Maszynka do mięsa to urządzenie potrzebne w każdym domu. Mięso w kawałku mielone pod czujnym okiem gospodyni jest lepszej jakości niż to gotowe, kupowane w sklepie. Za jej pomocą możecie przygotować mięso do pasztetów, pulpetów, kotletów czy kiełbas własnej roboty.  

Co może jeszcze zmielić maszynka do mięsa? 

Maszynkę do mielenia mięsa można wykorzystywać również w przypadku innych produktów. Oto kilka innych jej zastosowań:

  • Gdy pieczecie makowiec lub robicie kluski z makiem, wówczas wystarczy przepuścić mak przez drobne sitko maszynki.  Mak na makowiec powinniście zmielić przynajmniej dwukrotnie na najdrobniejszych oczkach. 

  • To urządzenie poradzi sobie również z migdałami i orzechami.  

  • Na sitku o drobnych oczkach przygotujecie także wspaniały twaróg na sernik. Przepuście go kilkakrotnie przez maszynkę, a będzie lepszy niż ten w wiaderku. 

  • Przygotowanie farszu do pierogów zajmie wam kilka chwil z tym urządzeniem. Rozdrobnicie w nim grzyby i kapustę. 

  • Współczesne wersje maszynek do mielenia mają wiele różnych nakładek, które pozwalają szatkować, a nawet wyciskać soki. 

  • Mięsu na kotlety mielone wystarczy zazwyczaj jedno przepuszczenie przez sitko. Jednak niektóre panie domu twierdzą, że lepiej to zrobić dwukrotnie. Podobnie zresztą jak z mięsem na pasztet.  

Jak wyczyścić brudną maszynkę do mielenia przy pomocy chleba? 

Zobacz także:

Czyszczenie tego sprzętu kojarzy się zazwyczaj z długim i mozolnym usuwaniem resztek z mielenia. Robi się to przy pomocy szczoteczek na długiej rączce, detergentów i wody. 

Istnieje jednak o wiele szybszy i skuteczniejszy sposób. Wystarczy do niego kawałek chleba. Jak to zrobić? 

  1. Po zakończeniu mielenia mięsa włóżcie do maszynki pół kromki chleba.  

  1. Zmielcie ją. Usunie wszystkie zalegające pozostałości. Nawet te w trudnodostępnych miejscach. 

  1. Następnie rozkręćcie urządzenie i umyjcie pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentu. 

Źródło: haps.pl