Krojenie cebuli
Pexels/Pixabay, Couleur
Newsy

Cebula kojarzy wam się z płaczem? 1 banalny trik i już nigdy nie uronicie nawet łzy przy jej krojeniu

Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Można je jednak obejść w łatwy sposób. Te wskazówki mogą się wam przydać.

Cebula prócz skojarzeń ze łzami ma jeszcze wiele właściwości, które są pomocne dla całego organizmu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości cebuli są znane od wieków

W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był często w chorobach reumatycznych, a syrop z cebuli nasi przodkowie stosowali przy przeziębieniach. Wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy męczył katar. Choroby dróg oddechowych nie miały z cebulą najmniejszych szans!

Cebula bywała też zabierana w dalekie rejsy. Była największym sprzymierzeńcem marynarzy i kupców. Jej dostępność i skuteczność sprawiały, że w długie podróże zabierano właśnie ją. Swoje powodzenie cebula zawdzięczała przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom.

Ponadto pod łuskami cebuli znajdziecie fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie. Cebula to także świetny dodatek do dań!

Płacz przy krojeniu cebuli

Krojenie cebuli może odbyć się bez łez. Odpowiedzialny za płakanie podczas krojenia cebuli enzym, reaguje z innym składnikiem warzywa, przez co chętnie sięgacie wtedy po chusteczki. Sprawcą płaczu jest alliinaza, która podrażnia oko i powoduje, że pokrojenie cebuli do końca, może wydać się ponad wasze siły.

Sposobów na krojenie cebuli bez łez jest mnóstwo. Niektóre z nich przyjdą wam z pomocą. Oto najskuteczniejsze.

  • Podczas krojenia spróbujcie przytrzymać małą część cytryny w ustach. Kwas cytrynowy neutralizuje w pewnym stopniu wydzielający się gaz i łagodzi objaw płakania.

  • Równie skutecznie działa trzymanie wykałaczki lub zapałki w zębach podczas krojenia cebuli . W tym przypadku pomóc ma wam zakończenie zapałki z siarką.

  • Możecie też po obraniu włożyć cebulę na kilkanaście minut do lodówki i kroić ją schłodzoną . Gaz, który powoduje łzy jest znacznie mniej silny w niskich temperaturach.

  • Jeśli macie do skrojenia dużo cebuli, najlepiej kiedy przepłuczecie nóż pod wodą. To powinno zneutralizować działanie łzawego enzymu.

  • Zadbajcie przede wszystkim o odpowiednią wentylację pomieszczenia, w którym kroicie cebulę. Jeśli macie taką możliwość otwórzcie w kuchni okno albo w porze lata zanieście deskę do krojenia na taras lub balkon.

  • Ostatnia metoda jest dla tych, którzy mają poczucie humoru. Możecie do krojenia cebuli użyć gogli narciarskich, ewentualnie zlecić jej krojenie komuś innemu!

 

Obieranie cebuli
Pixabay/Positive_Images
Newsy
Za każdym razem płaczesz przy obieraniu cebuli? Koniec z tym - wystarczy, że...
Sposobów na cebulowe odpady jest cała masa. Znamy proste i skuteczne!

Cebula ma swoich sympatyków głównie ze względu na bogactwo właściwości. Warzywo pomoże w okresie jesienno-zimowym, kiedy dopada nas pierwsza sezonowa infekcja. Jak jeszcze wykorzystać cebulę? Właściwości lecznicze Cebula to prawdziwie skuteczny, naturalny lek. Bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Ponadto cebuli używa się jako środka na kaca, wrzody i blizny. Masz rozstępy? Skorzystaj z bogactwa zamkniętego w cebuli.  Znana w medycynie ludowej Właściwości cebuli znamy nie od dziś. Pradawnie wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop z cebuli przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy dopadał uciążliwy katar. Cebula od wieków sprawdzała się jako dostarczyciel witaminy C. Dzięki temu leczyła między innymi szkorbut. Marynarze, kupcy i wielorybnicy mieli ich na swoich pokładach pod dostatkiem. Jej dostępność i potwierdzona skuteczność sprawiały, że należała do stałego zaopatrzenia kuchennego wielu domostw. Ma w swoim składzie silne, bakteriobójcze substancje, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne, popularne choroby.  Do łezki łezka O ile dobrodziejstwa cebuli są w zasadzie nieskończone, o tyle jej krojenie nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Zazwyczaj towarzyszy temu nieprzyjemny zapach i łzawienie oczu. Nie musi tak być. Jest jeden trik, który w znaczący sposób ułatwi ci pracę z cebulą. Krąży opinia, że płacz powoduje sam zapach cebuli. Całkiem nieprawdziwa! Łzy lecą nam pod wpływem gazu, który uwalnia się z warzywa...

Surowe mięso, jak kroić surowe mięso
Pixabay/StockSnap
Newsy
Wypróbuj ten bajecznie prosty trik, a pokroisz kotlety w idealnie cienkie i równe kawałki
Znamy sposób na pokrojenie mięsa tak, aby każdy kotlet był tej samej grubości. To prostsze niż myślisz!

Kuchnia polska nie istnieje bez mięsa. Tak przynajmniej sądzi zdecydowana część Polaków, którzy deklarują, że do wegetarianizmu na razie im daleko. Krojenie surowego mięsa w cienkie plastry Obróbka surowego mięsa nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy, z jakimi spotkamy się w kuchni. Ci o wrażliwszych nerwach zrezygnują już na starcie. Pozostali w mięsnym boju nie maja wcale łatwiej. Krojenie mięsa, szczególnie na równe i cienkie plastry, może być nie lada wyzwaniem. Są jednak sposoby, które zmienią wspomniany problem w proste i przyjemne działanie. Wiedza przyda się wam wielokrotnie. To możemy zagwarantować! W końcu kto nie lubi cienkich schabowych w panierce czy piersi z kurczaka, która nie rozpada się pod ostrzem noża podczas krojenia? Wskazówki, które ułatwią nam przygotowywanie mięsnych potraw Mięso stanowi podstawę wytrawnych obiadów, pożywnych kolacji oraz jest doskonałym dodatkiem do kanapek. Krojenie surowego mięsa to wyzwanie nawet dla fanów kuchni. Żeby ułatwić sobie to zadanie, wystarczy przy kolejnej obróbce mięsa użyć jednego sprytnego triku. Dzięki niemu krojenie mięsa nawet w bardzo cienkie plastry nie będzie stanowiło dla was żadnego problemu. Zaczynamy od dobrze naostrzonego noża. Pod jego ostrzem mięso jest wyjątkowo elastyczne. Sposobem, który sprawdzi się u każdego jest przede wszystkim włożenie mięsa przed krojeniem na ok. 15 minut do zamrażalnika. Niska temperatura sprawi, że mięso na kotlety będzie miało bardziej zwartą formę. Pozostałe metody, które ułatwią przygotowywanie mięsa Sposobem na przygotowywanie mięsa, które po usmażeniu będzie miękkie i chrupiące, jest natarcie jego surowej wersji sokiem z cytryny. Na chrupiącą skórkę podziałają za to stopione masło i miód. To proste...

Noże
Africa Studia/Adobe Stock
Triki kulinarne
Przechowujesz w ten sposób noże? Ten błąd może cię wiele kosztować!
Dobry, ostry nóż to podstawa w każdej kuchni. Przedstawimy wam kilka porad, jak przechowywać noże, by służyły nam dostatecznie długo.

Każda gospodyni wie, ile w kuchni zależy od dobrych noży. Obieranie, siekanie, krojenie, przekrajanie – te wszystkie działania są niezbędne do przygotowania całej masy potraw. Bez ostrego noża możemy zapomnieć o równych plastrach pomidora czy dobrze posiekanej cebuli. A to tylko najprostsze przykłady! Kilka noży, wiele zastosowań Na wyposażeniu kuchni powinno być przynajmniej kilka noży. Ten z falistym ostrzem powinien służyć nam do krojenia chleba. Tasak pozwoli nam z kolei na krojenie mięsa wraz kośćmi. Średniej wielkości ostre noże posłużą nam do krojenia warzyw. Oprócz nich potrzebne są także oczywiście noże do smarowania masła. I tak dalej, i tak dalej… Nawet najlepsze noże mogą w końcu wymagać zaostrzenia. Dlatego warto zaopatrzyć się w wygodną w użyciu ostrzałkę. Najlepiej taką, dzięki której unikniemy okaleczeń. Na rynku znajdziemy wiele ciekawych rozwiązań w tym zakresie – osobną kwestią jest cena bardziej zaawansowanych ostrzałek. Unikajmy prostych błędów Poniżej przedstawimy wam kilka praktycznych porad, do których warto stosować się podczas używania noży w kuchni: Przed pierwszym użyciem noże należy przepłukać gorącą wodą. Bezpieczeństwo przede wszystkim. Nigdy nie wiadomo, czy na nowo zakupionym nożu nie znajdują się jakieś bakterie albo cząstki metali. Nie zapominajmy także o przepłukaniu noży po ich ostrzeniu. Po każdym krojeniu kwaśnych produktów (cytryny, cebuli itd.) warto myć nóż z użyciem płynu do mycia naczyń i ściereczki. Unikniemy w ten sposób powstawania ciemnych plam na ostrzu. Nie radzimy mycia noży w zmywarkach – w ten sposób można uszkodzić ostrze. Noże należy przechowywać w specjalnie wydzielonym miejscu – najlepiej bez ścisłego kontaktu z innymi narzędziami kuchennymi. Zasady bezpieczeństwa mówią,...

krojenie pieczeni na święta
Adobe Stock
Newsy
Jak elegancko pokroić świąteczną pieczeń? Prosty trik tylko dla wtajemniczonych
Choć w Święta Bożego Narodzenia wiele osób przywykło jadać dania bezmięsne, zaserwowanie w tym czasie pieczeni nie jest żadnym nietaktem, ani tym bardziej grzechem. Jeśli planujecie ją przyrządzić, sprawdźcie, jak prawidłowo i elegancko ją pokroić. Zaskoczycie swoich gości!

Jedzenie mięsa w Wigilię to nie grzech Mimo że, zarówno w Wigilię, jak i w pozostałe dni Świąt Bożego Narodzenia wielu Polaków nie spożywa mięsa, nie jest to zabronione. Co prawda biskupi zachęcają wiernych do zachowania w tym czasie postu, ale nie jest on obowiązkowy.  Warto podkreślić, że wstrzemięźliwość od tego typu pokarmów obowiązuje jedynie w Środę Popielcową oraz Wielki Piątek przypadający przed Świętami Wielkanocnymi. Spożywanie mięsa w grudniu nie jest uznawane za grzech. Toteż podczas wigilijnej kolacji wiele osób z powodzeniem serwuje przepyszne pieczenie. Jakie mięso wybierać na świąteczny stół? Na świąteczne pieczenie najlepiej nadaje się mięso wieprzowe – schab, szynka tudzież polędwica. Jeżeli jednak nie jesteście fanami żadnego z nich możecie również wybrać wołowinę – najlepiej polędwicę, udziec lub łopatkę. W przypadku jagnięciny sięgnijcie po comber, łopatkę albo karkówkę. Do najczęściej pojawiających się na bożonarodzeniowym stole mięs można zaliczyć między innymi schab ze śliwką, roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, rolowany boczek oraz tradycyjną pieczeń w rozmarynie. Zanim jednak zostaną podane do stołu powinny zostać elegancko pokrojone. Jak elegancko pokroić świąteczną pieczeń? Niezależnie od tego jaką pieczeń przyrządzicie, sposób jej krojenia zawsze będzie taki sam. Aby wyszły wam idealne plastry, przede wszystkim potrzebujecie bardzo ostrego noża. Najlepiej, gdyby był przeznaczony specjalnie do plastrowania, ale jeśli takiego nie macie, to równie dobrze możecie skorzystać z innego o dużej powierzchni. W gotową pieczeń wbijcie widelec do mięs , a następnie zacznijcie przesuwać idealnie naostrzony nóż w poprzek włókien. Plastry powinny być stosunkowo cienkie. Cały proces powinien...