Częste mycie kuchenki to pewność, że brud łatwo odejdzie i nie będzie dłużej raził oczu domowników w kuchni. Gorzej, jeśli na kuchence rozleje się tłusta potrawa i dodatkowo wyschnie przez ciepło palącego się gazu.

Dlaczego warto wybrać domowe środki czyszczące zamiast detergentów?

Jak walczyć z uporczywymi zabrudzeniami na rusztach kuchenki gazowej? Najprościej oczywiście wydać około 10 zł na żrący i chemiczny środek. Większość detergentów dostępnych w sklepach jest rzeczywiście bezlitosna dla brudu. Ale przy okazji często mają działanie alergiczne i negatywnie działają na skórę rąk.

Dlatego zamiast tego polecamy wam tradycyjne domowe sposoby, których przez lata używały wasze mamy i babcie. Jeśli na waszej kuchence znajduje się paskudna warstwa trudno usuwalnego brudu, poszukajcie w swoich półkach i szufladach amoniaku.

Kwaśny węglan amonu – tak właściwie nazywa się związek popularnie nazywany mianem amoniaku, który często dodaje się do spulchniania ciasteczek. Pamiętacie babcine amoniaczki i zapach w kuchni po ich pieczeniu? Wykorzystajcie teraz amoniak do pielęgnacji kuchenki.

Zobacz także:

Jak wyczyścić brudne ruszty kuchenki za pomocą amoniaku?

Używając amoniaku do celów pielęgnacyjnych, pamiętajcie tylko o odpowiednich środkach ostrożności. Kuchnia musi posiadać odpowiednią wentylację. Trujący amoniak w większych dawkach nie powinien mieć bezpośredniego kontaktu ze skórą – czyszcząc kuchenkę, włóżcie gumowe rękawice.

Sama procedura czyszczenia rusztów kuchenki za pomocą amoniaku jest dość niecodzienna. Przeczytajcie sami ten krótki instruktaż:

  1. Przygotujcie sporych rozmiarów plastikową torbę z zamknięciem.
  2. Włóżcie do niej zabrudzone ruszty kuchenki.
  3. Przygotujcie roztwór amoniaku – pół szklanki tej substancji rozpuście w ok. 1,5 l wody.
  4. Wlejcie roztwór do szczelnej plastikowej torby i ją zamknijcie. Pozwólcie amoniakowi na samoistne wyczyszczenie brudnych rusztów za pomocą jego oparów.
  5. Odstawcie torbę na noc.
  6. Nazajutrz ostrożnie wypłuczcie ruszty z amoniaku i wysuszcie je.