Czegoś takie na pewno jeszcze nie próbowaliście. Jajecznica pieczona w piekarniku? Brzmi ciekawie i wierzcie nam, jeszcze ciekawiej smakuje!

Kluczem do osiągnięcia specjalnego efektu będzie użycie do jej przygotowania bułek. To także dobry sposób do pozbycia się kilkudniowego pieczywa.

Bułki użyte do zapiekania jajecznicy wcale nie muszą być szczególnie świeże. Wystarczy, że wydrążycie z nich miąższ i napełnicie jajkami z dodatkami.

To świetny pomysł na sobotnie lub niedzielne rodzinne śniadanie. Wystarczy dobrze rozgrzać piekarnik i czekać na prawdziwe cuda!

Zobacz także:

Radzimy od razu upiec sporą porcję faszerowanych bułek – znikną z talerzy w mig!

Przepis na bułki faszerowane jajecznicą

Składniki:

  • 5 bułek kajzerek
  • 5 jaj
  • Szczypiorek
  • Papryka czerwona
  • Kilka plasterków szynki
  • Kilka plasterków sera żółtego
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Bułki przekrójcie na pół i wydrążcie z nich miąższ, robiąc miejsce na farsz.
  2. Paprykę, ser i szynkę pokrójcie na małe kawałki.
  3. Jajka wbijcie do miski, wymieszajcie dokładnie ze śmietaną i dodatkami. Do środka można wkroić od razu szczypiorek. Równie dobrym rozwiązaniem będzie posypanie szczypiorkiem już gotowych „jajecznych zapiekanek”.
  4. Masę jajeczną doprawcie solą i pieprzem.
  5. Pieczcie bułki w temp. 180 st. C. przez około 20-25 min do ścięcia jajek.
  6. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl