Rygorystyczne diety, które powodują bardzo szybki spadek masy ciała są dość ryzykowne. Bardzo często wiążą się z niekorzystnymi konsekwencjami dla zdrowia, dlatego trzeba stosować je bardzo rzadko i rozważnie oraz po konsultacji z lekarzem. Może być tak, że nasze uwarunkowania zdrowotne nie pozwalają na stosowanie głodówek czy konkretnych typów diet – wtedy zgubienie kilku kilogramów nie jest warte zaryzykowania zdrowia i wieloletnich powikłań! 

Dieta kopenhaska to bardzo popularna dieta o bardzo niskiej kaloryczności, która pozwoli wam zgubić nawet 5 kg w ciągu dwóch tygodni – nie powinna być jednak stosowana dłużej niż przez 13 dni!

Dieta kopenhaska – na czym polega?

Polega ona na bardzo rygorystycznym i monotonnym jadłospisie. Dostarcza on od 500 do 800 kcal dziennie, więc dieta ta jest rodzajem głodówki. Zwolennicy tej szybkiej diety ostrzegają jednak, że nie można stosować jej częściej niż raz na dwa lata. Faktycznie pozwala ona na zgubienie nawet 5-6 kg w przeciągu 2 tygodni, jednak może wiązać się z osłabieniem, ciągłym uczuciem głodu i problemami z koncentracją.

Menu jest codziennie praktycznie identyczne i opiera się głównie na mięsie, jajach i kawie. Proporcje makroelementów to w 35% białko, 40% tłuszcze i w 25% węglowodany.  

Zobacz także:

Przykładowe menu na cały dzień to:

  • Śniadanie – czarna kawa z odrobiną cukru
  • Obiad – 2 jajka na twardo z dużą szklanką gotowanych brokułów oraz pomidor
  • Kolacja – pojedyncza pierś kurczaka bez skórki podawana z sałatą zieloną z papryką w plasterkach oraz z łyżką oliwy

Widać więc, że dania są bardzo skąpe, a także podawane właściwie bez dodatków, które poprawiają ich smak.

Na co należy uważać przy diecie kopenhaskiej? 

Chociaż efekty mogą wydawać się zachęcające, warto przemyśleć czy nie chcemy sięgnąć po inną, nieco bardziej zrównoważoną dietę, która również pozwoli wam szybko zgubić kilogramy. Zdecydowanie zdrowsze są detoksy warzywne czy sokowe, w których również spożywa się mało kalorii, a jednak czuje się sytość. Polega to na sięganiu po bardzo niskokaloryczne produkty, ale w ilościach, które zaspokoją wasz głód. Ponadto, warzywa i owoce bogate są w bardzo wiele witamin i minerałów, a także w błonnik, który pobudzi procesy trawienne. 

Czytaj też: