Brzydki zapach w zlewie? Wlejcie do niego ten kuchenny produkt i zapomnicie o tym raz na zawsze
AdobeStock
Newsy

Brzydki zapach w zlewie? Wlejcie do niego ten kuchenny produkt i zapomnicie o tym raz na zawsze

Zapach wydobywający się ze zlewu w kuchni jest nie do wytrzymania? To wina zalegającego w nim brudu. Z pomocą tego kuchennego produktu wyczyścicie odpływ.

Wbrew pozorom to nie łazienka, a kuchnia często pełna jest zarazków i bakterii na myśl o których aż włos się jeży na głowie. W końcu to w kuchennych zakamarkach czają się resztki jedzenia i tłuszcz, które są pożywką dla bakterii oraz różnych owadów. 

Tam gdzie jest brud, pojawia się też zapach, który bywa bardzo nieprzyjemny. Mowa tutaj zwłaszcza o zlewie, do którego trafia wiele kuchennych odpadków. Nie wszystkie spływają do ścieków i część osadza się na rurach, co następnie powoduje brzydki zapach wydobywający się z odpływu. Do jego wyczyszczenia przyda się wam kuchenny produkt, o którym nawet nie pomyślelibyście, że nadaje się do sprzątania! 

Domowy sposób na wyczyszczenie rur w zlewie

Produktem, który świetnie radzi sobie z brudnymi rurami i śmierdzącym odpływem w zlewie są zwykłe drożdże - te same, których używacie do pieczenia ciast. 

Jak ich użyć? To bardzo proste. Potrzebne wam będą:

  • 2 opakowania suchych drożdży

  • sól

  • gorąca woda 

Opróżnijcie zlew ze wszystkich naczyń i resztek jedzenia. Następnie do odpływu wsypcie dwie paczki suchych drożdży, szczyptę soli i całość zalejcie gorącą wodą. Po godzinie ponownie wlejcie dużo gorącej wody do odpływu, by spłukać zabrudzenia. I gotowe!

Jak to działa? Drożdże w połączeniu z solą i gorącą wodą zaczynają zwiększać swoją objętość, rozbijając w ten sposób zalegający w zlewie brud. 

Zobacz także
Jak wyczyścić tłuste zabrudzenia na blacie w kuchni bez chemii? Użyjcie tych 2 produktów z szafki

Jak wyczyścić tłuste zabrudzenia na blacie w kuchni bez chemii? Użyjcie tych 2 produktów z szafki

Nigdy nie wylewajcie fusów po kawie do zlewu. Lepiej usuńcie je w ten sposób

Nigdy nie wylewajcie fusów po kawie do zlewu. Lepiej usuńcie je w ten sposób

Jak dbać o zlew w kuchni?

By konieczność udrażniania zatkanego i śmierdzącego zlewu pojawiała się jak najrzadziej, warto wiedzieć, jak o niego dbać.

Przy każdym sprzątaniu dobrze jest wlać do odpływu roztwór wody z octem, by na bieżąco usuwać powstające zabrudzenia. Zwracajcie też uwagę na to, co trafia do zlewu. Nie wylewajcie tam tłuszczu po smażeniu, ponieważ brud będzie się do niego przyklejał. W efekcie może powstać tak zwany tłusty czop, który zatka rury i konieczne może być rozkręcenie instalacji hydraulicznej, by się go pozbyć.

Podobnie jest z resztkami jedzenia, dlatego dobrze jest zainwestować w sitko do odpływu, które będzie zatrzymywać resztki. 

Źródło: bromac.ca

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zlew brzydko pachnie? Wystarczą 2 proste składniki, które macie w kuchni (sok z cytryny, soda oczyszczona)
AdobeStock
Newsy
Zlew brzydko pachnie? Poradzicie sobie z tym dzięki 2 prostym składnikom, które macie w kuchni
Wszyscy chcemy, aby w naszym domu było czysto i ładnie pachniało. Coś jednak czasem idzie nie tak i z naszego zlewu zaczyna brzydko pachnieć. Czy da się jakoś temu zaradzić?

Nie ma nic bardziej odrażającego niż okropny zapach wydobywający się z kuchennego zlewu. Skąd właściwie biorą się brzydkie zapachy w naszym zlewie? Istnieją dwa główne powody, dla których odpływ kuchenny może brzydko pachnieć. Nagromadzenie jedzenia i resztek w rurze odpływowej. Myjecie w zlewie naczynia? Pamiętajcie, że wszystko, co włożycie do zlewu, może przykleić się do ścianek rur i z czasem może zacząć brzydko pachnieć. Za zapachy wydobywające się ze zlewu może też odpowiadać pleśń. Co zrobić, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ze zlewu? Spłukiwaliście zlew różnymi płynami a mimo to wciąż brzydko on pachnie? Zastosujcie tę prostą, ale naturalną metodę, która sprawi, że wasz zlew w mig odzyska przyjemny zapach. Potrzebny wam będzie sok z cytrynu i soda oczyszczona. Tę prostą miksturę zrobicie dosłownie w 2 minuty. Dlaczego warto użyć soku z cytryny i sody? Sok z cytryny i sodą oczyszczona nie tylko rozpuszczą resztki jedzenia, ale też zabiją bakterie, które znajdują się w waszym odpływie. Jak to zrobić? Wyciśnijcie sok z cytryny, przelejcie go do szklanego naczynia i podgrzewajcie w mikrofalówce przez kilkanaście sekund. Powoli i stopniowo dodawajcie do naczynia z sokiem sodę oczyszczoną. Pamiętajcie, by robić to delikatnie i nie wsypywać całej sody na raz, ponieważ wówczas może powstać duża piana. Otrzymaną miksturę bardzo powoli wlewajcie do zlewu. Po 10-15 minutach odkręćcie gorącą wodę na kilkanaście sekund, aby wypłukała resztki pozostałe w odpływie. Inne metody na przykry zapach w zlewie Istnieje też kilka innych, bardzo prostych metod na pozbycie się przykrego zapachu ze zlewu. Oto one: Gotująca się woda Zagotujcie czajnik pełen wody. Powoli wlewajcie wodę do zlewu. Poczekajcie 5 minut....

Zapchany zlew
Adobe Stock
Newsy
Tych rzeczy nigdy nie wrzucajcie do zlewu. Momentalnie zapchają rury
Zapchany zlew to niestety nawracający problem w wielu kuchniach. Przestańcie wrzucać tam niektóre rzeczy, a efekty będą szybko odczuwalne!

Zmywanie naczyń nie należy do ulubionych kuchennych zadań. Sterta talerzy, tłuste zabrudzenia i praca, której nawet nikt specjalnie nie doceni. Na myjących spadają dodatkowo jeszcze czasem niemiłe niespodzianki. Do takich zalicza się na przykład zapchany zlew. Przyczyna zapchanych rur „Stojąca” w zlewie woda, to oznaka kłopotów. Szczególnie dla osób, które nie są za pan brat z hydrauliką. Dlaczego? Czasami zaaplikowana substancji udrożniającej rury typu kret może nie wystarczyć. Wielu Polaków do przeczyszczenia syfonu pod zlewem musi wzywać specjalistów. Niekiedy taka operacja jest nieunikniona, ale warto temu zapobiegać. Można to zrobić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy zacząć od zastanowienia się, co trafia do waszego odpływu. Czego nie wlewać do zlewu? By uniknąć przeprawy z przepychaczką, środkiem udrożniającym i w ostateczności hydraulikiem, powinniście unikać wrzucania do zlewu następujących rzeczy: Olej do smażenia . Niby płynny, a niebezpieczny dla waszych rur. Aby uniknąć ich zatkania, lepiej wytrzeć resztki oleju papierem kuchennym i wyrzucić do kosza. Większe ilości oleju (np. po frytkach, faworkach czy pączkach) dla dobra rur i zlewu powinno się wyrzucać na śmietnik po przelaniu do słoika. Problemem dla rur i „górnych dróg kanalizacyjnych” mogą być także wszelkiego rodzaju kleiste substancje , takie jak np. gumowate ciasto. Nawet kawa Nie trzeba nikomu przypominać o tym, że niebezpieczna dla drożności kanalizacji jest większość odpadków spożywczych . Kawałki surowego mięsa, skorupki, pestki itd. Koniecznie usuwajcie resztki z talerzy po obiedzie przed włożeniem ich do zlewu. Na koniec chyba najczęstszy błąd, który może zostać popełniany w nieskończoność ze sporą krzywdą dla waszego zlewu....

Wsypcie do zlewu kwasek cytrynowy i zalejcie wodą. Zaskakujące, co się stanie (przepycha zlew)
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Wsypcie do zlewu kwasek cytrynowy i zalejcie wodą. Zaskakujące, co się stanie
Jak szybko udrożnić zatkany zlew bez chemii? Wykorzystajcie do tego kwasek cytrynowy. Ten popularny i tani proszek działa cuda!

Zatkany zlew to zmora większości z nas. Podczas ręcznego zmywania naczyń często zdarza się, że do odpływu trafiają kawałki jedzenia, które nagromadzone z czasem zatykają  na dobre odpływ. Zlew nie tylko zaczyna brzydko pachnieć, ale też zaczyna się z nim zbierać woda, co wręcz uniemożliwia korzystanie z niego.  Jak szybko i skutecznie odetkać zlew bez chemii? Skorzystajcie z taniej i naturalnej metody - wykorzystajcie kwasek cytrynowy.  Jak odetkać zatkany zlew? Na pewno zdarzyło wam się kiedyś zatkać zlew w kuchni lub w łazience. Jeśli nie chcecie od razu sięgać po żrące substancje, takie jak np. popularny Kret, skorzystajcie z metod naturalnych, które nie tylko są tańsze, ale też naprawdę dobrze działają. Kwasek cytrynowy do udrażniania zlewu Ostre substancje chemiczne takie jak np. Kret to ogromne obciążenie dla środowiska, ale także zagrożenie dla nas samych, ponieważ szkodliwe cząsteczki mogą dostać się do naszych płuc podczas wdychania. Czy jest na to jakaś rada? Wykorzystajcie kwasek cytrynowy. Do udrożnienia zlewu będziecie potrzebować tylko dwóch składników – wody i kwasku cytrynowego. Wsypcie do zatkanego zlewu dwie torebki kwasku cytrynowego i zalejcie to ciepłą wodą. Mikstura doskonale przeczyści wasz zlew i nie pozostawi szkód na środowisku. Kwasek cytrynowy nie tylko nie zniszczy naszych rur, ale też jest bezpieczny dla nas samych. Stosujcie go również profilaktycznie, 1-2 razy w tygodniu, a zapchany zlew będzie wam niestraszny. Jak jeszcze można przepchać zatkany zlew? Użyjcie mikstury z sody oczyszczonej i octu. Wystarczy wsypać do odpływu sporą porcję sody (ok. pół szklanki) i zalać to szklanką octu. Następnie należy przykryć wlot, by uniknąć nieprzyjemnych i groźnych zapachów. Po upływie pół godziny...

Błędy w myciu naczyń
Adobe Stock, Ljiljana
Newsy
Najczęstsze błędy przy myciu naczyń. To przez nie macie bóle żołądka, zatrucia i choroby jelit!
Okazuje się, że źródłem wielu bakterii żywieniowych są nasze własne naczynia! A to wszystko przez nieprawidłowe mycie.

Często wydaje się, że jedzenie przygotowywane samodzielnie w domowej kuchni jest bezpieczniejsze niż to spożywane na mieście. Wcale niekoniecznie! Rygorystyczne normy, które muszą spełniać lokalne gastronomiczne, często sprawiają, że faktyczni e bardziej bezpieczne dla układu pokarmowego są posiłki... spoza domu. Dlaczego? Jak można zakazić się bakteriami we własnym domu? T. Charles Gerba, mikrobiolog z Uniwersytetu w Arizonie, doszedł do wniosku, że 50 do 80% wszystkich chorób spowodowanych przez skażoną żywność, pochodzi z naszych własnych domów. Największe siedliska bakterii znajdują się właśnie tam, gdzie... myjecie naczynia! Są to gąbki i zmywaki kuchenne oraz zmywarki. To siedlisko rozwoju tysięcy bakterii m.in. E.coli lub salmonelli. Kluczowa jest więc tu zmiana złych nawyków w myciu naczyń, sztućców i akcesoriów kuchennych – zwłaszcza tych, które mają kontakt z surowym mięsem czy nabiałem. Jak myć naczynia, żeby zahamować rozwój bakterii? Zawsze należy przeczytać instrukcję płynu do mycia naczyń : nie należy zwiększać ani zmniejszać jego zalecanej ilości. Częstym błędem jest mycie „mało zabrudzonych” naczyń wyłącznie w letniej wodzie, która jedynie opłukuje, ale nie eliminuje żadnych bakterii. Warto również zmienić sztuczne gąbki na takie z naturalnych włókien, które szybciej schną i są mniej podatne na rozwój bakterii. Po myciu naczyń, każdą gąbkę należy odwiesić do całkowitego wyschnięcia. Trzymanie na zlewie lub w środku zlewu stale nasączonej wodą gąbki to prosta droga do siedliska drobnoustrojów. Każdą gąbkę należy również wymieniać co tydzień.   Deski do krojenia powinny być nie tylko myte, ale także dezynfekowane za pomocą specjalnego płynu usuwającego zarazki.  ...