Bruschetta to najpopularniejsza włoska przystawka, którą dostaniemy w praktycznie każdej restauracji serwującej kuchnię z Półwyspu Apenińskiego. To banalna w wykonaniu potrawa, która zachwyca pełnią smaku zwłaszcza latem, dlatego świetnie sprawdzi się jako przystawka do dań z grilla.
Bruschetta – jak ją przyrządzić?
Sekretem smaku bruschetty są słodkie, dojrzałe pomidory. Nie oszczędzajcie na nich i wybierzcie te z lokalnego bazarku lub prosto od rolnika. Świetnie sprawdzą się dojrzałe pomidory malinowe.
W zależności od tego jakiego pieczywa użyjecie, danie to może być naprawdę zdrowe. Opiera się w dużej mierze na niskokalorycznych pomidorach, czosnku, bazylii oraz odrobinie zdrowej i bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oliwie z oliwek. Jeśli zdecydujecie się przygotować grzanki np. na pieczywie pełnoziarnistym, będą nadawać się także do spożycia u osób na diecie!
Przepis na bruschettę z grilla z pomidorami
Składniki:
- bułka paluch wieloziarnista - 2 sztuki (każde pieczywo będzie odpowiednie)
- pomidory - 2 sztuki
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa - 1 łyżka
- bazylia świeża - garść liści
- sól - szczypta
- pieprz – szczypta
Przygotowanie:
- Kroimy pomidora w kostkę. Siekamy bazylię. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i łyżkę oliwy. Mieszamy, aby połączyły się składniki. Podpowiedź: można także dodać posiekany świeży czosnek, który doda potrawie wyjątkowego aromatu! Czosnkiem możemy jednak także posmarować rozgrzaną na grillu bułkę.
- Paluchy przecinamy wzdłuż na 2 równe części, a w miejscu przecięcia kładziemy na rozgrzany grill. Pieczemy aż do momentu, kiedy pieczywo będzie rumiane.
- Zdejmujemy paluchy z grilla i wykładamy na nie pomidory. Szybko i smacznie!
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj też: