Bruschetta to najpopularniejsza włoska przystawka, którą dostaniemy w praktycznie każdej restauracji serwującej kuchnię z Półwyspu Apenińskiego. To banalna w wykonaniu potrawa, która zachwyca pełnią smaku zwłaszcza latem, dlatego świetnie sprawdzi się jako przystawka do dań z grilla. 

Bruschetta – jak ją przyrządzić?

Sekretem smaku bruschetty są słodkie, dojrzałe pomidory. Nie oszczędzajcie na nich i wybierzcie te z lokalnego bazarku lub prosto od rolnika. Świetnie sprawdzą się dojrzałe pomidory malinowe. 

W zależności od tego jakiego pieczywa użyjecie, danie to może być naprawdę zdrowe. Opiera się w dużej mierze na niskokalorycznych pomidorach, czosnku, bazylii oraz odrobinie zdrowej i bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oliwie z oliwek. Jeśli zdecydujecie się przygotować grzanki np. na pieczywie pełnoziarnistym, będą nadawać się także do spożycia u osób na diecie!

Przepis na bruschettę z grilla z pomidorami

Składniki:

  • bułka paluch wieloziarnista - 2 sztuki (każde pieczywo będzie odpowiednie)
  • pomidory - 2 sztuki
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa - 1 łyżka
  • bazylia świeża - garść liści
  • sól - szczypta
  • pieprz – szczypta

Przygotowanie:

  1. Kroimy pomidora w kostkę. Siekamy bazylię. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i łyżkę oliwy. Mieszamy, aby połączyły się składniki. Podpowiedź: można także dodać posiekany świeży czosnek, który doda potrawie wyjątkowego aromatu! Czosnkiem możemy jednak także posmarować rozgrzaną na grillu bułkę.
  2. Paluchy przecinamy wzdłuż na 2 równe części, a w miejscu przecięcia kładziemy na rozgrzany grill. Pieczemy aż do momentu, kiedy pieczywo będzie rumiane.
  3. Zdejmujemy paluchy z grilla i wykładamy na nie pomidory. Szybko i smacznie!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj też: