Cebula z solą może wyleczyć koronawirusa? Ten domowy sposób bije rekordy popularności
Pixabay
Newsy

Cebula z solą może wyleczyć koronawirusa? Ten domowy sposób bije rekordy popularności

Cebula z solą to nowy sposób, który ma leczyć infekcje i wirusy. Ale czy faktycznie działa?

Koronawirus wywołujący chorobę COVID-19 to schorzenie, o którym nadal uczą się lekarze. Metody leczenia w dalszym ciągu są opracowywane i nie ma jednego remedium, które uleczyłoby wszystkich pacjentów w różnym wieku i przy różnych stopniach zaawansowania infekcji.

W sieci pojawił się jednak nowy sposób, który spopularyzowali internauci z Indii ceniący sobie naturalne sposoby leczenia np. za pomocą przypraw i produktów kulinarnych. Fakt faktem, ich lokalne dania często komponowane są z uwzględnieniem ich prozdrowotnych, a nawet leczniczych właściwości. Teraz pojawiła się koncepcja leczenia objawów COVID-19 za pomocą… cebuli z solą. Czy ta metoda jest jednak skuteczna?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cebula z solą na COVID-19 – czy to działa?

Chociaż cebula zawiera cały szereg korzystnych dla zdrowia właściwości takich jak zwalczanie bakterii, działanie kojące i uspokajające oraz przeciwzapalne, działanie antybakteryjne oraz regenerujące – lekarzom nie udało się uzyskać dowodów na to, że warzywo w połączeniu z solą kamienną to faktycznie skuteczna metoda w walce z COVID-19. 

Eksperci i epidemiolodzy w dalszym ciągu twierdzą, że stosowanie zalecanych przez rząd środków ostrożności takich jak utrzymywanie dystansu społecznego, zakrywanie nosa i ust oraz częsta dezynfekcja dłoni i przedmiotów powszechnego użytku to najskuteczniejsze metody, które mogą zapobiec zakażeniu. 
Wzbogacenie diety o produkty bogate w witaminy i przeciwutleniacze oraz te podnoszące poziom odporności to oczywiście dobry pomysł, który również może znacząco wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zakażenia - nie zniweluje go jednak do zera.

Dieta w czasie pandemii

Zwłaszcza w pandemii, zachowanie zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia jest szczególnie ważne, jednak kiedy do zakażenia już dojdzie, nie należy stosować domowych metod leczenia bez konsultacji z lekarzem oraz odpowiednio dobranej terapii farmakologicznej (jeśli zostanie ona przepisana przez specjalistę). 

Zobacz także
Ten tani produkt przyspiesza powrót do zdrowia po COVID-19. Jedzcie go codziennie

Ten tani produkt przyspiesza powrót do zdrowia po COVID-19. Jedzcie go codziennie

Czego nie jeść po szczepieniu przeciw COVID-19? Te produkty obciążają organizm

Czego nie jeść po szczepieniu przeciw COVID-19? Te produkty obciążają organizm

Uwaga! Powyższy tekst nie ma na celu propagowania alternatywnych metod leczenia. Jeśli podejrzewasz u siebie COVID-19, jak najszybciej poddaj się testowi. Jeśli uzyskasz wynik pozytywny, skonsultuj się z lekarzem i zaufaj jego poleceniom. Choroba wywoływana przez koronawirusa nie powinna być leczona samodzielnie – zwłaszcza w przypadku wystąpienia ciężkich objawów takich jak silne duszności, bardzo wysoka temperatura czy ból w klatce piersiowej.

Czytaj też:

Straciła węch przez COVID. Wypiła kieliszek tego produktu i go odzyskała
Instagram/rianne.meijer
Newsy
Straciła węch przez COVID. Wypiła kieliszek tego produktu i go odzyskała
Jeśli cierpicie na utratę węchu lub smaku przez koronawirusa, rozważcie zastosowanie tej metody!

Utrata węchu i smaku to jeden z bardziej charakterystycznych objawów COVID . Pandemia trwa już ponad rok, więc wiele osób przeszło już infekcję koronawirusem. Niestety utrata węchu i smaku utrzymuje się u niektórych nawet przez ponad 3 miesiące . Tak też było w przypadku tej niderlandzkiej influencerki. Znalazła ona jednak sposób na przywrócenie smaku i węchu. Całość zrelacjonowała w swoich Social Mediach. Jak przywrócić węch po infekcji COVID? Przywrócenie węchu i smaku po infekcji COVID nie jest takie proste. Trzeba zazwyczaj poczekać trochę na regenerację zakończeń nerwowych w zmysłach smaku i węchu. Okazuje się jednak, że internauci nie zawodzą. Kilka osób doniosło, że udało im się wspomóc przywrócenie smaku i węchu za pomocą szybkiej i prostej metody. Sprawdziła to i zrelacjonowała też jedna znana influencerka. Prosta metoda na przywrócenie smaku i węchu po koronawirusie Rianne Meijer to znana infulencerka pochodząca z Niderladnów. Na Instagramie śledzi ją ponad 1,4 miliona osób! Zazwyczaj na swoim profilu dzieli się ona urywkami z życia. Fani kochają ją za dystans, który ma do siebie i zdjęcia ukazujące jej ciało w nieidealnych pozycjach. Rianne ostatnio podzieliła się swoją historią utraty smaku i węchu przez infekcję COVID. Przeszła ona infekcję koronawirusem lekko i od dawna nie miała już żadnych objawów, oprócz utrzymującej się utraty smaku i węchu. Było to dla niej dość uciążliwe. Dziewczyna postanowiła przetestować znalezioną w Internecie metodę. Chodzi o wypicie kieliszka świeżo wyciśniętego soku z imbiru. Przełknięcie tego specyfiku nie jest łatwe, ale działa niemal momentalnie. Od razu po tym odzyskała ona zmysł zapachu. Przetestowała to na ręce, którą poperfumowała.    ...

Jak odróżnić koronawirusa od zwykłej grypy? Zróbcie ten prosty test smaku
Pixabay
Newsy
Jak odróżnić koronawirusa od zwykłej grypy? Zróbcie ten prosty test smaku
Niemal cały świat żyje z podobnym dylematem już od ponad roku. Jak rozróżnić koronawirusa od grypy albo od przeziębienia?

Najprościej byłoby skwitować takie rozważania krótko – wszelkie wątpliwości najszybciej i najdokładniej rozwieje zwykły test na COVID-19. Oczywiście chodzi tutaj o profesjonalny test RT-PCR, test antygenowy czy też test PCR. Niestety, nie możemy z pełnym przekonaniem polecić wam choćby słynnych testów z Biedronki. Czy można samemu zdiagnozować koronawirusa? O tym czym są oferowane przez Biedronkę testy na przeciwciała SARS-Cov-2, pisaliśmy tutaj: "Biedronkowe" testy na COVID-19 okazały się prawdziwym hitem sprzedaży. „Tu się dziś prawie pobili i to starsi ludzie” Jeżeli jednak w dalszym ciągu chcielibyście przeprowadzić taki test, specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki poradnik na temat jego użytkowania. Znajdziecie go klikając w ten link: Jak prawidłowo wykonać test na COVID-19 z Biedronki? Nie pomińcie 1 kroku, bo wyjdzie niewiarygodny Czasami jednak okoliczności nie pozwalają na szybkie wykonanie testu. Czy można na własną rękę zdiagnozować przechodzenie przez siebie choroby COVID-19? Odpowiedź na to pytanie nie może być jednoznaczna. Z jednej strony nic nie zastąpi przecież dokładnego medycznego testu. Jeśli spojrzymy jednak na sprawę z innego punktu widzenia, dokładna obserwacja swojego ciała może przynieść określone efekty w postaci pewnych przypuszczeń. Jeśli obserwacja swojego ciała wskazuje na objawy choroby, należy bezwarunkowo unikać ludzkich skupisk, by nie przekazać wirusa w dalszą drogę i po prostu nie zarażać innych osób. Jakie są podstawowe objawy koronawirusa? Poniżej przedstawimy wam dla przypomnienia podstawowe objawy choroby COVID-19: Gorączka Kaszel Duszności Bóle mięśni Utrata węchu lub smaku lub obu zmysłów jednocześnie I na tych ostatnich objawach skupmy się w tym momencie. Utrata smaku i...

Krojenie cebuli
Pexels/Pixabay, Couleur
Newsy
Cebula kojarzy wam się z płaczem? 1 banalny trik i już nigdy nie uronicie nawet łzy przy jej krojeniu
Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Można je jednak obejść w łatwy sposób. Te wskazówki mogą się wam przydać.

Cebula prócz skojarzeń ze łzami ma jeszcze wiele właściwości, które są pomocne dla całego organizmu.  Właściwości cebuli są znane od wieków W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był często w chorobach reumatycznych, a syrop z cebuli nasi przodkowie stosowali przy przeziębieniach. Wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy męczył katar. Choroby dróg oddechowych nie miały z cebulą najmniejszych szans! Cebula bywała też zabierana w dalekie rejsy. Była największym sprzymierzeńcem marynarzy i kupców. Jej dostępność i skuteczność sprawiały, że w długie podróże zabierano właśnie ją. Swoje powodzenie cebula zawdzięczała przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom. Ponadto pod łuskami cebuli znajdziecie fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie. Cebula to także świetny dodatek do dań! Płacz przy krojeniu cebuli Krojenie cebuli może odbyć się bez łez. Odpowiedzialny za płakanie podczas krojenia cebuli enzym, reaguje z innym składnikiem warzywa, przez co chętnie sięgacie wtedy po chusteczki. Sprawcą płaczu jest alliinaza, która podrażnia oko i powoduje, że pokrojenie cebuli do końca, może wydać się ponad wasze siły. Sposobów na krojenie cebuli bez łez jest mnóstwo . Niektóre z nich przyjdą wam z pomocą. Oto najskuteczniejsze. Podczas krojenia spróbujcie przytrzymać małą część cytryny w ustach. Kwas cytrynowy neutralizuje w pewnym stopniu wydzielający się gaz i łagodzi objaw płakania. Równie skutecznie działa trzymanie wykałaczki lub zapałki w zębach podczas krojenia cebuli . W tym przypadku pomóc ma wam zakończenie zapałki...

Obieranie cebuli
Pixabay/Positive_Images
Newsy
Za każdym razem płaczesz przy obieraniu cebuli? Koniec z tym - wystarczy, że...
Sposobów na cebulowe odpady jest cała masa. Znamy proste i skuteczne!

Cebula ma swoich sympatyków głównie ze względu na bogactwo właściwości. Warzywo pomoże w okresie jesienno-zimowym, kiedy dopada nas pierwsza sezonowa infekcja. Jak jeszcze wykorzystać cebulę? Właściwości lecznicze Cebula to prawdziwie skuteczny, naturalny lek. Bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Ponadto cebuli używa się jako środka na kaca, wrzody i blizny. Masz rozstępy? Skorzystaj z bogactwa zamkniętego w cebuli.  Znana w medycynie ludowej Właściwości cebuli znamy nie od dziś. Pradawnie wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop z cebuli przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy dopadał uciążliwy katar. Cebula od wieków sprawdzała się jako dostarczyciel witaminy C. Dzięki temu leczyła między innymi szkorbut. Marynarze, kupcy i wielorybnicy mieli ich na swoich pokładach pod dostatkiem. Jej dostępność i potwierdzona skuteczność sprawiały, że należała do stałego zaopatrzenia kuchennego wielu domostw. Ma w swoim składzie silne, bakteriobójcze substancje, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne, popularne choroby.  Do łezki łezka O ile dobrodziejstwa cebuli są w zasadzie nieskończone, o tyle jej krojenie nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Zazwyczaj towarzyszy temu nieprzyjemny zapach i łzawienie oczu. Nie musi tak być. Jest jeden trik, który w znaczący sposób ułatwi ci pracę z cebulą. Krąży opinia, że płacz powoduje sam zapach cebuli. Całkiem nieprawdziwa! Łzy lecą nam pod wpływem gazu, który uwalnia się z warzywa...