Przepadacie za łakociami? Okazuje się, że można rozpocząć dzień od owsianki, który doda wam energii na cały dzień i przy tym smakuje jak pyszne batoniki. Popularność w internecie zdobywa filmik z przepisem na owsiankę mocy - sprawdźcie, jak ją przygotować. 

Przepis na owsiankę mocy

Do przygotowania zdrowej i smacznej owsianki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych

  • pół szklanki mleka skondensowanego 

  • 1 łyżka siemienia lnianego

  • 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo syropu klonowego)

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • garść drobno pokrojonych orzechów laskowych 

Polewa:

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

  • 1 łyżka miodu

  • pół łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki owsianki dodajcie do miski i dokładnie wymieszajcie tak, by się połączyły. 

  2. Następnie w osobnej misce wymieszajcie kakao, olej kokosowy, miód i masło orzechowe.

  3. Powstałą polewą posmarujcie wierzch owsianki i wstawcie ją do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

I gotowe! Ważny jest tak długi czas przygotowania, ponieważ dzięki temu płatki napęcznieją, a czekolada dobrze zastygnie. Taka owsianka jest świetnym pomysłem dla zapracowanych osób, które nie mają rano czasu na przygotowanie sobie śniadania.

Wystarczy przyrządzić ją wieczorem, a rano tylko wyjąć z lodówki i ewentualnie lekko podgrzać w mikrofalówce. Przed podaniem możecie udekorować owsiankę owocami, np. bananami. 

Zobacz także:

Dlaczego warto jeść owsianki?

Od lat dietetycy polecają jadać na śniadanie właśnie owsianki. Ich główny składnik, czyli płatki owsiane, jest bogaty w potas, magnez, wapń i żelazo. A do tego płatki to źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłowe trawienie.

Owsianki polecane są osobom aktywnym, ponieważ takie śniadanie dostarcza z samego rana mnóstwo stopniowo uwalnianej energii. Z tego względu poleca się je również osobom odchudzającym się, ponieważ zjedzona rano owsianka syci na długo. Należy pamiętać, by po spożyciu takiego śniadania pić w ciągu dnia dużo wody ze względu na wysoką zawartość błonnika w płatkach. 

Źródło: o2.pl