Burak w tej odsłonie was zachwyci. Solidna dawka witamin z samego rana
AdobeStock
Newsy

Burak w tej odsłonie was zachwyci. Solidna dawka witamin z samego rana

Tym razem to bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywo zjedzcie nie na obiad, a na śniadanie. Zobaczcie, jak przygotować buraki w ten sposób.

Z buraków zwykle przyrządzamy zupy, soki albo dodajemy je do sałatek. W końcu to bardzo zdrowe warzywa, które warto regularnie mieć w swoim jadłospisie. 

Właściwości zdrowotne buraków

Do jedzenia buraków raczej nikogo nie trzeba przekonywać. To tanie warzywa, które przez swoją pospolitość bywają niesłusznie pomijane. A przecież pomagają na tak wiele dolegliwości:

  • ułatwiają odchudzanie

  • regulują trawienie

  • zawarty w nich barwnik betalaina ma właściwości przeciwzapalne

  • mogą obniżyć ciśnienie krwi

  • wpływają pozytywnie na funkcjonowanie mózgu

Wspomniane barszcze i sałatki to jednak nie wszystko. Istnieje jeszcze jeden sprytny sposób na wykorzystanie ich w kuchni. Upieczonego, pachnącego buraka można przecież wymieszać z twarogiem na pastę, którą później wystarczy rozsmarować na kanapkach. Samo zdrowie na talerzu! Sprawdźcie, jak ją przygotować. 

Przepis na pastę twarogowo-buraczaną

Składniki:

  • 1 średniej wielkości burak

  • 1 opakowanie twarogu półtłustego (200 g)

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • szczypiorek

  • sól

  • pieprz 

Zobacz także
Plamy z buraków nie chcą zejść? Babcie miały na nie sposób. Zróbcie tak, a znikną bez śladu

Plamy z buraków nie chcą zejść? Babcie miały na nie sposób. Zróbcie tak, a znikną bez śladu

Łączycie buraki z kapustą kiszoną? Przepis na prostą  sałatkę

Łączycie buraki z kapustą kiszoną? Przepis na prostą i zdrową sałatkę do obiadu

Przygotowanie:

  1. Umyjcie buraka i pokrójcie na kawałki - dzięki temu szybciej się upiecze. Owińcie go folią aluminiową i umieśćcie na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczcie przez 45-60 minut. Burak musi się piec tak długo, aż będzie można bez trudu wbić w niego widelec.

  2. Po tym czasie poczekajcie, aż nieco ostygnie, a następnie obierzcie buraka ze skórki.

  3. Przeciśnijcie ząbki czosnku przez praskę. 

  4. W misce wymieszajcie twaróg z burakami. Dodajcie czosnek, sok z cytryny i jogurt naturalny. Następnie zmiksujcie za pomocą blendera. Możecie też wymieszać pastę widelcem, ale nie będzie wówczas tak aksamitna. 

  5. Na sam koniec doprawcie solą i pieprzem oraz pokrojonym drobno świeżym szczypiorkiem. 

I gotowe! Tak przygotowana pasta z buraka i twarogu świetnie się spisze jako smarowidło na kanapki. Możecie też wykorzystać ją jako dip na przyjęciach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak uratować kolor barszczu? Dodajcie ten składnik, a będzie aż razić czerwienią po oczach
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować kolor barszczu? Dodajcie ten składnik, a będzie aż razić czerwienią po oczach
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Trudno przejść obok niego obojętnie, szczególnie jeśli kusi smakiem i wyrazistym kolorem.

Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Współcześnie barszczem nazywa się zupę z soku z kapusty kiszonej, soku z kiszonych buraków czerwonych, kiszonego szczawiu lub innych, zwykle białych, kiszonych warzyw. W Polsce barszcz czerwony z buraków jest podawany na początku wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Z pewnością przyrządzicie go na święta. Właśnie on pojawia się na świątecznym stole jako pierwszy. Zdarza się jednak, że czerwony barszcz nie jest zbytnio czerwony. Utracony podczas gotowania kolor można odzyskać! To banalnie proste. Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał idealny kolor? Wystarczy, że obierzecie jednego surowego buraka, zetrzecie go na tarce i przegotujecie przez kilkanaście minut z gotową już zupą Naszym czarnym koniem w procesie odzyskiwania właściwego koloru barszczu jest jednak coś zupełnie innego. Chodzi tutaj o dodatek w postaci soku jabłkowego. Tak, to nie żart. 1-2 szklanki tego słodziutkiego, złocistego soku wspaniale wpłyną nie tylko na barwę świątecznej zupy, ale też poprawią i wyostrzą jego smak. Sok jabłkowy jest napojem bardzo słodkim - to pięknie podkreśli smak barszczu. Nie brakuje mu także kwaśności. Około 300-400 ml soku na cały gar zakwasi nieco zupę i po prostu polepszy jej smak. Jeżeli jednak nie macie w zanadrzu soku jabłkowego, możecie postawić na jeszcze jedną sprawdzoną metodę. Chodzi o dolanie kilku kropel octu bądź soku z cytryny. Wasz barszcz nabierze dzięki temu kolorów, ale również i smaku. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków Buraki to przede wszystkim bogate źródło żelaza. Przez medycynę naturalną są uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy. Burak w skuteczny sposób zapobiega anemii, co więcej wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych...

Jesień coraz bliżej. Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł
AdobeStock
Newsy
Pijcie codziennie pół szklanki tego napoju. To domowy eliksir na długowieczność za grosze
Zapomnijcie o środkach z apteki. Naturalny sposób na dobrą kondycję znajdziecie we własnej kuchni. Ten napój to prawdziwa bomba witaminowa.

Zakwas z buraka to hit ostatnich lat, choć nasze mamy i babcie znały jego moc już od dziesiątek lat. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, nie czekajcie ani chwili dłużej. Zobaczcie, co daje picie zakwasu z buraków, a czym prędzej włączycie go do swoich codziennych jadłospisów. Co daje picie zakwasu z buraków? Na co działa zakwas z buraków? Ta naturalna mikstura to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i probiotyków, które zwalczają wiele dolegliwości: pomaga zwalczyć anemię, przez wysoką dawkę żelaza i witaminy B, zmniejsza stany zapalne, dzięki zawartości choliny, chroni przed chorobami serca, gdyż poprawia dotlenienie mięśni, obniża ciśnienie tętnicze, przez azotany zawarte w burakach, zapobiega nowotworom, dzięki zawartości betaniny. Wielu smakoszy tego napoju zastanawia się, czy zakwas z buraków można pić codziennie. Otóż tak, ale w niewielkich ilościach i o określonych porach. Aby utrzymać dobre zdrowie, w zupełności wystarczy pół szklanki dziennie, najlepiej rano na czczo . Jeśli chcecie zacząć swoją przygodę z tym napojem? Zobaczcie, jak zrobić zakwas buraczany domowej roboty. Zakwas z buraków do picia - przepis Składniki: 1 kg buraków 1 litr przegotowanej, zimnej wody 1 łyżka soli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soku z kiszonek (kapusty lub ogórków) Przygotowanie:  Buraki obieramy i kroimy w grube plastry, czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek wzdłuż na pół.  Plastry buraków ciasno układamy w wyparzonym słoiku, a pomiędzy nie wciskamy czosnek oraz listki laurowe i ziele angielskie. Wodę mieszamy z solą i sokiem z kapusty lub ogórków kiszonych, a następnie zalewamy tym płynem buraki, aby były nim przykryte. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką lub czystą gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około...

Barszcz ukriański
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Przepis na najlepszy barszcz ukraiński. Nie może w nim zabraknąć ważnego składnika
Barszcz ukraiński to zupa bogata w składniki odżywcze. Jeden z jej głównych, burak, ma ich aż w nadmiarze.

Sezon zimowy potrzebuje dodatkowego wsparcia. Danie w postaci gorącej zupy powinno rozgrzać organizm i dodatkowo zapewnić ciekawe doznania smakowe.  Buraki chronią przed działaniem wolnych rodników Betanina, antyutleniacz zawarty w burakach to także cos co wpływa na piękny kolor buraka. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Buraki należą dzięki temu do warzyw, które w najbardziej skuteczny sposób zwalczają raka.  Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawiał się. Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków W ich ćwikłowej odmianie jest sporo cukru. Natomiast dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży, szczególnie narażonych na niedobory kwasu foliowego, potrawy z buraków są bardzo wskazane. Dodatkowo, buraki są niskokaloryczne - mają zaledwie 33 kcal w 100 g. Barszcz ukraiński ma wiele fanów Można go przygotować na wiele sposobów. Wystarczy zmienić jeden lub dwa składniki, by uzyskać inny smak. Ale dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć intensywny, buraczkowy kolor. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby. Właśnie suszone grzyby czynią z niego danie godne nawet najbardziej szlachetnego stołu. Podajemy łatwy przepis na pyszny czerwony barszcz ukraiński. Składniki: 200 g mięsa rosołowego, 2 ziemniaki, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, ćwiartka małej główki kapusty, 3 suszone grzyby, 6 buraków,...

zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy
Nastawcie zakwas z buraków już teraz. Będzie dobry nawet przez 30 dni, jeśli zrobicie go z tego przepisu
Nic nie smakuje tak dobrze jak świąteczny barszcz czerwony ugotowany na bazie domowej roboty zakwasu buraczanego! Jednak pamiętajcie, że jego przyrządzenie powinniście rozpocząć najpóźniej 10 dni przed Wigilią.

Sekret idealnego zakwasu buraczanego tkwi między innymi w naczyniu, w którym zostaje przygotowany. Bowiem powinno być ono szklane lub kamionkowe oraz dokładnie umyte, a najlepiej wyparzone. Na tym jednak nie koniec trików, które sprawią, że twój zakwas buraczany na pewno wyjdzie. Należy również pamiętać, że przyprawy oraz czosnek powinny się znaleźć na dnie naczynia, w którym będą kiszone buraki. To zapobiegnie ich wypływaniu i nada warzywom idealny smak. Ważne jest również, aby trzymać zakwas w dość ciepłym miejscu przez okres od 3 do nawet 10 dni.  Co zrobić, by przyspieszyć proces zakwaszania buraków na zakwas? Jeśli chcecie przyspieszyć kiszenie możesz wrzucić do słoika kawałek chleba lub dolać wody z ogórków kiszonych, bądź kapusty, to sprawi, że buraki szybciej dojdą i się ukiszą. By wasz zakwas mógł przetrwać do świąt Bożego Narodzenia, nie zapomnijcie o przestrzeganiu tych wszystkich zasad z naciskiem na szczególną uwagę w wyparzaniu słoiczków i butelek szklanych już po ukiszeniu zakwasu. W ten sposób uda się wam go zachować w nienaruszonym stanie nawet przez 30 dni. Przepis na zakwas z buraków Składniki: 50 dag buraków 500 ml wody 5 ząbków czosnku Pół łyżki soli Kromka chleba razowego żytniego Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie W rondelku zagotujcie 500 ml wody z dodatkiem soli. Miksturę odstawcie na kilka minut do wystudzenia. Buraki dokładnie umyjcie i obierz, a następnie pokrójcie na półplasterki o grubości ok 1 cm. Ząbki czosnku obierzcie i zgniećcie nożem (nie krójcie, ani nie przeciskajcie przez praskę). Na dnie wyparzonego słoika umieśćcie kilka półplasterków buraka, 1 obrany i zgnieciony ząbek czosnku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i 2 ziarenka pieprzu i kawałek chleba (najlepiej w...