Bruschetta z grilla z pomidorami. Przepis na grilla we włoskim stylu
Agiatis/Gotujmy.pl
Newsy

Bruschetta z grilla z pomidorami. Przepis na grilla we włoskim stylu

Ten absolutny włoski klasyk świetnie sprawdzi się także do polskich potraw z grilla. Jest tani, szybki i prosty w przygotowaniu!

Bruschetta to najpopularniejsza włoska przystawka, którą dostaniemy w praktycznie każdej restauracji serwującej kuchnię z Półwyspu Apenińskiego. To banalna w wykonaniu potrawa, która zachwyca pełnią smaku zwłaszcza latem, dlatego świetnie sprawdzi się jako przystawka do dań z grilla. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bruschetta – jak ją przyrządzić?

Sekretem smaku bruschetty są słodkie, dojrzałe pomidory. Nie oszczędzajcie na nich i wybierzcie te z lokalnego bazarku lub prosto od rolnika. Świetnie sprawdzą się dojrzałe pomidory malinowe. 

Zobacz także
pomidory

Cena pomidorów zwala z nóg. Też to zauważyliście? Warzywa w Polsce stały się towarem luksusowym?

Przez całe życie źle jedliście pomidory. Tylko ten sposób wydobędzie z nich 100% właściwości zdrowotnych

Przez całe życie źle jedliście pomidory. Tylko ten sposób wydobędzie z nich 100% właściwości zdrowotnych

W zależności od tego jakiego pieczywa użyjecie, danie to może być naprawdę zdrowe. Opiera się w dużej mierze na niskokalorycznych pomidorach, czosnku, bazylii oraz odrobinie zdrowej i bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oliwie z oliwek. Jeśli zdecydujecie się przygotować grzanki np. na pieczywie pełnoziarnistym, będą nadawać się także do spożycia u osób na diecie!

Przepis na bruschettę z grilla z pomidorami

Składniki:

  • bułka paluch wieloziarnista - 2 sztuki (każde pieczywo będzie odpowiednie)
  • pomidory - 2 sztuki
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa - 1 łyżka
  • bazylia świeża - garść liści
  • sól - szczypta
  • pieprz – szczypta

Przygotowanie:

  1. Kroimy pomidora w kostkę. Siekamy bazylię. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i łyżkę oliwy. Mieszamy, aby połączyły się składniki. Podpowiedź: można także dodać posiekany świeży czosnek, który doda potrawie wyjątkowego aromatu! Czosnkiem możemy jednak także posmarować rozgrzaną na grillu bułkę.
  2. Paluchy przecinamy wzdłuż na 2 równe części, a w miejscu przecięcia kładziemy na rozgrzany grill. Pieczemy aż do momentu, kiedy pieczywo będzie rumiane.
  3. Zdejmujemy paluchy z grilla i wykładamy na nie pomidory. Szybko i smacznie!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla
WanilioweInspiracje/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla
Ten popularny sos doskonale pasuje do dań z grilla, ziemniaków oraz zapiekanek.

Sos tzatziki wywodzi się z kuchni greckiej, która zachwyca nie tylko różnorodnością smaków, ale także bogactwem świeżych ziół. Grecy uwielbiają dania pełne warzyw, najczęściej w formie grillowanej, a także cierpkie smaki z wyczuwalnymi nutami cytrusów i np. mięty.  Kuchnia grecka po polsku Chociaż kuchnia grecka bogata jest w lokalne składniki takie jak dojrzałe warzywa rosnące konkretnie w tamtych regionach takie jak oliwki, bakłażany czy liście winorośli. Grecy do wielu dań dodają także oliwę tłoczoną z oliwek, a także czosnek, paprykę czy pomidory. Lokalne regiony śródziemnomorskie, włącznie z Grecją, słyną także z doskonałych win, a to za sprawą ciepłego klimatu i słonecznej pogody przez większość roku. Właśnie w takich warunkach najlepiej dojrzewają winogrona, dlatego ze świetnych win słyną także Włochy, południe Francji czy Kalifornia. W menu Greka znajdują się potrawy takie jak moussaka (zapiekanka z ziemniaków, mięsa i bakłażana), owoce morza czy horiatiki, znana na całym świecie po prostu jako… sałatka grecka. Jednak najsłynniejszy grecki sos tzatziki wcale nie musi być spożywany wyłącznie w towarzystwie śródziemnomorskich dań – wspaniale uzupełni także polską kuchnię, zwłaszcza w sezonie grillowym! Polecany jest szczególnie do grillowanych lub pieczonych mięs, ziemniaków i innych warzyw. Świetnie podkreśli także smak drobiowych szaszłyków. Przepis na grecki sos tzatziki Składniki: 250 ml jogurtu greckiego 2 mniejsze ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 0,5 pęczka koperku 3-4 listki mięty Sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek Kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Jogurt grecki przełóżcie do miseczki. Ogórki obierzcie cienko ze skórki i zetrzyjcie na tarce...

Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste
Newsy
Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste
Doskonałe soczyste skrzydełka z przepyszną marynatą miodowo-musztardową, która nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Zróbcie na grilla, a znikną w mgnieniu oka!

Sezon grillowy tuż-tuż, dlatego warto zaopatrzyć się w nowe przepisy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście skrzydełek w miodowo-musztardowej marynacie, koniecznie zróbcie je w tym roku. Są absolutnym hitem każdej grillowej imprezy.  Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie i musztardzie Składniki 1kg skrzydełek z kurczaka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki musztardy 5 łyżek oliwy lub oleju Płaska łyżka mielonej słodkiej papryki Pół łyżki mielonej ostrej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Skrzydełka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie. Odetnijcie końcówkę. Cebulę posiekajcie w drobną kostkę, a czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie za pomocą praski. W miseczce wymieszajcie dokładnie miód z musztardą i sosem sojowym. Dodajcie olej lub oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszajcie. W dużej misce umieśćcie skrzydełka z kurczaka, cebulę i czosnek i wszystko zalejecie powstałą marynatą. Dokładnie obtoczcie lub natrzyjcie kurczaka, tak żeby równomiernie pokrył się płynem. Odstawcie do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Grillujcie na rozgrzanym grillu przez około 10 minut z każdej strony lub upieczcie w piekarniku (przez 40-45 minut w około 170-180 stopniach). Smacznego! Co podać na grilla? Skrzydełka uwielbiają wszyscy – miękkie, soczyste mięso w pysznej marynacie i chrupiąca skórka! Oprócz miodowo-musztardowych, dużym powodzeniem cieszą się zawsze skrzydełka w pikantnej marynacie . Jeśli jesteście fanami drobiu możecie przyrządzić również filety z kurczaka lub szaszłyki z warzywami. Mięsożercom polecamy także karkówkę, żeberka w czosnkowej glazurze lub pikantnej...

Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą. Pyszna, że palce lizać
Facebook
Newsy
Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą. Pyszna, że palce lizać
Kaszanka z grilla z dodatkiem cebuli, jabłek i znakomitych przypraw – prosta i szybka w przygotowaniu w sam raz na majowe grillowanie.

Sezon grillowy nierozerwalnie wiąże się z jedzeniem kaszanki. Tego typu delikatesy warto przygotować w specjalnej oprawie. Co powiecie na kaszankę z dodatkiem pokrojonej cebuli i jabłka? W czym tkwi sekret smaku tej kaszanki? Zaryzykujemy stwierdzenie, że wychodzi tak perfekcyjnie ze względu na starannie dobraną mieszankę przypraw. Zapomnijcie o nafaszerowanych solą i chemią mieszankach przypraw i skomponujcie ją sami! Przepis na kaszankę z grilla z jabłkiem i cebulą Składniki: 4 kaszanki 1 cebula biała duża 1 jabłko Sól Czosnek w proszku Papryka słodka w proszku Szczypta cukru Pieprz Kolendra w proszku Majeranek 2 kawałki foli aluminiowej Przygotowanie: Kaszanki nakłujcie wykałaczką w kilku miejscach. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka. Jabłko dokładnie umyjcie i pokrójcie na małe kawałki bez obierania ze skórki. Ułóżcie na folii aluminiowej cebulę i jabłka, a na nich dopiero kaszankę. W miseczce wymieszajcie wszyscy przyprawy. Posypcie kaszanki obficie sporządzona mieszanką przypraw. Zamknijcie kaszankę folią aluminiową, zostawiając niewielki otwór, by para mogła wydobywać się na zewnątrz. Przygotowane zawiniątka połóżcie na rozgrzanym grillu i grillujcie przez ok. 20 min. Smacznego! Jakie przyprawy dodać do grillowanej kaszanki? Czosnek w proszku, papryka słodka, pieprz, kolendra, majeranek, do tego odrobina cukru i soli. Wymieszajcie razem odrobinę wszystkich tych przypraw, a dostaniecie mieszankę, którą pokochacie bezgraniczną miłością. Tego typu zestaw przypraw doskonale będzie komponował się z charakterystycznym smakiem kaszanki, a także dodatkami w postaci jabłek i cebuli. Polecamy wypróbować już podczas najbliższej majówki! Źródło: gotujmy.pl...

Bakłażan z grilla z serem pleśniowym. Przepis na wegetariańskie danie z grilla
Gotujmy.pl/Habibi&cats
Newsy
Bakłażan z grilla z serem pleśniowym. Przepis na wegetariańskie danie z grilla
Myślicie, że nie da się zrobić smacznych, wegetariańskich potraw grillowych? Koniecznie przetestujcie ten przepis. Ten bakłażan z grilla smakuje niesamowicie w polaczeniu z pleśniowym serem!

Grillowanie kojarzy się z ogromną ilością mięsnych potraw. Faktycznie, to kiełbasa , karkówka , szaszłyki i kaszanka mają najwięcej wielbicieli. Marynowane mięsa są w sezonie grillowym szczególnie popularne. Czy to znaczy, że wegetarianie i osoby ograniczające mięso nie mają co podczas grilla jeść? Zdecydowanie nie! Poznajcie ten przepis na wegetariańską potrawę grillową z bakłażanem w roli głównej. Wegetariański grill Jeśli organizujecie imprezę grillową, powinniście pomyśleć o przygotowaniu kilku dań wegetariańskich. Coraz więcej osób ogranicza mięso w diecie i stosuje tak zwaną dietę fleksitariańską . Ilość wegetarian w Polsce rośnie z roku na rok. Jeśli nie chcecie rozczarować gości, musicie pomyśleć więc też o roślinnych wersjach potraw z grilla. Zacznijcie od przygotowania tego przepisu. Posmakuje on nawet mięsożercom. Bakłażan z serem pleśniowym z grilla Ten przepis na wegetariańską potrawę z grilla jest prosty, ale efektowny. Jeśli przygotowujecie go dla kogoś, kto jest na roślinnej diecie, koniecznie zróbcie podwójną lub potrójną porcję. Wszyscy mięsożercy też będą chcieli go posmakować! Składniki na bakłażana z grilla z serem pleśniowym Duży bakłażan Pomidor malinowy Biała cebula Kilka ząbków czosnku Ok. 100 g sera pleśniowego Oliwa z oliwek Sól Pieprz Zioła np. zioła włoskie lub prowansalskie Jogurt grecki Przygotowanie bakłażana z grilla Umyjcie i osuszcie bakłażana. Ponacinajcie go wzdłużna kilka plastrów o równej grubości. Nie rozcinajcie końca bakłażana. Plastry posmarujcie oliwą z oliwek. Posypcie plastry ziołami, posmarujcie solą i świeżo mielonym pieprzem Pomidory, cebule i czosnek pokrójcie w drobną kostkę. Powtykajcie je pomiędzy plastry bakłażana....