Poutine to jedno z najpopularniejszych dań Kanady. Jeśli znacie kogoś, kto mieszka w Kanadzie lub sami kiedykolwiek tam byliście, na pewno słyszeliście o tej potrawie. To danie, które proponuje się turystom niemal jako pierwsze. Nie można opuścić Kanady bez spróbowania tego klasycznego przysmaku.
Frytki z sosem i serem zyskają ochronę?
Okazuje się, ze Kanadyjczycy tak kochają swoje kultowe frytki, że postanowili postarać się o ochronę prawną. Chcą zastrzec ich nazwę i tym samym zablokować sprzedawanie poutine przez niewykwalifikowane podmioty. Jeśli uda im się uzyskać status chronionej nazwy pochodzenia, mniejszy to powstawanie podróbek, które w tym momencie można spotkać na każdym kroku.
Poutine – słynne frytki z sosem i serem
Jeśli nie interesują was za bardzo kuchnie świata, mogliście nie słyszeć nigdy o tej potrawie. Wymawia się je „putin”. Na poutine składają się:
- Chrupiące frytki
- Sos mięsny
- Świeże kawałki sera cheddar
Najwięcej emocji wzbudza właśnie ser. Właściciele farm mlecznych z prowincji Qubec, chcą wesprzeć eksport swoich wyrobów i właśnie dlatego chcą zastrzec sobie prawo do produkcji sera używanego w tej słynnej potrawie.
Zobacz także:
Tak jak pizza jest włoska, sushi japońskie, tak należy chronić i tę tożsamość – powiedział jeden z członków rady przemysłu mlecznego z Qubec.
Historia poutine – narodowego dania Kandy
O tej z pozoru prostej potrawie powstała nawet książka! Napisał ją prof. Sylvain Charlebois. Tytuł brzmi: „Naród poutine. Chwalebne wejście na szczyt bezpretensjonalnego dania”. Profesor uważa, że to pierwsza potrawa, którą faktycznie można nazwać w 100% kanadyjską.
Według umownych źródeł, poutine narodziło się po tym, jak pewien klient poprosił o posypanie zmówionej porcji frytek małymi kawałeczkami sera. Kelner niechętnie przystał na jego żądanie komentując, że będzie z tego „bałagan”. Słowo to w żargonie lokalnym oznacza właśnie „poutine”.
Po roku danie uzupełniono o specjalny mięsny sos i w 1964 r. oficjalnie zaserwowano je w dzisiejszej formie i nazwie. Danie szybko zyskało popularność i dziś jest na szczycie każdej listy przedstawiającej kanadyjskie przysmaki.
Czytaj także: