
Z buraków zwykle przyrządzamy zupy, soki albo dodajemy je do sałatek. W końcu to bardzo zdrowe warzywa, które warto regularnie mieć w swoim jadłospisie.
Właściwości zdrowotne buraków
Do jedzenia buraków raczej nikogo nie trzeba przekonywać. To tanie warzywa, które przez swoją pospolitość bywają niesłusznie pomijane. A przecież pomagają na tak wiele dolegliwości:
-
ułatwiają odchudzanie
-
regulują trawienie
-
zawarty w nich barwnik betalaina ma właściwości przeciwzapalne
-
mogą obniżyć ciśnienie krwi
-
wpływają pozytywnie na funkcjonowanie mózgu
Wspomniane barszcze i sałatki to jednak nie wszystko. Istnieje jeszcze jeden sprytny sposób na wykorzystanie ich w kuchni. Upieczonego, pachnącego buraka można przecież wymieszać z twarogiem na pastę, którą później wystarczy rozsmarować na kanapkach. Samo zdrowie na talerzu! Sprawdźcie, jak ją przygotować.
Przepis na pastę twarogowo-buraczaną
Składniki:
-
1 średniej wielkości burak
-
1 opakowanie twarogu półtłustego (200 g)
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
szczypiorek
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Umyjcie buraka i pokrójcie na kawałki - dzięki temu szybciej się upiecze. Owińcie go folią aluminiową i umieśćcie na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczcie przez 45-60 minut. Burak musi się piec tak długo, aż będzie można bez trudu wbić w niego widelec.
-
Po tym czasie poczekajcie, aż nieco ostygnie, a następnie obierzcie buraka ze skórki.
-
Przeciśnijcie ząbki czosnku przez praskę.
-
W misce wymieszajcie twaróg z burakami. Dodajcie czosnek, sok z cytryny i jogurt naturalny. Następnie zmiksujcie za pomocą blendera. Możecie też wymieszać pastę widelcem, ale nie będzie wówczas tak aksamitna.
-
Na sam koniec doprawcie solą i pieprzem oraz pokrojonym drobno świeżym szczypiorkiem.
I gotowe! Tak przygotowana pasta z buraka i twarogu świetnie się spisze jako smarowidło na kanapki. Możecie też wykorzystać ją jako dip na przyjęciach.