Ceny słodkości u Magdy Gessler biją kolejne rekordy. Za kawałek sernika zrobicie obiad dla rodziny
Ons/Flickr
Newsy

Ceny słodkości u Magdy Gessler biją rekordy. Za cenę kawałka sernika zrobilibyście obiad dla rodziny

Magda Gessler to królowa polskiej gastronomi. Wyznacza trendy nie tylko w tworzeniu potraw, lecz również w windowaniu cen... Zobaczcie, jak inflacja podziałała na koszt słodkości, które można kupić w jednym z jej sztandarowych lokali. 

„U Fukiera” to warszawska restauracja i delikatesy Magdy Gessler. Nigdy nie było tu tanio, jednak teraz zrobiło się naprawdę drogo. Pisaliśmy już o cenach grzybów, dzisiaj czas na słodki deser. Ceny ciast i łakoci od gwiazdy programu „Kuchenne rewolucje” powalą was na kolana. 

Kotlety mielone

Czy potrawy wysokiej jakości można określać jako drogie? 

Magda Gessler słynie z tego, że do swoich dań i słodkości wykorzystuje produkty jedynie najwyższej jakości, a takie potrawy jej zdaniem nie powinny być określane jako drogie. Zobaczcie, jak wytłumaczyła swój tok myślenia w rozmowie z „Faktem": 

- „Drogo" to znaczy, że coś jest fatalne, brzydkie, niesmaczne. Jak coś jest genialne i robione z bardzo dobrych produktów, które jakby nie było cały czas drożeją, to „drogo" nie istnieje (...). „Drogo" to jest, gdy płacimy za rzeczy sieciowe duże pieniądze. Ale jeśli ktoś wkłada w to pracę i jest to wręcz rzemiosło, bo coś jest robione ręcznie, to znaczy, że to nie jest drogo - tłumaczyła Magda Gessler.

Zobacz także
Zobaczcie, ile kosztują grzyby u Magdy Gessler. Trzymajcie się, bo zaraz szczęka wam opadnie

Zobaczcie, ile kosztują grzyby u Magdy Gessler. Trzymajcie się, bo zaraz opadnie wam szczęka

Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia

Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia

Ile kosztują desery „U Fukiera”? 

Dziennik „Fakt” pokusił się o porównanie zmian cen deserów, jakie dokonały się w ciągu ostatnich trzech miesięcy w restauracji Magdy Gessler. Okazuje się, że są one doprawdy kosmiczne. Idąc na deser i kawę do „Fukiera” zabierzcie ze sobą przynajmniej 100 zł.  

  • Za bezę i waniliowe lody z owocami będziecie musieli zapłacić tu 59 zł. Trzy miesiące wcześniej cena ta była, aż o 10 zł niższa. 
  • Francuski deser parfait podrożał od końca czerwca 8 zł, co oznacza, że teraz kosztuje 49 zł. 
  • Puchar lodów z owocami, który tak uwielbiają dzieci to wydatek rzędu 45 zł. W czerwcu kosztował on poniżej 40 zł. 

Sernik i szarlotka od Magdy Gessler w cenie domowego obiadu 

Dwa klasyczne ciasta, które piecze się tak często w domu, również zaliczyły skokowy wzrost cen „U Fukiera”. Dzisiaj za kawałek zwykłego sernika od Magdy Gessler zapłacicie tu 41 zł. Jego cena wzrosła prawie o 20 procent w ciągu kilku miesięcy. Natomiast na kawałek kultowej szarlotki trzeba teraz wydać 39 zł. Trzy miesiące podbiły jej koszt o 8 zł. 

Zabieracie się za pieczenie w domu? 

Źródło: fakt.pl, o2.pl 

Zupa nic u Magdy Gessler za prawie 50 zł. Restauratorka znów tłumaczy się z wysokich cen
ONS.pl, u.fukiera/Instagram
Newsy
Zupa nic u Magdy Gessler za prawie 50 zł. Restauratorka znów tłumaczy się z wysokich cen
Sprawdźcie, ile kosztują desery w restauracji Magdy Gessler. Skusilibyście się? Cena zupy nic z dodatkami robi wrażenie.

Wydawałoby się, ze powinniśmy być już raczej przyzwyczajeni do niezwykle wysokich cen w lokalach zarządzanych przez Magdę Gessler. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” wielokrotnie odnosiła się do kontrowersji, jakie wywołują ceny za serwowane przez nią dania. Raz nawet porównała swoje pączki kosztujące 13 zł za sztukę do torebek Chanel. Można z tego wywnioskować, że po prostu słodycze od Gessler są luksusem, na który jedni mogą sobie pozwolić, a inni nie. Wciąż jednak ceny, jakie znajdują się w menu restauracji Magdy Gessler wywołują niemałe zdziwienie. Zobaczcie, ile kosztują desery „U Fukiera”. Ceny deserów u Magdy Gessler Niewielu z was pewnie wie, że poza restauracjami Magda Gessler zarządza także siecią lodziarni „Ice Queen”. Nie prowadzi ich jednak sama - lokale te działają na zasadzie franczyzy. Z tego powodu ceny w nich mogą się od siebie różnić i są dość wysokie. Gałka lodów w niektórych z nich kosztuje nawet 9 złotych! Jednak na ceny w restauracji „U Fukiera” Magda ma jak najbardziej wpływ, dlatego tym bardziej szokuje to, co można zobaczyć w menu. Na przykład klasyczny, stary przepis na zupę nic, czyli słodki deser z żółtek, cukru i mleka zagęszczonego, u Magdy kosztuje aż 49 złotych! Trzeba jednak dodać, że jest on serwowany pistacjową bezą, lodami i owocami...         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) W fotel wbija także cena klasycznego deseru w postaci pucharu lodów z sezonowymi owocami. Zapłacilibyście za niego, bagatela, 39 złotych!  ...

Myśleliście, że 64 zł za schabowego u Gessler to dużo? Dziś trzeba za niego zapłacić o wiele więcej
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Myśleliście, że 64 zł za schabowego u Gessler to dużo? Dziś trzeba za niego zapłacić o wiele więcej
Restauracja Magdy Gessler „U Fukiera” udowadnia, że ceny polskich dań mogą być jeszcze wyższe. Sprawdziliśmy, o ile wzrosły w ciągu roku.

Nie od dziś wiadomo, że u Magdy Gessler za jedzenie płaci się dużo. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” oraz „Masterchefa” nie kryje się z tym, że w jej restauracjach jest drogo. Gwiazda zawsze słusznie podkreśla, że wysokie ceny są wynikiem używania składników najwyższej jakości i nierzadko dodaje, że nie ma obowiązku stołowania się w jej restauracji, jeżeli komuś nie odpowiadają ceny podane w menu. Wszystko to jest zrozumiałe, jednak suma, jaką dziś należy zapłacić za schabowego u Magdy Gessler, niejednego wprowadziłaby w lekką konsternację... Rekordowo drogi schabowy u Magdy Gessler O tym, jaki jest wpływ inflacji na ceny żywności i prowadzenia biznesu można się przekonać na własne oczy, porównując menu różnych restauracji z zeszłego roku z obecnym. Rok temu w sierpniu pisaliśmy już o cenach „U Fukiera”. Na pewno zaskoczyła was cena 64 zł za kotleta schabowego z kapustą zasmażaną. Dziś brzmi to jak atrakcyjna obniżka, ponieważ teraz za to samo danie trzeba zapłacić u Magdy Gessler… aż 78 złotych! Droższy jest także sernik, który podrożał o 4 złote w ciągu roku i teraz kosztuje 35 złotych za porcję, a to nie koniec podwyżek w tej restauracji.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Drogie pyszności u Magdy Gessler Ceny w restauracji “U Fukiera” już zwalają z nóg, jednak dopiero porównanie cen z zeszłym rokiem pozwala zauważyć, jak mocno podrożała żywność. W sierpniu antrykot marmurkowy smażony na...

Magdy Gessler o cenach wielkanocnego cateringu: "Wyobrażasz sobie, że ktoś idzie do BMW i mówi, że to jest za drogie!?"
ONS.pl, Instagram/U Fukiera
Newsy
Magdy Gessler o cenach cateringu: „Wyobrażasz sobie, że ktoś idzie do BMW i mówi, że to jest za drogie?”
Ile powinien kosztować niecały litr barszczu białego i czy 60 zł to za dużo? Oto co na ten temat myśli słynna restauratorka.

Przed każdymi świętami restauracje i cukiernie przygotowują propozycje cateringu dla zabieganych klientów. „Delikatesy u Fukiera”, działające w jednej z warszawskich restauracji Magdy Gessler zaprezentowały już wielkanocne menu wraz z cennikiem. Znowu się dziwicie, że tak drogo? Restauratorka odpowiada jak należy traktować jej ceny. Śledzie Magdy Gessler to BMW wśród śledzi Dla programu „Dzień dobry TVN” restauratorka skomentowała krytyczne głosy odnoszące się do cen jej produktów. Za analogię dla szklanki sałatki jarzynowej za 29 zł i pięć połówek jajek faszerowanych za 30 zł  posłużyły jej ceny drogiego samochodu: - Wyobrażasz sobie, że ktoś idzie do BMW i mówi, że to jest za drogie!? To jest kwestia prestiżu, jakości, miejsca, które wynajmujesz - wypaliła Gessler.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Delikatesy Magda Gessler (@delikatesy_ufukiera_gessler) Przy okazji zdradziła, jak przygotowywana jest jedna z potraw. Jak myślicie, czy chodziło tutaj o barszcz biały na zakwasie? - Jest mnóstwo ogonów wołowych, jest bardzo dużo cielęciny, mięsa, bardzo dużo warzyw. Praktycznie nie ma wody! To jest wywar i sok z mięsa i warzyw. Coś obłędnego. To jest tanio, w porównaniu z tym, co ludzie oferują za skrzydełko od kurczaka i marchewki. Jakość potraw i ilość składników wpływa na cenę dań Magda Gessler już nie pierwszy raz wyjaśnia opinii publicznej, dlaczego ceny sprzedawanych przez nią dań, są takie wysokie. Właściwie robi to przy okazji każdego...

Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek
ONS/AdobeStock
Newsy
Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek
Nie od dziś wiadomo, że ceny w restauracjach Magdy Gessler nie należą do najniższych. Ile z kolei trzeba zapłacić za zwykły kotlet schabowy? Mimo wszystko możecie się nieźle zdziwić.

Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej gastronomii. Na co dzień prowadzi kilka restauracji i jest gwiazdą programów kulinarnych, takich jak m.in. „ Kuchenne rewolucje " czy „ MasterChef ". Mało kto zna się na kuchni tak jak ona. Gessler ma ogromną kulinarną wiedzę i niebywałe wyczucie smaku. Nic dziwnego, że każe sobie słono płacić za serwowane w jej restauracji dania. Ile kosztuje schabowy w jej słynnej restauracji „U Fukiera”? Cena może was zwalić z nóg. Ile kosztuje schabowy w restauracji Magdy Gessler? Jeśli wybieracie się na obiad do restauracji Magdy Gessler, lepiej przygotujcie sporą ilość gotówki. Ceny „U Fukiera” mogą was zwalić z nóg. Przykładowo, za kawałek sernika trzeba zapłacić aż 31 zł. Ile kosztuje obiad – na przykład schabowy? Za następującą propozycję: „kotlet schabowy z kapustą, na całą patelnię" oraz ziemniaki - trzeba u niej zapłacić 64 złote. Porcja jest jednak rzeczywiście całkiem spora i z powodzeniem można ją podzielić na dwie osoby. Jeżeli myślicie, że schabowy to najdroższa pozycja w menu u Magdy Gessler, to jesteście w błędzie. O wiele droższe są – uwaga – placki ziemniaczane z gulaszem, za które trzeba zapłacić 79 złotych. Jeszcze drożej kosztuje antrykot smażony na kamieniu z masłem czosnkowym, który kosztuje aż 130 złotych za porcję.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Lubicie jeść sałatki? W restauracji Magdy Gessler macie do wyboru trzy a ich ceny wahają...