Brakuje wam czasami inspiracji na obiad bez mięsa? Macie ochotę na wytrawną przekąskę lub chcecie zaskoczyć domowników albo gości? Przygotujcie te pyszne bułeczki drożdżowe z niezwykle aromatycznym farszem z kiszonej kapusty. Są rozpływające się w ustach. Kapuściany farsz o wyraźnym, kwaskowym smaku idealnie sprawdza się jako nadzienie. Jest on niebywale smacznie przyprawiony.

Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 5 g świeżych drożdży
  • Szklanka mleka
  • Pół kostki masła
  • 2 jajka
  • Płaska łyżeczka cukru
  • Pół płaskiej łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • O,5 kg kapusty kiszonej
  • Łyżka kminku
  • Łyżka przyprawy do dań z kapusty i bigosu
  • Szczypta papryki mielonej ostrej
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • Sól
  • Kilka łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie bułeczek drożdżowych z kapustą kiszoną

  1. Drożdże rozkruszcie na mniejsze kawałki, posypcie solą i cukrem. Zostawcie do rozpuszczenia.
  2. Mleko podgrzejcie lekko do temperatury ok. 40 stopni.
  3. Jeśli drożdże nie rozpuszczą się pod wpływem cukru i soli, dodajcie do nich odrobinę mleka.
  4. Odstawcie drożdże na chwilę.
  5. Do rozpuszczonych drożdży dodajcie pozostałe składniki.
  6. Wróbcie ciasto drożdżowe tak, by spokojnie odklejało się od ręki. Regulujcie jego konsystencję za pomocą wody i mąki.
  7. Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  8. W tym czasie przygotujcie farsz z kiszonej kapusty.
  9. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, zagotujcie ją w wodzie i odlejcie wodę z gotowania. Możecie też opłukać kapustę pod bieżącą wodą.
  10. Kapustę o pożądanej kwasowości drobno poszatkujcie.
  11. Na rozgrzanej patelni podsmażcie poszatkowaną kapustę. Dodajcie do niej przyprawy i duście przez chwilę.
  12. Kapustę odstawcie do wystudzenia.
  13. Uformujcie z ciasta bułki dowolnej wielkości. Rozpłaszczcie kawałek ciasta w dłoni i nakładajcie do środka odrobinę farszu.
  14. Uformujcie kulki z kapustą w środku. Lekko je spłaszczcie, by przyległy do blaszki.
  15. Piekarnik rozgrzejcie do temperatury ok. 180 stopni.
  16. Bułeczki ułóżcie na pergaminie i pieczcie około 40-50 minut.

Bułeczki najlepiej smakują podane w towarzystwie barszczu czerwonego do picia.

Źródło: gotujmy.pl