Odcedzanie makaronu
Adobe Stock
Newsy

Makaron i ryż wpadają do zlewu przy odcedzaniu? Spróbujcie tego sprytnego triku i po kłopocie

Tego sposobu na pewno jeszcze nie stosowaliście. Być może zmienicie swoje wieloletnie przyzwyczajenia przy odcedzaniu ugotowanego makaronu i ryżu.

Nie odkryjemy Ameryki stwierdzeniem, że to odcedzania makaronu służy przede wszystkim cedzak. To właśnie jego do odcedzania ryżu i wszelkiego rodzaju kluseczków używały wasze mamy i babcie. Ludzka wyobraźnia nie zna jednak granic. W „warunkach bojowych” wielu z was stosowało zapewne alternatywne metody odcedzania.

Do najpopularniejszych z nich na pewno zalicza się patent z pokrywką. Trik stary jak świat. Wykorzystywany przez studentów i inne osoby cierpiące na braki w wyposażeniu kuchni. Dla porządku przypomnijmy, że chodzi po prostu o wylewanie wody po makaronie przez małą szczelinę między  garnkiem a pokrywką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sprytny sposób na odcedzanie makaronu z TikToka

Poniekąd właśnie tę metodę zawiera w sobie niecodzienny trik pewnej matki czworga dzieci z Ameryki. Niejaka Shannon Doherty prowadzi swój własny poradnik ze sprytnymi radami kulinarnymi w portalu TikTok.

W jednym ze swoich krótkich filmików zaradna Amerykanka zadziwiła sposobem odcedzania makaronu. Spójrzcie sami:

@athomewithshannon

How was I doing this wrong my whole life? This was one of those LIFE HACKS that I use EVERY DAY! #hack #lifehacks #learnontiktok #hacks #lifehack

♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath

Przyznajemy się – sami byśmy na to nie wpadli. Wystarczy, że włożycie cedzak do garnka z nieodcedzonym makaronem.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Nie do pomyślenia co niektórzy robią z makaronem. To danie to prawdziwy hit na TikToku!

Nie do pomyślenia, co niektórzy robią z makaronem. Czipsy z makaronu to hit sieci!

Kiedy sztuczka z cedzakiem może nie wyjść?

A dalej – sprawa jest już prosta. Wystarczy przechylić garnek, makaron pozostanie w środku, a woda znajdzie się w zlewie. Oczywiście wszystko bez żadnych strat w zlewozmywaku. Sztuczka wygląda naprawdę efektownie i jest skuteczna, ale pod pewnymi warunkami.

Po pierwsze konieczne jest posiadanie garnka i cedzaka pasujących do siebie rozmiarami. Po drugie trik nie uda się, jeśli w garnku jest za dużo wody i makaronu. Bez tego niestety będzie można zapomnieć o tego typu trikach. A czy wy zdecydujecie się na tego typu odcedzanie?

 

Ten sposób odcedzania makaronu to prawdziwy hit sieci. „Jak mogłam na to nie wpaść?”
TikTok
Newsy
Jak szybko odcedzić makaron? Prosty i skuteczny sposób
Ten trik jest po prostu fantastyczny! Oszczędza naprawdę dużo czasu.

Makaron to podstawa naprawdę wielu dań. Pewnie gotujecie go, żeby zjeść z rosołem, podajecie makaron z sosem pomidorowym lub spaghetti. Makaron to jedno z szybszych dań do ugotowania. Dania oparte o makaron są często bardzo proste: wystarczy ugotować makaron, wymieszać go z sosem na bazie warzyw lub mięsa i warzyw i podać. Najtrudniejszą część zadania stanowi więc ugotowanie makaronu. Oprócz trików pozwalających na idealne wycyrklowanie czasu potrzebnego do ugotowania makaronu, warto poznać też inne kuchenne triki z tym związane. Pewna kobieta prowadząca TikToka (platformę social media z filmikami) postanowiła podzielić się sowim ulubionym sposobem na gotowanie makaronu. Wywołała dosłownie burzę wśród internautów. Metoda, którą zastosowała do odcedzania ugotowanego makaronu jest banalna, a bardzo ułatwia życie! Pewnie przytrafiła się wam kiedyś taka sytuacja: próbujecie odcedzić makaron na durszlaku lub sitku i ucieka wam on na boki, bo zbyt szybko przechylacie garnek z wodą i makaronem. Nie wiadomo wtedy, co zrobić z takim makaronem, jeśli dostanie się on do zlewu. Dużo osób decyduje się na wyrzucenie go, bo obrzydza ich fakt, że dotknął on zlewozmywaka. Dzięki metodzie Shannon, już nigdy nie będziecie mieć tego problemu. Szybka metoda na odcedzanie makaronu Shannon na zamieszczonym filmiku pokazuje, że ugotowała w dużym garnku makaron. Zamiast umieścić jednak sitko w zlewie i przelać zawartość garnka odcedzając makaron, który pozostanie na sicie, ma ona jednak inny sposób. Korzystając z jej metody makaron pozostaje w garnku, a odcedzana jest od niego woda. Wystarczy przełożyć sito do garnka, wklęsłą stroną w kierunku dna garnka. Sito trzeba przytrzymać, a wodę odlać wyraźnym ruchem do zlewu. Odcedzony makaron zostaje w garnku. Internautki wręcz oszalały na punkcie tej metody. Sypały...

Jak łączyć makaron z sosem
Flickr
Newsy
Jeden z największych błędów podczas przyrządzania makaronu. Zróbcie na odwrót, a padniecie z wrażenia
Może się to komuś podobać albo nie, ale o makaronie i sposobach jego podawania najwięcej do powiedzenia mają Włosi.

Z natury rozgadani i gadatliwi… makaroniarze na wszelkiego rodzaju kluskach, kluseczkach i makaronach zjedli zęby. Sposobów na „pastę” Włosi znają bez liku. I dobrze wiedzą, jak go podawać tak, by smakował najlepiej jak się da. Dlaczego włoskie sposoby na makaron są najlepsze? To właśnie mieszkańcy Włoch doszli do perfekcji w łączeniu smaków. Swoje mączne makarony idealnie dopasowują do gęstych sosów przygotowanych ze wszystkiego, co mają pod ręką. Spaghetti alla carbonara, spaghetti bologhnese, aglio e oglio, cannelloni, tagiatelle i papardelle na dziesiątki sposobów, wreszcie lasagne czy tortellini. Włosi mają w czym przebierać, jeśli chodzi o makaron. W tym przypadku nie mamy wątpliwości, że ilość została przekuta w jakość. Każda włoska gospodyni po ugotowaniu setny już raz z kolei makaronu dowolnego rodzaju, ma wiedzę, która w Polsce wciąż uchodzi nieraz za czarną magię. Jak solić makaron? Niuanse i szczegóły gotowania makaronu i łączenia go z sosami dotyczą m.in. kwestii solenia wody na gotujący się makaron. Włoskie panie domu i kucharze z najlepszych restauracji z Rzymu i okolic solą wodę na makaron dopiero po zagotowaniu wody. Kiedy wrzątek zacznie puszczać bąbelki, wsypcie do garnka hojną ilość soli.  Na kilkulitrowe naczynie konieczne będzie wsypanie sporej łyżki soli. Kolejnym trikiem prosto z włoskiej kuchni, jest dodawanie do sosu odrobiny wody z gotującego się makaronu. Jaki jest niezawodny trik Włochów na podawanie makaronu? Wszystko po to, by nadać sosowi nieco gęstości. Zagęszczenie sosu będzie możliwe dzięki działaniu glutenu, który wytrąca się do wrzątku. Dzisiaj jednak nacisk położymy na inną kwestię. To sprawa, o której spora część polskich pań domu nie słyszała. W polskiej tradycji podawania...

Jak uratować starą marchewkę? Ten trik jest hitem i przyda się każdej gospodyni domowej
AdobeStock
Newsy
Jak uratować starą marchewkę? Ten trik jest hitem i przyda się każdej gospodyni domowej
Czy sucha i stara marchewka jeszcze się do czegoś nadaje? Wykorzystajcie ten trik, który natychmiast ją „odmłodzi”!

Internet pełen jest praktycznych i czasami niecodziennych porad, które okazują się być bardzo praktyczne i skuteczne! Trzeba przyznać, że taka wiedza na wyciągnięcie ręki jest ogromnym udogodnieniem. Wiedzieliście, że wymyślono już nawet sposób na odratowanie bardzo dojrzałej marchewki? Sprawdźcie sami! Sposób na starą marchewkę z TikToka Warzywa takie jak marchewki, ziemniaki czy buraki mają to do siebie, że można je stosunkowo długo przechowywać poza lodówką (o ile będą przechowywane w odpowiednich warunkach). Ta zaleta może się okazać jednak zgubna. Na pewno zdarzyło się wam kiedyś zapomnieć o schowanych głęboko w spiżarni marchewkach, które po kilku tygodniach zaczęły tam żyć własnym życiem! Marchewki znajdujące się w takim stanie powinny znaleźć się w koszu na śmieci, ale jeżeli nie wyglądają jeszcze tak źle, możecie dać im drugie życie z pomocą prostej sztuczki. W serwisie społecznościowym TikTok w ostatnim czasie furorę robią różnego rodzaju triki kulinarne. Niedawno pisaliśmy wam o sposobie na przedłużenie świeżości sałaty (możecie poczytać o nim tutaj ), a dziś opisujemy podobną sztuczkę. Tym razem z marchewką! Sprawdźcie sami, jak to zrobić. Jak uratować starą marchewkę? Ten trik na marchewkę wymyśliła Lottie Dalziel, jedna z użytkowniczek TikToka. Jej filmik stał się absolutnym hitem i obejrzano go ponad milion razy! A oto jej sposób na marchewkę – wystarczy włożyć marchewkę do szklanki z wodą i odstawić na pięć minut i gotowe! Jak to działa? Lottie twierdzi, że nieapetyczny wygląd marchewki wynika z utraty wilgoci. Włożenie jej do wody ma sprawić, że warzywo się „nawodni” i znów będzie smaczne. Ta sztuczka będzie skuteczna również w przypadku innych warzyw, takich jak seler, pietruszka, szczypiorek, czy sałata. Użytkownicy...

Czy dodawać olej do gotowania makaronu?
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie w ten sposób makaron? Dodawanie tego składnika to najgorszy kulinarny błąd. Konsekwencje są opłakane
Jedni twierdzą, że do gotowania makaronu powinno się dodawać olej, inni uważają, że to bzdura. Niestety okazuje się, że tłuszcz może tylko zaszkodzić waszemu daniu.

Nie od dziś wiadomo, że podczas gotowania makaron, bez względu na jego rodzaj, lubi się sklejać. Aby temu zapobiec wielu zaleca dodanie do wody niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Okazuje się jednak, że ten sposób nie jest zbyt praktyczny. Nigdy nie dodawajcie oleju do gotowania makaronu Olej nigdy nie zmiesza się z wodą, ponieważ jest od niej lżejszy. Toteż mikstura pozostanie na jej powierzchni i nie oblepi makaronu podczas gotowania. Jednakże podczas odcedzania kluski zostaną wymieszane z tłuszczem, który sprawi, że ich powierzchnia stanie się śliska.  Skutek takiej zabawy będzie niemalże opłakany. Śliski makaron nie będzie w stanie idealnie połączyć się z sosem – wszystko będzie spadało z widelca. Jeśli nie chcecie, by wasz makaron się nie sklejał lepiej ugotujcie go w odpowiednio dużym garnku z odpowiednią ilością wody – kluski nie lubią mieć zbyt mało miejsca. Pamiętajcie też, by co kilka minut je przemieszać. Możecie przetestować skuteczność naszych rad na tym prostym przepisie na spaghetti carbonara. Przepis na spaghetti carbonara Składniki: 250 gramów makaronu typu spaghetti 150 gramów wędzonego boczku 50 gramów tartego parmezanu 200 ml śmietany 30 proc. 1 jajka 1 cebuli 2 ząbków czosnku sól pieprz Przygotowanie  Boczek pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na dużej patelni. Nie używajcie do tego oleju, ani żadnego innego tłuszczu. Boczek sam w sobie jest już wystarczająco tłusty. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do przyrumienionego boczku. Czosnek również obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość zamieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut. W dowolnym naczyniu umieśćcie śmietanę, jajko, połowę podanej w...