Krojenie cebuli
Pexels/Pixabay, Couleur
Newsy

Cebula kojarzy wam się z płaczem? 1 banalny trik i już nigdy nie uronicie nawet łzy przy jej krojeniu

Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Można je jednak obejść w łatwy sposób. Te wskazówki mogą się wam przydać.

Cebula prócz skojarzeń ze łzami ma jeszcze wiele właściwości, które są pomocne dla całego organizmu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości cebuli są znane od wieków

W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był często w chorobach reumatycznych, a syrop z cebuli nasi przodkowie stosowali przy przeziębieniach. Wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy męczył katar. Choroby dróg oddechowych nie miały z cebulą najmniejszych szans!

Cebula bywała też zabierana w dalekie rejsy. Była największym sprzymierzeńcem marynarzy i kupców. Jej dostępność i skuteczność sprawiały, że w długie podróże zabierano właśnie ją. Swoje powodzenie cebula zawdzięczała przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom.

Ponadto pod łuskami cebuli znajdziecie fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie. Cebula to także świetny dodatek do dań!

Płacz przy krojeniu cebuli

Krojenie cebuli może odbyć się bez łez. Odpowiedzialny za płakanie podczas krojenia cebuli enzym, reaguje z innym składnikiem warzywa, przez co chętnie sięgacie wtedy po chusteczki. Sprawcą płaczu jest alliinaza, która podrażnia oko i powoduje, że pokrojenie cebuli do końca, może wydać się ponad wasze siły.

Sposobów na krojenie cebuli bez łez jest mnóstwo. Niektóre z nich przyjdą wam z pomocą. Oto najskuteczniejsze.

  • Podczas krojenia spróbujcie przytrzymać małą część cytryny w ustach. Kwas cytrynowy neutralizuje w pewnym stopniu wydzielający się gaz i łagodzi objaw płakania.

  • Równie skutecznie działa trzymanie wykałaczki lub zapałki w zębach podczas krojenia cebuli . W tym przypadku pomóc ma wam zakończenie zapałki z siarką.

  • Możecie też po obraniu włożyć cebulę na kilkanaście minut do lodówki i kroić ją schłodzoną . Gaz, który powoduje łzy jest znacznie mniej silny w niskich temperaturach.

  • Jeśli macie do skrojenia dużo cebuli, najlepiej kiedy przepłuczecie nóż pod wodą. To powinno zneutralizować działanie łzawego enzymu.

  • Zadbajcie przede wszystkim o odpowiednią wentylację pomieszczenia, w którym kroicie cebulę. Jeśli macie taką możliwość otwórzcie w kuchni okno albo w porze lata zanieście deskę do krojenia na taras lub balkon.

  • Ostatnia metoda jest dla tych, którzy mają poczucie humoru. Możecie do krojenia cebuli użyć gogli narciarskich, ewentualnie zlecić jej krojenie komuś innemu!

 

Obieranie cebuli
Pixabay/Positive_Images
Newsy
Za każdym razem płaczesz przy obieraniu cebuli? Koniec z tym - wystarczy, że...
Sposobów na cebulowe odpady jest cała masa. Znamy proste i skuteczne!

Cebula ma swoich sympatyków głównie ze względu na bogactwo właściwości. Warzywo pomoże w okresie jesienno-zimowym, kiedy dopada nas pierwsza sezonowa infekcja. Jak jeszcze wykorzystać cebulę? Właściwości lecznicze Cebula to prawdziwie skuteczny, naturalny lek. Bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Ponadto cebuli używa się jako środka na kaca, wrzody i blizny. Masz rozstępy? Skorzystaj z bogactwa zamkniętego w cebuli.  Znana w medycynie ludowej Właściwości cebuli znamy nie od dziś. Pradawnie wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop z cebuli przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy dopadał uciążliwy katar. Cebula od wieków sprawdzała się jako dostarczyciel witaminy C. Dzięki temu leczyła między innymi szkorbut. Marynarze, kupcy i wielorybnicy mieli ich na swoich pokładach pod dostatkiem. Jej dostępność i potwierdzona skuteczność sprawiały, że należała do stałego zaopatrzenia kuchennego wielu domostw. Ma w swoim składzie silne, bakteriobójcze substancje, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne, popularne choroby.  Do łezki łezka O ile dobrodziejstwa cebuli są w zasadzie nieskończone, o tyle jej krojenie nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Zazwyczaj towarzyszy temu nieprzyjemny zapach i łzawienie oczu. Nie musi tak być. Jest jeden trik, który w znaczący sposób ułatwi ci pracę z cebulą. Krąży opinia, że płacz powoduje sam zapach cebuli. Całkiem nieprawdziwa! Łzy lecą nam pod wpływem gazu, który uwalnia się z warzywa...

magda gessler krojenie cebuli
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Siekacie w ten sposób cebulę? Magda Gessler twierdzi, że to karygodny błąd. Cebula ma wtedy gorzki smak
Cebula jest jednym z kultowych warzyw. Jest bogata w wartości odżywcze, które w pozytywny sposób wpływają na cały nasz organizm. Czy wiecie, jak prawidłowo powinno się ją siekać? Magda Gessler ma dla was pewną ciekawą radę.

Cebula jest bardzo uniwersalnym warzywem, które dodaje się praktycznie do wszystkiego. Nie tylko podkręca smak, ale i dodaje dodatkowych wartości odżywczych, które w pozytywny sposób wzbogacają każdą potrawę. Jak wskazuje słynna restauratorka Magda Gessler, odpowiednie krojenie cebuli ma wpływ na zachowanie cennych cech dla organizmu człowieka. Właściwości zdrowotne cebuli To warzywo jest doceniane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości lecznicze. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak witamina C, fosfor, siarka, magnez czy krzem. Wszystkie te witaminy oraz mikroelementy, korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich należy wyróżnić takie czynniki jak: wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko wystąpienia oraz rozwój nowotworu, zapobiega zakrzepom, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, rozrzedza krew, obniża ciśnienie tętnicze, działa przeciw zaparciom, wspomaga organizm przy dolegliwościach wątroby, poprawia system trawienny, idealnie sprawdza się w kuracji antybiotykowej, wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Dzięki tym wielu cennym właściwościom, cebula jest nieodłącznym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko podkręca smak potraw, nadaje im odpowiedniego aromatu, ale także wspomaga organizm w wielu trudnościach. Cebula jako nieodłączny składnik kuchni To warzywo jest wręcz obowiązkowe w każdej kuchni. Nie ma potrawy, która by nie zawierała w swoim przepisie tego składnika. Podsmażona nadaje aromatu wielu sosom, starta idealnie podkręca smak placków ziemniaczanych czy kotletów mielonych, a pokrojona i dodana do sałatki z pomidorów dodatkowo wzmacnia wartości dania. Przygotowany z niej syrop, świetnie sprawdza się jako...

Cebula, przechowywanie cebuli
Pixabay/cocoparisienne
Newsy
Jak przechowywać cebulę, aby zawsze była świeża i się nie psuła? Mało kto wie o tej sztuczce
Cebula to popularne i bardzo tanie warzywo. Nadaje ostrości potrawom, a bez okrasy z cebuli trudno wyobrazić sobie chociażby domowe pierogi.

Cebulę, zaraz po czosnku, można uznać za jedno z najzdrowszych, polskich warzyw. Co więcej, jej kulinarne zastosowanie nie ma w zasadzie końca. Pasuje do placków ziemniaczanych, mięs i wytrawnego śledzia. Co znajdziecie w cebuli? Nie sposób wymienić całego bogactwa, jakie znajdziecie w cebuli. Jej właściwości lecznicze są znane od lat i właśnie dzięki nim zyskała sympatyków na całym świecie. To tani i uniwersalny produkt, który działa na zdrowie jak tarcza ochronna. Cebula może wam pomóc wyjść z przeziębienia i złagodzić przechodzoną właśnie infekcję. Sięgajcie po nią szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Składniki cebuli, za które podziękuje wasze zdrowie: Kwercetyna - antyoksydant, który neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Obniża ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. Związki siarki - o silnym działaniu bakteriobójczym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. Pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżyć ciśnienie krwi. Witamina C - działająca jak przeciwutleniacz, niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego. Używana w kosmetyce do pielęgnacji skóry i włosów. Żelazo - uczestnik produkcji czerwonych krwinek, wzmacniacz układu odpornościowego i pomocnik w zmniejszaniu uczucia zmęczenia. Jego odpowiednie stężenie zapobiega anemii. Płacz przy krojeniu cebuli. Jak obejść? Cebula zawiera duże ilości siarki, która ulatnia się podczas krojenia i zmienia w związek chemiczny. Dostając się do oczu, działa jak gaz łzawiący. To substancja wysoce drażniąca! Aby zmniejszyć jej działanie, wystarczy włożyć cebulę na godzinę przed krojeniem do lodówki lub płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą....

jak pokroić cebulę
AdobeStock
Newsy
Jak pokroić cebulę w piórka bez użycia noża? Ta metoda totalnie was zaskoczy
Chcecie poznać szybszy sposób na pokrojenie cebuli w piórka? Opisujemy go w poniższym artykule!

Macie dużo cebuli do pokrojenia i zaczyna was to już trochę męczyć? Wykorzystajcie prosty trik na krojenie cebuli za pomocą narzędzia, które każdy ma w kuchni. I nie chodzi wcale o nóż! Właściwości cebuli Nie bez powodu cebula od wieków stosowana jest nie tylko w kuchni, ale także jako remedium na wiele schorzeń! Jej właściwości to między innymi: Wysoka zawartość witaminy C Zwalczanie bakterii Ochrona przed wirusami Wzmacnianie organizmu Ochrona przed nowotworami i cukrzycą Obniżanie ciśnienia krwi Poprawa trawienia Do czego można dodać cebulę? Kto nie przepada za cebulą, ten musiałby odmówić sobie większości popularnych w Polsce dań! To aromatyczne warzywo dodaje się u nas praktycznie do wszystkiego. Jest obowiązkowym składnikiem zup, sałatek, a nawet kotletów. Sprawdźcie, do czego dodaje się cebulę: Leczo Gulasz węgierski Kotlety mielone Rosół Krupnik Sałatka z kapusty Sałatka ziemniaczana Sałatka jarzynowa Fasolka po bretońsku Nie sposób oczywiście nie wspomnieć o daniach, w których cebula gra główną rolę! Mowa oczywiście o fantastycznej cebulowej zupie krem, która świetnie smakuje z ostrym serem i ziołowymi grzankami. Jeśli nie lubicie cebuli, to nawet nie wiecie ile tracicie! Jak pokroić cebulę? Krojenie cebuli potrafi być wyzwaniem. Niedoświadczeni powinni pamiętać, że cebulę powinno kroić się szybko i natychmiast dodać ją do przyrządzanego dania, ponieważ już po chwili od przekrojenia z cebuli wydziela się kwas siarkowy. To właśnie od powoduje pieczenie oczu i łzy! Cebulę kroi się najczęściej na dwa sposoby: w kostkę i w piórka. Krojona w kostkę zwykle dodawana jest do sosów i kotletów, a także do zupy cebulowej (łatwiej jest zmiksować tak pokrojoną cebulę). Z kolei...