Bułki zapiekane z jajecznicą
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy

Bułki nafaszerowane jajecznicą. To najlepsze, co możecie zrobić na śniadanie

Macie już dość klasycznie smażonych jajek na maśle? Czas urozmaicić nieco swoje śniadanie. Domownicy będą wniebowzięci!

Czegoś takie na pewno jeszcze nie próbowaliście. Jajecznica pieczona w piekarniku? Brzmi ciekawie i wierzcie nam, jeszcze ciekawiej smakuje!

Kluczem do osiągnięcia specjalnego efektu będzie użycie do jej przygotowania bułek. To także dobry sposób do pozbycia się kilkudniowego pieczywa.

Bułki użyte do zapiekania jajecznicy wcale nie muszą być szczególnie świeże. Wystarczy, że wydrążycie z nich miąższ i napełnicie jajkami z dodatkami.

To świetny pomysł na sobotnie lub niedzielne rodzinne śniadanie. Wystarczy dobrze rozgrzać piekarnik i czekać na prawdziwe cuda!

Radzimy od razu upiec sporą porcję faszerowanych bułek – znikną z talerzy w mig!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na bułki faszerowane jajecznicą

Składniki:

  • 5 bułek kajzerek
  • 5 jaj
  • Szczypiorek
  • Papryka czerwona
  • Kilka plasterków szynki
  • Kilka plasterków sera żółtego
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Bułki przekrójcie na pół i wydrążcie z nich miąższ, robiąc miejsce na farsz.
  2. Paprykę, ser i szynkę pokrójcie na małe kawałki.
  3. Jajka wbijcie do miski, wymieszajcie dokładnie ze śmietaną i dodatkami. Do środka można wkroić od razu szczypiorek. Równie dobrym rozwiązaniem będzie posypanie szczypiorkiem już gotowych „jajecznych zapiekanek”.
  4. Masę jajeczną doprawcie solą i pieprzem.
  5. Pieczcie bułki w temp. 180 st. C. przez około 20-25 min do ścięcia jajek.
  6. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Chleb w jajku
Robert6666/Adobe Stock
Przepisy
Rewolucyjny przepis na smażony chleb w jajku. Wystarczy dodać te składniki. Dzięki temu będzie jeszcze lepszy
Ach, któż z nas nie zajadał się tym prostym, a jakże smacznym daniem w dzieciństwie u dziadków? Czas na chwileczkę nostalgii z niewielką nowoczesną nutą!

Jaja prosto z kurnika, smalec i wiejski chleb, który babcia odsmażała nam w dzieciństwie. Ten, kto tego nie przeżył, nie wie, co stracił. Jest jednak szansa, by wraz z nami przygotować to proste i wspaniałe danie. Poniżej przedstawimy wam 3 wersje tej potrawy. Tradycyjny chleb z jajkiem Pierwszą z nich będzie klasyk, absolutna podstawa, którą roboczo nazwijmy „pochwałą prostoty”. Tutaj nie będziemy potrzebowali zbyt wielu składników. Szybkie danie z chleba, tłuszczu i jajek posłuży wam w trudnych momentach. Choćby wtedy, gdy w lodówce hula wiatr, a natychmiast chce się zjeść coś ciepłego. Składniki: 2-3 jaja tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane, ale może być to także olej roślinny albo smalec) chleb (najsmaczniejsze „grzanki” wyjdą z pieczywem białym, ale ciemniejszy chleb także można wykorzystać. Chleb nie musi być świeży. W końcu nasze zaradne babcie w ten sposób pozbywały się lekko czerstwiejącego pieczywa!) Sól Przygotowanie: Jaja roztrzepcie w naczyniu na gładką masę i od razu dodajcie sól. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Chleb maczacie w masie jajecznej. Możecie dodać do jajek nieco mleka. Wtedy „grzanki” zyskają trochę na delikatności. Chleb smażcie na patelni na złoty kolor z obu stron. Chleb z jajkiem i żółtym serem (lub szynką) Drugim wariantem jest propozycja dla nieco bardziej wybrednych smakoszy. Tutaj możliwości jest wiele. Możecie dodać do masy jajecznej trochę ulubionego startego żółtego sera. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest dodanie sera po przewróceniu chleba wysmażonego z jednej strony i przymknięcie patelni pokrywką, tak by ser ładnie się rozpuścił. Do masy jajecznej możecie dodać także nieco pokrojonej w kostkę szynki.  Poniżej nasza propozycja:...

Jajka faszerowane smażone
Adobe Stock
Newsy
Jajka smażone w skorupkach. Ten przepis jest znany od lat
Też przygotowujecie je na Wielkanoc w ten sposób? Jeśli nie, musicie poznać ten przepis!

Jajka bezsprzecznie królują na stołach w trakcie Wielkanocy. Przygotowujecie je pewne na twardo, dodajcie do żurku, robicie faszerowane jajka. To znane wszystkim potrawy i odsłony jajek, którymi nie zaskoczycie swoich gości, ale na pewno ich zadowolicie. Jeśli macie ochotę na przygotowanie czegoś innowacyjnego, zróbcie ten przepis. Może wasze babcie tez go znały, bo jest przygotowywany od lat, ale wciąż mało popularny! To jajka faszerowane w skorupkach. Jajka faszerowane w skorupkach – przepis Składniki na jajka faszerowane, smażone w skorupkach 8 jajek 200 g pieczarek ¼ sera camembert Pęczek posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sól Biały pieprz Masło klarowane Kilka łyżek bułki tartej do panierowania Przygotowanie jajek smażonych Jajka ugotujcie na twardo. Przekrójcie skorupki jajek bardzo ostrym nożem na pół. Uważajcie, żeby nie uszkodzić skorupki. To najtrudniejsza część w tym przepisie! Wyjmijcie z każdej połówki jajka jego zawartość. Róbcie to bardzo delikatnie, żeby skorupka była cała i mogła posłużyć do nafaszerowania. Wykorzystajcie w tym celu łyżeczkę. Pieczarki umyjcie i posiekajcie drobno w małą kostkę. Podsmażcie pieczarki na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie. Pokrójcie na małe kostki farsz jajeczny. Wymieszajcie z pieczarkami.  Dodajcie do farszu siekany szczypiorek i pokrojony w małe kosteczki ser camembert. Dodajcie majonez, przyprawcie solą i pieprzem i delikatnie wszystko wymieszajcie. Każdą skorupkę nafaszerujcie powstałym farszem.  Wierzch jajka przyłóżcie do rozsypanej bułki tartej, by dużo bułki przykleiło się do farszu. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego.  Wyłóżcie jajka farszem (bułką tartą) do dołu i smażcie ok....

domowy twaróg
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie to dziś wieczorem, a rano zjecie na śniadanie pyszny, domowy twarożek
Nie ma nic lepszego niż świeże pieczywo i aromatyczny twarożek na śniadanie. Przygotowanie takiego produktu z nabiału w domu jest banalnie proste, a przede wszystkim zdrowe.

Nabiał to część produktów, które są dość istotne w codziennej, dobrze zbilansowanej diecie. Dostarczają organizmowi wiele cennych składników i mikroelementów, a przede wszystkim są budulcem zdrowych kości. Poza tym produkty mleczne są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jadłospis bez tych składników jest niekompletny i nie dostarcza organizmowi wszystkich elementów potrzebnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Jak zrobić samodzielnie twarożek w domu? Coraz trudniej znaleźć na półkach w sprzedaży nabiał bez zbędnych dodatków, ulepszaczy czy substancji konserwujących. Im ich więcej, tym mniej korzystny dla zdrowia jest dany produkt. Dlatego też coraz popularniejsze jest przygotowywanie takich składników samodzielnie w domu. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Przygotowanie domowego twarożku z dodatkami to banalny przepis, a danie będzie zdecydowanie zdrowsze i bardziej wartościowe niż te ze sklepu. Do jego przygotowania należy przygotować zaledwie kilka produktów. Można powiedzieć, że serek robi się sam. Świetnie się sprawdzi na śniadanie do świeżego pieczywa. Sprawdźcie sami! Przepis na domowy twarożek z dodatkami Składniki: 500 ml jogurtu naturalnego lub greckiego 1 czerwona papryka pęczek szczypiorku sól  pieprz Dodatkowo: gaza lub pielucha tetrowa Przygotowanie: Paprykę dokładnie umyjcie, osuszcie i usuńcie gniazdo nasienne. Pokrójcie ją w małą kostkę. Szczypiorek drobno posiekajcie.  Czystą gazę bądź pieluchę tetrową rozłóżcie nad miską, bądź innym naczyniem. Do jogurtu dodajcie pokrojoną czerwoną paprykę, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Jogurt naturalny wraz z dodatkami przełóżcie na przygotowany materiał....

 Bułka z mlekiem i z cukrem. To śniadanie wielu pamięta z czasów PRL-u, kiedy w sklepach nie było płatków
Gotujmy.pl
Newsy
Bułka z mlekiem i z cukrem. To śniadanie wielu pamięta z czasów PRL-u, kiedy w sklepach nie było płatków
Bułka pokruszona do kubka i zalana gorącym mlekiem z dodatkiem cukru a czasem nawet masła to śniadaniowy przysmak w czasach PRL-u. Lubiliście to jeść?

Śniadaniowy przysmak dla dzieci, był jednocześnie sposobem na wykorzystanie „wczorajszego” pieczywa przez mamy. W czasach PRL-u nikt raczej nie myślał o marnowaniu żywności i wyrzucaniu chleba. Dlatego gospodynie znajdowały najróżniejsze sposoby na wykorzystywanie produktów, które już nie były świeże, ale jeszcze nadawały się do jedzenia. Bułka z mlekiem była nadaniem drugiego życia sczerstwiałym bułkom. W gorącym mleku pieczywo rozmiękało i dzieciaki nie narzekały, że dostają do jedzenia stare bułki. Gdy do tego mama dodała do dania cukier lub miód, to słodkie śniadanie było samą przyjemnością. Inne sposoby niemarnowania pieczywa, rodem z PRL-u Polskie gospodynie stawały na głowie, by odświeżyć pieczywo, nie zmarnować ani jednego kęsa i jednocześnie wykarmić całą rodzinę. Oto kilka ich starych sztuczek: Bochenek chleba można odświeżyć w piekarniku Stwardniałe ciasto drożdżowe namoczyć w mleku i podawać jak bułkę, na zimno lub gorąco Czerstwą bułkę wrocławską można pokroić na plastry, obtoczyć w jajku i usmażyć na patelni, robiąc z niej grzankę Czerstwe kajzerki i bułki wrocławskie można zetrzeć na bułkę tartą, a po namoczeniu w mleku dodać do mięsa mielonego na kotlety, jak to się robi do dziś Do pamięci osób żyjących w PRL-u przeszło jeszcze jedno wykorzystanie suchego chleba, upamiętnione w filmie „Wojna domowa” jako kultowy „suchy chleb dla konia”, po który pukał do drzwi mieszkań w bloku właściciel jakiegoś konia. Na wielu osiedlach, w miastach, na klatkach schodowych, stały kartony na niezapomniany, suchy chleb dla konia  Przepis na bułkę z mlekiem i cukrem Do przepisu można użyć czerstwej bułki, jednak jeśli chcecie spróbować tego dania, żeby powspominać dawne smaki, nie musicie jej podsuszać....