Zupa pieczarkowa
xooxoo/gotujmy.pl
Newsy

Brak pomysłu na obiad, a w lodówce pusto? Zróbcie szybką i pyszną zupę kryzysową

Zupa kryzysowa, zupa „nic”, „przegląd tygodnia” – określeń tego typu potraw nie brakuje. Wszystkie łączy jedno – robi się je ze wszystkiego, co się ma pod ręką!

Jedni w ten sposób traktują bigos, do którego trafiają wędliny z całego tygodnia. Inni, zwłaszcza ci mniej mięsożerni, potrafią z niemalże resztek wyczarować smaczną zupę.

I tę właśnie opcję przybliżmy wam dzisiaj. Dowolność w wyborze składników do naszej zupy kryzysowej jest naprawdę spora. Jeżeli dysponujecie tymi składnikami, które wskażemy w spisie produktów to świetnie. Jeżeli czegoś jednak wam brakuje, nic się nie stanie.

Atutem tej zupy jest jej dość szybkie przygotowanie i to, że bardzo dobrze będzie łączyła się z pajdą świeżego chleba z masłem lub margaryną.

Nie pozostaje wiec nic innego, jak tylko zajrzeć do swojej lodówki! Do dzieła!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa kryzysowa – przepis

Składniki

  • Udka z kurczaka, indyka lub inny kawałek tłustego drobiu
  • Kilka pieczarek
  • Czerwona lub żółta papryka (nada się również ta zielona)
  • Pół małej kapusty pekińskiej (lub nieco kapusty białej)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia zupy
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Sól i pieprz
  • Papryka ostra proszku
  • Natka pietruszki, kolendra lub inne zielone, świeże zioła

Przygotowanie

  1. Udka oczyśćcie, zalejcie zimną wodą.
  2. Gotujcie wywar z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  3. Gdy wywar nabierze mocy po kilkudziesięciu minutach gotowania wywaru, dodajcie do niego poszatkowaną drobno kapustę.
  4. Następnie do garnka wrzućcie pokrojoną paprykę.
  5. Kolejne w kolejności będą cebula i pieczarki. Je także pokrójcie na małe kawałki.
  6. Gdy warzywa będą już dość miękkie, do zupy dodajcie koncentrat pomidorowy i doprawcie ją do smaku.
  7. Zupę podawajcie przybraną świeżymi ziołami oraz z obowiązkowym kleksem z białej śmietany lub jogurtu na talerzu. Zupę można zabielić także i w trakcie gotowania.
kapuśniak
Babciagramolka /gotujmy.pl
Newsy
Został wam rosół? W takim razie dodajcie do niego ten składnik i całkowicie odmieńcie jego smak
Z czym kojarzy się wam niedzielny rosół w poniedziałkowe popołudnie? Z pewnością większość odpowie, że z pomidorówką. A co powiecie na kapuśniak z odzysku?

Zupa pomidorowa przygotowana na bazie pozostałego rosołu to historia stara jak świat. Nie ma nic prostszego od dodania koncentratu pomidorowego do bulionu. Wystarczy wrzucić do zupy także makaron z zeszłego dnia i smaczna zupa gotowa. Czasem jednak mamy ochotę zaskoczyć czymś domowników. Kapuśniak z niedzielnego rosołu? Na pewno nikt nie spodziewałby się takiego patentu. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Domownicy będą w jeszcze większym szoku, jak wyłowią z kapuśniaku smaczne i pożywne pulpety! Technicznie wasza zupa z kapusty niczym nie będzie różniła się od zwykłego kapuśniaku z białej kapusty. Jego podstawą także jest przecież wywar z mięsa. Kapuśniak na rosole z pulpetami – przepis Składniki Ok. 2 litry rosołu 1 ćwiartka małej białej kapusty 3-4 średnie ziemniaki 1 marchewka 15 dag mięsa mielonego z drobiu Łyżka bułki tartej Jajko Sól i pieprz Kminek Majeranek Natka pietruszki Ocet Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki. Kapustę kroimy dość grubo i gotujemy wszystko w rosole. Mielone mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę bułki tartej i wyrabiamy małe pulpeciki, które będziemy gotowali w zupie. Doprawiamy zupę do smaku majerankiem i kminkiem, solą i pieprzem i w razie potrzeby małą ilością octu dla osiągnięcia odpowiedniej kwasowości. Gotujemy całość razem ok. 1 godzinę, podajemy zupę posypaną natką pietruszki. Źródło: gotujmy.pl

Zupa kalafiorowa
Gorujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Najpyszniejsza zupa kalafiorowa wyjdzie Ci, jeśli dodasz do niej jedną rzecz. Polacy ją uwielbiają
Krótko mówiąc, zupa kalafiorowa ma same plusy. Chcesz sprawdzić nasz przepis?

Zupę kalafiorową można jeść przez cały rok. Jest delikatna, pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Prosto i tanio Przepis na tę białą i odżywczą zupę zapada w pamięć. Dlaczego? Bo zupa kalafiorowa, choć tak pyszna, jest wręcz banalna w przygotowaniu. Możecie ją podawać młodszym i dorosłym. Dobrze wygląda również na bardziej wykwintnych stołach. To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Dziś na obiad? Zupa kalafiorowa Zupa kalafiorowa to nie tylko smak. Za cennymi właściwościami kalafiora przemawia cały szereg badań. Specjaliści są zdania, że kalafior to skuteczna broń w profilaktyce raka prostaty, zwłaszcza w połączeniu z curry. Kalafior może też zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka pęcherza. To zasługa przeciwutleniaczy z grupy izotiocyjanów, które neutralizują wolne rodniki, mogące przyczynić się do rozwoju nowotworów. Warto wiedzieć, że substancję tę zawierają także kapusta i inne spokrewnione z nią warzywa z rodziny krzyżowych, np. brukselka i rzodkiewka. Składniki na zupę kalafiorową z wędzonym kurczakiem: 1 litr wody, 1 sztuka wędzonego udka z kurczaka, 100 g mrożonego kalafiora, 1 duża marchewka, 1 pietruszka, korzeń selera, 1 liść laurowy, 5 sztuk ziela angielskiego, 1 kostka bulionu drobiowego, przyprawa do zup, pieprz czarny mielony, jogurt naturalny, koperek. Sposób przygotowania Najpierw umyte udka pozbawiamy skóry. Następnie zagotowujemy wodę z marchewką, pietruszką, selerem, liściem oraz zielem angielskim. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy je z wywaru i wkładamy do niego wcześniej przygotowane mięso. Gotujemy około 10 minut, wyjmujemy,...

sposoby na kaca
AdobeStock
Newsy
Najlepsza zupa na kaca. Niejeden poranny koszmar zmieniła w miły poranek
Uczcicie Nowy Rok sporą ilością alkoholu? Lepiej już teraz nauczyć się przepisu na świetną zupę na kaca!

Już za kilka dni Sylwester! Choć można się doskonale bawić bez alkoholu, to jednak wiele osób nie wyobraża sobie dobrej imprezy bez piwa, wina lub mocniejszych trunków. Niestety powiedzenie, że szczęście towarzyszące upojeniu alkoholowemu jest pożyczone z następnego dnia jest bardzo prawdziwe. Każdą zakrapianą imprezę trzeba później odchorować! Na szczęście istnieją sposoby na złagodzenie nieprzyjemnych objawów. Syndrom dnia poprzedniego Kac jest nieodłącznym towarzyszem po każdym spotkaniu z dodatkiem alkoholu. Nic dziwnego – alkohol jest silnym miękkim narkotykiem, który ma bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Ból głowy, mdłości, silne uczucie pragnienia i obniżony nastrój to wynik niedoboru pierwiastków, które zostały wypłukane przez alkohol oraz wzmożonej pracy wątroby, która intensywnie przez całą imprezę oczyszczała organizm z toksyn. A taką toksyną jest przecież alkohol! Jedynym sposobem na wyleczenie się z kaca jest przeczekanie, aż alkohol i inne toksyny zostaną całkowicie wydalone z organizmu. Warto wtedy dużo pić i ćwiczyć, ponieważ wraz z potem i moczem szybciej pozbywa się tego wszystkiego z organizmu. Choć trzeba przyznać, że aktywność fizyczna po imprezie jest ogromnym wyzwaniem! Przepis na korhelyleves – węgierską zupę łagodzącą kaca Jeśli mocno odczuwacie nieprzyjemne skutki picia alkoholu, przygotujcie zupę, która pomoże wam dojść do siebie. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg kiełbasy 15 dag wędzonej słoniny 10 dag mąki 1 cebula 30 ml oleju 2 ząbki czosnku 330 ml śmietany Przecier pomidorowy Papryka ostra Kminek Koperek Sól Pieprz Przygotowanie Drobno pokrojoną cebulę zeszklijcie na oleju. Do garnka...

Przesolona zupa
Adobe Stock
Triki kulinarne
Przesoliliście zupę? Nic straconego! Uratujecie ją dzięki 1 z tych 5 sposobów
Przesolona zupa może się przytrafić nawet najlepszej pani domu. W takich sytuacjach nie warto panikować i spisywać dania na straty. Da się je jeszcze uratować!

Miłość lub roztargnienie – tylko one mogą sprawić, że posolimy zupę dwa lub nawet trzy razy. Jeśli tak się stało, no cóż, sama sobie odpowiedz, które cię dopadło. Na szczęście przesolona zupa to nie koniec świata. Ten błąd da się jeszcze naprawić. Istnieje na to nawet nie jeden, a kilka sposobów! Jak uratować przesoloną zupę? Niektórzy dodają do przesolonej zupy miodu , a inni ratują przesoloną zupę białkiem kurzym . Niżej znajdziecie jeszcze pięć sposobów na przesoloną zupę: Najpopularniejszym sposobem ratowania zbyt przyprawionej zupy jest jej rozcieńczenie . To bardzo proste. Wystarczy, że do garnka dolejesz wody (jej ilość musisz dostosować do stopnia przesolenia – im bardziej przesolona zupa, tym więcej wody dolej). Jeśli teraz danie wydaje ci się zbyt rzadkie, spróbuj dodać do niego więcej warzyw lub innych składników, które będą się komponować. Jeśli mimo to wywar wciąż jest zbyt wodnisty, możesz go zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej lub mąki. W zależności od tego, jaką zupę przyrządzasz, możesz również spróbować złagodzić jej smak poprzez dodanie nabiału. Jeśli w twojej lodówce jest choć trochę mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego, zmieszaj go z kilkoma łyżkami zupy w oddzielnym naczyniu (dzięki temu nabiał się nie zważy), a następnie połącz z całym wywarem. Taki zabieg sprawi, że zupa stanie się przyjemnie kremowa i mniej słona. Do usunięcia nadmiaru soli możesz również użyć surowego ziemniaka. Wystarczy, że włożysz go w całości do swojej zupy i zostawisz na kilka minut, tak aby mógł się pogotować. Ziemniak bogaty w skrobię powinien wchłonąć nadmiar użytej soli. Powinnaś go usunąć z zupy maksymalnie po 30 minutach, tak aby nie miał szansy na całkowite ugotowanie. Bowiem, kiedy zacznie mięknąć i się...