Jeśli brukselka kojarzy się wam głównie z rozgotowaną gorzką ciapą w zupie, pora zmienić nawyki. Polskie gospodynie przez lata źle przygotowywały to urocze warzywo kapustne. Długie gotowanie brukselki w wodzie wydobywa z niej gorycz, a najgorsze ze wszystkiego jest jej rozgotowanie. Wystarczy jednak odpowiednio przygotować brukselkę, żeby stała się ulubionym warzywem wszystkich domowników!

Jak gotować brukselkę?

Brukselkę można:

  • gotować w wodzie
  • gotować na parze
  • blanszować we wrzątku
  • piec
  • smażyć.

Po ugotowaniu warto przelać brukselkę zimną wodą. W ten sposób się zahartuje, będzie jędrna i zachowa  zielony kolor. Do gotowania w wodzie oprócz soli można dodać też odrobinę cukru.

Jak długo gotować brukselkę?

Brukselkę w wodzie lub na parze wystarczy gotować przez ok. pięć-osiem minut. Chodzi o to, by się nie rozgotowała, była intensywnie zielona i al dente. Dobrym pomysłem jest też blanszowanie brukselki przez pięć minut we wrzątku - warto to zrobić np. przed pieczeniem warzywa w piekarniku lub smażeniem na patelni.

Zobacz także:

Przepis na brukselkę na zimno

Ten przepis na brukselkę na zimno przekonał już wielu. Nie sposób nie polubić brukselki, kiedy podacie ją jako dodatek do obiadu zamiast surówki.

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • ocet jabłkowy, ocet winny, cytryna (do wyboru)

Sposób przygotowania

  1. Brukselkę ugotujcie al dente na parze lub w wodzie
  2. Odcedźcie i przelejcie bardzo zimną wodą
  3. Przełóżcie do miski i posólcie
  4. Pozostawcie do całkowitego ostygnięcia
  5. Dodajcie łyżkę oliwy i pół łyżki octu lub łyżkę soku z cytryny
  6. Dokładnie wymieszajcie i dodajcie świeżo zmielonego pieprzu
  7. Spróbujcie i ewentualnie dodajcie więcej soli lub octu/cytryny

Rada: Brukselka na zimno doskonale pasuje do mięs pieczonych, kotletów schabowych, kotletów mielonych. Po ugotowaniu możecie ją przeciąć na pół lub na ćwiartki - w ten sposób będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Sposoby na pyszną brukselkę

Próbowaliście kiedyś smażyć brukselkę na patelni? Jest przepyszna! Wspaniale smakuje też zapieczona w piekarniku. Każdy z tych przepisów pomoże wam pokochać brukselkę:

Czytaj także: