Ceny kurek was przestraszą. Nie uwierzycie, ile trzeba zapłacić za kilogram
Pixabay
Newsy

Ceny kurek przerażają. Nie uwierzycie, ile trzeba zapłacić za kilogram tych grzybów

Inflacja i kurki to zdecydowanie nienajlepsze połączenie. Ile kosztują w tym sezonie? Sprawdźcie

Środek lata to okres, gdy w sprzedaży pojawiają się pierwsze grzyby – kurki.  Niepozorne, lecz bardzo smaczne dary lasu można kupić w wielu supermarketach, a także od stojących przy leśnej drodze sprzedawców. Kto skusił się w tym roku na zakup kurek, mocno przecierał oczy ze zdumienia. 

Kiedy można wybrać się do lasu na kurki? 

Lato oznacza sezon kurkowy. Te grzyby są jednymi z najbardziej cenionych w polskiej kuchni. Pieprznik jadalny, czyli kurka, to grzyb występujący na terenie całego naszego kraju. Któż z was, choć raz w życiu nie trafił na grupę żółtych kurek, gdy poszedł do lasu po deszczu? Zbierać je można od czerwca aż do października, więc sezon dopiero się rozpoczyna. 

Zobacz także
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!

Jak przyrządzić kurki, żeby nie miały gorzkiego posmaku? Nie zapomnijcie o 1 ważnej rzeczy

Jak wyczyścić kurki z piasku

Jak oczyścić kurki z piasku? Ekspresowa metoda

Ceny kurek odstraszają  

W tym roku sezon kurkowy wystartował z początkiem lipca. I wystartowały z dużym hukiem, a mianowicie z ceną około 90-100 zł za kilogram. Tak kosztowały kurki na większości targowisk w dużych miastach, jak Warszawa czy Łódź, ale również w wielu mniejszych. Dwa tygodnie od rozpoczęcia sezonu, cena kurek na niektórych straganach spadła do ok. 75 zł za kilogram (dane z 14.07.2022). To niestety wciąż bardzo dużo. 

Nie dajcie się nabrać na teoretycznie niższe ceny kurek na tackach. Zwracajcie uwagę na ciężar takiego opakowania. To zazwyczaj 200 g. A cena tacki kurek to obecnie 20 zł, co oznacza 100 zł za kilogram. Drogo. 

Czy kurki potanieją? 

Im dalej w sezon tym taniej. Takie jest odwieczne prawo sezonowości. Możecie więc poczekać trochę, aż ceny kurek się uspokoją i wtedy spróbować tego leśnego przysmaku.

W zeszłym roku ceny tych grzybów w skupie startowały z pułapu 40-60 zł za kilogram (ta cena utrzymywała się od lipca aż od połowy sierpnia), by pod koniec sierpnia spaść do 25-30 zł za kilogram. W obecnej chwili już widzimy pierwsze spadki cen, więc można mieć nadzieję, że będą one dalej kontynuowane. 

Źródło: bussinesinsider.com.pl, next.gazeta.pl, dziendobry.tvn.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach
Flickr
Newsy
Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach
Jeśli nie chcecie dodawać grzybów do sosu, tylko smażone podać osobno z bułką, muszą być usmażone wręcz idealnie! Bezbłędnie podrumienione i chrupiące. Jak to zrobić?

Kurki mają bardzo charakterystyczny wygląd, różniący je od pozostałych grzybów leśnych. Młode okazy posiadają wypukłe kapelusze, które z czasem stają się większe, lejkowate i pofalowane. Można je znaleźć w lasach mieszanych, chętnie rosną w gęstym mchu, lub pod sosnami i świerkami na piaszczystych glebach pokrytych igliwiem. Właśnie trwa sezon na te grzyby. Przygotujmy je w wersji dla największych smakoszy czyli kurki z patelni. Jak poprawnie smażyć kurki i inne grzyby? Przede wszystkim przygotowując kurki do smażenia należy upewnić się, że są suche. Jeśli oczyszczając z ziemi i igliwia umyliście je i są wilgotne, odłóżcie na czystą ściereczkę do przeschnięcia. Gdy na patelnię wrzucicie mokre grzyby, a do tego jeszcze patelnia nie będzie wystarczająco gorąca, nic nie wyjdzie z fantastycznych smażonych kurek z patelni. Będą się dusić zamiast smażyć, a przełożone na talerz będą rozmiękłe i niesmaczne. Smażąc grzyby pamiętajcie o 3 zasadach, których zawsze trzeba przestrzegać: Na czym smażyć ? Najlepiej do smażenia użyć tłuszczu, który będzie połączeniem połowy masła i połowy oleju rzepakowego. I choć z pewnością lubicie potrawy smażone na samym maśle, pamiętajcie, że masło ma dość niski punkt dymienia. To oznacza, że szybko zaczyna ciemnieć i palić się. Dodanie do niego oleju podnosi temperaturę dymienia. Inna możliwością jest smażenie kurek na maśle klarowanym, jednak olej jest zdrowszym tłuszczem i warto go dodać.  Czas smażenia. Wrzućcie kurki na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz i przez chwilę utrzymujcie wysoką temperaturę. Pozwólcie grzybom przyrumienić się i dopiero gdy zobaczycie zbrązowiałą skórkę, zmniejszcie płomień. Czas smażenia kurek powinien wynosić około 15 minut. Trzeba je oczywiście od czasu do czasu zamieszać....

Jak wyczyścić kurki z piasku
Adobe Stock
Newsy
Jak oczyścić kurki z piasku? Ekspresowa metoda
Czyszczenie kurek może przyprawić o ból głowy… Tę precyzyjną robotę da się jednak zastąpić błyskawiczną metodą.

Czyszczenie kurek z piasku to wyjątkowo żmudne zadanie, które przeważnie polega na przeglądaniu każdego grzyba po kolei i wydłubywaniu pojedynczych ziarenek. W czyszczeniu kurek często nie pomaga nawet miękka szczoteczka do zębów, która i tak nie pozbywa się dużej ilości drobinek. Kurki to pyszne, letnie grzyby, na które sezon przypada już od czerwca aż do końca sezonu, kiedy kończy się ciepła pogoda. Najczęściej jest to koniec sierpnia/początek września.  Kurki można zamarynować , ale i przygotować je na świeżo: z jajecznicą czy w sosie. To jedne z najczęściej kupowanych grzybów: są dość proste do zidentyfikowania , dlatego zbierając kurki obniżamy ryzyko trafienia na trujące grzyby . Oczyszczanie kurek może jednak sprawić, że odechce wam się gotować i zmienicie plany obiadowe. Zupełnie niepotrzebnie! Jak szybko oczyścić kurki z piasku? Jest na to wyjątkowo prosty sposób. Potrzebować będziecie jedynie wrzątku, soli i łyżki cedzakowej. Kurki należy wstępnie oczyścić z gałązek i listków, a także większych zabrudzeń, które z łatwością można wyciągnąć palcami. Następnie włóżcie grzyby do dość mocno osolonego wrzątku. Zamieszajcie i przytrzymajcie je w wodzie przez kilka chwil. Wyjmijcie kurki za pomocą łyżki cedzakowej, a wodę wylejcie. Czynność możecie powtórzyć jeszcze 1-3 razy. Sami zauważycie, że przy ostatnich powtórzeniach na dnie będzie się już znajdowało bardzo niewiele piasku. Dlaczego ta metoda działa? Pod wpływem krótkiej kąpieli we wrzątku, grzyby zaczynają produkować delikatnie śluzowatą wydzielinę, która wypycha ziarenka spomiędzy blaszek. Sprawia to, że czyszczenie za pomocą szczoteczki czy miękkiego pędzelka, staje się zupełnie zbędne, a wy możecie zaoszczędzić sporo czasu i energii....

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Wybieracie się do lasu na kurki? Zbierajcie je ostrożnie i dobrze się im przyglądajcie. Istnieje pewien grzyb, który do złudzenia przypomina kurki, ale może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

W polskich lasach zawitały już pierwsze kurki . Te uwielbiane przez wielu z nas grzyby z powodzeniem można wykorzystać do przygotowywania wielu smakowitych dań. Sezon na kurki jest bardzo długi. Pierwsze okazy pojawiają się w lasach w czerwcu, a na ostatnie można natrafić nawet w okolicach listopada. Grzyby te zwykle rosną w lasach iglastych oraz liściastych i zazwyczaj można je spotkać w większych skupiskach. Jak wyglądają kurki? Kurka, czyli inaczej pieprznik pomarańczowy , to niewielki grzyb, którego kapelusz jest żółtopomarańczowy, a średnica wynosi od 1 do 4 centymetrów. Powierzchnia kurkowego kapelusza powinna być gładka. Młode okazy mają wypukły, zaś dojrzałe, spłaszczony kapelusz. Blaszki tego grzyba są grube i mają nieregularną formę. Ich kolor jest żółty. Trzon kurki jest dość wysoki – ma ok. 5 centymetrów i grubość wynoszącą ok. 7 milimetrów. Jego powierzchnia jest gładka, a kolor podobny do tego na kapeluszu. Kurka ma lekko pikantny smak, a barwa jego miąższu jest biała lub bladożółta. Grzyb podobny do kurek W polskich lasach rośnie pewien grzyb przypominający kurki, którego pod żadnym pozorem nie powinno się zrywać. To lisówka pomarańczowa . Aby odróżnić ją od kurki, powinniście zajrzeć pod jej kapelusz. Podczas gdy pod kapeluszem kurki znajdziemy listewki, pod kapeluszem lisówki pomarańczowej znajdują się blaszki. Różnica dotyczy również miąższu. Podczas gdy miąższ kurki jest biały lub bladożółty, miąższ lisówki jest pomarańczowy. Co się stanie, gdy zjemy lisówkę pomarańczową? Zjedzenie lisówki pomarańczowej może skutkować problemami żołądkowymi . Spożycie tego grzyba może wywołać niestrawność oraz nudności. Dlaczego warto jeść kurki? Poza ciekawym, nieco...

W lasach aż zaroiło się od kurek. Jak prawidłowo zamarynować kurki?
AdobeStock
Newsy
W lasach aż zaroiło się od kurek. Jak prawidłowo zamarynować kurki?
W polskich lasach pojawiły się już pierwsze kurki. Jak je zamarynować, by nawet zimą cieszyć się ich wspaniałym smakiem? Podpowiadamy!

Sezon na kurki w pełni. Grzyby te pojawiają się w polskich lasach w czerwcu, a ostatnie okazy można zebrać nawet około października. Najczęściej możemy na nie natrafić na siedliskach borowych, ale skrywają się też pod liśćmi lub mchem w pobliżu takich drzew, jak sosna, świerk, buk i dąb. Tegoroczne zbiory kurek są wyjątkowo bogate. Nieopodal lasów można się natknąć na grzybiarzy, którzy przechadzają się z pełnymi koszami kurek. Jeśli wybierzecie się na kurki pamiętajcie, by nie pomylić ich z innym, trującym grzybem – lisówką pomarańczową . Kurka z uwagi na swój lekko pikantny i korzenny smak, świetnie się sprawdza do przygotowywania wielu ciekawych dań – risotto , jajecznicy czy zupy . Można ją też zamarynować na zimę do słoika i podawać do obiadu, kanapki z wędliną lub w formie przekąski. Jak zamarynować kurki na zimę? Do przygotowania marynowanych kurek będziecie potrzebować kilku prostych składników – kurek, octu, cukru, soli, wody oraz garści przypraw. Zróbcie takie kurki i cieszcie się zimą ich wspaniałym smakiem. Składniki: 4 kg kurek 2 l wody 1 l octu winnego 6% 8 łyżek cukru 4 płaskie łyżki soli morskiej liście laurowe ziele angielskie gorczyca Przygotowanie: Kurki oczyszczamy z zanieczyszczeń, wsypujemy do dużego naczynia i zalewamy gorącą wodą, do której dodajemy kilka łyżek soli. Czyste grzyby wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez około 10 minut. Kurki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przekładamy grzyby do słoika. Dodajemy do środka łyżeczkę gorczycy, dwa ziela angielskie i po jednym liściu laurowym, a następnie zalewamy gorącą zalewą (zagotowaną wodą z octem, cukrem i solą). Szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy przez 20 minut a...