
Przepadacie za łakociami? Okazuje się, że można rozpocząć dzień od owsianki, który doda wam energii na cały dzień i przy tym smakuje jak pyszne batoniki. Popularność w internecie zdobywa filmik z przepisem na owsiankę mocy - sprawdźcie, jak ją przygotować.
Przepis na owsiankę mocy
Do przygotowania zdrowej i smacznej owsianki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
pół szklanki płatków owsianych
-
pół szklanki mleka skondensowanego
-
1 łyżka siemienia lnianego
-
1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo syropu klonowego)
-
1 łyżka masła orzechowego
-
garść drobno pokrojonych orzechów laskowych
Polewa:
-
1 łyżka kakao
-
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
-
1 łyżka miodu
-
pół łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
-
Wszystkie składniki owsianki dodajcie do miski i dokładnie wymieszajcie tak, by się połączyły.
-
Następnie w osobnej misce wymieszajcie kakao, olej kokosowy, miód i masło orzechowe.
-
Powstałą polewą posmarujcie wierzch owsianki i wstawcie ją do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
I gotowe! Ważny jest tak długi czas przygotowania, ponieważ dzięki temu płatki napęcznieją, a czekolada dobrze zastygnie. Taka owsianka jest świetnym pomysłem dla zapracowanych osób, które nie mają rano czasu na przygotowanie sobie śniadania.
Wystarczy przyrządzić ją wieczorem, a rano tylko wyjąć z lodówki i ewentualnie lekko podgrzać w mikrofalówce. Przed podaniem możecie udekorować owsiankę owocami, np. bananami.
Dlaczego warto jeść owsianki?
Od lat dietetycy polecają jadać na śniadanie właśnie owsianki. Ich główny składnik, czyli płatki owsiane, jest bogaty w potas, magnez, wapń i żelazo. A do tego płatki to źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłowe trawienie.
Owsianki polecane są osobom aktywnym, ponieważ takie śniadanie dostarcza z samego rana mnóstwo stopniowo uwalnianej energii. Z tego względu poleca się je również osobom odchudzającym się, ponieważ zjedzona rano owsianka syci na długo. Należy pamiętać, by po spożyciu takiego śniadania pić w ciągu dnia dużo wody ze względu na wysoką zawartość błonnika w płatkach.
Źródło: o2.pl