Chcą opatentować frytki z serem i sosem. Już nie będzie ich można swobodnie kupić?
AdobeStock
Newsy

Chcą opatentować frytki z serem i sosem. Już nie będzie można ich swobodnie kupić?

O co tutaj chodzi? Dlaczego ktoś chce mieć prawa do tego dania?
Anna Urbańska
maj 23, 2021

Poutine to jedno z najpopularniejszych dań Kanady. Jeśli znacie kogoś, kto mieszka w Kanadzie lub sami kiedykolwiek tam byliście, na pewno słyszeliście o tej potrawie. To danie, które proponuje się turystom niemal jako pierwsze. Nie można opuścić Kanady bez spróbowania tego klasycznego przysmaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Frytki z sosem i serem zyskają ochronę?

Okazuje się, ze Kanadyjczycy tak kochają swoje kultowe frytki, że postanowili postarać się o ochronę prawną. Chcą zastrzec ich nazwę i tym samym zablokować sprzedawanie poutine przez niewykwalifikowane podmioty. Jeśli uda im się uzyskać status chronionej nazwy pochodzenia, mniejszy to powstawanie podróbek, które w tym momencie można spotkać na każdym kroku.

Poutine – słynne frytki z sosem i serem

Jeśli nie interesują was za bardzo kuchnie świata, mogliście nie słyszeć nigdy o tej potrawie. Wymawia się je „putin”. Na poutine składają się:

Najwięcej emocji wzbudza właśnie ser. Właściciele farm mlecznych z prowincji Qubec, chcą wesprzeć eksport swoich wyrobów i właśnie dlatego chcą zastrzec sobie prawo do produkcji sera używanego w tej słynnej potrawie.

Tak jak pizza jest włoska, sushi japońskie, tak należy chronić i tę tożsamość – powiedział jeden z członków rady przemysłu mlecznego z Qubec.

Zobacz także

Historia poutine – narodowego dania Kandy

O tej z pozoru prostej potrawie powstała nawet książka! Napisał ją prof. Sylvain Charlebois. Tytuł brzmi: „Naród poutine. Chwalebne wejście na szczyt bezpretensjonalnego dania”. Profesor uważa, że to pierwsza potrawa, którą faktycznie można nazwać w 100% kanadyjską.

Według umownych źródeł, poutine narodziło się po tym, jak pewien klient poprosił o posypanie zmówionej porcji frytek małymi kawałeczkami sera. Kelner niechętnie przystał na jego żądanie komentując, że będzie z tego „bałagan”. Słowo to w żargonie lokalnym oznacza właśnie „poutine”.

Po roku danie uzupełniono o specjalny mięsny sos i w 1964 r. oficjalnie zaserwowano je w dzisiejszej formie i nazwie. Danie szybko zyskało popularność i dziś jest na szczycie każdej listy przedstawiającej kanadyjskie przysmaki.

Czytaj także:

Komentarze
pizza wskazowki
AdobeStock
Newsy W jakiej kolejności układać dodatki na pizzy? To ma ogromny wpływ na jej smak
Pewnie większość z was przynajmniej raz w życiu upiekła pizzę w domu. W końcu nie jest to nic trudnego! Wiedzieliście jednak, jakie znaczenie ma kolejność ułożenia dodatków do pizzy?
Katarzyna Wyborska
grudzień 11, 2020

Znana na całym świecie, podawana z najróżniejszymi dodatkami i w różnych formach. A do tego nie znamy nikogo, komu by nie smakowała. Chodzi oczywiście o dumę Włoch, czyli pizzę! Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak zachęca nawet najbardziej niechętnych do spróbowania swoich sił w kuchni i upieczenia własnej pizzy. Gdy robicie ją sami w domu, musicie koniecznie pamiętać o tym, jak układacie składniki. Może brzmi to zabawnie, ale uwierzcie – kolejność dodatków na pizzy ma wielkie znaczenie! Jeden błąd i przestanie wam tak smakować. Dowiedzcie się, jak robić to poprawnie! Przysmak starożytnych Dziś pizzę kojarzymy z niezbyt zdrowym jedzeniem i wymieniamy ją jednym tchem wraz z innymi daniami znajdującymi się w kategorii „fast food”, jak hamburgery i frytki. Jeżeli się zastanowić, to trudno wymyślić chociaż jeden powód, dla którego pizza powinna się znaleźć w tym niezbyt zaszczytnym gronie. Jedyny składnik, który może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie to duże ilości sera – tłuszcz w takich ilościach to nie tylko kalorie, ale i problemy z nadciśnieniem oraz miażdżycą. Ale ciasto na pizzę jest bardzo lekkie! Sos zrobiony z pomidorów nie ma praktycznie kalorii, a dodatki to najczęściej warzywa i odrobina mięsa. Spożywana od tysięcy lat – placki pieczone w piecu uwielbiali już starożytni Grecy, a z czasem zaczęto przyprawiać je serem, bazylią, a nawet rybami. Pizza w takiej formie, jaką znamy, rozpowszechniła się około XVIII wieku, gdy w Europie zaczęto na dużą skalę uprawiać pomidory, które przybyły do nas z Ameryki. Jak zrobić dobrą pizzę? Kolejność, w jakiej układamy dodatki na pizzy ma ogromne znaczenie. Dzięki temu smaki odpowiednio się przenikają – jeśli zrobimy błąd, to pizza nie będzie zbyt smaczna. Należy trzymać się następującej kolejności:...

Przeczytaj
Łazanki z grzybami
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy Łazanki z kapustą i dodatkiem, który pokochacie. Gwarantujemy, że będziecie mieli do nich słabość
Łazanki na Wigilię? Dlaczego nie! Kiedy zrezygnujemy z boczku, a zamiast niego dodamy do naszej potrawy suszonych grzybów, zyskamy inną, ciekawą potrawę.
Hubert Rój
grudzień 14, 2020

W ostatnich latach silny wpływ na polską kuchnię ma kuchnia włoska. Pizza, makarony i inne dania szturmują polskie stoły. Wśród nich lasagne – czyli sporych rozmiarów makaron z sosem bolognese, serem żółtym i sosem beszamelowym. Jakby w cieniu lasagne znalazły się nasze poczciwe łazanki. Niektórzy z nas zdążyli już łatwo zapomnieć o swojskiej, smakowitej potrawie z boczkiem, kapustą kiszoną i smacznymi makaronowymi kwadracikami w rolach głównych. Dzisiaj z kolei proponujemy wam łazanki w wersji bezmięsnej, z kapustą i grzybami. Jeżeli dodamy do naszego makaronu borowiki lub podgrzybki zamiast boczku, otrzymamy danie, które śmiało może kandydować do grona 12 dań wigilijnych. A jeżeli nie wigilia, to na przykład bezmięsny piątek – wielu z nas nie je w ten dzień mięsa z powodów religijnych i ze względu na przyjętą tradycję. Takie danie to świetny pomysł na takie właśnie okazje. Przepis na łazanki z kapustą i grzybami Składniki 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków 1-2 średniej wielkości cebule 50 dag makaronu typu łazanki Pieprz i sól Olej Liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Grzyby moczymy, następnie gotujemy do miękkości. Kolejno kroimy grzyby dość drobno. Podobnie postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę. Kapustę kiszoną kroimy, w razie potrzeby płuczemy i przekładamy do garnka wraz liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż stanie się miękka. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy do niej grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażoną cebulę i grzyby dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy, przesmażamy wszystko razem. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
maklowicz frytki
ONS/Adobe Stock
Newsy Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku - Makłowicz zdradził przepis na frytki idealne. Z pewnością tak ich nie robiliście
Smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne frytki!
Magda Borucińska
grudzień 10, 2020

Wydawałoby się, że domowe frytki to jedna z najprostszych rzeczy, które można zrobić – w końcu to tylko wrzucenie obranych i pokrojonych ziemniaków do rozgrzanego tłuszczu. Ale według Roberta Makłowicza większość z nas robi to błędnie. W jednym ze swoich filmów umieszczonych na Youtubie podzielił się z fanami najlepszą metodą na przygotowanie tego przysmaku. Ten niezwykle popularny przysmak, który parę lat temu szturmem zwojował polskie restauracje i fast food można z łatwością przygotować w domu. Czym frytki belgijskie różnią się od zwykłych? To co różni frytki belgijskie od tych zwykłych, które znamy wszyscy to przede wszystkim proces smażenia. Odbywa się on dwukrotnie w różnych temperaturach. To właśnie dzięki tej metodzie frytki są wyjątkowo puszyste i kremowe w środku oraz bardzo chrupiące na zewnątrz. Nie chłoną tak dużo tłuszczu jak podczas tradycyjnego jednoetapowego smażenia. Ziemniaki na frytki Do zrobienia frytek belgijskich Makłowicz poleca ziemniaki typu C – to właśnie ten typ warzywa zawiera mniej wody, ale dużo więcej skrobi w porównaniu z innymi odmianami. Dzięki temu nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej; nadadzą się również doskonale do przyrządzenia klusek. Ziemniaki należy pokroić w trochę grubsze słupki niż zazwyczaj – dzięki temu uzyskamy więcej kremowego wnętrza i zarazem więcej chrupiącej skorupki na zewnątrz. Co ciekawe, to właśnie Belgia jest matką tego przysmaku. Pierwotnie do jego usmażenia wykorzystywano łój wołowy, który obecnie został zastąpiony fryturą lub olejem. Jak zrobić frytki belgijskie? Składniki 1 kilogram ziemniaków, najlepiej typu C Olej do smażenia 1 łyżka cukru Zimna woda Termometr Przygotowanie Obierz i pokrój ziemniaki w grubsze...

Przeczytaj
święta Maryli Rodowicz
ons/Adobe Stock
Newsy Jak wygląda świąteczna uczta u Maryli Rodowicz? Zdziwicie się, co gwiazda serwuje swoim gościom
Gwiazda polskiej sceny muzycznej, Maryla Rodowicz, zdradziła jak w tym roku będą wyglądać jej święta Bożego Narodzenia. Na stole nie zabraknie oczywiście tradycyjnych potraw, jednak sposób ich przyrządzenia i podania będzie w niektórych przypadkach… nieoczywisty.
Weronika Kępa
grudzień 21, 2020

Rodowicz przygotowuje święta wraz z córką Dla Maryli Rodowicz święta Bożego Narodzenia to jeden z najważniejszych okresów w ciągu roku. Mimo wieku, piosenkarka nie idzie na łatwiznę. Przystawki i dania gorące lubi przyrządzać samodzielnie, a w deserach i ciastach zazwyczaj pomaga jej doświadczona w wypiekach córka. Nie inaczej będzie i tym razem. Choinka to dla piosenkarki ważny element wystroju Gwiazda przyznaje, że Wigilia to dla niej przede wszystkim czas spędzony z rodziną i najbliższymi. Jednak równie ważny jest klimat. W domu piosenkarki nigdy nie brakuje więc jemioły oraz choinki przyozdobionej różnokolorowymi lampkami i pięknymi bombkami. Rodowicz pozbywa się jej dopiero w lutym! Stół zapełniają tradycyjne i oryginalne dania Święta nie mogłyby istnieć również bez dwunastu samodzielnie przygotowanych potraw. Pod tym względem Wigilia Maryli Rodowicz nie odbiega od tradycji. Tego dnia jej stół jest pełen smakowitości. Jak czytamy na jednym z polskich portali, na przystawkę piosenkarka zazwyczaj serwuje swoim gościom pasztet z kaczki lub królika. Na pierwsze danie są dwa rodzaje barszczu – z buraków oraz grzybów. Z kolei na drugie danie zazwyczaj pojawia się karp z rodzynkami i świeżo tartym chrzanem oraz… pierogi w cieście drożdżowym! Tradycyjnym wigilijnym daniem są pierożki z farszem grzybowym w cieście drożdżowym smażone w głębokim oleju. Najlepsze są gorące, chrupiące. No i ten zapach grzybów – zdradziła w trakcie rozmowy z telewizją Polsat. Chińskie pierożki „won ton”, bo właśnie tak profesjonalnie nazywa się danie, które podczas Wigilii serwuje swoim gościom piosenkarka, to przysmak znany na całym świecie . Jednak trzeba przyznać, że bardzo rzadko serwuje się go podczas polskich świąt...

Przeczytaj