Jedną z ulubionych zup Polaków jest pomidorówka. Dzięki odpowiedniej ilości pomidorów jest aromatyczna i bardzo esencjonalna. Można ją podawać zarówno z makaronem, jak i ryżem. Niekiedy zdarza się, iż zupa wyjdzie zbyt kwaśna. Wówczas wystarczy dodać jeden składnik by uratować tak pyszne danie!

Tradycyjna zupa pomidorowa

Można by rzec, iż pomidorówka jest klasyczną polską zupą. Jest najczęściej przygotowywanym daniem zamiennie z rosołem. Wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem, aromatem. Często jest przyrządzana na bazie wywaru warzywno-drobiowego z dnia poprzedniego. Wówczas wystarczy dodać pomidory, passatę lub koncentrat pomidorowy by uzyskać pyszną zupę. To jedna z najprostszych potraw, często przywraca piękne wspomnienia z dzieciństwa.

Sekretny składnik

Czasami zdarza się, iż przyrządzana zupa pomidorowa wyjdzie zbyt kwaśna. Zależy to od jakości lub ilości dodanych pomidorów. Wiele osób wówczas stwierdza, że całe danie jest niedobre oraz nadaje się do wyrzucenia.

Nic bardziej mylnego! Taką zupę można spokojnie uratować. Do gotującej się pomidorówki wystarczy dodać jedynie pół łyżeczki sody i całość dokładnie rozmieszać. Dzięki zasadowemu odczynowi proszku, pozbędziecie się nieprzyjemnego smaku, a wasza zupa znowu będzie smakować idealnie!

Zobacz także:

Składniki:

  • ćwiartka kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • kawałek pora
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 250 ml śmietany 18%
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Mięso opłuczcie pod zimną wodą i przełóżcie je do garnka. Zalejcie je wodą i gotujcie na niewielkim ogniu. W międzyczasie zdejmujcie z wierzchu pojawiającą się szumowinę.
  2. Włoszczyznę obierzcie, umyjcie i dodajcie do garnka. Całość gotujcie przez 20 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu.
  3. Z ugotowanego wywaru wyjmijcie mięso, a następnie dodajcie do niego koncentrat pomidorowy. Zmniejszcie ogień by zupa delikatnie pyrkała.
  4. Śmietanę zahartujcie gorącą zupą, a później ostrożnie wlewajcie ją do garnka. Całość delikatnie podgrzejcie. Na koniec pomidorówkę przyprawcie solą oraz pieprzem.
  5. Jeśli będzie zbyt kwaśna to zaprawcie ją sodą oczyszczoną.
  6. Tak przygotowaną zupę pomidorową podawajcie z ugotowanym makaronem lub ryżem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!