Odcedzanie makaronu
Adobe Stock
Newsy

Makaron i ryż wpadają do zlewu przy odcedzaniu? Spróbujcie tego sprytnego triku i po kłopocie

Tego sposobu na pewno jeszcze nie stosowaliście. Być może zmienicie swoje wieloletnie przyzwyczajenia przy odcedzaniu ugotowanego makaronu i ryżu.

Nie odkryjemy Ameryki stwierdzeniem, że to odcedzania makaronu służy przede wszystkim cedzak. To właśnie jego do odcedzania ryżu i wszelkiego rodzaju kluseczków używały wasze mamy i babcie. Ludzka wyobraźnia nie zna jednak granic. W „warunkach bojowych” wielu z was stosowało zapewne alternatywne metody odcedzania.

Do najpopularniejszych z nich na pewno zalicza się patent z pokrywką. Trik stary jak świat. Wykorzystywany przez studentów i inne osoby cierpiące na braki w wyposażeniu kuchni. Dla porządku przypomnijmy, że chodzi po prostu o wylewanie wody po makaronie przez małą szczelinę między  garnkiem a pokrywką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sprytny sposób na odcedzanie makaronu z TikToka

Poniekąd właśnie tę metodę zawiera w sobie niecodzienny trik pewnej matki czworga dzieci z Ameryki. Niejaka Shannon Doherty prowadzi swój własny poradnik ze sprytnymi radami kulinarnymi w portalu TikTok.

W jednym ze swoich krótkich filmików zaradna Amerykanka zadziwiła sposobem odcedzania makaronu. Spójrzcie sami:

@athomewithshannon

How was I doing this wrong my whole life? This was one of those LIFE HACKS that I use EVERY DAY! #hack #lifehacks #learnontiktok #hacks #lifehack

♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath

Przyznajemy się – sami byśmy na to nie wpadli. Wystarczy, że włożycie cedzak do garnka z nieodcedzonym makaronem.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Nie do pomyślenia co niektórzy robią z makaronem. To danie to prawdziwy hit na TikToku!

Nie do pomyślenia, co niektórzy robią z makaronem. Czipsy z makaronu to hit sieci!

Kiedy sztuczka z cedzakiem może nie wyjść?

A dalej – sprawa jest już prosta. Wystarczy przechylić garnek, makaron pozostanie w środku, a woda znajdzie się w zlewie. Oczywiście wszystko bez żadnych strat w zlewozmywaku. Sztuczka wygląda naprawdę efektownie i jest skuteczna, ale pod pewnymi warunkami.

Po pierwsze konieczne jest posiadanie garnka i cedzaka pasujących do siebie rozmiarami. Po drugie trik nie uda się, jeśli w garnku jest za dużo wody i makaronu. Bez tego niestety będzie można zapomnieć o tego typu trikach. A czy wy zdecydujecie się na tego typu odcedzanie?

 

lyzka spagetti
unsplash.com
Newsy
Do czego służy dziurka w łyżce do makaronu? Ma genialne zastosowanie, które bardzo ułatwia gotowanie
Okazuje się, że łyżka do makaronu, którą każda pani domu ma w swojej kuchni, służy nie tylko do wydobywania klusek z gorącej wody. Jej drugie zastosowanie jest o wiele bardziej przydatne!

Kluski to, zaraz po mięsie, jeden z najczęściej spożywanych w Polsce produktów. Nie wiedzieć czemu, dania kuchni włoskiej skradły serca wielu tutejszych smakoszy. Dlatego też w każdym domu nie brakuje specjalistycznego sprzętu do ich przygotowywania. Wśród nich znajduje się oczywiście łyżka do makaronu. Zastosowanie łyżki do makaronu Przyrząd, który na co dzień jest wykorzystywany do wyciągania ugotowanych klusek z gorącej wody ma jeszcze jedno, bardzo istotne zastosowanie. Niewielu bowiem zdaje sobie sprawę, że wycięta w łyżce dziurka służy do… odmierzania porcji! Trzeba przyznać, że mało kto ma zmysł, który pozwala na ugotowanie idealnej porcji makaronu. Trudno stwierdzić, ile wystarczy dla jednej osoby, a ile dla czterech. Gotowanie „na oko” często prowadzi do sytuacji, w której okazuje się, że makaronu jest za mało albo wręcz przeciwnie, na tyle dużo, że można by wykarmić pułk wojska. Ten, kto wymyślił miarkę w łyżce bardzo dobrze wiedział, co robi. Jak odmierzać porcje Pewnie zastanawiasz się, jak to działa. Sposób jest dziecinnie prosty! Jednak jest pewien haczyk… tę metodę można wykorzystać tylko podczas gotowania makaronu typu spaghetti… Wystarczy, że przed zagotowaniem makaronu umieścisz go w dziurce znajdującej się w łyżce. Porcja dla przeciętnej dorosłej osoby powinna wypełnić okrąg po brzegi. Jeśli chcesz ugotować obiad dla całej rodziny powtórz tę czynność tyle razy, ile osób będzie go jadło. Ten prosty trik sprawi, że już nigdy nie wyrzucisz nadmiaru makaronu do kosza!

Prawidłowe gotowanie makaronu
Pixabay
Triki kulinarne
Jak prawidłowo ugotować makaron? 6 prostych kroków i wszyscy będą piać z zachwytu!
Gotowanie makaronu to wbrew pozorom trudna sztuka. Nie może być przecież za twardy, ani za miękki. Cały sekret jego przyrządzenia kryje się w sześciu prostych krokach!

Makaron to świetny pomysł na szybki, smaczny i syty posiłek. Podawany z rozmaitymi sosami, na słodko, ostro, a nawet słono, sprawia, że chcemy go jeść więcej i więcej. Niestety, ugotowany nieprawidłowo może zepsuć cały obiad. Jak się okazuje gotowanie makaronu to wyższa szkoła jazdy. Nie wystarczy tylko przeczytać zalecenia producenta dotyczące czasu gotowania. Inne rzeczy też są ważne! Gotowanie makaronu w sześciu krokach Do ugotowania makaronu potrzebujesz dużego garnka . W zależności od ilości makaronu musisz odmierzyć proporcje. Każde 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody . Oznacza to, że jeśli gotujesz na przykład 400 gramów makaronu, do garnka należy wlać aż 4 litry wody! To bardzo ważny krok, ponieważ zbyt mała ilość wody może spowodować, że makaron się sklei. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie posól ( 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody ). Sól sprawia, że makaron będzie gotował się równomiernie. Nie należy jej wsypywać do zimnej wody, ponieważ możesz zniszczyć w ten sposób garnek. Do wody wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu bez pokrywki (czas gotowania będzie się różnił w zależności od rodzaju makaronu). Pamiętaj, żeby co kilka minut zamieszać zawartość garnka . To zminimalizuje ryzyko sklejenia klusków. Zanim zdejmiesz garnek z ognia sprawdź, czy makaron na pewno się ugotował. Wystarczy wyłowić jednego kluska i spróbować. Powinien być miękki i sprężysty. Jeśli czujesz, że potrzebuje jeszcze minuty, zostaw na ogniu. Zanim odcedzisz makaron odlej do małego naczynia trochę wody, w której się gotował. Woda przyda się do rozcieńczania sosu, który będziesz przyrządzać. Ostatnim krokiem jest odcedzenie makaronu. Jeśli ma on stanowić część dania gorącego nie polewaj go zimną wodą ....

Tagiatelle, sos serowy,  sos pieczarkowy
kasiunia.1981/gotujmy.pl
Przepisy
Genialnie szybki przepis na makaron z sosem. Pokochasz ten smak!
Makaron, pieczarki, ser – trzy składniki sprawią, że zakochacie się w tym prostym daniu. Nie będziecie potrzebowali żadnych fixów i innych dodatków z torebki!

Czy często nurtuje was myśl – co tym razem przygotować na obiad? Marudni domownicy nie życzą sobie zbyt częstych powtórek z rozrywki, a rodzinna kasa świeci pustkami? Spokojnie, jest na to rozwiązanie. Rozejrzyjcie się po swojej lodówce i wybierzcie składnik, na którym oprzecie swój pomysł na obiad.  Jeżeli zostało wam nieco sera żółtego, nie wahajcie się go użyć. Kiedy członkowie naszych rodzin nie mogą patrzeć już na kanapki z serem, dajcie mu nowe życie na obiadowym talerzu! Wystarczy jeszcze trochę pieczarek, makaron, parę prostych dodatków i świetny sos gotowy! To danie to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Jeżeli jednak domowi mięsożercy nie dadzą za wygraną – śmiało możecie wzbogacić sos choćby mięsem z piersi kurczaka lub indyka. Składniki: Opakowanie makaronu typu tagiatelle (możecie wybrać także inny rodzaj) 50 dag pieczarek Cebula Czosnek Masło Olej do smażenia Musztarda Sól i pieprz 10 dag sera żółtego Natka pietruszki Opcjonalnie – 1 filet z piersi kurczaka Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy i szklimy na oleju. Na patelnię dodajemy pokrojone drobno pieczarki. W razie potrzeby dodajemy nieco wody i dusimy do momentu, gdy pieczarki będą ugotowane. Doprawiamy sos musztardą i pieprzem,  solimy do smaku. W tym momencie możemy dodać pokrojone w kostkę mięso i dusić je aż będzie gotowe. Następnie dodajemy do sosu łyżkę masła. Redukujemy sos, wygotowując ewentualny nadmiar wody. Mieszamy gotowy sos z makaronem ugotowanym według zaleceń na opakowaniu. Dodajemy do gorącego garnka starty ser i starannie mieszamy składniki. Podajemy danie ozdobione natką pietruszki. Źródło: przepisy.pl

pomarańcza
AdobeStock
Newsy
Jak obrać świąteczne pomarańcze w kilka sekund? Genialny trik
Chcesz się popisać przed gośćmi w święta? Naucz się tej prostej sztuczki na obranie pomarańczy!

Znacie kogoś, komu pomarańcze nie kojarzyłyby się ze świętami Bożego Narodzenia? My też nie! Dawniej te owoce dostępne były tylko przed Wigilią i każde dziecko dostawało w prezencie pomarańczę, na którą czekało cały rok. Dziś możemy je kupić bez problemu w sklepie, jednak musicie przyznać, że sentyment pozostał. Dlatego w większości domów wciąż na wigilijny deser podawane są pomarańcze. Znaliście trik, który pozwala obrać je dosłownie w mgnieniu oka? Gorączka świąteczna W PRL-u pomarańcze były luksusem, na który wszyscy czekali. Miały być symbolem tego, że jest u nas tak, jak „na Zachodzie” oraz wprowadzić świąteczną, magiczną atmosferę. Niewątpliwie wyjątkowe wówczas w Polsce pomarańcze świetnie spełniały się w tej roli! W latach 70. te owoce były dość łatwo dostępne – można było nawet kupić grecki sok pomarańczowy. Jednak dekadę później, gdy zaczęły się problemy ekonomiczne PRL-u, pomarańcze stały się deficytowym i bardzo wyczekiwanym towarem. W telewizji ogłaszano, że statki wyruszyły już z Kuby lub, że zawijają właśnie do któregoś z polskich portów. Sztuczka na szybkie obranie pomarańczy Wciąż uwielbiamy te owoce i kojarzymy je ze świętami, dlatego w Wigilię większość z nas po wieczornej wieczerzy sięga po pomarańczę na deser. Jeżeli chcecie popisać się przed rodziną, to koniecznie nauczcie się prostego triku na obranie pomarańczy w kilka sekund – gwarantujemy, że szczególnie dzieci będą wniebowzięte! Oto, co wystarczy zrobić: Weź niewielki, dobrze zaostrzony nóż i pomarańczę. Natnij wierzchołek owocu i zacznij ciąć wokół, kierując się ku dołowi. Teraz podważ nacięty wierzchołek kciukiem i zdejmij całą skórkę pomarańczy. I gotowe!