jajko
AdobeStock
Newsy

Całe jajko, żółtko czy samo białko? Wiecie co jest dla was najzdrowsze?

Wiecie, dlaczego warto jeść jajka? Przeczytajcie, co znajduje się w żółtku, a co w białku jaja.
Anna Urbańska
marzec 06, 2021

Na pewno macie w swoich domach jajka. Przygotowuje się z nich wiele kultowych potraw. Jajecznica, omlety, ciasta, babeczki, placuszki… Gotowanie bez jajek byłoby na pewno ciężkie. Oprócz tego, że jajka mają bardzo szerokie zastosowania kulinarne, warto umieszczać je w diecie też ze względów zdrowotnych! 

Jajka są od wieków jednym z bardziej cenionych składników pokarmowych. To wyjątkowo skondensowane źródło witamin i minerałów. Przeczytajcie o tym, jakich elementów dostarczają jajka, ile można ich jeść i wreszcie o tym, co jest zdrowsze: żółtka czy białka jaj. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne jajek

Jeśli nie macie na nie alergii, jajka prawie na pewno mogą być składnikiem waszej diety. Pod wapienną skorupką, ukryte jest niesamowicie dużo cennych mikro i makroelementów. Jaja naturalnie muszą stanowić źródło energii dla rozwijających się w nich piskląt. W jajkach kumuluje się więc wiele minerałów i witamin!

W jajkach znajdziecie między innymi:

  • Sporo dobrze strawnego białka
  • Dobrze przyswajalne żelazo
  • Prawie wszystkie witaminy (oprócz witaminy C) w pokaźnych ilościach!
  • Magnez, potas, wapń

Która część jajka jest najzdrowsza?

Żółtko jaja

Najbardziej skondensowanych źródłem witamin i minerałów, jest żółtko. Można więc powiedzieć, że to ono jest najzdrowszym elementem jajka. Niektórzy zalecają nawet jedzenie surowych żółtek jako swego rodzaju multiwitaminy. W przypadku żółtek, nie sprawdza się jednak zasada: im więcej, tym lepiej. Żółtko zawiera też znacznie więcej tłuszczu i cholesterolu niż białko jaja. To z tego powodu wydawane są rekomendacje o tym, że jajek też nie można jeść bez limitu.

Zdrowe osoby nie powinny przekraczać ilości 7 jajek tygodniowo, a osoby z cukrzycą, dla zdrowia powinny ograniczyć ilość jadanych jaj do 2 tygodniowo.

Białko jaja

Białko jaj jest cenione szczególnie za wysoką zawartość… białka. Białko pochodzące z jaj jest bardzo dobrze trawione i może być świetnie wykorzystane przez organizm na różne procesy. Niektórzy kulturyści chcący ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, jadają na przykład omlety złożone wyłącznie z białek jaj, co czyni je naprawdę niskokalorycznymi i niskotłuszczowymi.

Całe jajka

Zarówno białko, jak i żółtko, zawierają wiele cennych dla zdrowia elementów. Dobrze jest więc jeść jaja w całości. Nie wyrzucajcie na pewno żadnej z części. Jeśli korzystajcie z przepisu, w którym musicie wykorzystać np. tylko białka lub żółtka jaj, upewnijcie się, że wykorzystacie pozostałą część jajka w innym daniu. 

Komentarze
Jajka
Pexels/Callum Hill
Newsy Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyłóżcie je do ucha
Jajko to przede wszystkim naturalne źródło białka i mający szerokie zastosowanie produkt spożywczy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 31, 2020

Opinia na temat jajek zmienia się z biegiem czasu. Na początku słynęły z tego, że są bardzo zdrowe i odżywcze. Następnie, głównie z powodu cholesterolu, straciły na popularności. Czy wiecie jak rozpoznać świeże jajko? Czy jajko jest zdrowe? To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i zaburzeń w układzie krwionośnym. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie pod dostatkiem. Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznemu polepszeniu. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można jeść z pewną dozą rozsądku, jednak nie bez ograniczeń. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka Na dodatek to białko, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. W jajkach znajdziecie też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, w żółtku jajka znajdują się beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Ile kalorii ma jajko? Średniej wielkości sztuka ma około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny skład tłuszczu. Wiele w nich niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Jajko pod tym względem jest produktem wyjątkowym! Białko jajka...

Przeczytaj
czym zastąpić jajka
Adobe Stock
Newsy Ile jajek można zjeść codziennie? Przez lata wszyscy żyliśmy w błędzie
Jajka stanowią nieodłączny składnik diety większości Polaków. W końcu jadamy je nie tylko solo - na twardo lub miękko, ale również w naleśnikach, makaronach oraz ciastach. I choć powszechnie jajka owiane są złą sławą, w rzeczywistości wiele związanych z nimi kwestii to mity.
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Jajka na śniadanie Jajka to produkt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. W końcu, zaraz obok kawy, jajecznica zaraz po przebudzeniu to podstawa. Nie brakuje też smakoszy, którzy codziennie pochłaniają jajka na miękko lub twardo. Z kolei ci, którzy rano cieszą się nadmiarem wolnego czasu przyrządzają omlet lub naleśniki. Oprócz tego Polacy powszechnie spożywają jajka również w innych daniach. Produkt ten można przecież znaleźć między innymi w makaronach, panierkach, deserach, ale również sałatkach. Według GUS, dane dotyczące spożywania jajek w Polsce sukcesywnie maleją. Okazuje się, że jedna osoba zjada tylko ok. 150 sztuk tego produktu rocznie. Czy jajka są niezdrowe? Ten wynik to prawdopodobnie skutek mitów powstałych na przestrzeni ostatnich lat. Na pewno większość z was słyszała, że produkt ten jest szkodliwy dla zdrowia, ponieważ zwiększa poziom cholesterolu we krwi.  Oczywiście to prawda, natomiast należy dodać, że jest to tak zwany dobry cholesterol, który w żaden sposób nie oddziałuje na problemy związane z chorobami serca czy krążeniem. Jego spożywanie jest o tyle wartościowe, że potrafi zapełnić dzienne zapotrzebowanie na cholesterol w ludzkim organizmie. Jajka na kaca Niewielu również wie, że jajka to wspaniały lek na kaca. Bowiem zawarta w produkcie cysteina przyspiesza metabolizm i usuwanie toksyn z organizmu. Z kolei regularne spożywanie rozdrobionych skorupek jaj wzmacnia kości i zęby. Jajka odgrywają również dużą rolę w dietach odchudzających. Limity w spożywaniu jajek Niektórzy eksperci twierdzą, że każdy zdrowy człowiek może spożywać nawet 15 jajek dziennie w różnej postaci i to w żaden sposób nie powinno mu zaszkodzić. Z kolei Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 10 jaj...

Przeczytaj
białka jajek jak wykorzystać
AdobeStock
Triki kulinarne Idealny sposób na wykorzystanie resztek białek! To genialne, co można z nich zrobić!
Nie masz co zrobić z nadmiarem białka? Oto kilka ciekawych sposobów na wykorzystanie białek i uprzedzamy - nie chodzi o bezy!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Jeżeli przygotowujesz dużo ciast i kotletów, to z pewnością żal ci wyrzucać za każdym razem bardzo dobre białko z jajek. Problem ten znają też bardzo dobrze rodzice małych alergików ze skazą białkową, a także dorośli uczuleni na białko jaja kurzego. Ale białek nie trzeba wyrzucać! Można z nich wyczarować przepyszne bezy lub, jeśli absolutnie nikt w waszym domu białek nie je, wykorzystać je w naprawdę niekonwencjonalny sposób! Jeśli chcecie się dowiedzieć, co można zrobić z białkami jajek, przeczytajcie ten artykuł! Maseczka do twarzy Proteiny zawarte w białkach jajek mają naprawdę dobroczynne działanie na skórę! Doskonale nawilżają twarz, a zimą wzmacniają ją, dzięki czemu będzie lepiej chroniona przed mrozem. Domowe farbki Białka jajek świetnie się nadają do zrobienia własnoręcznych farbek do malowania! Wystarczy wymieszać białko z odrobiną wody i pigmentu. Wykonanie takich farbek jest banalnie proste i warto wykorzystać ten pomysł np. podczas leniwego popołudnia z pociechami! Farby z białka wspaniale nadają się do malowania palcami, dzięki czemu maluchy mogą rozwijać zdolności motoryczne i wyobraźnię. Dawniej farba z białek jaj była wykorzystywana do malowania obrazów – przynajmniej dopóki nie wynaleziono farby olejnej. Jednak do dziś można podziwiać średniowieczne dzieła namalowane białkiem z odrobiną pigmentu! Odżywka do włosów Nasze mamy i babcie nie słyszały o czymś takim jak „odżywka do włosów”. Sposobem na wypadające, łamliwe i suche włosy była mikstura z jajek, rumianku i oliwy! Wystarczyło nałożyć ją na włosy tak, jak odżywkę i poczekać kilka minut. I pamiętać o tym, żeby spłukać ją zimną wodą – w przeciwnym razie białko się zetnie. Uwierzcie, że wyciąganie kawałków ściętego białka z włosów naprawdę nie jest przyjemne....

Przeczytaj
Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Triki kulinarne Większość z nas źle gotuje jajka. Jeden błąd wywołuje w nich niepożądane zmiany
Czy z pozoru łatwe gotowanie jajek kryje w sobie jakieś zagadki? Inny kolor, nieprzyjemny zapach, znacie te problemy? Mamy odpowiedź czemu tak się dzieje.
Aleksandra Jaworska
listopad 26, 2020

Zdarza się, że jajko na twardo żółtko ma siną obwódkę i nieładny zapach? Powodem jest jeden błąd popełniany podczas gotowania. Podpowiadamy wam co robić w takim przypadku.  Czym oni karmią kury? Pierwsza myśl, jaka przychodzi nam do głowy po tym, że z jajkiem jest coś nie tak, to wina hodowców. Pierwsze podejrzenia co do świeżości jajka lub jego pochodzenia mogą jednak okazać się błędne. Najczęściej winowajcą jesteśmy my sami.  Wiemy, że jajko gotowane to takie z dobrze ściętym żółtkiem. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda. Równie dobrze mogą stanowić część innych potraw. Można je dodawać do sałatek, kanapek, czy zup. 78 kalorii Jedno kurze jajko na twardo zawiera około 78 kilokalorii. To bogate źródło białka i odpowiedni produkt dla wszystkich, którzy przebywają na różnego rodzaju dietach. Dostępnych jest wiele technik gotowania jaj na twardo. Jedna sugeruje powolne gotowanie we wrzątku, inna wrzucenie jajek do wrzącej wody. Jaja ugotowane na twardo mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Po tym czasie należy je wyrzucić. Jajko jest również tradycyjnym elementem kultury związanej ze świętami. Dekorowane jajka, nazywane potocznie pisankami, stanowią ważną część Wielkanocy. Czas ma znaczenie  Jeśli lubicie gotowane jajka, powinniście wiedzieć, że czas ich gotowania ma ogromne znaczenie. Niezależenie od metody, którą wybierzecie, liczy się każda minuta. Zbyt długo gotowane jajko, ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor, a na żółtku może powstać zielonkawy nalot. Zbyt długi czas gotowania wywołuje w jajku niepożądane zmiany. Jajko traci na swojej wartości i jest mniej smaczne. Są osoby, dla...

Przeczytaj