Jedna z ulubionych ryb Polaków – łosoś – osiągnie wkrótce rekordową cenę. Już teraz nie sposób dostać ją za mniej niż 45-50 zł za kilogram, a niedługo osiągnie ona zupełnie zaporowe wartości. Na szczęście możecie ją zastąpić inną, równie zdrową i smaczną rybą – pstrągiem łososiowym.
Dlaczego warto jeść łososia?
Łosoś to jedna z najzdrowszych i zarazem najsmaczniejszych ryb świata. Wiele badań sugeruje, że zwiększenie spożycia tłustych ryb, takich jak właśnie łosoś, zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia.
Ponadto, łosoś:
- wspiera zdrowy poziom cholesterolu
- to fantastyczna alternatywa dla źródeł białka, takich jak kurczak czy wołowina
- może korzystnie wpływać na mózg i procesy poznawcze
- obecny w łososiu selen jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy
Dlaczego czeka nas podwyżka cen łososia?
Ceny łososia poszybowały w górę już jakiś czas temu. Stało się to co najmniej z kilku powodów, w tym z powodu przełowienia, niszczenia delikatnych siedlisk, w których muszą żyć oraz z powodu rosnącego popytu na tę rybę.
Zobacz także:
Niestety, cena łososia ma wkrótce jeszcze bardziej wzrosnąć. Dlaczego? Zdaniem Johna-Paula McGinleya, dyrektora zarządzającego Mowi Central Europe, konsumenci muszą liczyć się ze wzrostem cen łososia na wszystkich europejskich rynkach, również w Polsce:
- Z częścią tych wyzwań radzimy sobie wprowadzając działania optymalizacyjne na poziomie organizacji zarówno lokalnej, jak i globalnej, zarówno w sferze wydajności produkcji, jak i logistyki, jednak wiele z nich jest od nas niezależna i nie pozostanie bez wpływu na cenę naszych produktów. Należy spodziewać się wzrostu cen produktów z łososia na wszystkich europejskich rynkach również w Polsce - powiedział McGinley.
McGinley dodał, że pandemia koronawirusa wzmocniła globalny popyt na łososia.
- Zmiany, które dostrzegamy, dotyczą głównie popandemicznego trendu związanego ze zdrowym żywieniem i tym samym wzrostem zapotrzebowania na produkty z łososia. Zwiększa nam się frekwencja i penetracja na wszystkich naszych głównych rynkach. Wynika to z coraz większej świadomości jak duże znaczenia dla zdrowia i jakości życia ma to co jemy - powiedział dyrektor zarządzający Mowi Central Europe.
Czym zastąpić łososia?
Śledź czy makrela to znacznie tańsze i ogólnie dostępne ryby, które z powodzeniem zastąpią łososia. Ich smak różni się od tej popularnej czerwonej ryby w dużym stopniu. Jeśli lubicie smak łososia, możecie sięgnąć po równie smacznego i zdrowego pstrąga łososiowego.
Mimo iż łosoś i pstrąg łososiowy pochodzą z tej samej rodziny i są dość podobne w smaku, ta pierwsza ryba jest uważana za towar luksusowy, a ta druga wyróżnia się raczej przystępną ceną w stosunku do ceny łososia.
Dlaczego warto jeść pstrąga łososiowego?
Pstrąg łososiowy, zwany też tęczowym jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy.
- jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
- dostarcza pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka, zawierającego m.in. aminokwasy egzogenne
- to bogate źródło witamin z grupy B, szczególnie niacyny (B3), niezbędnej dla zdrowia mózgu
- uzupełnia niedobory organizmu na fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo i potas
- zawiera także witaminy A, E i D
Źródło: portalspozywczy.pl