Krojenie cebuli
Pexels/Pixabay, Couleur
Newsy

Cebula kojarzy wam się z płaczem? 1 banalny trik i już nigdy nie uronicie nawet łzy przy jej krojeniu

Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Można je jednak obejść w łatwy sposób. Te wskazówki mogą się wam przydać.

Cebula prócz skojarzeń ze łzami ma jeszcze wiele właściwości, które są pomocne dla całego organizmu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości cebuli są znane od wieków

W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był często w chorobach reumatycznych, a syrop z cebuli nasi przodkowie stosowali przy przeziębieniach. Wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy męczył katar. Choroby dróg oddechowych nie miały z cebulą najmniejszych szans!

Cebula bywała też zabierana w dalekie rejsy. Była największym sprzymierzeńcem marynarzy i kupców. Jej dostępność i skuteczność sprawiały, że w długie podróże zabierano właśnie ją. Swoje powodzenie cebula zawdzięczała przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom.

Ponadto pod łuskami cebuli znajdziecie fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie. Cebula to także świetny dodatek do dań!

Płacz przy krojeniu cebuli

Krojenie cebuli może odbyć się bez łez. Odpowiedzialny za płakanie podczas krojenia cebuli enzym, reaguje z innym składnikiem warzywa, przez co chętnie sięgacie wtedy po chusteczki. Sprawcą płaczu jest alliinaza, która podrażnia oko i powoduje, że pokrojenie cebuli do końca, może wydać się ponad wasze siły.

Sposobów na krojenie cebuli bez łez jest mnóstwo. Niektóre z nich przyjdą wam z pomocą. Oto najskuteczniejsze.

  • Podczas krojenia spróbujcie przytrzymać małą część cytryny w ustach. Kwas cytrynowy neutralizuje w pewnym stopniu wydzielający się gaz i łagodzi objaw płakania.

  • Równie skutecznie działa trzymanie wykałaczki lub zapałki w zębach podczas krojenia cebuli . W tym przypadku pomóc ma wam zakończenie zapałki z siarką.

  • Możecie też po obraniu włożyć cebulę na kilkanaście minut do lodówki i kroić ją schłodzoną . Gaz, który powoduje łzy jest znacznie mniej silny w niskich temperaturach.

  • Jeśli macie do skrojenia dużo cebuli, najlepiej kiedy przepłuczecie nóż pod wodą. To powinno zneutralizować działanie łzawego enzymu.

  • Zadbajcie przede wszystkim o odpowiednią wentylację pomieszczenia, w którym kroicie cebulę. Jeśli macie taką możliwość otwórzcie w kuchni okno albo w porze lata zanieście deskę do krojenia na taras lub balkon.

  • Ostatnia metoda jest dla tych, którzy mają poczucie humoru. Możecie do krojenia cebuli użyć gogli narciarskich, ewentualnie zlecić jej krojenie komuś innemu!

 

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? Użyjcie prostego triku, złagodzi też smak i poprawi strawność
Flickr
Newsy
Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? Użyjcie prostego triku i po kłopocie. To złagodzi też jej smak 
Obieranie cebuli nie należy do przyjemności. Szczególnie, gry traficie na wyjątkowo ostrą sztukę. Można nad nią płakać bez opamiętania. Mamy sposób, jak uniknąć łez podczas szatkowania cebuli.

Macie za sobą próby krojenia cebuli w goglach czy w wilgotnej ściereczce zawieszonej na głowie? W takim razie wiecie, że te metody kompletnie nie działają, a gdy ją kroicie i tak zalewacie się łzami. Czy więc rozwiązaniem jest zrezygnowanie z jedzenia cebuli? To też nie jest dobre wyjście. Warzywo nie tylko dodaje smaku potrawom, ale też zawiera wiele składników zdrowotnych. Jedzcie więc cebulę jak najczęściej, a do krojenia użyjcie tego triku. Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? Zanim zaczniemy zastanawiać się, jak przestać płakać krojąc cebulę, najpierw spróbujmy zrozumieć, dlaczego podczas krojenia tego warzywa w ogóle płaczemy. Jest to związane ze składem cebuli. Gdy ją kroimy, czyli naruszamy jej komórki, ze środka uwalniają się zamknięte w nim substancje. Podczas krojenia, z wnętrza ulatnia się gaz zawierający siarkę. Gaz w kontakcie z wodą zawartą w śluzówce oka, której funkcją jest nawilżanie gałki ocznej, tworzy kwas siarkowy. To właśnie on powoduje pieczenie oczu. Reakcją organizmu na to pieczenie jest wydzielanie się łez, które mają oczyścić śluzówkę z substancji drażniących. W ten sposób dochodzi do tego, że krojąc cebulę najpierw czujemy pieczenie oczu, a następnie zaczynamy płakać. To też powoduje, że takie metody jak gogle czy wspomniana wilgotna ściereczka, nie działają. Gaz jest substancją, która przenika przez szczeliny, z łatwością więc dostanie się do oka, nawet gdy próbujemy je zasłaniać. Jak nie płakać podczas krojenia cebuli? Istnieje prosty i szybki sposób, żeby utrudnić sokom wydostającym się z cebuli, docieranie do oczu. W ten sposób usuniecie działanie siarki. Wystarczy wykonać 2  proste czynności: Obierzcie cebulę z łupin i przekrójcie ją na pół. Umieśćcie na...

Obieranie cebuli
Pixabay/Positive_Images
Newsy
Za każdym razem płaczesz przy obieraniu cebuli? Koniec z tym - wystarczy, że...
Sposobów na cebulowe odpady jest cała masa. Znamy proste i skuteczne!

Cebula ma swoich sympatyków głównie ze względu na bogactwo właściwości. Warzywo pomoże w okresie jesienno-zimowym, kiedy dopada nas pierwsza sezonowa infekcja. Jak jeszcze wykorzystać cebulę? Właściwości lecznicze Cebula to prawdziwie skuteczny, naturalny lek. Bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Ponadto cebuli używa się jako środka na kaca, wrzody i blizny. Masz rozstępy? Skorzystaj z bogactwa zamkniętego w cebuli.  Znana w medycynie ludowej Właściwości cebuli znamy nie od dziś. Pradawnie wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop z cebuli przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy dopadał uciążliwy katar. Cebula od wieków sprawdzała się jako dostarczyciel witaminy C. Dzięki temu leczyła między innymi szkorbut. Marynarze, kupcy i wielorybnicy mieli ich na swoich pokładach pod dostatkiem. Jej dostępność i potwierdzona skuteczność sprawiały, że należała do stałego zaopatrzenia kuchennego wielu domostw. Ma w swoim składzie silne, bakteriobójcze substancje, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne, popularne choroby.  Do łezki łezka O ile dobrodziejstwa cebuli są w zasadzie nieskończone, o tyle jej krojenie nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Zazwyczaj towarzyszy temu nieprzyjemny zapach i łzawienie oczu. Nie musi tak być. Jest jeden trik, który w znaczący sposób ułatwi ci pracę z cebulą. Krąży opinia, że płacz powoduje sam zapach cebuli. Całkiem nieprawdziwa! Łzy lecą nam pod wpływem gazu, który uwalnia się z warzywa...

Włóżcie cebulę do zamrażalnika. Zobaczycie, jak wiele się zmieni
Pixabay
Newsy
Włóżcie cebulę do zamrażalnika. Nawet nie wyobrażacie sobie jak wiele się zmieni
Cebula to smaczne i aromatyczne warzywo, które poprawia i zmienia smak wielu potraw. Nadaje się do spożycia w formie surowej, pieczonej, gotowanej i smażonej. Zobaczcie, co się zmieni w cebulowej kwestii, jeżeli włożycie ją do zamrażarki. 

Cebula jest wyjątkowo zdrowa, szczególnie w surowej nieprzetworzonej postaci. Ma w sobie spore ilości witamin i pierwiastków takich jak potas, cynk i magnez. Zawarte w niej olejki eteryczne działają przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriobójczo. Zanim jednak będziecie mogli dostarczyć sobie tego całego bogactwa, musicie pokroić cebulę. A to niestety nie jest bezproblemowe.  Dlaczego płaczecie podczas krojenia cebuli?  Mocny aromat przyciąga do rozkrojonej cebuli, jednak tylko na pewną odległość. Kto podchodzi zbyt blisko, wylewa potoki łez. Dopiero obróbka termiczna niweluje to silne oddziaływanie. Zanim jednak ugotujecie lub usmażycie cebulę, musicie ją obrać i pokroić. I tu zaczyna się problem.  Przekrojona cebula uwalnia ze swego wnętrza związki siarki, które szybko docierają do waszej pochylonej nad nią twarzy. W zetknięciu ze słoną wilgocią oczu zamieniają się w kwas siarkowy, który mocno podrażnia narząd wzroku i powoduje łzawienie. Najwięcej związków siarki zawierają żółte i czerwone odmiany cebuli.  Włóżcie cebulę do zamrażarki i przestańcie płakać  Ten trik zna wiele doświadczonych pań domu, które nie chcą co chwilę wycierać oczu chusteczką. Skutecznie niweluje intensywny aromat cebuli i zapobiega niekontrolowanemu łzawieniu. Wystarczy włożyć warzywo do zamrażarki, aby uniknąć tego problemu. W tym celu obierzcie cebulę z łupin.  Następnie włóżcie ją do zamrażalnika na 10 minut.  Po tym czasie krójcie i szatkujcie jak zwykle, tym razem bez podrażnień oczu.  Inne sposoby na zneutralizowanie związków siarki w cebuli  Oprócz wycierania oczu chusteczką i zakładania gogli pływackich możecie wypróbować również inne, bardziej skuteczne sposoby. Oddziałują one bezpośrednio na związki siarki...

magda gessler krojenie cebuli
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Siekacie w ten sposób cebulę? Magda Gessler twierdzi, że to karygodny błąd. Cebula ma wtedy gorzki smak
Cebula jest jednym z kultowych warzyw. Jest bogata w wartości odżywcze, które w pozytywny sposób wpływają na cały nasz organizm. Czy wiecie, jak prawidłowo powinno się ją siekać? Magda Gessler ma dla was pewną ciekawą radę.

Cebula jest bardzo uniwersalnym warzywem, które dodaje się praktycznie do wszystkiego. Nie tylko podkręca smak, ale i dodaje dodatkowych wartości odżywczych, które w pozytywny sposób wzbogacają każdą potrawę. Jak wskazuje słynna restauratorka Magda Gessler, odpowiednie krojenie cebuli ma wpływ na zachowanie cennych cech dla organizmu człowieka. Właściwości zdrowotne cebuli To warzywo jest doceniane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości lecznicze. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak witamina C, fosfor, siarka, magnez czy krzem. Wszystkie te witaminy oraz mikroelementy, korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich należy wyróżnić takie czynniki jak: wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko wystąpienia oraz rozwój nowotworu, zapobiega zakrzepom, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, rozrzedza krew, obniża ciśnienie tętnicze, działa przeciw zaparciom, wspomaga organizm przy dolegliwościach wątroby, poprawia system trawienny, idealnie sprawdza się w kuracji antybiotykowej, wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Dzięki tym wielu cennym właściwościom, cebula jest nieodłącznym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko podkręca smak potraw, nadaje im odpowiedniego aromatu, ale także wspomaga organizm w wielu trudnościach. Cebula jako nieodłączny składnik kuchni To warzywo jest wręcz obowiązkowe w każdej kuchni. Nie ma potrawy, która by nie zawierała w swoim przepisie tego składnika. Podsmażona nadaje aromatu wielu sosom, starta idealnie podkręca smak placków ziemniaczanych czy kotletów mielonych, a pokrojona i dodana do sałatki z pomidorów dodatkowo wzmacnia wartości dania. Przygotowany z niej syrop, świetnie sprawdza się jako...