ile cukru jest w popularnych słodyczach
Adobe Stock
Newsy

Chcecie dać dzieciom te smakołyki na Dzień Dziecka? Lepiej dobrze to przemyślcie!

Przygotowaliście już prezenty na Dzień Dziecka? Lepiej, żeby nie znalazły się w nich te słodycze.

Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka większość dzieci z wielką niecierpliwością na prezenty i atrakcje, które ich tego dnia czekają. Najczęściej maluchy dostają w swoje święto słodycze, które z jakiegoś powodu są uważane za jedne z najlepszych prezentów dla dzieci. Ale czy wiecie, jak bardzo szkodzicie swoim milusińskim takimi podarkami? Dziennikarka money.pl sprawdziła, ile cukru i szkodliwych składników znajduje się w popularnych słodyczach i łakociach. Wyniki są dość przerażające!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kremy czekoladowe do smarowania

Lubiane przez dzieci kremy do smarowania to nic innego, jak jedna wielka bomba kaloryczna. Te produkty składają się głównie z tłuszczu i cukru, a już niewielka ich ilość zawiera dużą dawkę kalorii. W porcji wynoszącej zaledwie 1,5 łyżeczki znajdują się 84 kalorie. A musicie przyznać, że trudno jest się powstrzymać i nie zjeść więcej! W 100 g czekoladowego kremu znajduje się ponad 550 kalorii, czyli tyle, ile w 100 g czekolady. O wiele trudniej jest zjeść całą czekoladę, niż niewiele ponad ¼ słoika kremu! A tyle kalorii znajduje się właśnie w takiej ilości kremu czekoladowego, ponieważ większość z nich sprzedaje się w słoikach o wielkości 350-400 g.

Zobacz także
Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!

Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!

Zdrowy krem czekoladowy. Przepis na deser na diecie

Zdrowy krem czekoladowy. Przepis na deser na diecie

Słodkie jogurty i desery jogurtowe

Desery o smaku karmelu lub czekolady z bitą śmietaną wyglądają bardzo kusząco, ale niestety – to sama chemia i cukier. Te produkty pełne są zagęszczaczy, barwników i aromatów. A w kubeczku takiego deseru o wadze 170 g znajduje się ilość cukru równa 3,5 łyżeczki. Podalibyście posłodzoną taką ilością cukru herbatę swojemu dziecku?

Soki owocowe

Co może być niezdrowego w sokach owocowych? W tych wyciskanych ze świeżych owoców, najlepiej w domu przy użyciu wyciskarki, praktycznie nic. Ale sprawa wygląda zupełnie inaczej w przypadku soków sprzedawanych w sklepach. Większość z nich zawiera ogromne ilości cukru, który przyczynia się do rozwoju otyłości u dzieci i próchnicy.

Batoniki i czekoladki

O szkodliwości tych uwielbianych przez dzieci łakoci nie trzeba przypominać. Jedna czekoladka od czasu do czasu w ramach deseru nikomu jeszcze nie zaszkodziła, ale jeśli obdarowujecie dziecko dużą ilością słodyczy w ramach jego święta, to lepiej przypilnujcie, by nie zjadło wszystkiego na raz. Trzy nieduże czekoladki to aż 4 łyżeczki cukru!

Żelki

Kolorowe pianki i żelki lubiane są szczególnie przez dzieci, głównie ze względu na ich atrakcyjny wygląd, niż walory smakowe. Te słodycze to praktycznie sama chemia i substancje słodzące. W 100 g popularnych pianek znajduje się tyle cukru, co w 13,5 łyżeczki!

Czytaj także:

Przepis na przepyszne ciasto 3Bit. To z naszego przepisu nie wymaga nawet pieczenia
Ewa27/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na przepyszne ciasto 3Bit. To z naszego przepisu nie wymaga nawet pieczenia
Zamiast kupować naszpikowane cukrem i chemią batoniki, można wykonać ich domową wersję, która jest pozbawiona niekorzystnych dla zdrowia konserwantów, barwników i innych dodatków!

Batoniki typu 3Bit zawierają praktycznie wszystko, co uwielbiamy w słodyczach: czekoladę, chrupiące herbatniki, karmel i masę śmietankową. Te kupowane w sklepie zawierają jednak niezdrowe, chemiczne składniki, które nie wpływają korzystnie na zdrowie. Warto więc zastąpić je domowym wariantem, którego skład będzie nam dobrze znany.  Domowe zamienniki batoników W internecie aż roi się od przepisów, które imitują znane i lubiane słodycze sklepowe. Można z łatwością „podrobić” m.in. Twixy, Kit Katy czy Milky Waye. Te, które stworzymy samodzielnie będą nie tylko odpowiednie do podania gościom (czego nie można powiedzieć o mało eleganckich batonikach), ale także zdrowsze. Poniżej przedstawiamy przepis na ciasto w stylu 3Bit, którego nie trzeba nawet piec! Przepis na ciasto 3Bit bez pieczenia Składniki: 500 ml mleka 3,2% 300 g herbatników typu petit beurre 300 g masy kajmakowej 250 ml śmietany 30% 200 g masła 100 g cukru 100 g cukru pudru 60 g ozdób z czekolady 60 g budyniu waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 10 g śmietanfixu 2 żółtka Przygotowanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem.  W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka.  Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Mieszamy. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy krem waniliowy. Na kremie układamy ostatnią warstwę herbatników. Ciasto chłodzimy w lodówce przez...

jakie pączki są najlepsze
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Pączki w sklepie są całe brązowe? Lepiej ich nie kupujcie. Mogą zawierać…
Tłusty czwartek za pasem. Nie ma co się czarować, nawet osoby na diecie tego dnia sięgną po pączka. Jednak bądźcie ostrożni - nie wszystko co widzicie w sklepowych witrynach nadaje się do jedzenia.

W tłusty czwartek każda cukiernia w Polsce będzie kusić klientów swoimi przysmakami. Nie traćcie jednak czujności – niektóre wypieki po prostu nie nadają się do jedzenia.  Jeśli widzicie, że pączek nie ma charakterystycznej, białej obręczy, a wręcz przeciwnie - jest cały brązowy, pod żadnym pozorem go nie kupujcie. Oznacza to, że został upieczony w nieodpowiedniej temperaturze przez co wchłonął zdecydowanie za dużo tłuszczu! Starajcie się również nie sięgać po wypieki, które są zgniecione, a lukier lub czekolada popękane. Pamiętajcie, że najlepsze pączki przyrządzicie sami. Nawet jeśli nie macie ogromnych zdolności cukierniczych, domowe będą smakować naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie nasz przepis. Przepis na przepyszne pączki z nadzieniem czekoladowym Będziecie potrzebować: 500 gramów mąki pszennej 50 gramów świeżych drożdży 75 gramów masła 75 gramów cukru pudru 200 ml mleka 30 ml wódki 5 jajek (z 4 potrzebujecie tylko żółtek, 1 przyda się w całości) 2 tabliczek gorzkiej czekolady i 1 opakowania kremu czekoladowego 2 łyżek śmietany 18 proc. 1 łyżeczki cukru Oleju do smażenia Soli   Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie roztarte drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 150 gramów mąki i 100 ml mleka w temperaturze pokojowej. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ścierką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. godzinę. W kolejnej misce umieśćcie żółtka i cukier puder - zmiksujcie. Następnie dodajcie 350 gramów mąki, 100 ml mleka, sól, wódkę oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży. Masę dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.  Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, a na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki...

Słodkie bajaderki z resztek ciast. Lepszego przepisu nie znajdziecie
akrobatka2/Gotujmy.pl
Newsy
Słodkie bajaderki z resztek ciast. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Chociaż bajaderki często tworzone są z resztek innych ciast, dla niektórych są prawdziwymi delicjami! Warto je przygotować, kiedy zostało nam dużo świątecznych ciast, których nie chcemy zmarnować, ale nie mamy już ochoty ich kończyć. 

Bajaderki to doskonały trik na wykorzystanie nie tylko resztek ciast, ale także tych, które nie wyszły przy pieczeniu. Wypiek ma w środku zakalec albo zbyt długo leżał na powietrzu i stał się suchy? Nawet z takich ciast możesz przygotować pyszną bajaderkę! Do tego deseru można dodać także dowolne dodatki, które lubimy: bakalie, wiórki kokosowe czy orzechy. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia! To błyskawiczny sposób na wyczarowanie świeżego, imponującego deseru, kiedy wpadają niespodziewani goście, a w domu nie ma niczego poza skrawkami ciast. Sposób na resztki ze świąt? Bajaderki! Chociaż przepis na bajaderki wziął się właśnie z chęci wykorzystywania resztek ciast i ciasteczek, często serwują je nawet najlepsze cukiernie. I ty możesz nauczyć się przyrządzać je prawdziwie profesjonalnie. Doskonałą okazją do przetestowania tego przepisu jest okres poświąteczny, kiedy zostają nam resztki własnych wypieków, a także tych, które przynieśli goście. Jeśli rodzina jest już przejedzona babkami i biszkoptami – przerób je na bajaderki! Przepis na bajaderki Składniki: 600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp. 2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast) 50 g masła 1/4 szkl mleka 1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie) 3 łyżki dżemu/ powideł śliwkowych 2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella dodatki: rodzynki, skórki owocowe, posiekana czekolada, orzechy, migdały itp. Dodatkowo: 100 g mlecznej/gorzkiej czekolady 1 łyżka masła kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek Przygotowanie: Resztki ciast drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać ulubione dodatki (rodzynki, skórki, orzechy itp.) i wymieszać. Masło zagotować z...

WZ
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka
Ciasto WZ to słynna warszawska wuzetka. Nazwa ciastka pochodzi podobno od trasy W-Z łączącej wschodnią część stolicy z zachodnią.

Klasyczna wuzetka składa się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady, wykonanej z czekolady. Zdarza się, że bitą śmietanę zastępuje się również różnego rodzaju kremami.  Nazwa nie bez znaczenia Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według osobnej teorii nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca: „WZC”. Można go rozwinąć jako wypiek z czekoladą. Kolejna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Cukierniczych. Deser ten powstał w 1949 roku, jego nazwę zaś wymyślono w 1953, w jednej z kawiarni w pobliżu kina Muranów. Domowa wuzetka Jeśli jesteście fanami domowych wypieków, nie ma nic lepszego niż wuzetka własnej roboty. Będzie wam smakować bardziej już ta serwowana w najlepszych kawiarniach. To możemy wam zagwarantować! Na korzyść domowej wuzetki przemawia również pandemia, podczas której zaleca się siedzenie w domu. Czas przygotowania domowego ciacha z bitą śmietaną wynosi około 20 minut. To kaloryczny deser. Jedna porcja to nawet 500 kalorii. To także ciasto niecodzienne, więc wspomniane kalorie nie powinny nikogo szokować. W końcu czy często mamy okazję zajadać się wuzetką zrobioną w domowym zaciszu. Składniki Ciasto: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru białego 2 łyżki oleju Krem: ok. 400 - 450 ml śmietanki 30% lub 36% 200 - 250 ml dżemu porzeczkowego 3 łyżeczki cukru pudru sok z połowy cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Przygotowanie Oddzielamy białka od...