Brakuje orzechów włoskich. Te 2 powody mogą sprawić, że zabraknie ich już na Boże Narodzenie
Adobe Stock
Newsy

Brakuje orzechów włoskich. Te 2 powody mogą sprawić, że zabraknie ich już na Boże Narodzenie

Trudno wyobrazić sobie święta bez orzechów włoskich. U naszych sąsiadów są wręcz symbolem świąt. U nas też mają stałe miejsce w świątecznych przepisach. A jednak może ich zabraknąć.

Zauważyliście jak drogie są w sklepach orzechy włoskie? Wiele osób będzie musiało zrewidować zakupowe plany i zamiast 2 kilogramów do rodzinnego rozłupywania w czasie świąt, kupić mniejszą ilość do przybrania talerza z bakaliami. Wiemy skąd takie kosmiczne ceny. Są dwa główne podwody.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się biorą orzechy włoskie w Polsce?

Orzechy to nie tylko przysmak, który lubimy chrupać jako przekąskę. W kuchni polskiej mają zastosowanie w bardzo wielu przepisach. Dodajemy je do ciast, sałatek, zup czy pieczonych dań. Trudno wyobrazić sobie, że mogłoby ich zabraknąć.

Oczywiście część orzechów, jakie kupujemy w sklepach, pochodzi z naszych rodzimych plantacji. Coroczne zbiory dzielone są jednak na te, które trafią do polskich sklepów i te, które opuszczą nasz kraj i zostaną wyeksportowane. Nie wszystko więc co było wyprodukowane w kraju trafi na nasze stoły.

Żeby zaspokoić zapotrzebowanie Polaków, od lat sprzedawane są u nas orzechy z importu. I to właśnie te, importowane z Kalifornii, są dziś zagrożone.

Dlaczego na rynku zaczyna brakować orzechów włoskich?

Trwa poważny kryzys na rynku orzechów włoskich spowodowany kilkoma przyczynami. Głównym powodem są utracone kalifornijskie plantacje największego producenta orzechów włoskich w Stanach Zjednoczonych i drugiego na świecie zaraz po Chinach. Wielkie pożary, jakie nawiedziły w tym roku Kalifornię spowodowały, że zbiory są znacznie mniejsze niż planowane.

Drugim powodem zmniejszonej podaży orzechów na światowych rynkach są przeciążone z powodu pandemii koronawirusa porty morskie, które mając towar w magazynach nie są w stanie systematycznie rozsyłać go do odbiorców na całym świecie.

Coraz częściej się mówi, że kryzys nie zakończy się przed świętami, a to może oznaczać, że w okresie przedświątecznym będzie gdzieniegdzie brakowało tego przysmaku. Już teraz odczuwamy spadek podaży, obserwując rosnące ceny orzechów.

Zobacz także
Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL

Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie

Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Co prawda orzechy włoskie są bardzo kaloryczne, kilka sztuk mieści tyle kalorii co pączek, ale zawierają bardzo wiele substancji korzystnych dla zdrowia. Z powodzeniem mogą zastąpić ryby w diecie, bo tak jak one zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo.

Jedzenie już 3 orzechów włoskich dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na kwasy omega-3. Inne korzyści, które możecie czerpać z orzechów kwas foliowy i duża ilość witamin z grupy B.

Źródło: rzeczpospolita.pl , poradnikzdrowie.pl, medonet.pl

Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki
AdobeStock
Newsy
Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki
Warto zebrać orzechy włoskie już teraz, zanim dojrzeją – to właśnie z zielonych orzechów włoskich przyrządza się smaczną i bardzo zdrową orzechówkę!

Ta nalewka to prawdziwy klasyk. Dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu. A do tego jaka zdrowa! Poznajcie podstawowy przepis na nalewkę z orzechów włoskich. Właściwości zdrowotne orzechów włoskich Sporo orzechów włoskich powinny jeść przede wszystkim osoby, którym zależy na obniżeniu poziomu cholesterolu . Orzechy te zawierają bowiem bardzo dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych! A do tego znajdziecie w nich również L-argininę, która odpowiada za rozszerzanie naczyń wieńcowych. Latem z orzechów włoskich ucieszą się osoby cierpiące na nadpotliwość , ponieważ liście orzecha mogą pomóc w walce z tym wstydliwym problemem! Wystarczy, że sporządzicie z nich napar i wymoczycie w nim stopy lub dłonie. Można go dodać także do kąpieli. Kolejną zaletą jedzenia orzechów włoskich jest poprawa cery. Zawierają one sporo cynku, który działa ściągająco oraz antybakteryjnie, dlatego pomoże przy problemach z trądzikiem . W orzechach włoskich znajdziecie także witaminy A i E, które zwalczają wolne rodniki i utrzymują młody wygląd na dłużej. Na co pomaga orzechówka? Nalewka z orzechów włoskich jest stosowana przede wszystkim jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Zielone orzechy włoskie są silnie bakteriobójcze, dlatego gdy dopadnie was zatrucie pokarmowe , warto się wspomóc maleńkim kieliszkiem takiej nalewki. To naprawdę pomaga! W niedojrzałych orzechach znajdują się także sterole roślinne, które mają działanie przeciwnowotworowe. Jak zrobić nalewkę z włoskich orzechów (orzechówkę)? Przyrządzenie nalewki z orzechów włoskich jest bardzo proste, choć wymaga nieco cierpliwości. Przygotujcie sobie rękawiczki (orzechy brudzą dłonie!), szklany słój oraz poniższe składniki: Składniki:...

Bakalie, orzechy
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie je co najmniej 2 razy w tygodniu. Niesamowite, co się stanie z waszym ciałem 
Po niektóre produkty warto sięgać nie tylko od święta. Mamy na myśli coś popularnego, smacznego i zdrowego, czym można się delektować na wszelkiego rodzaju dietach.

Sposoby odżywiania, od keto po wegańskie, mają zazwyczaj określoną ilość wykluczeń pokarmowych. Jest jednak coś, co łączy wszystkie diety świata. To zdrowy i bardzo popularny produkt. Możecie włączyć go do codziennych nawyków żywieniowych. Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, orzechy to zdrowy wybór Orzechy mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wysoka zawartość witamin z grupy B i witaminy E, wpływa na pracę mózgu i kondycję skóry. Ze względu na dużą ilość białka, orzechy są bardzo ważnym elementem w diecie wegetarian.  Orzechy dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika oraz składników mineralnych. Znajdziecie w nich fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk i sód. Jedzenie orzechów wzmacnia układ nerwowy i krążenia, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia orzechów Orzechy to jądra nasion, które są szeroko stosowane w kuchni lub spożywane jako przekąska. Są bogate w tłuszcz i kalorie. Zawierają twardą powłokę zewnętrzną, której zwykle trzeba się pozbyć, by dotrzeć do wnętrza orzecha. Na szczęście, w sklepach można kupić większość orzechów już łuskanych i gotowych do jedzenia. Niektóre z najczęściej spożywanych orzechów: Migdały Pistacje Orzechy brazylijskie Orzechy nerkowca Orzechy laskowe Orzechy makadamia Orzeszki piniowe Orzechy włoskie Orzechy są bardzo pożywne. Na przykład - tylko jedna garść orzechów brazylijskich, zapewnia ponad 100% dziennego spożycia referencyjnego  dla selenu. Orzechy są ponadto doskonałym jedzeniem na diecie niskowęglowodanowej.  Bogactwo składników mineralnych zawarte w orzechach...

Włoskie orzechy
Pixabay
Newsy
Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie 3 orzechy włoskie. Nie uwierzycie dlaczego
Macie wyrobiony ten nawyk jedzenia orzechów włoskich codziennie? Jeśli nie, koniecznie to zmieńcie!

Orzechy włoskie to jedne z lepiej dostępnych orzechów na polskim rynku. Są naprawdę smaczne, a oprócz tego mają też wiele zalet zdrowotnych. Szczególnie, odnosi się to do kobiet po pięćdziesiątce! Każda powinna jeść ok. 3 orzechów dziennie, bo zdecydowanie warto! Orzechy włoskie na długowieczność Według badań naukowców z Bostonu regularnie spożywane orzechy włoskie przyczyniają się do poprawy zdrowia i zwiększenia długości życia! Naukowcy przebadali dokładnie grupę kobiet w wieku od 50 do 60 lat i doszli do tych niesamowitych wniosków. Ta sama grupa badaczy oprócz długowieczności wykazała też: Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych takich jak np. zawał czy udar Zmniejszone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego u osób jedzących regularnie orzechy Co wyjątkowo ważne, badanie odnosiło się nie tylko do długowieczności rozumianej jako długi okres życia, ale badało tak zwaną „zdrową starość”. Chyba zgodzicie się, że to nawet ważniejsze! Okazuje się, że osoby regularnie jedzące orzechy włoskie zdrowiej się starzeją. Oznacza to, że żyją dłużej, ale jednocześnie pozostają sprawne, nie mają szczególnie uciążliwych dolegliwości i chorób, a także zachowują świeży umysł przez długi czas. Przebadana porcja orzechów włoskich, która przynosiła rezultat to jedzenie garstki orzechów co najmniej 2-3 razy w tygodniu. My polecamy jedzenie mniejszej ilości, czyli 3 orzechów, ale za to codziennie . To wystarczy do pokrycia dziennego zapotrzebowania na kwasy omega 3, czyli najcenniejszą substancję z orzechów włoskich. Wartości odżywcze orzechów włoskich Naturalnie podnoszą odporność Unieszkodliwiają substancje, które mogą być rakotwórcze Świetnie wpływają...

sałatka Agaty Młynarskiej przepis
ONS.pl/Instagram/agata_mlynarska
Newsy
Nie macie czasu? Wystarczą 3 minuty, żeby zrobić ukochaną sałatkę Agaty Młynarskiej. Zaskakuje smakiem i lekkością
Znana dziennikarka, prezenterka telewizyjna i aktorka, Agata Młynarska, postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na błyskawiczną i zdrową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujecie 6 składników.

Choć przepis zakłada użycie majonezu, w rzeczywistości jest bardzo zdrowy. W końcu do jego odwzorowania potrzebujecie również pomarańczy, cykorii, orzechów włoskich i suszonej żurawiny. Nawet nie macie pojęcia, jak wiele cennych wartości odżywczych zawierają te składniki. Pomarańcza a witamina C Ten cytrus zawiera bardzo dużo witaminy C. Jej regularne spożywanie nie tylko minimalizuje poziom stresu, ale również chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory. Prawidłowy poziom witaminy C w organizmie chroni także przed chorobami serca, stabilizuje ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na stan skóry. Właściwości cykorii Cykoria to warzywo bogate przede wszystkim w sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor oraz witaminy czy kwas foliowy. Jej regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego.  Orzechy włoskie Włączenie orzechów włoskich do diety nie tylko usprawni funkcjonowanie waszego układu krążenia, ale również zmniejszy ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na nadpotliwość, żylaki, hemoroidy oraz problemy z cerą. Suszona żurawina Nie od dziś wiadomo, że żurawina jest pomocna przy leczeniu wielu schorzeń. Należą do nich między innymi infekcje dróg moczowych, choroby żołądka oraz układu krwionośnego. W końcu żurawina wspaniale obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Obniża też ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych. Przepis na lekką sałatkę Agaty Młynarskiej Składniki: 1 pomarańczę 2 cykorie 1 łyżkę majonezu (zdrowszy będzie domowy) 1 łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego Garść orzechów włoskich Garść suszonej żurawiny...