Naleśniki to istne niebo w gębie. Ich niekwestionowaną zaletą jest fakt, że można je jeść dosłownie o każdej porze dnia. Przygotowane na śniadanie, obiad czy kolację z pewnością zapełnią wasze brzuchy do syta.

Jak zrobić przepyszne naleśniki budyniowe?

Do ich przyrządzenia potrzebne są jajka, mąka, mleko, woda, sól oraz olej. Okazuje się jednak, że z masy wzbogaconej o budyń w proszku można zrobić przepyszne naleśniki budyniowe. To nie lada gratka dla wszystkich wielbicieli tego typu wypieków. 

Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia naleśników?

Prawdopodobnie większość z was smaży swoje naleśniki na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Niektórzy używają do tego również masła. Okazuje się jednak, że żadne z tych rozwiązań w rzeczywistości nie jest poprawne.

Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że najlepsze naleśniki – lekkie i aksamitne, powstają na oleju kokosowym. Produkt nie tylko odpowiada za walory estetyczne i smakowe dania, ale również ma niesamowicie pozytywny wpływ na wasze zdrowie. Będzie idealnie pasował do naleśników budyniowych.

Zobacz także:

Przepis na naleśniki budyniowe

Będziecie potrzebować:

  • 2 szklanek mąki pszennej
  • 1 szklanki mleka
  • 1 szklanki wody gazowanej
  • 1 budyniu waniliowego w proszku
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajek
  • Szczypty soli
  • Oleju do smażenia (najlepiej kokosowego)

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski przesiejcie mąkę i budyń w proszku. 
  2. Do sypkich składników dodajcie jajka, mleko, wodę, cukier oraz sól. Całość zmiksujcie na jednolitą masę (sami musicie stwierdzić czy jest ona gotowa, najlepiej metodą prób i błędów – jeśli naleśniki wychodzą zbyt grube, dodajcie do nich wody, jeśli się rwą, dodajcie mąki).
  3. Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju, a następnie umieśćcie na niej odrobinę masy naleśnikowej, tak aby pokryła całe dno.
  4. Smażcie na średnim ogniu, z obu stron, aż do ładnego zarumienienia.
  5. Serwujcie z ulubionymi dodatkami – świeżymi owocami, dżemem, powidłami, twarogiem, jogurtem lub śmietaną (naleśniki budyniowe nie nadają się raczej do spożywania na słono).

Smacznego!