Camembert to, bez dwóch zdań, jeden z najpyszniejszych serów dostępnych na rynku. Wielu kocha go za niebiańsko płynne i kremowe wnętrze. Jednak są i tacy, którym w produkcie brakuje chrupkości. Na szczęście, istnieje łatwy sposób, by temu zaradzić. Wystarczy, że przyrządzisz panierkę orzechowo-sezamową.

Przepis na camembert w panierce 

Będziesz potrzebować

  • 1 camembert
  • 1 jajko
  • 20 gramów ulubionych orzechów
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ulubione orzechy rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w niewielkiej miseczce.
  2. Do rozdrobnionych orzechów dodaj sezam oraz bułkę tartą. Całość wymieszaj.
  3. W małej miseczce rozkłóć jajko doprawione szczyptą soli.
  4. Camembert panieruj maczając najpierw w jajku z solą, a następnie w masie orzechowej. Tę czynność powtórz dwukrotnie.
  5. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, a następnie umieść na niej panierowany camembert.
  6. Całość smaż przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż do ładnego zarumienienia panierki.
  7. Po zdjęciu z patelni ser lekko osusz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Gotowe!

Tak przygotowany ser z powodzeniem możesz serwować, na przykład w towarzystwie ulubionej sałatki. Produkt będzie również stanowił idealny dodatek do mięsa. Jego płynne wnętrze z pewnością cię oczaruje!