sposób na szybsze gotowanie fasoli i grochu
Pixabay
Newsy

Chcecie przyspieszyć gotowanie fasoli i grochu? Ta babcina metoda naprawdę działa

Nie od dziś wiadomo, że produkty takie jak fasola czy groch potrzebują bardzo długiej obróbki termicznej. Niestety, nie każda pani domu dysponuje takim czasem. Na szczęście istnieje sposób, który niesamowicie go skraca.
Weronika Kępa
styczeń 09, 2021
Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości roślin strączkowych

Rośliny strączkowe, takie jak fasola czy groch, powinny zajmować wysokie miejsce w diecie każdego człowieka. Ich regularne spożywanie między innymi wzmacnia system odpornościowy i nerwowy, ale również zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Na tym jednak nie koniec.

Jedzenie fasoli i grochu zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, przewlekłą chorobą nerek oraz cukrzycą. Mało kto wie, że napary przyrządzane z ususzonych nasion strączkowych, działają moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn.

Różne sposoby przyrządzania 

Niestety, wiele osób eliminuje ze swojej diety te cenne produkty. Główną przyczyną jest fakt, że ich przyrządzenie zajmuje mnóstwo czasu, którym w dzisiejszych czasach mało kto dysponuje. Okazuje się jednak, że istnieje sposób praktykowany głównie przez wasze babcie, który znacznie przyspiesza ten proces.

Większość pań domu poświęca wiele godzin na gotowanie fasoli czy grochu. Tradycyjnie należy je moczyć przez 2 godziny w bardzo gorącej wodzie i dolewać co jakiś czas wrzątku. Następnie powinno się wylać wodę, zalać strąki świeżą i gotować przez ok. 12 godzin, aż do miękkości.

Istnieją też szkoły, które mówią, że fasolę lub groch należy zalać zimną wodą, szybko zagotować, a następnie odcedzić, ponownie zalać wodą i gotować aż do miękkości. Te sposoby wymagają jednak zbyt wiele uwagi. Jeśli chcecie, by strąki były gotowe szybciej, zastosujcie ten trik.

Przyspieszcie gotowanie fasoli i grochu

Wystarczy, że zalejecie fasolę lub groch zimną wodą i odstawicie do namoczenia na całą noc (12 godzin). Następnego dnia odcedźcie nasiona z wody, zalejcie je ponownie i zacznijcie gotować. Całość nie powinna wam zająć więcej niż 90 minut. W ten sposób zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu!

Uważajcie na problemy żołądkowe

Pozostałą z moczenia wodę możecie również użyć do gotowania, bowiem to właśnie w niej znajduje się większość składników odżywczych ze strączków. Wiele osób wystrzega się jednak tej praktyki z uwagi na obawę przed nieprzyjemnymi wzdęciami i problemami żołądkowymi.

Prawdą jest, że rośliny strączkowe są bardzo ciężkostrawne. To właśnie dlatego dietetycy zalecają łączenie ich z zielonymi warzywami nie zawierającymi skrobi, tak aby dodatkowo nie obciążać żołądka. Podane z kapustą i okrasą będą wyzwaniem nawet dla młodego i zdrowego organizmu.

Zapiekanka fasolowa
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy Przepis na pieczoną fasolę z warzywami. Ten smak na długo pozostaje w ustach
Fasolka po bretońsku, zupa fasolowa, no i właśnie – co jeszcze można ugotować z fasoli? Ten przepis na zapiekankę stworzy wam nowe możliwości.
Hubert Rój
listopad 26, 2020

Fasola to niezwykle pożywne i dość tanie jedzenie. Niejedna z polskich gospodyń ma w swojej spiżarni pokaźny zapas wszelkiego rodzaju grochu czy fasoli. Ma zapas i zwykle ma także zmartwienie, co można z nich ugotować. Po kolejnej grochówce i fasolce po bretońsku w sezonie, domownicy mogą mieć dość. Jak zatem „zagospodarować” w kuchni naszą fasolę? Sposobem mogą być na przykład pasty fasolowe na kanapki albo zapiekanki. Takie jak choćby ta, proponowana przez nas w poniższym przepisie. Istnieje nieskończona liczba wariacji na temat zapiekanek fasolowych. Mogą one stanowić osobne danie, które podamy bez jakichkolwiek dodatków. W innych wypadkach możemy podać zapiekaną fasolę choćby z ziemniakami i surówką. Dzisiaj stawiamy na ten pierwszy wariant. Do naszej pieczonej fasoli z warzywami użyjemy szeregu warzyw. Po pierwsze, bazę węglowodanową naszego dania będą stanowiły właśnie pokrojone dość drobno ziemniaki. Po drugie nie obędzie się bez cebuli, papryki i marchewki i czosnku. Jeżeli mamy w domu zatwardziałych mięsożerców, możemy pokusić się o dodanie kiełbasy. Przepis na pieczoną fasolę z warzywami. Składniki: 3 szklanki fasoli 3 cebule średniej wielkości 2 średnie marchewki Papryka czerwona 40-50 dag ziemniaków Kilka łyżek masła 2 jaja 10 dag bułki tartej 10 dag sera żółtego w kostce (opcjonalnie – mozzarella) 2-3 ząbki czosnku Opcjonalnie – kawałek kiełbasy Majeranek Bazylia Sól i pieprz Natka pietruszki Przygotowanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Ziemniaki gotujemy w całości „na ząb” – dopieką się do końca w piekarniku. Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle na patelni. Po...

Przeczytaj
kapusta z grochem przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy Cudowna w smaku kapusta z grochem. Nieodłączny element wigilijnej kolacji
Kapusta z grochem to tradycja polskiej kuchni. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Danie, oprócz tego, że jest oczywiście niesamowicie smaczne, to również zaskakująco zdrowe! Z powodzeniem mogą je jeść nawet osoby mające problem z cholesterolem oraz dbające o linię.
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Jak sama nazwa wskazuje, kapusta z grochem to danie przyrządzane głównie na bazie dwóch składników, znanych Polakom od tysięcy lat. Jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że można ją przygotować na wiele sposobów, a co za tym idzie na wiele okazji.  Idealnie sprawdzi się zarówno w wersji postnej na Święta Wielkanocne, jak również w wersji tradycyjnej na Święta Bożego Narodzenia. Ten przepis jest banalnie prosty! Przepis na kapustę z grochem Będziesz potrzebować 1 kilogram kapusty kiszonej 500 gramów grochu 3 cebule Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, majeranek Przygotowanie Groch wsyp do miski, a następnie zalej wodą i odstaw na ok. 1 godzinę, do namoczenia. Po upływie tego czasu umieść namoczony groch w garnku i zalej świeżą wodą. Gotuj pod uchyloną pokrywką aż do miękkości ziaren.  Kapustę kiszoną wraz z wodą umieść w dużym garnku (nie odsączaj z niej wody). Jeśli płynu jest za mało możesz opcjonalnie dolać pół szklanki zwykłej wody. Całość gotuj aż do miękkości kapusty lub odparowania całej wody. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce gorącego oleju.  Tak przygotowaną umieść w garnku z kapustą. Dodaj sól, pieprz, majeranek oraz liść laurowy. Całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut pod pokrywką. Po upływie tego czasu do kapusty dodaj ugotowany wcześniej groch.  Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas przemieszać potrawę, inaczej kapusta się przypali. Tak przygotowaną kapustę z grochem wystudź, a następnie umieść w lodówce na ok. 3 dni. Po tym czasie wszystkie smaki idealnie się przenikną, a potrawa będzie rozpływać się w ustach. Gotowe!

Przeczytaj
barszcz ukraiński przepis
AdobeStock
Przepisy Fantastyczny przepis na barszcz ukraiński! Dodaj ten jeden składnik
Jesień to idealny czas na sycące i rozgrzewające zupy - takie, jak barszcz ukraiński! To pyszne danie nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a jego smak wynagradza godziny spędzone w kuchni!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Jesień i zima to najlepszy czas na gotowanie zup. Ciepłe posiłki rozgrzewają i wzmacniają odporność! Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński – jest nie tylko nieprawdopodobnie smaczny, ale i bardzo sycący! Barszcz ukraiński w Polsce Już po samej nazwie możemy się domyślać, że ojczyzną tego dania jest Ukraina. Rzeczywiście, to właśnie u naszych wschodnich sąsiadów rozwinęła się tradycja gotowania treściwej zupy bazującej na burakach. Co ciekawe, na samym początku nie gotowano jej z buraków, a liści barszczu zwyczajnego. I do tego kiszonych! To właśnie tej roślinie barszcz zawdzięcza swoją nazwę. Z czasem, gdy rozpowszechniła się uprawa buraków, do zupy zaczęto dodawać ciemnoczerwone bulwy. Na Ukrainie istnieje aż 40 (!) sposobów przygotowania tego dania. Polski barszcz ukraiński oczywiście nieco różni się od pierwowzoru. W przeciwieństwie do naszych sąsiadów, my dodajemy do barszczu białą fasolę i grzyby. Przepis na barszcz ukraiński Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, przygotujcie: 600 g buraków 100 g suchej białej fasoli 2 pomidory 1 duży ziemniak 4 liście kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu barszczu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki 22% cukier, sól, pieprz   Z wymienionych składników przygotujecie 6 porcji barszczu. Czas przygotowania wynosi niecałe dwie godziny, ale pamiętajcie o tym, że biała fasola musi się wcześniej namoczyć przez 8 godzin! Przygotowanie Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 8 godz., odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy godzinę, odcedzamy i odstawiamy. Buraki płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, zalewamy 750 ml wody, solimy i gotujemy godzinę....

Przeczytaj
Warzywa rozgotowane
Adobe Stock
Newsy Wasze warzywa są rozgotowane i mają „papkowaty” smak? Jest na to sposób. Wystarczy, że wrzucicie je do...
Nie ma nic gorszego podczas gotowania obiadu jak rozgotowane warzywa. Nigdy nie uda nam się zachęcić najmłodszych do jedzenia takiej papki!
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

Mamy sposoby na odpowiednie gotowanie warzyw. Bez tego nie wyjdzie nam ani żaden sos, ani żadna sałatka. Rozgotowane warzywa to nie tylko wygląd paskudnej brei i kompletny brak jakiegokolwiek smaku. To także produkt zupełnie wypłukany z witamin i składników odżywczych. Mało wody, dużo smaku Nie ma co więc owijać w bawełnę. Zbyt długo gotowane warzywa zostawmy dla maleńkich dzieci, a także dla osób przechodzących rekonwalescencję po poważnych chorobach przewodu pokarmowego. Jeżeli nie mamy kłopotów zdrowotnych, powinniśmy jeść warzywa gotowane al dente. Czyli gotować je na ząb – tylko tyle, ile potrzeba by należycie zmiękły. Kolejną zasadą, którą należy bezwzględnie przestrzegać jest nieużywanie zbyt dużej ilości wody do gotowania. Naszą włoszczyznę na sosy, do sałatek i do zwykłych obiadów, powinniśmy gotować w jak najmniejszej ilości wody – dzięki temu unikniemy wypłukania witamin i składników odżywczych. Zdrowie i oszczędności Oprócz tego pamiętajmy jeszcze o jednej rzeczy. Gotowanie warzyw odbędzie się we właściwy sposób, jeżeli wrzucicie je do wrzącej wody. Zalewanie warzyw zimną wodą i następnie wstawianie ich na gaz to nawyk, który przyplątał się do nas wraz z gotowaniem ziemniaków. Takie podejście nie robi dobrze naszym warzywom. Ugotują się tak jak należy, kiedy wrzucimy je do gorącej wody. Przy okazji zaoszczędzimy na czasie. Na gazie zaoszczędzimy także, gdy przykryjemy gotujące się warzywa pokrywką i nieco zmniejszymy gaz na kuchence.

Przeczytaj