Ranking „Brudna dwunastka 2022” ogłoszony. Naukowcy: „To ranking szkodliwy dla zdrowia ludzi”
Adobe Stock
Newsy

Lista najbardziej zanieczyszczonych warzyw ogłoszona. Naukowcy: „To ranking szkodliwy dla zdrowia ludzi”

W mediach często ukazują się listy najzdrowszych i najbardziej szkodliwych produktów. Oto jak radzi je traktować magazyn poświęcony żywności, czyli „Food Insight".

Od 2004 roku, amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group (EWG), tworzy 2 rankingi, w których umieszcza najczystsze i najbardziej zanieczyszczone pestycydami owoce i warzywa. Pierwszy to „Czysta piętnastka”, drugi „Brudna dwunastka”.

W tych rankingach zwycięskie bywają wyłącznie produkty pochodzące z ekologicznych upraw. Naukowcy uważają, że taka działalność odbywa się ze szkodą dla zdrowia ludzi i wyjaśniają dlaczego.

Kotlety mielone

Lubicie czytać rankingi? Oto jeden z nich: „Brudna dwunastka 2022”

EWG tworzy co rok listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw. Deklaruje, że intencje ma tylko i wyłącznie dobre i robi to po to, żeby informować i edukować:

- Chcemy edukować społeczeństwo na temat owoców i warzyw o najwyższej i najniższej zawartości pestycydów, tak aby konsumenci mogli podejmować najlepsze decyzje dla swoich rodzin.

Organizacja właśnie opublikowała ranking „Brudna dwunastka 2022”. Oto on:

  • Truskawki
  • Szpinak
  • Jarmuż
  • Nektarynki
  • Jabłka
  • Winogrona
  • Papryka (także ostra)
  • Wiśnie i czereśnie
  • Brzoskwinie
  • Gruszki
  • Seler
  • Pomidor

A teraz najważniejsze. Jeśli jadacie owoce i warzywa produkowane tradycyjnie, a nie wyłącznie eko, to musicie mieć świadomość, że w dzisiejszych czasach do niemal wszystkich upraw przenikają pozostałości chemicznych środków ochrony roślin. Czy uprawy ekologiczne są w 100% od nich wolne i są całkowicie zdrowie? Tak twierdzi EWG, ale badacze są innego zdania.

Zobacz także
Ewa Wachowicz promuje coś tak niezdrowego? ,,Przykro patrzeć" - komentuje fanka

Ewa Wachowicz promuje coś tak niezdrowego? ,,Przykro patrzeć" - komentuje fanka

Tych produktów nie kupujcie nawet na promocji. Są niezdrowe

Tych produktów nie kupujcie nawet na promocji. Są niezdrowe

Nie ma powodu, żeby unikać truskawek, papryki czy pomidorów

Tworzenie rankingu ostrzegającego przed niebezpieczeństwem żywności tradycyjnej, to bardzo dobry sposób na popularyzowanie produkcji ekologicznej, czym zajmują się autorzy rankingu, czyli organizacja EWG. Jednak naukowcy zarzucają ekologom działanie na szkodę ludzi i zdrowia publicznego. Wskazywanie dostępnej i tańszej żywności tradycyjnej jako niezdrowej, a nawet trującej, szkodzi na dwa sposoby:

  • Zniechęca ludzi do jedzenia tych owoców i warzyw, na które ich stać i doprowadza do tego, żeby zamiast sięgać po paprykę z tradycyjnych gospodarstw, pozostawali przy swoich niezdrowych nawykach żywieniowych i wybierali fast foody czy potrawy mięsne. „Food Insight" cytuje badania prowadzone na ten temat:

- Ludzie, którym mówi się, że produkty ekologiczne są dla nich zdrowsze i lepsze, mogą nie mieć dostępu lub wystarczającej ilości pieniędzy na zakup produktów ekologicznych i innych produktów ekologicznych. Według badania przeprowadzonego przez naukowców z Johns Hopkins Center for a Livable Future (CLF) w Bloomberg School of Public Health, komunikaty dietetyczne, w których ludzie są przekonani, że organiczne owoce i warzywa są zdrowsze, mogą prowadzić do niezdrowych konsekwencji.

  • Wprowadza w błąd. W dzisiejszych czasach, gdy mamy za sobą dziesiątki lat używania pestycydów na całym świecie, trudno znaleźć regiony całkowicie wolne od pozostałości chemicznych środków ochrony roślin.
    Uprawy ekologiczne co prawda nie są nawożone wprost nawozami sztucznymi, uprawy konwencjonalne mogą być, jednak i jedne i drugie rosną w środowiskach, do których pozostałości środków chemicznych mogą być przenoszone wraz z deszczem, wiatrem, przenikają do gleby, są spłukiwane do rzek zgodnie z zasadą obiegu wody w środowisku.
    Jednak i w przypadku upraw tradycyjnych oraz ekologicznych ich stężenie nie jest duże i szkodliwe dla zdrowia, szczególnie że wszystkie zostają dopuszczone do sprzedaży i są przez specjalistyczne służby uznane za niezagrażające zdrowiu.

Jak podsumowuje „Food Insight:

- Tego rodzaju listy „nie jedz”, które nie są uzasadnione naukowo i mają na celu podważenie procesu regulacyjnego, który podtrzymuje nasz system żywnościowy, są nieodpowiedzialne i przypadkowe.

Źródło: radiozet.pl, foofinside.org

co oznaczają naklejki na bananach
Adobe Stock
Newsy
Banan ma to na skórce? Lepiej sprawdźcie, co to oznacza. Chodzi o wasze zdrowie
W ostatnim czasie popularność zdobywają owoce i warzywa ekologiczne. Co oznaczają zielone oznaczenia i kody na skórkach?

Moda na owoce i warzywa z upraw ekologicznych, staje się wśród polskich konsumentów coraz bardziej powszechna. Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że ekologiczne jedzenie zaczyna powoli konkurować z tym wytwarzanym w zwykły sposób. Czym tak na dobrą sprawę różnią się obydwa rodzaje warzyw i owoców? I jak je w ogóle rozpoznać? O tym opowiemy wam w naszym krótkim poradniku. Czym różnią się warzywa i owoce ekologiczne od zwykłych? Nie od dziś na sklepowych półkach widać często dwa rodzaje tego samego warzywa lub owocu. Weźmy choćby banany. Jedne są często pozbawione jakichkolwiek oznaczeń i występują zazwyczaj pod nazwą „banany” lub „banany premium”. Obok nich swoje miejsce mają także czasami „banany dla dzieci” (po prostu mniejsze), a także  „banany bio” lub też „banany z upraw ekologicznych”. Można się w tym wszystkim pogubić. Z grubsza banany, jak i wszystkie pozostałe warzywa i owoce można podzielić na dwie kategorie: Te uprawiane z ograniczonym użyciem pestycydów, nawozów Te uprawiane w zwykły sposób, bez zmniejszonej ilości chemicznych dodatków. Co oznaczają naklejki na warzywach i owocach? I to właśnie ten pierwszy rodzaj bananów często ma dodatkowe oznaczenia na swoich skórkach. Są tak zwane kody PLU. Tutaj producenci są również zobowiązani do przestrzegania odgórnych standardów w oznaczaniu swoich produktów. 5-cyfrowy kod PLU zaczynający się od cyfry 9 oznacza właśnie żywność ekologiczną, niemodyfikowaną genetycznie. 5-cyfrowy kod PLU zaczynający się od cyfry 8, to z kolei żywność pochodząca z upraw GMO. 4-cyfrowy kod PLU zaczynający się zwykle od cyfry 4 to z kolei zwykła żywność – a więc owoce i...

trujące owoce
Flickr
Newsy
Nie uwierzycie, co może się skrywać na owocach z supermarketu. Od razu wyrzucicie je do kosza
Nie wszystkie owoce są takie zdrowe, jak by się wydawało. A niektóre są wręcz trujące! Sprawdźcie, jak uniknąć szkodliwych substancji.

Zima to sezon na pomarańcze, mandarynki, pomelo i grejpfruty, którymi Polacy chętnie się zajadają. Te słodkie owoce nie dość, że są bardzo smaczne, to stanowią bogate źródło witaminy C i innych doskonałych dla zdrowia witamin. Jednak czy wiecie o tym, że wiele cytrusów sprzedawanych w supermarketach może być trujących ? Sprawdźcie, na co trzeba uważać. Pomarańcze z końca świata W Polsce pomarańcze nie rosną – wiedzą to nawet przedszkolaki. Najbliższym nas krajem, który eksportuje pomarańcze, jest Hiszpania. Ale nie tylko tam sklepy zaopatrują się w te owoce. Pomarańcze i inne cytrusy są sprowadzane także z dalekich krajów, których ciepły klimat i słoneczna pogoda umożliwia uprawę owoców przez wiele miesięcy w roku. Zastanawialiście się kiedyś nad tym jak to możliwe, że na przykład pomarańcze, które muszą przebyć drogę liczącą tysiące kilometrów, by trafić do polskich sklepów, są tak piękne, błyszczące i świeże? To wszystko zasługa specjalnych wosków i konserwantów. A nie wszystkie są bezpieczne dla zdrowia. Na niektóre trzeba bardzo uważać. Trująca skórka Do ochrony pomarańczy służą najczęściej naturalne i nieszkodliwe woski, w tym wosk pszczeli czy szelak. Jednak niektóre kraje stosują substancje trujące dla człowieka. Zalicza się do nich imazalil, środek grzybobójczy, który może wywołać szereg niepożądanych reakcji: alergia, problemy z zajściem w ciążę, uszkodzenie układu nerwowego, nowotwory. Został on uznany w Unii Europejskiej za substancję niebezpieczną dla zdrowia ludzi oraz dla środowiska, a w Stanach Zjednoczonych imazalil znajduje się na liście środków, które mogą powodować nowotwory. Już dwie pomarańcze zawierające imazalil, zjedzone przez dziecko o wadze 20...

Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Pixabay
Newsy
Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Na świecie nie ma nic cenniejszego od zdrowia waszych pociech. To właśnie spożywane jedzenie ma na nie największy wpływ. Koniecznie zwróćcie więc uwagę na to, czym karmicie swoje dzieci.

Mleko prosto od krówki, świeże jaja z kurnika, robione własnoręcznie masło czy ser, to już przeszłość. W dzisiejszych czasach wartościowe, pozbawione chemii, konserwantów i sztucznych barwników produkty, to rzadkość. Szkoda, bo to właśnie ich większość rodziców pragnie dla swoich dzieci. Niestety, sprawa dotyczy również owoców i warzyw, które milusińscy tak chętnie pałaszują. Rakotwórcze produkty spożywcze Naukowcy postanowili wymienić najbardziej rakotwórcze produkty dostępne na rynku. Nie uwierzycie, wśród nich znalazły się nie tylko produkty GMO, ale również warzywa i owoce, które od lat uchodzą za najzdrowsze pożywienie w diecie dzieci i dorosłych. Brudne warzywa i owoce zwiększają ryzyko białaczki Jeśli wasze dzieci uwielbiają jeść owoce i warzywa prosto z krzaczka, koniecznie wyeliminujcie te nawyki. Eksperci udowodnili, że niemyte warzywa i owoce są zanieczyszczone pestycydami, a te z kolei wywołują wiele nowotworów – raka prostaty, jąder, trzustki, płuc oraz skóry, chłoniaka czy przewlekłą białaczkę limfatyczną. Na te dwa ostatnie najbardziej narażone są właśnie dzieci. Produkty GMO powodują raka GMO to grupa produktów spożywczych modyfikowanych genetycznie. Co to oznacza w praktyce? Do pomidorów, ogórków, a nawet mięsa, wstrzykiwane są obce łańcuchy DNA. W ten sposób farmerzy chcą z nich wydobyć „wszystko co najlepsze” – przepiękny kolor, trwałość i odporność na szkodniki czy wirusy. Niestety, badania dowodzą, że spożywanie tego typu produktów, zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a także negatywnie wpływa na wątrobę oraz nerki. Spożywanie białego cukru szkodzi organizmowi Cukier to tak zwana „biała śmierć”. Jego nadmierne spożywanie przez dzieci oraz...

pomarancze
unsplash.com/@stri_khedonia
Newsy
Zaraz zacznie się sezon na pomarańcze. Podpowiadamy, jak wybrać te najsmaczniejsze. Muszą mieć...
Wiesz, jak rozpoznać idealne pomarańcze? Przedstawiamy garść wskazówek, dzięki którym kupowane pomarańcze zawsze będą smaczne i soczyste.

Dawniej w Polsce pomarańcze kojarzyły się tylko ze Świętami Bożego Narodzenia. Wciąż wiele osób czując zapach tych owoców oczami wyobraźni widzi choinkę i wigilijny stół. Na szczęście dziś możemy bez ograniczeń zajadać się pomarańczami przez całą zimę! A jak wybrać te najsmaczniejsze? Nie obierając pomarańczy można rozpoznać jej świeżość oraz to czy będzie słodka i soczysta. Chcecie się dowiedzieć jak? Przeczytajcie ten artykuł, w którym wszystko wyjaśniamy! Soczystość Soczysty owoc będzie miał w sobie więcej wody, dlatego wybierając pomarańcze zwróćmy uwagę na to, czy są ciężkie. Oczywiście w stosunku do swojej wielkości (duża pomarańcza zawsze będzie cięższa od mniejszej). Najlepiej obiema dłońmi wziąć i porównać dwa owoce podobnej wielkości – cięższy będzie bardziej soczysty. Brak pestek Jeżeli wyjątkowo nie lubisz pomarańczy z pestkami, to szukaj takich z czymś na kształt „pępka” pod spodem. To otwór, w którym znajduje się kolejna, malutka i niedojrzała pomarańcza, która zaczęła dojrzewać w owocu. Jej obecność oznacza, że wyciągnęła ona pestki z dużej pomarańczy! Jak rozpoznać dojrzałą pomarańczę? Niestety, odpowiedź nie jest taka oczywista. Praktycznie jedynym sposobem na upewnienie się, że pomarańcza nadaje się jeszcze do spożycia jest sprawdzenie, czy nie ma na niej plam pleśni. Natomiast reszty można się niestety dowiedzieć dopiero obierając ją ze skórki. Nie dajcie się zwieść błyszczącym pomarańczom! Są pokryte warstwą wosku, dzięki któremu dłużej zachowują świeżość, jednak nie daje to żadnej gwarancji, że owoc będzie świeży i soczysty. Jakie pomarańcze na skórkę pomarańczową? Jeśli masz ochotę na domową skórkę pomarańczową, to koniecznie pamiętaj o jednej rzeczy –...