Maszynka do mięsa to urządzenie potrzebne w każdym domu. Mięso w kawałku mielone pod czujnym okiem gospodyni jest lepszej jakości niż to gotowe, kupowane w sklepie. Za jej pomocą możecie przygotować mięso do pasztetów, pulpetów, kotletów czy kiełbas własnej roboty.
Co może jeszcze zmielić maszynka do mięsa?
Maszynkę do mielenia mięsa można wykorzystywać również w przypadku innych produktów. Oto kilka innych jej zastosowań:
-
Gdy pieczecie makowiec lub robicie kluski z makiem, wówczas wystarczy przepuścić mak przez drobne sitko maszynki. Mak na makowiec powinniście zmielić przynajmniej dwukrotnie na najdrobniejszych oczkach.
-
To urządzenie poradzi sobie również z migdałami i orzechami.
-
Na sitku o drobnych oczkach przygotujecie także wspaniały twaróg na sernik. Przepuście go kilkakrotnie przez maszynkę, a będzie lepszy niż ten w wiaderku.
-
Przygotowanie farszu do pierogów zajmie wam kilka chwil z tym urządzeniem. Rozdrobnicie w nim grzyby i kapustę.
-
Współczesne wersje maszynek do mielenia mają wiele różnych nakładek, które pozwalają szatkować, a nawet wyciskać soki.
-
Mięsu na kotlety mielone wystarczy zazwyczaj jedno przepuszczenie przez sitko. Jednak niektóre panie domu twierdzą, że lepiej to zrobić dwukrotnie. Podobnie zresztą jak z mięsem na pasztet.
Jak wyczyścić brudną maszynkę do mielenia przy pomocy chleba?
Zobacz także:
Czyszczenie tego sprzętu kojarzy się zazwyczaj z długim i mozolnym usuwaniem resztek z mielenia. Robi się to przy pomocy szczoteczek na długiej rączce, detergentów i wody.
Istnieje jednak o wiele szybszy i skuteczniejszy sposób. Wystarczy do niego kawałek chleba. Jak to zrobić?
-
Po zakończeniu mielenia mięsa włóżcie do maszynki pół kromki chleba.
-
Zmielcie ją. Usunie wszystkie zalegające pozostałości. Nawet te w trudnodostępnych miejscach.
-
Następnie rozkręćcie urządzenie i umyjcie pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentu.
Źródło: haps.pl