Bułeczki wytrawne z kapustą
Gotujmy.pl/KasiaJulcia
Newsy

Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej. Smakują wyjątkowo wspaniale dzięki 1 składnikowi

Szukacie pomysłu na obiad lub świetną przekąskę? Wypróbujcie ten przepis, smakuje pysznie!

Brakuje wam czasami inspiracji na obiad bez mięsa? Macie ochotę na wytrawną przekąskę lub chcecie zaskoczyć domowników albo gości? Przygotujcie te pyszne bułeczki drożdżowe z niezwykle aromatycznym farszem z kiszonej kapusty. Są rozpływające się w ustach. Kapuściany farsz o wyraźnym, kwaskowym smaku idealnie sprawdza się jako nadzienie. Jest on niebywale smacznie przyprawiony.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 5 g świeżych drożdży
  • Szklanka mleka
  • Pół kostki masła
  • 2 jajka
  • Płaska łyżeczka cukru
  • Pół płaskiej łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • O,5 kg kapusty kiszonej
  • Łyżka kminku
  • Łyżka przyprawy do dań z kapusty i bigosu
  • Szczypta papryki mielonej ostrej
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • Sól
  • Kilka łyżek oleju do smażenia
Zobacz także
Rosół z lubczykiem

Jak ugotować babciny niedzielny rosół na samym kurczaku? Koniecznie wybierzcie takie kawałki mięsa

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Przygotowanie bułeczek drożdżowych z kapustą kiszoną

  1. Drożdże rozkruszcie na mniejsze kawałki, posypcie solą i cukrem. Zostawcie do rozpuszczenia.
  2. Mleko podgrzejcie lekko do temperatury ok. 40 stopni.
  3. Jeśli drożdże nie rozpuszczą się pod wpływem cukru i soli, dodajcie do nich odrobinę mleka.
  4. Odstawcie drożdże na chwilę.
  5. Do rozpuszczonych drożdży dodajcie pozostałe składniki.
  6. Wróbcie ciasto drożdżowe tak, by spokojnie odklejało się od ręki. Regulujcie jego konsystencję za pomocą wody i mąki.
  7. Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  8. W tym czasie przygotujcie farsz z kiszonej kapusty.
  9. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, zagotujcie ją w wodzie i odlejcie wodę z gotowania. Możecie też opłukać kapustę pod bieżącą wodą.
  10. Kapustę o pożądanej kwasowości drobno poszatkujcie.
  11. Na rozgrzanej patelni podsmażcie poszatkowaną kapustę. Dodajcie do niej przyprawy i duście przez chwilę.
  12. Kapustę odstawcie do wystudzenia.
  13. Uformujcie z ciasta bułki dowolnej wielkości. Rozpłaszczcie kawałek ciasta w dłoni i nakładajcie do środka odrobinę farszu.
  14. Uformujcie kulki z kapustą w środku. Lekko je spłaszczcie, by przyległy do blaszki.
  15. Piekarnik rozgrzejcie do temperatury ok. 180 stopni.
  16. Bułeczki ułóżcie na pergaminie i pieczcie około 40-50 minut.

Bułeczki najlepiej smakują podane w towarzystwie barszczu czerwonego do picia.

Źródło: gotujmy.pl

Ewa Wachowicz kapuśniaczki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pyszne kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z przepisu Ewy Wachowicz. Gwarantujemy, że lepszych nie jedliście
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać. Tym razem podzieliła się przepisem na przepyszne kapuśniaczki, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Koniecznie musicie ich spróbować!

Kapuśniaczki czy paszteciki, to mini bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej, bądź w wersji z grzybami czy pieczarkami. Idealne nie tylko od święta. Świetnie się sprawdzą również na niedzielny obiad lub w formie przekąski. Mini bułeczki z farszem z kiszonej kapusty podawane z czerwonym barszczem najczęściej są kojarzone i serwowane podczas Wigilii czy świąt Bożego Narodzenia. Jednak idealnie zdadzą egzamin również podczas obiadu. Posypane kminkiem są niezwykle aromatyczne, a ich niewielka forma sprawdzi się podczas różnych uroczystości w formie przekąski. Ewa Wachowicz prezentuje przepis na kapuśniaczki z kiszoną kapustą na delikatnym cieście drożdżowym, które wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na drożdżowe kapuśniaczki według Ewy Wachowicz Składniki: Ciasto: 1 kg mąki ½ litra ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 2 żółtka Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 1 szczypta soli 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżeczka mąki Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko kminek Wykonanie: Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże wymieszajcie razem z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą oraz łyżeczką mąki. Odstawcie je do wyrośnięcia. Do większej miski wsypcie kilogram mąki. Dodajcie do niej żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyróbcie na gładkie, sprężyste ciasto. Gdyby było zbyt gęste, możecie dodać 1 lub 2 łyżki mleka. W międzyczasie roztopcie masło, ale pamiętajcie żeby nie było zbyt gorące. Później dodajcie je do ciasta i ponownie je wyróbcie. Tak przygotowane ciasto przykryjcie...

Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami. Zakochacie się w tym farszu
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami. Zakochacie się w tym farszu
Czy jest ktoś, kto nie lubi pieczonych bułeczek? Trwa sezon na młodą kapustę, więc grzechem byłoby nie upiec drożdżówek z kapuściano-pieczarkowym farszem.

Sezon na młodą kapustę obfituje w wiele ciekawych przepisów z tym warzywem w roli głównej. Kapusta zasmażana , kapusta zapiekana na ostro , czy też tradycyjnie duszona z dodatkiem koperku – to jednak nie wszystko. Młoda kapusta nadaje się także do przygotowania farszu na bułeczki, zwane niekiedy także drożdżówkami. We wschodniej Polsce taki pieczony specjał nazywa się z kolei mianem pierogów. Jak zwał, tak zwał. Świeżo upieczone bułeczki z nadzieniem w postaci podsmażonej z pieczarkami i dodatkami kapusty sprawdzą się jako mała przekąska na śniadanie czy też kolację. Warto upiec je także np. na piknik. Dzieciaki zjedzą coś tak pożywnego z uśmiechem na ustach! Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami Składniki na farsz: 1 główka młodej kapusty, 25 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki czerwonej 1 łyżeczka kminku Sól Pieprz Olej rzepakowy Składniki na ciasto: 200 ml ciepłego mleka 2,5 szklanki mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki margaryny lub oleju Pół łyżeczki soli Składniki do wysmarowania bułeczek: 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego Przygotowanie: Kapustę i pieczarki umyjcie. Drobno posiekajcie kapustę, a pieczarki pokrójcie na plasterki. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, tak samo jak i paprykę. Podsmażcie warzywa i pieczarki na oleju na patelni przez ok. 15 min. Podlejcie warzywa odrobiną wody. Doprawcie kminkiem, solą i pieprzem i duście jeszcze przez ok. 5 min. Odstawcie gotowy farsz do ostygnięcia. Rozpuśćcie drożdże w mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawcie rozczyn do podrośnięcia na 10 min. Mąkę przesiejcie do miski lub na stolnicę. Dodajcie rozczyn, jajko, sól i tłuszcz....

Trik na wyrastanie ciasta
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybko wyrosło? Znamy świetny trik. Chwila roboty
Na pewno uwielbiacie ciasto drożdżowe! Dowiedzcie się jak przyśpieszyć jego robienie.

Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Chrupiące i lekko rumiane z zewnątrz, puszyste w środku i bardzo lekkie dzięki dobremu wyrośnięciu. Takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Czasami, szczególnie w ziemie, kiedy w domu nie jest za ciepło, ciasto drożdżowe może długo wyrastać. Przyśpieszcie ten proces, stosując jeden prosty trik. Ciasto drożdżowe Ten wypiek z mąki i drożdży kocha wiele pokoleń. Zajadają się nim zarówno najmłodsi, jak i seniorzy. Pyszne ciasto drożdżowe to gwarancja sukcesu, gdy chcecie poczęstować kogoś czymś pysznym do kawy, albo przygotować lekką, słodką kolację lub śniadanie. Przepis na ciasto drożdżowe Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 jajka 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego: Rozkruszone drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Dodajcie kilka łyżek mąki, by powstał zaczyn. Zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Mąkę wsypcie do dużej miski. Dodajcie cukier, jajka, szczyptę soli i masło. Dodajcie wyrośnięty zaczyn. Wyróbcie ciasto dokładnie. W razie potrzeby regulujcie konsystencję, dodając więcej mąki lub mleka albo wody. Przykryjcie ciasto i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto uformujcie w ulubiony kształt: warkocz, bułeczki, placek, albo przełóżcie na blachę. Pieczcie w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawcie przez chwilę we wyłączonym piekarniku, by uniknąć szoku temperaturowego i opadnięcia. Wyrastanie ciasta drożdżowego Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym, choć nie za gorącym miejscu. Idealna temperatura do...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Robicie ciasto drożdżowe ze składników wyjętych prosto z lodówki czy trzymanych w temperaturze pokojowej? Jedna z tych metod ma fatalne konsekwencje
Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Ten rodzaj ciasta jest bardzo kapryśny! W przypadku drożdżówek temperatura jest bardzo ważna – dotyczy to także składników!

Pachnące drożdżówki i wysokie ciasto drożdżowe pokryte przepyszną kruszonką to wypieki, które jednoznacznie kojarzą się z ciepłym domem. Nic nie pachnie tak, jak pieczone ciasto drożdżowe! W dodatku najsmaczniejsze jest niedługo po upieczeniu i bułeczki nawet z najlepszej piekarni nie będą smakowały jak te zrobione w domu. Każda gospodyni (i gospodarz) powinna poznać przepis na idealne ciasto drożdżowe, które zawsze wyjdzie! Przepis na ciasto drożdżowe Do przygotowania podstawowego ciasta drożdżowego, z którego zrobicie bułeczki albo na przykład buchtę, potrzebne wam będą poniższe składniki: 600 g mąki pszennej 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju sól Przygotowanie Na początku upewnijcie się, że wszystkie składniki (z wyłączeniem mleka i wody) są w temperaturze pokojowej . To bardzo ważne! Jeśli któryś ze składników będzie zbyt zimny lub ciepły, to różnica temperatur sprawi, że ciasto nie wyjdzie. Najlepiej więc wyjąć jajka i drożdże z lodówki jakiś czas przed pieczeniem, by się ogrzały. Dobrym sposobem na bezpieczne, delikatne podgrzanie jajek jest włożenie ich do miski z letnią wodą – dzięki temu białka się nie zetną, a jajka szybko osiągną temperaturę pokojową. Do średniej wielkości miski włóżcie drożdże, wlejcie 200 ml ciepłego mleka, dodajcie 4 łyżki oleju i łyżkę cukru. Wymieszajcie wszystko tak, by drożdże się rozpuściły i odstawcie. Kiedy drożdże już lekko wyrosną, wlejcie je do dużej miski. Wsypcie 600 g mąki, wbijcie dwa jajka, dodajcie szczyptę soli i wszystko wymieszajcie. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto. Powinno się lekko kleić – jeżeli ciasto się nie klei, dolejcie do niego nieco ciepłej wody. Wyrabiajcie mocno ciasto,...