Buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnym dopełnieniem obiadu
Flickr/AdobeStock
Newsy

Buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnym dopełnieniem obiadu

Szukacie ciekawego przepisu na sałatkę z buraków do słoika? Wypróbujcie recepturę siostry Anastazji na pyszne tarte buraki do obiadu.

Przepisy siostry Anastazji od lat robią furorę w polskich domach. I nic w tym dziwnego – proponowane przez nią dania są nie tylko proste w przygotowaniu, ale też naprawdę pyszne.

Słynna zakonnica z Podkarpacia sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek o gotowaniu. Z jej przepisów korzystają nie tylko starsze, ale również młodsze pokolenia.

Jakiś czas temu siostra Anastazja podzieliła się przepisem na tarte buraki do słoika. Warto je przygotować z kilku względów.

Buraki nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe.

  • Buraki zawierają duże stężenie azotanów, które mają działanie obniżające ciśnienie krwi. Może to prowadzić do zmniejszenia ryzyka zawałów serca, niewydolności serca i udaru mózgu.
  • Dzięki azotanom, warzywa te mogą również pomóc zwiększyć przepływ krwi do mózgu, poprawić funkcje poznawcze i zmniejszyć ryzyko demencji.
  • Buraki mogą poprawić wydajność ćwiczeń i wspierać poziom energii.
  • Buraki są dobrym źródłem błonnika, który jest korzystny dla zdrowia układu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko wielu przewlekłych schorzeń.
  • Badania wykazały, że barwniki buraków mogą pomóc w ograniczeniu wzrostu komórek rakowych.
  • Buraki mają wysoką zawartość wody i niską kaloryczność. Obie te właściwości sprzyjają utracie wagi.
Zobacz także
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę z buraków siostry Anastazji

Przygotujcie sałatkę z buraków siostry Anastazji. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu.

Składniki:

  • 2 kg czerwonych buraków
  • 20 dag świeżego korzenia chrzanu
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka.
  2. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 45 minut, aż będą miękkie.
  3. Buraki odcedzamy, wystudzamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  4. Buraki skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Chrzan obieramy i ścieramy na małych oczkach.
  6. Starty chrzan dodajemy do buraków, mieszamy i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
  7. Wyparzamy słoiki i napełniamy je burakami (należy zostawić od krawędzi słoików ok. 2 cm pustej przestrzeni)).
  8. Brzegi słoików wycieramy, nakładamy pokrywki i mocno zakręcamy.
  9. Na dnie dużego garnka wykładamy papierowe ręczniki i ustawiamy dość luźno słoiki.
  10. Nalewamy wodę tak, by sięgała do 3/4 wysokości słoików.
  11. Garnek ze słoikami podgrzewamy na niedużym ogniu, aż woda w garnku będzie wrzeć.
  12. Następnie zmniejszamy nieco ogień i gotujemy buraczki ok. 25 minut.

Źródło: siostra-anastazja.pl

Okrągłe czy podłużne buraki do domowej ćwikły? Tylko jedne nadadzą jej wyjątkowego smaku
Adobe Stock
Newsy
Okrągłe czy podłużne buraki do domowej ćwikły? Tylko jedne nadadzą jej wyjątkowego smaku
Ćwikła to nieodłączny element każdych świąt. Stanowi świetny dodatek do mięs. Każda gospodyni ma swoją recepturę na tą potrawę, ale nie każda wie, że tylko z jednego rodzaju buraków wychodzi idealnie.

Wiele osób nie wyobraża sobie uroczystych spotkań z rodziną czy świąt bez ćwikły. Domowa sałatka jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Jak się okazuje, wybór odpowiednich buraków ma znaczenie. Tylko przyrządzona z podłużnych warzyw wyjdzie naprawdę wyśmienicie. Takiej ćwikły nie może zabraknąć na wielkanocnym stole! Czy buraki są zdrowe? Buraki są nie tylko świetnym warzywem w codziennej kuchni, ale również zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości buraków można wyróżnić: obniżają poziom złego cholesterolu, chroni wątrobę przed szkodliwymi toksynami, zapobiega wystąpieniom udaru mózgu czy zapalenia serca mięśniowego, poprawia koncentrację, reguluje sen, czy pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji. Są warzywem z wieloma zaletami, dzięki temu nie powinny gościć w diecie nie tylko od święta, ale i na co dzień.  Najlepsze buraki do domowej ćwikły Choć każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na domową ćwikłę to jednak nie wszyscy wiedzą, że idealna wychodzi tylko z jednego rodzaju warzyw. Jak się okazało, najlepiej sprawdzają się podłużne buraki. Zawierają one więcej słodyczy niż inne pozostałe w sprzedaży. Dzięki temu sałatka będzie jeszcze smaczniejsza. Taka ćwikła będzie świetnym dodatkiem do różnych mięs na zimno, jak i na ciepło. Przepis na domową ćwikłę Składniki: 1 kg podłużnych buraków 200 g chrzanu ze słoiczka sok z 1 cytryny 5 łyżek cukru 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki dokładnie umyjcie, przełóżcie do większego garnka i zalejcie wodą, aby całe znalazły się pod jej powierzchnią. Ugotujcie je do miękkości....

Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Flickr/Adobetock
Newsy
Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Robiliście kiedyś gruszki w octowej zalewie? Te z przepisu siostry Anastazji smakują wyśmienicie i będą doskonałym dodatkiem do wędlin i obiadu.

Przepisy siostry Anastazji biją rekordy popularności w sieci. Słynna zakonnica z Bieszczad świetnie sobie radzi również na rynku wydawniczym. Jak dotąd siostra Anastazja wypuściła ok. 20 książek o gotowaniu, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Przepisy siostry Anastazji słyną z prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Jak sama przyznaje, najbardziej ceni sobie tradycję i to z niej głównie czerpie inspirację do swoich przepisów. Wśród przepisów siostry Anastazji najwięcej miejsca zajmują dania na dania jarskie, mięsne i ciasta.  Książki z jej recepturami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja podzieliła się ostatnio przepisem na gruszki w delikatnej zalewie octowej. Jak je przygotowuje? Przepis na gruszki w zalewie octowej siostry Anastazji Do przygotowania gruszek w delikatnej octowej zalewie potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki: 1 kg gruszek sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki obierzcie, przekrójcie na pół, wydrążcie gniazda nasienne i na chwilę zanurzcie w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotujcie wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełóżcie gruszki do wrzącego syropu i gotujcie przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”. Następnie wyjmijcie gruszki z syropu i przełóżcie do słoików. Do syropu dodajcie ocet i ponownie zagotujcie. Zalejcie zalewą owoce. Zakręcone słoiki gotujcie przez ok. 20 min. Przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu. Zalewa: Składniki: ½ l wody 30 dag cukru kilka goździków 1 laska cynamonowa ½ l octu winnego 6% Z czym podawać gruszki w zalewie? Gruszki w zalewie octowej będą idealnie pasowały do...

Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów
AdobeStock/Flickr
Newsy
Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów
Planujecie upiec szarlotkę? Zróbcie wcześniej jabłka z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnie pasowały do waszego ciasta.

Jesień to czas, gdy w polskich domach często przygotowuje się szarlotkę . A jeśli szarlotka, to oczywiście pyszne polskie jabłka . Jak przygotować jabłka do szarlotki, by miała ona idealny, lekko kwaskowaty smak? Poznajcie unikalny przepis na jabłka do szarlotki siostry Anastazji . Kim jest siostra Anastazja? Anastazja Pustelnik urodziła się w 1950 roku w Dylągowej. To polska zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, autorka książek kulinarnych, znana jako siostra Anastazja. Zakonnica osiągnęła niewyobrażalny sukces na polu wydawniczym. Jak dotąd sprzedała ok. 4 mln książek o gotowaniu. Jak narodziła się w niej pasja do kulinariów? Na początku nie była to pasja, a konieczność, bowiem gdy Anastazja miała 17 lat, zmarła jej mama. Przyszła zakonnica musiała przejść przyspieszony kurs gotowania. To właśnie wtedy zaczęła przygotowywać smaczne posiłki dla całej rodziny. Jabłka z przepisu siostry Anastazji Jesień to czas, gdy chętnie przygotowujemy szarlotkę. Zróbcie ją na bazie jabłek z przepisu siostry Anastazji a na pewno wam posmakuje. Przepis na jabłka pyszne jabłka do szarlotki Składniki: 3 kg jabłek (np. antonówek) sok z 1 cytryny ¼ szklanki wody cukier (wg gustu) Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do garnka z wodą i prażymy chwilę pod przykryciem. Dodajemy cukier i chwilę smażymy bez przykrycia. Gorące jabłka przekładamy do słoików. Pasteryzujemy przez około 15 minut. Jabłka z przepisu siostry Anastazji sprawdza się nie tylko jako dodatek do szarlotki, ale też doskonale będą komponowały się z zapiekanką z ryżu, jabłkową tartą a nawet naleśnikami czy omletami. Jak długo można...

Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Flickr/AdobeStock
Newsy
Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Zostały wam suszone grzyby? Zróbcie z nich przepyszną zupę grzybowo-rybną z przepisu siostry Anastazji.

Siostra Anastazja Pustelnik to skromna zakonnica z Bieszczad, która już jako młoda dziewczyna zapałała miłością do gotowania. Mimo iż jej głównym życiowym celem jest służba Bogu, doskonale też odnalazła się w świecie kulinariów, a jej przepisy osiągnęły niewiarygodny wręcz sukces, który przyniósł jej popularność nie tylko w Polsce, ale też poza granicami naszego kraju. Siostra Anastazja sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książkowych publikacji. Jak sama twierdzi, nie stara się wprowadzać rewolucji na stołach, tylko czerpie z tradycji to, co najcenniejsze i sprawia, że potrawy stają się jeszcze smaczniejsze. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na zupę grzybowo-rybną z łazankami. Ta smaczna i rozgrzewająca zupa idealnie was nasyci w długie i chłodne jesienne wieczory. Przepis na zupę grzybowo-rybną siostry Anastazji Zostały wam w zapasie suszone leśne grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich smakowitą zupę z przepisu siostry Anastazji. Składniki: 1 l bulionu warzywnego ½ kg fileta z karpia 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 5 dag suszonych grzybów 1 łyżka masła ½ l zimnej wody 1 pęczek zielonej pietruszki sól pieprz Wykonanie: Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na ok. 2 godz. Grzyby gotujemy z dodatkiem masła. Gdy będą miękkie – odstawiamy je z ognia, wyjmujemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor na oliwie. Gotujemy bulion warzywny, dodajemy pokrojonego w kostkę karpia i zeszkloną cebulę. Gotujemy przez ok. 10-15 min. Na koniec wlewamy wywar grzybowy, dodajemy grzyby i przez chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Siostra Anastazja podaje tę zupę z łazankami. Oto, jak je...