Zauważyliście jak drogie są w sklepach orzechy włoskie? Wiele osób będzie musiało zrewidować zakupowe plany i zamiast 2 kilogramów do rodzinnego rozłupywania w czasie świąt, kupić mniejszą ilość do przybrania talerza z bakaliami. Wiemy skąd takie kosmiczne ceny. Są dwa główne podwody.

Skąd się biorą orzechy włoskie w Polsce?

Orzechy to nie tylko przysmak, który lubimy chrupać jako przekąskę. W kuchni polskiej mają zastosowanie w bardzo wielu przepisach. Dodajemy je do ciast, sałatek, zup czy pieczonych dań. Trudno wyobrazić sobie, że mogłoby ich zabraknąć.

Oczywiście część orzechów, jakie kupujemy w sklepach, pochodzi z naszych rodzimych plantacji. Coroczne zbiory dzielone są jednak na te, które trafią do polskich sklepów i te, które opuszczą nasz kraj i zostaną wyeksportowane. Nie wszystko więc co było wyprodukowane w kraju trafi na nasze stoły.

Żeby zaspokoić zapotrzebowanie Polaków, od lat sprzedawane są u nas orzechy z importu. I to właśnie te, importowane z Kalifornii, są dziś zagrożone.

Zobacz także:

Dlaczego na rynku zaczyna brakować orzechów włoskich?

Trwa poważny kryzys na rynku orzechów włoskich spowodowany kilkoma przyczynami. Głównym powodem są utracone kalifornijskie plantacje największego producenta orzechów włoskich w Stanach Zjednoczonych i drugiego na świecie zaraz po Chinach. Wielkie pożary, jakie nawiedziły w tym roku Kalifornię spowodowały, że zbiory są znacznie mniejsze niż planowane.

Drugim powodem zmniejszonej podaży orzechów na światowych rynkach są przeciążone z powodu pandemii koronawirusa porty morskie, które mając towar w magazynach nie są w stanie systematycznie rozsyłać go do odbiorców na całym świecie.

Coraz częściej się mówi, że kryzys nie zakończy się przed świętami, a to może oznaczać, że w okresie przedświątecznym będzie gdzieniegdzie brakowało tego przysmaku. Już teraz odczuwamy spadek podaży, obserwując rosnące ceny orzechów.

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Co prawda orzechy włoskie są bardzo kaloryczne, kilka sztuk mieści tyle kalorii co pączek, ale zawierają bardzo wiele substancji korzystnych dla zdrowia. Z powodzeniem mogą zastąpić ryby w diecie, bo tak jak one zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo.

Jedzenie już 3 orzechów włoskich dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na kwasy omega-3. Inne korzyści, które możecie czerpać z orzechów kwas foliowy i duża ilość witamin z grupy B.

Źródło: rzeczpospolita.pl , poradnikzdrowie.pl, medonet.pl