Chcą opatentować frytki z serem i sosem. Już nie będzie ich można swobodnie kupić?
AdobeStock
Newsy

Chcą opatentować frytki z serem i sosem. Już nie będzie można ich swobodnie kupić?

O co tutaj chodzi? Dlaczego ktoś chce mieć prawa do tego dania?

Poutine to jedno z najpopularniejszych dań Kanady. Jeśli znacie kogoś, kto mieszka w Kanadzie lub sami kiedykolwiek tam byliście, na pewno słyszeliście o tej potrawie. To danie, które proponuje się turystom niemal jako pierwsze. Nie można opuścić Kanady bez spróbowania tego klasycznego przysmaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Frytki z sosem i serem zyskają ochronę?

Okazuje się, ze Kanadyjczycy tak kochają swoje kultowe frytki, że postanowili postarać się o ochronę prawną. Chcą zastrzec ich nazwę i tym samym zablokować sprzedawanie poutine przez niewykwalifikowane podmioty. Jeśli uda im się uzyskać status chronionej nazwy pochodzenia, mniejszy to powstawanie podróbek, które w tym momencie można spotkać na każdym kroku.

Poutine – słynne frytki z sosem i serem

Jeśli nie interesują was za bardzo kuchnie świata, mogliście nie słyszeć nigdy o tej potrawie. Wymawia się je „putin”. Na poutine składają się:

Najwięcej emocji wzbudza właśnie ser. Właściciele farm mlecznych z prowincji Qubec, chcą wesprzeć eksport swoich wyrobów i właśnie dlatego chcą zastrzec sobie prawo do produkcji sera używanego w tej słynnej potrawie.

Tak jak pizza jest włoska, sushi japońskie, tak należy chronić i tę tożsamość – powiedział jeden z członków rady przemysłu mlecznego z Qubec.

Zobacz także
Cygańska zupa gulaszowa wg Roberta Makłowicza. Po prostu hit (częściowo z mrożonki!)

Zupa gulaszowa Roberta Makłowicza. Przepis z „Podróży kulinarnych”

Domowa pizza trik

Niesamowity sposób na pizzę jak z włoskiej pizzerii. Wykorzystajcie ten znany przedmiot

Historia poutine – narodowego dania Kandy

O tej z pozoru prostej potrawie powstała nawet książka! Napisał ją prof. Sylvain Charlebois. Tytuł brzmi: „Naród poutine. Chwalebne wejście na szczyt bezpretensjonalnego dania”. Profesor uważa, że to pierwsza potrawa, którą faktycznie można nazwać w 100% kanadyjską.

Według umownych źródeł, poutine narodziło się po tym, jak pewien klient poprosił o posypanie zmówionej porcji frytek małymi kawałeczkami sera. Kelner niechętnie przystał na jego żądanie komentując, że będzie z tego „bałagan”. Słowo to w żargonie lokalnym oznacza właśnie „poutine”.

Po roku danie uzupełniono o specjalny mięsny sos i w 1964 r. oficjalnie zaserwowano je w dzisiejszej formie i nazwie. Danie szybko zyskało popularność i dziś jest na szczycie każdej listy przedstawiającej kanadyjskie przysmaki.

Czytaj także:

lazania na walentynki przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Błyskawiczna lazania na romantyczną kolację we dwoje. Robi się sama, a efekt i smak robią wrażenie
Z racji, że w tym roku zakochani nie mają możliwości świętować swojego dnia w restauracji, większość już krząta się po kuchni w poszukiwaniu walentynkowych inspiracji. Tym, którzy wciąż nie wiedzą, co zrobić, proponujemy przepyszną lazanię dla dwojga.

Święto zakochanych to idealna okazja na upichcenie czegoś wyjątkowego. W końcu, jak mówi staropolskie przysłowie, „przez żołądek do serca”. Zegar nieubłaganie odmierza czas do walentynkowej kolacji. Jeśli więc jeszcze nie macie pomysłu na danie, które zaserwujecie swojej drugiej połówce, śpieszymy z pomocą. Ta lazania z pewnością pozytywnie zaskoczy waszych wybranków.  Pamiętajcie, 14 lutego nie liczą się umiejętności tylko gest. Spróbujcie, nawet jeśli nie jesteście świetnymi kucharzami. Kochająca osoba na pewno doceni to bardziej niż kupione w sklepie pudełko czekoladek. A więc do dzieła. Przepis na lazanie Będziecie potrzebować 5 płatów makaronu do lazanii 350 gramów mięsa mielonego 300 ml przecieru pomidorowego 1 szklanki mleka 1 łyżki masła 1 łyżeczka mąki Soku z cytryny 1 cebuli Startego sera żółtego Oleju do smażenia Przypraw: pieprzu, soli, bazylii, gałki muszkatołowej   Przygotowanie Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju lub oliwie. W tym czasie doprawcie ją solą i pieprzem, dzięki czemu łatwiej odda smak do mięsa. Mięso mielone również umieśćcie na patelni i przesmażcie, pamiętając o mieszaniu. Po ok. 4 minutach mięso zalejcie przecierem pomidorowym. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią, wymieszajcie i smażcie jeszcze przez ok. 5 minut. W niewielkim rondelku roztopcie masło, a następnie dodajcie do niego mąkę oraz mleko i zacznijcie energicznie mieszać. Po kilku chwilach mikstura zacznie gęstnieć. Wzbogaćcie ją o sok z cytryny i gałkę muszkatołową i odstawcie. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie według przepisu producenta. Pamiętajcie jednak, by nie wkładać wszystkich płatów naraz, mogą się skleić. W...

Joanna Przetakiewicz zrobiła danie, które jest hitem. 20 minut w piekarniku i gotowe
ONS.pl
Newsy
Joanna Przetakiewicz zrobiła danie, które jest hitem. 20 minut w piekarniku i gotowe
Ten przepis podbija serca internautów. Przygotowała go też Joanna Przetakiewicz!

Od czasu do czasu lubicie pewnie zrobić skomplikowane i wymagające długiego przygotowywania danie, ale pewnie na co dzień cenicie bardziej szybkie, a satysfakcjonujące przepisy. To idealny przykład takiego dania, które robi się dosłownie w 20 minut . Przygotowała je nawet Joanna Przetakiewicz. Joanna Przetakiewicz to prawdziwa bussines woman. Jest projektantką mody, założycielką i dyrektorką kreatywną domu mody „La Mania”, przedsiębiorczynią i radczynią prawną. Joanna znana jest z tego, że wspiera kobiety i ich aspiracje. Jest inicjatorką ruchu społecznego „Era Nowych Kobiet”, który daje przestrzeń kobietom z różnych środowisk do dzielenia się doświadczeniami i wzajemnego inspirowania. Prywatnie, Joanna Przetakiewicz jest od 2018 roku partnerką RInke’go Rooyens’a, holendersko-polskiego producenta i reżysera filmowego. Joanna Przetakiewicz aktywnie prowadzi swoje konto na Instagramie. Niedawno pokazywała, jak przygotowuje tam obiad. Joanna postanowiła przygotować szybki przepis, który jest ostatnio bardzo popularny w sieci. Chodzi o makaron z pieczonym serem feta . Przepis na pomidorki z serem feta od Joanny Przetakiewicz Składniki: 2 duże czerwone cebule Łyżka oliwy z oliwek 500 g pomidorków koktajlowych Szczypta soli Szczypta pieprzu Kostka sera feta Makaron Przygotowanie makaronu z fetą Pokrójcie cebule w krążki. Podgrzejcie na patelni oliwę z oliwek. Wyłóżcie na patelnię cebulę. Podsmażcie ją chwilę. Wysmarujcie naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Przełóżcie do naczynia cebulę, pomidorki koktajlowe. Na środku połóżcie kostkę sera feta. Doprawcie wszystko świeżo mielonym pieprzem. Przełóżcie naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 30 minut. Ugotujcie w tym czasie makaron....

Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione
Pixabay
Newsy
Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione
Zastanawialiście się kiedyś, jak najlepiej odgrzać frytki? Ten sposób na podgrzanie frytek sprawia, że są chrupiące i pozostają pyszne. Wypróbujcie sami!

Frytki to potrawa bardzo popularna na całym świecie. Robi się ją niezwykle prosto, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący. Do przygotowania frytek potrzeba przecież tylko ziemniaków i oleju. Obydwa te składniki są szeroko rozpowszechnione na całym świecie i bardzo dobrze znane. Frytki przygotowują Belgowie, Francuzi, Amerykanie, Brytyjczycy, podaje się je nawet w Afryce! Odgrzewanie frytek Pyszne i chrupiące frytki  to te świeżo przygotowane. Niewiele potrzeba by smakowały dobrze. Lekko oprószone solą lub podane z sosem mogą stanowić nawet samodzielne danie. Frytki szybko tracą jednak swoją chrupkość. Wiele osób twierdzi, że zimne lub odgrzewane frytki to profanacja tego dania. Wiemy, jak odgrzać frytki, by pozostały pyszne. Czy można odgrzewać frytki w mikrofali? Jednym z najgorszych sposobów na odgrzanie frytek jest włożenie ich do mikrofalówki. Robią się one miękkie i zupełnie tracą swoją chrupkość. Jeśli myśleliście, że to najlepszy sposób, zdecydowanie się myliliście. Mikrofala podgrzewa jedzenie, nie pozwalając na odparowanie wody, nic dziwnego, że frytki z mikrofali robią się mokre. Najlepsza metody na odgrzanie frytek Zdecydowanie najlepszą metodą odgrzewania frytek, którą stosuje się nawet w niektórych restauracjach lub hotelach, jest wykorzystanie pieca konwekcyjnego. Jeśli go posiadacie, wykorzystajcie piec konwekcyjny bez zastanowienia. Odgrzewanie frytek w piekarniku Większość z was pewnie nie ma jednak w domu pieca konwekcyjnego. Na szczęście możecie odgrzać też frytki w zwykłym piekarniku. Wykorzystajcie opcję termoobiegu, a wasze frytki będą chrupiące z zewnątrz. Pamiętajcie o dwóch zasadach: Frytki rozłóżcie na dużej blaszce oddzielnie, by nie przylegały do siebie Możecie spryskać frytki lekko olejem Czas pieczenia frytek...

golabki twarda kapusta
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy
Ile powinno się gotować kapustę na gołąbki?
Gołąbki bez kapusty to jak kotlet schabowy bez panierki. Musi być, bo inaczej potrawa nie jest już tak smaczna. Aby za każdym razem wychodziły idealnie, należy pamiętać o kilku zasadach, a przede wszystkim właściwym ugotowaniu kapusty.

Gołąbki to zawinięty farsz pół mięsny w liście ugotowanej kapusty. Mimo iż przygotowanie właściwego farszu jest kluczowe, to jednak bez kapusty tego dania w ogóle by nie było. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przygotowanie tego warzywa do dalszej obróbki, by podczas zawijania liście się nie rwały ani nie były zbyt twarde. Gotowanie kapusty to zagadka dla wielu osób. Klasyczne gołąbki Gołąbki to jedna z polskich tradycyjnych potraw. Jej przygotowanie jest dosyć pracochłonne, dlatego też nie pojawia się co tydzień na stole, ale przy większych okazjach. Mimo czasu, jaki trzeba im poświęcić, są jednym z ulubionych dań nie tylko Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę. Klasyczne gołąbki to nic innego jak farsz pół mięsny z kaszą bądź ryżem zawinięty w liście kapusty. Mogą również wystąpić w wersji wegetariańskiej z dodatkiem grzybów leśnych czy pieczarek. Gołąbki najczęściej są podawane polane sosem pomidorowym, a niekiedy pieczarkowym. Wybór to już jest kwestia gustu. Niektórzy również jako dodatek do dania serwują również gotowane ziemniaki. Kapusta do zawijania gołąbków Wybór odpowiedniej kapusty do gołąbków to kluczowa sprawa. Dzięki niej danie trzyma się swojej formy, a poza tym ugotowana nadaje całej potrawie wyjątkowego smaku. Można by rzec, że gołąbki bez kapusty to jak kotlet schabowy bez panierki bądź frytki bez keczupu. Jednymi słowy, obowiązkowa rzecz! Najlepsze gołąbki są przygotowywane z młodej kapusty, która ma młode i delikatne liście. Wówczas idealnie nadają się do zawijania farszu. Oprócz zwykłej, białej kapusty dobrze w tym daniu sprawdzi się również kapusta włoska, pekińska, a nawet czerwona. Ta ostatnia może jednak nadać całemu daniu trochę innego aromatu. Jak...