Camembert to, bez dwóch zdań, jeden z najpyszniejszych serów dostępnych na rynku. Wielu kocha go za niebiańsko płynne i kremowe wnętrze. Jednak są i tacy, którym w produkcie brakuje chrupkości. Na szczęście, istnieje łatwy sposób, by temu zaradzić. Wystarczy, że przyrządzisz panierkę orzechowo-sezamową.
Przepis na camembert w panierce
Będziesz potrzebować
- 1 camembert
- 1 jajko
- 20 gramów ulubionych orzechów
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka bułki tartej
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- Ulubione orzechy rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w niewielkiej miseczce.
- Do rozdrobnionych orzechów dodaj sezam oraz bułkę tartą. Całość wymieszaj.
- W małej miseczce rozkłóć jajko doprawione szczyptą soli.
- Camembert panieruj maczając najpierw w jajku z solą, a następnie w masie orzechowej. Tę czynność powtórz dwukrotnie.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, a następnie umieść na niej panierowany camembert.
- Całość smaż przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż do ładnego zarumienienia panierki.
- Po zdjęciu z patelni ser lekko osusz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Gotowe!
Tak przygotowany ser z powodzeniem możesz serwować, na przykład w towarzystwie ulubionej sałatki. Produkt będzie również stanowił idealny dodatek do mięsa. Jego płynne wnętrze z pewnością cię oczaruje!