
W Polsce chałwę zna chyba każdy. Za czasów PRL uchodziła wręcz za dobro luksusowe - można było ją dostać już w latach 70., ale różnie było z dostępnością i nie każdy mógł sobie na nią pozwolić. W latach 90. przysmak ten znalazł się w ofercie większości sklepów i do dziś chętnie się chałwą zajadamy.
Niespodzianką może więc być dla niektórych z was fakt, że ta słodka przekąska pochodzi z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z Iranu. Z kolei wersja chałwy, którą wielu z nas zna najlepiej, jest popularna z kolei najbardziej w krajach byłego Związku Radzieckiego. O jakiej chałwie mowa?
Zwykle te słodkości robi się z sezamu i miodu, ale można wykorzystać do tego też inne składniki. Sprawdźcie poniżej, jak przygotować taką chałwę samodzielnie, z użyciem ziaren słonecznika
Przepis na chałwę słonecznikową
Składniki:
-
30 dag ziaren słonecznika
-
120 g miodu
Opcjonalnie: ulubione bakalie, np. rodzynki, pistacje, orzechy włoskie, skórka pomarańczy.
Przygotowanie:
-
Ziarna słonecznika (łuskanego) wsypcie na suchą patelnię i podprażcie. Mieszajcie co jakiś czas, żeby słonecznik się nie przypalił.
-
Wsypcie go do miski i poczekajcie, aż ostygnie.
-
Następnie podprażone ziarna wsypcie do młynka do kawy i zmiksujcie na proszek. Nada się do tego także porządny blender o dużej mocy i dobrych ostrzach.
-
Tak przygotowany słonecznik należy znów przesypać do miski i dodać do niego miód. Koniecznie płynny - chałwa nie wyjdzie jak należy, jeśli użyjecie gęstego miodu.
-
Starannie i cierpliwie mieszajcie, aż składniki się połączą. Jeżeli chcecie uzyskać chałwę z bakaliami, to to jest właśnie moment na wsypanie wybranych dodatków.
-
Tak przygotowaną masę należy włożyć do wyłożonej folią spożywczą foremki. Dociśnijcie, zawińcie w folię również z wierzchu i odłóżcie do lodówki na całą noc.
-
Po tym czasie chałwa jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!
Sposoby na wykorzystanie chałwy w kuchni
Chałwą można się zajadać tak, jak czekoladkami, albo wykorzystać ją do domowych wypieków i innych słodkości. Skorzystajcie z kilku inspiracji autorstwa użytkowników Gotujmy.pl: