Ciasto drożdżowe to jedno z najpowszechniejszych i najczęściej przygotowywanych wypieków. Występuje ono w różnych formach oraz z różnymi dodatkami, jednak dla wielu osób przypomina czasy dzieciństwa. Takie ciasto było zazwyczaj przyrządzane przez babcie, które podawały jeszcze ciepłą drożdżówkę ze sporą ilością kruszonki oraz kubkiem letniego mleka. To jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z tego okresu, kojarzące się z beztroską i pysznym babcinym ciastem.

Co dodać do ciasta drożdżowego?

Co region to inny przepis na to ciasto. Istnieje szereg różnych sposobów jego przygotowania oraz dodatków, które można dodać przed pieczeniem. Ciasto drożdżowe można przygotować w większej formie, keksówce bądź w postaci małych bułeczek. Można je nadziać wieloma farszami, z wierzchu ułożyć świeże owoce lub klasycznie posypać kruszonką. Ostatnia opcja jest chyba najpopularniejszą formą przygotowywania ciasta drożdżowego. Po upieczeniu można posmarować je odrobiną masła bądź podać z dżemem. Obowiązkowym dodatkiem jest kubek ciepłego mleka. To ciasto idealnie sprawdza się na wiele okazji, jak i na co dzień.

Piękny, żółty kolor ciasta drożdżowego

Kolor drożdżówki niekiedy się różni. Najlepiej wyglądają te o kolorze żółtym. Bez wątpienia wówczas kojarzą się z domowymi wypiekami, które przygotowywały babcie. Były pachnące, smaczne i ze sporą ilością kruszonki. Aby przyrządzić takie ciasto, wystarczy zastosować jeden prosty patent. Przed pieczeniem należy dodać do ciasta, żółtka utarte z odrobiną soli. Dzięki temu trikowi po wyjęciu z piekarnika drożdżówka będzie miała piękny kolor oraz zapach, który będzie się unosił po całym domu.

Przepis na babcine ciasto drożdżowe z kruszonką

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka + 1 do posmarowania
  • 400 ml mleka
  • 80 g drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli

Kruszonka:

Zobacz także:

  • 80 g mąki
  • 40 g cukru
  • 40 g masła

Przygotowanie:

  1. Drożdże wymieszajcie z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Odstawcie do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiejcie połowę mąki oraz dodajcie rozczyn. Delikatnie całość wymieszajcie.
  3. W międzyczasie masło sklarujcie i oddzielcie żółtka od białek. 
  4. Żółtka jaj utrzyjcie z odrobiną soli, a następnie dodajcie cukier. Białka ubijcie na sztywną pianę.
  5. Do rozczynu z mąką dodajcie utarte żółtka z solą i cukrem, cukier waniliowy, ostudzone masło oraz resztę mąki. Całość zagniećcie na elastyczne ciasto tak, aby bez problemu odchodziło od ręki. Następnie dodajcie ubite białka i ponownie wymieszajcie.
  6. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia bądź wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką wyłóżcie przygotowane ciasto. 
  7. Z podanych składników przygotujcie kruszonkę.
  8. Wierzch ciasta posmarujcie roztrzepanym jajkiem oraz posypcie kruszonką. Blachę przykryjcie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia.
  9. Ciasto drożdżowe pieczcie w 180 stopniach przez około godzinę. Ciepłe smakuje najlepiej. Smacznego!