Buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnym dopełnieniem obiadu
Flickr/AdobeStock
Newsy

Buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnym dopełnieniem obiadu

Szukacie ciekawego przepisu na sałatkę z buraków do słoika? Wypróbujcie recepturę siostry Anastazji na pyszne tarte buraki do obiadu.

Przepisy siostry Anastazji od lat robią furorę w polskich domach. I nic w tym dziwnego – proponowane przez nią dania są nie tylko proste w przygotowaniu, ale też naprawdę pyszne.

Słynna zakonnica z Podkarpacia sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek o gotowaniu. Z jej przepisów korzystają nie tylko starsze, ale również młodsze pokolenia.

Jakiś czas temu siostra Anastazja podzieliła się przepisem na tarte buraki do słoika. Warto je przygotować z kilku względów.

Buraki nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe.

  • Buraki zawierają duże stężenie azotanów, które mają działanie obniżające ciśnienie krwi. Może to prowadzić do zmniejszenia ryzyka zawałów serca, niewydolności serca i udaru mózgu.
  • Dzięki azotanom, warzywa te mogą również pomóc zwiększyć przepływ krwi do mózgu, poprawić funkcje poznawcze i zmniejszyć ryzyko demencji.
  • Buraki mogą poprawić wydajność ćwiczeń i wspierać poziom energii.
  • Buraki są dobrym źródłem błonnika, który jest korzystny dla zdrowia układu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko wielu przewlekłych schorzeń.
  • Badania wykazały, że barwniki buraków mogą pomóc w ograniczeniu wzrostu komórek rakowych.
  • Buraki mają wysoką zawartość wody i niską kaloryczność. Obie te właściwości sprzyjają utracie wagi.
Zobacz także
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę z buraków siostry Anastazji

Przygotujcie sałatkę z buraków siostry Anastazji. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu.

Składniki:

  • 2 kg czerwonych buraków
  • 20 dag świeżego korzenia chrzanu
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka.
  2. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 45 minut, aż będą miękkie.
  3. Buraki odcedzamy, wystudzamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  4. Buraki skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Chrzan obieramy i ścieramy na małych oczkach.
  6. Starty chrzan dodajemy do buraków, mieszamy i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
  7. Wyparzamy słoiki i napełniamy je burakami (należy zostawić od krawędzi słoików ok. 2 cm pustej przestrzeni)).
  8. Brzegi słoików wycieramy, nakładamy pokrywki i mocno zakręcamy.
  9. Na dnie dużego garnka wykładamy papierowe ręczniki i ustawiamy dość luźno słoiki.
  10. Nalewamy wodę tak, by sięgała do 3/4 wysokości słoików.
  11. Garnek ze słoikami podgrzewamy na niedużym ogniu, aż woda w garnku będzie wrzeć.
  12. Następnie zmniejszamy nieco ogień i gotujemy buraczki ok. 25 minut.

Źródło: siostra-anastazja.pl

Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy
Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik
Ćwikła z przepisu siostry Anastazji to smakowity dodatek do mięs, który jesienią i zimą jest szczególnie popularny. Obok buraków i chrzanu, dodaje się do niej jeszcze jeden, sekretny składnik, dzięki któremu smak tego przetworu pogłębia się i wzmacnia. 

Siostra Anastazja Pustelnik to wielka pasjonatka i znawczyni kuchni oraz kulinariów. Jej książki i przepisy inspirują do gotowania ludzi z całej Polski. Niekonwencjonalne rozwiązania i nietypowe składniki stosowane przez siostrę Anastazję potrafią podbić smak i uszlachetnić niejedno danie. Tak jest również w tym przypadku.  Co dodaje siostra Anastazja do swojej ćwikły?  Ćwikła to wyśmienity dodatek do pieczonych mięs i pasztetów, które w okresie jesiennym często goszczą na naszych stołach. Warto sięgać po nią właśnie teraz, gdyż zawarty w niej chrzan działa udrażniająco na drogi oddechowe. Ćwikła siostry Anastazji to prawdziwa bomba odpornościowa. Jest tu nie tylko świeżo tarty chrzan i buraczki, lecz również cytryna zapewniająca solidną dawkę witaminy C.  Mistrzyni kuchni dodaje do niej jeszcze jeden, wyjątkowy składnik - wino czerwone. Ma on na celu podkręcenie smaku, nadanie mu wyrazistości i owocowego przełamania. Dodatkowo, wspomaga pracę układu pokarmowego. Kwasy zawarte w winie poprawiają strawność mięsa, które podawane jest razem z ćwikłą.   Przepis na ćwikłę siostry Anastazji   Składniki:  ½ kg buraków czerwonych,  1 korzeń chrzanu (opcjonalnie - słoik chrzanu)  1 cytryna,  ¼ szklanki czerwonego, półwytrawnego wina  szczypta cukru  sól i pieprz  Sposób przygotowania:  Buraki dokładnie umyjcie i wyszorujcie gąbką, a następnie ugotujcie ze skórką.  Ostudźcie je i obierzcie ze skóry. Zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki.  Oczyśćcie i obierzcie chrzan. Zetrzyjcie go podobnie jak buraki, a następnie skropcie sokiem z jednej cytryny. Jeżeli używacie chrzanu ze słoika, musicie go...

Okrągłe czy podłużne buraki do domowej ćwikły? Tylko jedne nadadzą jej wyjątkowego smaku
Adobe Stock
Newsy
Okrągłe czy podłużne buraki do domowej ćwikły? Tylko jedne nadadzą jej wyjątkowego smaku
Ćwikła to nieodłączny element każdych świąt. Stanowi świetny dodatek do mięs. Każda gospodyni ma swoją recepturę na tą potrawę, ale nie każda wie, że tylko z jednego rodzaju buraków wychodzi idealnie.

Wiele osób nie wyobraża sobie uroczystych spotkań z rodziną czy świąt bez ćwikły. Domowa sałatka jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Jak się okazuje, wybór odpowiednich buraków ma znaczenie. Tylko przyrządzona z podłużnych warzyw wyjdzie naprawdę wyśmienicie. Takiej ćwikły nie może zabraknąć na wielkanocnym stole! Czy buraki są zdrowe? Buraki są nie tylko świetnym warzywem w codziennej kuchni, ale również zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości buraków można wyróżnić: obniżają poziom złego cholesterolu, chroni wątrobę przed szkodliwymi toksynami, zapobiega wystąpieniom udaru mózgu czy zapalenia serca mięśniowego, poprawia koncentrację, reguluje sen, czy pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji. Są warzywem z wieloma zaletami, dzięki temu nie powinny gościć w diecie nie tylko od święta, ale i na co dzień.  Najlepsze buraki do domowej ćwikły Choć każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na domową ćwikłę to jednak nie wszyscy wiedzą, że idealna wychodzi tylko z jednego rodzaju warzyw. Jak się okazało, najlepiej sprawdzają się podłużne buraki. Zawierają one więcej słodyczy niż inne pozostałe w sprzedaży. Dzięki temu sałatka będzie jeszcze smaczniejsza. Taka ćwikła będzie świetnym dodatkiem do różnych mięs na zimno, jak i na ciepło. Przepis na domową ćwikłę Składniki: 1 kg podłużnych buraków 200 g chrzanu ze słoiczka sok z 1 cytryny 5 łyżek cukru 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki dokładnie umyjcie, przełóżcie do większego garnka i zalejcie wodą, aby całe znalazły się pod jej powierzchnią. Ugotujcie je do miękkości....

Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Flickr/Adobetock
Newsy
Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Robiliście kiedyś gruszki w octowej zalewie? Te z przepisu siostry Anastazji smakują wyśmienicie i będą doskonałym dodatkiem do wędlin i obiadu.

Przepisy siostry Anastazji biją rekordy popularności w sieci. Słynna zakonnica z Bieszczad świetnie sobie radzi również na rynku wydawniczym. Jak dotąd siostra Anastazja wypuściła ok. 20 książek o gotowaniu, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Przepisy siostry Anastazji słyną z prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Jak sama przyznaje, najbardziej ceni sobie tradycję i to z niej głównie czerpie inspirację do swoich przepisów. Wśród przepisów siostry Anastazji najwięcej miejsca zajmują dania na dania jarskie, mięsne i ciasta.  Książki z jej recepturami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja podzieliła się ostatnio przepisem na gruszki w delikatnej zalewie octowej. Jak je przygotowuje? Przepis na gruszki w zalewie octowej siostry Anastazji Do przygotowania gruszek w delikatnej octowej zalewie potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki: 1 kg gruszek sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki obierzcie, przekrójcie na pół, wydrążcie gniazda nasienne i na chwilę zanurzcie w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotujcie wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełóżcie gruszki do wrzącego syropu i gotujcie przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”. Następnie wyjmijcie gruszki z syropu i przełóżcie do słoików. Do syropu dodajcie ocet i ponownie zagotujcie. Zalejcie zalewą owoce. Zakręcone słoiki gotujcie przez ok. 20 min. Przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu. Zalewa: Składniki: ½ l wody 30 dag cukru kilka goździków 1 laska cynamonowa ½ l octu winnego 6% Z czym podawać gruszki w zalewie? Gruszki w zalewie octowej będą idealnie pasowały do...

Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów
AdobeStock/Flickr
Newsy
Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów
Planujecie upiec szarlotkę? Zróbcie wcześniej jabłka z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnie pasowały do waszego ciasta.

Jesień to czas, gdy w polskich domach często przygotowuje się szarlotkę . A jeśli szarlotka, to oczywiście pyszne polskie jabłka . Jak przygotować jabłka do szarlotki, by miała ona idealny, lekko kwaskowaty smak? Poznajcie unikalny przepis na jabłka do szarlotki siostry Anastazji . Kim jest siostra Anastazja? Anastazja Pustelnik urodziła się w 1950 roku w Dylągowej. To polska zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, autorka książek kulinarnych, znana jako siostra Anastazja. Zakonnica osiągnęła niewyobrażalny sukces na polu wydawniczym. Jak dotąd sprzedała ok. 4 mln książek o gotowaniu. Jak narodziła się w niej pasja do kulinariów? Na początku nie była to pasja, a konieczność, bowiem gdy Anastazja miała 17 lat, zmarła jej mama. Przyszła zakonnica musiała przejść przyspieszony kurs gotowania. To właśnie wtedy zaczęła przygotowywać smaczne posiłki dla całej rodziny. Jabłka z przepisu siostry Anastazji Jesień to czas, gdy chętnie przygotowujemy szarlotkę. Zróbcie ją na bazie jabłek z przepisu siostry Anastazji a na pewno wam posmakuje. Przepis na jabłka pyszne jabłka do szarlotki Składniki: 3 kg jabłek (np. antonówek) sok z 1 cytryny ¼ szklanki wody cukier (wg gustu) Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do garnka z wodą i prażymy chwilę pod przykryciem. Dodajemy cukier i chwilę smażymy bez przykrycia. Gorące jabłka przekładamy do słoików. Pasteryzujemy przez około 15 minut. Jabłka z przepisu siostry Anastazji sprawdza się nie tylko jako dodatek do szarlotki, ale też doskonale będą komponowały się z zapiekanką z ryżu, jabłkową tartą a nawet naleśnikami czy omletami. Jak długo można...