Przepisy siostry Anastazji od lat robią furorę w polskich domach. I nic w tym dziwnego – proponowane przez nią dania są nie tylko proste w przygotowaniu, ale też naprawdę pyszne.

Słynna zakonnica z Podkarpacia sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek o gotowaniu. Z jej przepisów korzystają nie tylko starsze, ale również młodsze pokolenia.

Jakiś czas temu siostra Anastazja podzieliła się przepisem na tarte buraki do słoika. Warto je przygotować z kilku względów.

Buraki nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe.

Zobacz także:

  • Buraki zawierają duże stężenie azotanów, które mają działanie obniżające ciśnienie krwi. Może to prowadzić do zmniejszenia ryzyka zawałów serca, niewydolności serca i udaru mózgu.
  • Dzięki azotanom, warzywa te mogą również pomóc zwiększyć przepływ krwi do mózgu, poprawić funkcje poznawcze i zmniejszyć ryzyko demencji.
  • Buraki mogą poprawić wydajność ćwiczeń i wspierać poziom energii.
  • Buraki są dobrym źródłem błonnika, który jest korzystny dla zdrowia układu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko wielu przewlekłych schorzeń.
  • Badania wykazały, że barwniki buraków mogą pomóc w ograniczeniu wzrostu komórek rakowych.
  • Buraki mają wysoką zawartość wody i niską kaloryczność. Obie te właściwości sprzyjają utracie wagi.

Przepis na sałatkę z buraków siostry Anastazji

Przygotujcie sałatkę z buraków siostry Anastazji. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu.

Składniki:

  • 2 kg czerwonych buraków
  • 20 dag świeżego korzenia chrzanu
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka.
  2. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 45 minut, aż będą miękkie.
  3. Buraki odcedzamy, wystudzamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  4. Buraki skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Chrzan obieramy i ścieramy na małych oczkach.
  6. Starty chrzan dodajemy do buraków, mieszamy i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
  7. Wyparzamy słoiki i napełniamy je burakami (należy zostawić od krawędzi słoików ok. 2 cm pustej przestrzeni)).
  8. Brzegi słoików wycieramy, nakładamy pokrywki i mocno zakręcamy.
  9. Na dnie dużego garnka wykładamy papierowe ręczniki i ustawiamy dość luźno słoiki.
  10. Nalewamy wodę tak, by sięgała do 3/4 wysokości słoików.
  11. Garnek ze słoikami podgrzewamy na niedużym ogniu, aż woda w garnku będzie wrzeć.
  12. Następnie zmniejszamy nieco ogień i gotujemy buraczki ok. 25 minut.

Źródło: siostra-anastazja.pl