ile cukru jest w popularnych słodyczach
Adobe Stock
Newsy

Chcecie dać dzieciom te smakołyki na Dzień Dziecka? Lepiej dobrze to przemyślcie!

Przygotowaliście już prezenty na Dzień Dziecka? Lepiej, żeby nie znalazły się w nich te słodycze.

Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka większość dzieci z wielką niecierpliwością na prezenty i atrakcje, które ich tego dnia czekają. Najczęściej maluchy dostają w swoje święto słodycze, które z jakiegoś powodu są uważane za jedne z najlepszych prezentów dla dzieci. Ale czy wiecie, jak bardzo szkodzicie swoim milusińskim takimi podarkami? Dziennikarka money.pl sprawdziła, ile cukru i szkodliwych składników znajduje się w popularnych słodyczach i łakociach. Wyniki są dość przerażające!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kremy czekoladowe do smarowania

Lubiane przez dzieci kremy do smarowania to nic innego, jak jedna wielka bomba kaloryczna. Te produkty składają się głównie z tłuszczu i cukru, a już niewielka ich ilość zawiera dużą dawkę kalorii. W porcji wynoszącej zaledwie 1,5 łyżeczki znajdują się 84 kalorie. A musicie przyznać, że trudno jest się powstrzymać i nie zjeść więcej! W 100 g czekoladowego kremu znajduje się ponad 550 kalorii, czyli tyle, ile w 100 g czekolady. O wiele trudniej jest zjeść całą czekoladę, niż niewiele ponad ¼ słoika kremu! A tyle kalorii znajduje się właśnie w takiej ilości kremu czekoladowego, ponieważ większość z nich sprzedaje się w słoikach o wielkości 350-400 g.

Zobacz także

Słodkie jogurty i desery jogurtowe

Desery o smaku karmelu lub czekolady z bitą śmietaną wyglądają bardzo kusząco, ale niestety – to sama chemia i cukier. Te produkty pełne są zagęszczaczy, barwników i aromatów. A w kubeczku takiego deseru o wadze 170 g znajduje się ilość cukru równa 3,5 łyżeczki. Podalibyście posłodzoną taką ilością cukru herbatę swojemu dziecku?

Soki owocowe

Co może być niezdrowego w sokach owocowych? W tych wyciskanych ze świeżych owoców, najlepiej w domu przy użyciu wyciskarki, praktycznie nic. Ale sprawa wygląda zupełnie inaczej w przypadku soków sprzedawanych w sklepach. Większość z nich zawiera ogromne ilości cukru, który przyczynia się do rozwoju otyłości u dzieci i próchnicy.

Batoniki i czekoladki

O szkodliwości tych uwielbianych przez dzieci łakoci nie trzeba przypominać. Jedna czekoladka od czasu do czasu w ramach deseru nikomu jeszcze nie zaszkodziła, ale jeśli obdarowujecie dziecko dużą ilością słodyczy w ramach jego święta, to lepiej przypilnujcie, by nie zjadło wszystkiego na raz. Trzy nieduże czekoladki to aż 4 łyżeczki cukru!

Żelki

Kolorowe pianki i żelki lubiane są szczególnie przez dzieci, głównie ze względu na ich atrakcyjny wygląd, niż walory smakowe. Te słodycze to praktycznie sama chemia i substancje słodzące. W 100 g popularnych pianek znajduje się tyle cukru, co w 13,5 łyżeczki!

Czytaj także:

Komentarze
adwent
AdobeStock
Newsy Ostrzegamy: kalendarze adwentowe zawierają szkodliwy składnik. Lepiej nie kupuj ich swoim dzieciom
Podarowujesz dziecku co roku kalendarz adwentowy, by osłodzić mu czas czekania na Boże Narodzenie? Uważaj - może być bardzo niebezpieczny!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Tradycja adwentu wciąż jest kultywowana w wielu polskich domach. Szczególnie w formie kalendarzy z okienkami, w których znajdują się czekoladki. Ale czy zwracasz uwagę na to, jakiej jakości jest czekolada sprzedawana w takich kalendarzach? Złapiesz się za głowę! Słodka tradycja Odliczanie dni do świąt Bożego Narodzenia jest jeszcze przyjemniejsze, jeśli skusimy się na kalendarz adwentowy. Najpopularniejszy ma formę otwieranych okienek na każdy dzień, gdzie w środku znajduje się czekoladka. Takie kalendarze bardzo lubią dzieci, jednak wiele firm wymyśliło swoje wersje kalendarzy „dla dorosłych”, które zamiast czekoladek zawierają kosmetyki i inne upominki. Jednak kupując dziecku taki prezent na adwent zastanawiałaś się czasem z czego są zrobione znajdujące się w nim czekoladki? Niebezpieczny składnik Przeprowadzono analizę czekoladek, które sprzedawane są wraz z kalendarzami adwentowymi. Okazało się, że te sprzedawane w popularnych supermarketach są niezwykle szkodliwe dla naszego zdrowia! Najczęściej czekolada znajdująca się w kalendarzach jest niskiej jakości i produkuje się ją z tanich składników. Wszystkie poddane badaniu czekoladki zawierały szkodliwy tłuszcz palmowy oraz bardzo niebezpieczny składnik E476! Dzieci absolutnie nie powinny go jeść i o ile nic się nie stanie, jeśli od wielkiego dzwonu zjedzą jedną czekoladkę z takim składem, to kategorycznie nie powinno im się dawać ich regularnie – a przecież otwierając codziennie okienka w kalendarzu adwentowym jedzą taką czekoladę przez miesiąc! Jaki kalendarz wybrać? Wobec tego możesz zacząć się zastanawiać, czy kupowanie kalendarza adwentowego ze słodyczami ma w ogóle sens. Oczywiście, że tak! Najważniejsze jednak to kupić kalendarz ze sprawdzonego źródła tak, by mieć pewność co do jego zawartości. Najlepiej po prostu sprawdzić...

Przeczytaj
ptasie mleczko
AdobeStock
Triki kulinarne To prawdziwy HIT czasów PRL! Kiedy jesz ptasie mleczko nie zapominaj o jednej rzeczy!
Ptasie mleczko - klasyka polskiego cukiernictwa! Czy wy też jedliście te słodycze w pewien charakterystyczny sposób?
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Galaretki, wuzetka i ptasie mleczko to niekwestionowane hity PRLu. W tamtym czasie trudno było dostać jakiekolwiek słodycze, dlatego kupno jednego z tych klasyków było niesamowitym szczęściem! Zwłaszcza ptasie mleczko jest uwielbiane przez wszystkie pokolenia Polaków. Delikatna, piankowa masa oblana pyszną, mleczną czekoladą. Palce lizać! Każdy miał swój sposób jedzenia tych łakoci – jaki był wasz? Ptasie mleczko – król polskich słodyczy Historia tych wyjątkowych łakoci sięga lat 30. ubiegłego wieku. W 1936 roku Jan Wedel opatentował nowy rodzaj czekoladek pod nazwą „Ptasie Mleko”, który powszechnie przyjął się jako ptasie mleczko. Po dwudziestu latach patent wygasł i wielu cukierników produkowało własne rodzaje ptasiego mleczka, a nazwa ta na stałe weszła do branżowej nomenklatury. W końcu kilka lat temu nazwę ponownie zastrzeżono i jedynie firma Wedel może nazywać swoje produkty „Ptasie mleczko”. Jednak nie zmienia to faktu, że te słodycze są tak popularne, że właśnie w ten sposób określamy wszystkie czekoladki w postaci miękkiej pianki oblanej czekoladą. A jak ty jesz ptasie mleczko? Chyba większość z nas jako dzieci miała własne sposoby jedzenia różnych słodyczy. Rodzice pozwalali nam jeść je od czasu do czasu, więc każdy starał się delektować nimi jak najdłużej. Dlatego niektórym do dziś został zwyczaj jedzenia ptasiego mleczka, który może i nie jest zbyt elegancki, ale pozwala cieszyć się jedzeniem czekoladek jak najdłużej! Mianowicie sporo dzieci (i dorosłych) je ptasie mleczko obgryzając najpierw cienką warstwę czekolady, a dopiero na końcu zjadają waniliową piankę. Czy tak wypada? Nie! A czy dzięki temu ptasie mleczko smakuje lepiej? Jeszcze jak!

Przeczytaj
WZ
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka
Ciasto WZ to słynna warszawska wuzetka. Nazwa ciastka pochodzi podobno od trasy W-Z łączącej wschodnią część stolicy z zachodnią.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Klasyczna wuzetka składa się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady, wykonanej z czekolady. Zdarza się, że bitą śmietanę zastępuje się również różnego rodzaju kremami.  Nazwa nie bez znaczenia Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według osobnej teorii nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca: „WZC”. Można go rozwinąć jako wypiek z czekoladą. Kolejna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Cukierniczych. Deser ten powstał w 1949 roku, jego nazwę zaś wymyślono w 1953, w jednej z kawiarni w pobliżu kina Muranów. Domowa wuzetka Jeśli jesteście fanami domowych wypieków, nie ma nic lepszego niż wuzetka własnej roboty. Będzie wam smakować bardziej już ta serwowana w najlepszych kawiarniach. To możemy wam zagwarantować! Na korzyść domowej wuzetki przemawia również pandemia, podczas której zaleca się siedzenie w domu. Czas przygotowania domowego ciacha z bitą śmietaną wynosi około 20 minut. To kaloryczny deser. Jedna porcja to nawet 500 kalorii. To także ciasto niecodzienne, więc wspomniane kalorie nie powinny nikogo szokować. W końcu czy często mamy okazję zajadać się wuzetką zrobioną w domowym zaciszu. Składniki Ciasto: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru białego 2 łyżki oleju Krem: ok. 400 - 450 ml śmietanki 30% lub 36% 200 - 250 ml dżemu porzeczkowego 3 łyżeczki cukru pudru sok z połowy cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Przygotowanie Oddzielamy białka od...

Przeczytaj
nutella składniki
Adobe Stock
Newsy Jak tak naprawdę powstaje Nutella? Przeczytaj, zanim kupisz ją swoim dzieciom
Chociaż wymieniane w reklamach składniki Nutelli powszechnie uchodzą za zdrowe, jej producenci wciąż zapominają przestrzegać przed ogromnymi ilościami zawartego w produkcie cukru. Z czego tak naprawdę robi się ten pyszny krem czekoladowy na kanapki? Sami się przekonajcie.
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Nutella to uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych aksamitny, czekoladowy krem. Jego producenci dumnie wymieniają składniki, z których jest wykonywany. W końcu kakao, orzechy oraz mleko to produkty pełne witamin i innych cennych wartości odżywczych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawda jest nieco inna. Orzechy, mleko i kakao to źródło cennych wartości odżywczych Regularne spożywanie orzechów laskowych chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą oraz zakrzepami, ale również wspomaga pracę waszego mózgu i łagodzi stres. Z kolei włączenie do diety kakao poprawia pamięć i wydłuża życie. W tym zestawieniu nie gorzej wypada mleko, które między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz otyłość . Dlaczego więc Nutella jedzona w dużych ilościach jest szkodliwa? Cukier i olej palmowy w składzie Nutelli Okazuje się, że w składzie tego przepysznego kremu czekoladowego przeważa cukier. Każde 2 łyżki stołowe produktu (38 gramów) zawierają aż 21 gramów cukru! Spożywanie go w dużych ilościach może bardzo szkodzić waszemu zdrowiu.  Ten biały, niepozorny produkt między innymi mocno zakwasza organizm, zaburza proces trawienia i wypróżniania, niszczy zęby, wywołuje nadpobudliwość, ale przede wszystkim mocno uzależnia. W Nutelli znajduje się również bardzo dużo oleju palmowego. To właśnie z niego, a nie z orzechów, bierze się lepka i plastyczna konsystencja. Ten produkt, podobnie jak cukier, bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Częste spożywanie może prowadzić do rozwoju miażdżycy, ale również zaburzeń metabolizmu, które są  główną przyczyną problemów z nadwagą i otyłością , szczególnie wśród dzieci. Ograniczcie spożywanie Nutelli na rzecz domowego kremu To oczywiście nie...

Przeczytaj