorom nie jest to taka oczywista sprawa. Nie wystarczy po prostu włożyć kawałka mięsa do zamrażarki. Przed mrożeniem mięso należy umyć i bardzo dokładnie wysuszyć – najlepiej za pomocą papierowych ręczników kuchennych.

Następnie dobrze jest podzielić je na porcje i zapakować do osobnych torebek, dzięki czemu łatwiej będzie rozmrażać mniejsze kawałki. Mrożenie dużych porcji nie ma większego sensu. Pamiętajcie o tym, że mięso należy pakować w torebki z grubego plastiku! Cienkie foliowe woreczki zupełnie się nie nadają, ponieważ pękają pod wpływem niskiej temperatury.

Jak długo można przechowywać mrożone mięso?

Mrożenie nie sprawia, że mięso staje się nieśmiertelne, a jedynie przedłuża jego trwałość. Dlatego należy koniecznie zapisywać sobie kiedy dany kawałek mięsa trafił do zamrażarki. Podroby można mrozić przez zaledwie 3 miesiące, wieprzowinę przez pół roku, drób przez około 10 miesięcy, a wołowinę do roku.

Jak rozmrozić mięso?

Rozmrażanie wymaga czasu i cierpliwości. Niech wam nie przyjdzie do głowy wrzucać zamrożonego mięsa do garnka z gorącą wodą! Taki pomysł to przepis na katastrofę – zatrucie pokarmowe murowane.

Poznajcie sposoby na szybkie i bezpieczne rozmrożenie mięsa:

Lodówka

Włóżcie mięso do głębokiego talerza i wstawcie do lodówki. Co prawda rozmrażanie potrwa bardzo długo (kilkanaście godzin), ale jest bezpieczne i wymaga od was najmniej uwagi.

Mikrofalówka

Możecie rozmrozić mięso w mikrofalówce, ale tylko wówczas, gdy posiada ona funkcję „defrost”, czyli rozmrażanie. Włóżcie mięso do miski i wstawcie do mikrofalówki. Następnie nastawcie urządzenie według instrukcji podanych przez producenta – najczęściej w przypadku mikrofalówek z funkcją rozmrażania należy zaznaczyć, że chcecie rozmrozić mięso oraz podać jego wagę.

Woda

Najszybciej rozmrozicie mięso wkładając je do miski z zimną wodą i wymieniając ją co kilkanaście minut (to przyśpieszy proces rozmrażania).