brukselka na zimno przepis
Adobe Stock
Newsy

Brukselka na zimno jako sałatka do obiadu. Przepis, dzięki któremu pokochacie brukselkę

Ugotowana al dente brukselka, schłodzona i podana z dodatkiem prostego sosu winegret to najsmaczniejszy sposób na to warzywo. Jeśli brukselka kojarzy się wam z koszmarem z dzieciństwa, ten przepis to zmieni. Nawrócił już niejednego sceptyka.
Karolina Stępniewska
kwiecień 23, 2021

Jeśli brukselka kojarzy się wam głównie z rozgotowaną gorzką ciapą w zupie, pora zmienić nawyki. Polskie gospodynie przez lata źle przygotowywały to urocze warzywo kapustne. Długie gotowanie brukselki w wodzie wydobywa z niej gorycz, a najgorsze ze wszystkiego jest jej rozgotowanie. Wystarczy jednak odpowiednio przygotować brukselkę, żeby stała się ulubionym warzywem wszystkich domowników!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak gotować brukselkę?

Brukselkę można:

  • gotować w wodzie
  • gotować na parze
  • blanszować we wrzątku
  • piec
  • smażyć.

Po ugotowaniu warto przelać brukselkę zimną wodą. W ten sposób się zahartuje, będzie jędrna i zachowa  zielony kolor. Do gotowania w wodzie oprócz soli można dodać też odrobinę cukru.

Jak długo gotować brukselkę?

Brukselkę w wodzie lub na parze wystarczy gotować przez ok. pięć-osiem minut. Chodzi o to, by się nie rozgotowała, była intensywnie zielona i al dente. Dobrym pomysłem jest też blanszowanie brukselki przez pięć minut we wrzątku - warto to zrobić np. przed pieczeniem warzywa w piekarniku lub smażeniem na patelni.

Zobacz także

Przepis na brukselkę na zimno

Ten przepis na brukselkę na zimno przekonał już wielu. Nie sposób nie polubić brukselki, kiedy podacie ją jako dodatek do obiadu zamiast surówki.

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • ocet jabłkowy, ocet winny, cytryna (do wyboru)

Sposób przygotowania

  1. Brukselkę ugotujcie al dente na parze lub w wodzie
  2. Odcedźcie i przelejcie bardzo zimną wodą
  3. Przełóżcie do miski i posólcie
  4. Pozostawcie do całkowitego ostygnięcia
  5. Dodajcie łyżkę oliwy i pół łyżki octu lub łyżkę soku z cytryny
  6. Dokładnie wymieszajcie i dodajcie świeżo zmielonego pieprzu
  7. Spróbujcie i ewentualnie dodajcie więcej soli lub octu/cytryny

Rada: Brukselka na zimno doskonale pasuje do mięs pieczonych, kotletów schabowych, kotletów mielonych. Po ugotowaniu możecie ją przeciąć na pół lub na ćwiartki - w ten sposób będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Sposoby na pyszną brukselkę

Próbowaliście kiedyś smażyć brukselkę na patelni? Jest przepyszna! Wspaniale smakuje też zapieczona w piekarniku. Każdy z tych przepisów pomoże wam pokochać brukselkę:

Czytaj także:

Komentarze