Zupa pieczarkowa
xooxoo/gotujmy.pl
Newsy

Brak pomysłu na obiad, a w lodówce pusto? Zróbcie szybką i pyszną zupę kryzysową

Zupa kryzysowa, zupa „nic”, „przegląd tygodnia” – określeń tego typu potraw nie brakuje. Wszystkie łączy jedno – robi się je ze wszystkiego, co się ma pod ręką!
Hubert Rój
styczeń 11, 2021

Jedni w ten sposób traktują bigos, do którego trafiają wędliny z całego tygodnia. Inni, zwłaszcza ci mniej mięsożerni, potrafią z niemalże resztek wyczarować smaczną zupę.

I tę właśnie opcję przybliżmy wam dzisiaj. Dowolność w wyborze składników do naszej zupy kryzysowej jest naprawdę spora. Jeżeli dysponujecie tymi składnikami, które wskażemy w spisie produktów to świetnie. Jeżeli czegoś jednak wam brakuje, nic się nie stanie.

Atutem tej zupy jest jej dość szybkie przygotowanie i to, że bardzo dobrze będzie łączyła się z pajdą świeżego chleba z masłem lub margaryną.

Nie pozostaje wiec nic innego, jak tylko zajrzeć do swojej lodówki! Do dzieła!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zupa kryzysowa – przepis

Składniki

  • Udka z kurczaka, indyka lub inny kawałek tłustego drobiu
  • Kilka pieczarek
  • Czerwona lub żółta papryka (nada się również ta zielona)
  • Pół małej kapusty pekińskiej (lub nieco kapusty białej)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia zupy
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Sól i pieprz
  • Papryka ostra proszku
  • Natka pietruszki, kolendra lub inne zielone, świeże zioła

Przygotowanie

  1. Udka oczyśćcie, zalejcie zimną wodą.
  2. Gotujcie wywar z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  3. Gdy wywar nabierze mocy po kilkudziesięciu minutach gotowania wywaru, dodajcie do niego poszatkowaną drobno kapustę.
  4. Następnie do garnka wrzućcie pokrojoną paprykę.
  5. Kolejne w kolejności będą cebula i pieczarki. Je także pokrójcie na małe kawałki.
  6. Gdy warzywa będą już dość miękkie, do zupy dodajcie koncentrat pomidorowy i doprawcie ją do smaku.
  7. Zupę podawajcie przybraną świeżymi ziołami oraz z obowiązkowym kleksem z białej śmietany lub jogurtu na talerzu. Zupę można zabielić także i w trakcie gotowania.
Komentarze
zupa
Adobe Stock
Newsy Pyszna zupa, która spala tłuszcz w mgnieniu oka. Jedzcie bez ograniczeń
Początek roku to najlepszy czas na podjęcie kilu postanowień. Mogą dotyczyć one planów zawodowych, relacji lub zrzucenia kilku nadprogramowych kilogramów. Z pomocą przyjdą wam m.in. zupy.
Aleksandra Jaworska
styczeń 11, 2021

Okres jesienno-zimowy to idealny czas na zupy. Szczególnie że pogoda na zewnątrz wciąż nie nastraja optymizmem. Korzyści z jedzenia zupy jest znacznie więcej. Niektóre z nich pomogą wam schudnąć! Zupa idealna na odchudzanie Jeśli zrobicie zupę w odpowiedni sposób, może się okazać, że zamiast tuczyć, pomoże wam schudnąć. Na dodatek, niektóre połączenia warzyw mogą się okazać prawdziwą bombą witaminową. W okresie przedwiosennym organizm potrzebuje bowiem dodatkowego wsparcia.  Warzywa, które są dobre na wszystko Niektóre przykłady pokazują, że bez warzyw w codziennej diecie bardzo trudno się obejść. Warzywa to bogactwo witamin, minerałów i cennych dla zdrowia składników. Ponadto są mało kaloryczne, można z nimi łączyć dosłownie wszystko, a najlepiej smakują w postaci zup. Imbir bogaty w węglowodany, witaminy C, B1 i B2 W imbirze znajdziecie również witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. To źródło cennych olejków eterycznych i żywic o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Herbata, do której dorzucicie imbir, złagodzi kaszel, rozrzedzi śluz i zahamuje skurcze oskrzeli. Napój z imbirem, najlepiej z dodatkiem cynamonu, cytryny, miodu i kurkumy, ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy. W dużej mierze pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje uporczywe przy przejedzeniu wzdęcia. Marchewka - właściwości To świetne źródło witaminy A i C. Dodatkowo znajdziemy w niej mnóstwo witamin z grupy B, a także witaminy E i...

Przeczytaj
Zasmażka do zup
Gotujmy.pl/Justine27
Newsy Idealna do zup, sosów i gotowanych warzyw. Jak zrobić przepyszną zasmażkę?
Zasmażka może znaleźć w kuchni wiele zastosowań. Nie lubicie rzadkich potraw? Zasmażka przyjdzie wam z pomocą.
Aleksandra Jaworska
styczeń 11, 2021

Gotowanie wymaga umiejętności i sprytu. Czasami kilka sztuczek wystarczy, a kuchnia nie będzie miała przed wami żadnych tajemnic. Zasmażka ma ważne miejsce  w polskiej kuchni Sentymenty do tradycyjnych przepisów potrafią wziąć górę. Szczególnie jeśli mowa o trikach, które znały jeszcze wasze babcie. Jeden z nich dotyczy zagęszczania potraw. Nic nie zrobi tego lepiej niż prosta i każdorazowo skuteczna zasmażka.  Mimo że nie znajdziecie jej w eksperymentach kuchni z całego świata, to sprawdzony sposób na zbyt rzadkie potrawy, które są codziennością. Robienie zasmażki nie należy do skomplikowanych zadań. Zwyczajowo powstaje z połączenia mąki z tłuszczem w proporcjach 1:1. Wybór tłuszczu zależy od czasu, jaki ma on spędzić na patelni oraz od potrawy, do której zamierzacie wykorzystać zasmażkę. Do krótszego smażenia nadają się masło i margaryna. Gdy czas przygotowania zasmażki będzie wynosił kilka minut, wybierzcie oleje roślinne. Tłuszcz ląduje na patelni w pierwszej kolejności. Następnie należy dodać mąkę. Im dłużej mieszacie składniki, tym lepiej dla waszej zasmażki. Zresztą bez tego zasmażka w mgnieniu oka się przypali. Dobrze zrobiona zasmażka konsystencją przypomina budyń i nie posiada grudek. Jak połączyć danie z zasmażką? Do gorącej zasmażki należy wlewać zimny płyn, natomiast podgrzaną potrawę wzbogaca się zimną zasmażką. To szczególnie ważne, gdy nie jesteście pewni, jak zrobić zasmażkę do flaków i innych popisowych dań, a planujecie za chwilę małe, ale bardzo ważne przyjęcie. Można wyróżnić 3 typy zasmażek: biała – dla fanów warzywnych dań, np. do marchewki z groszkiem. Mieszankę tłuszczu i mąki należy smażyć krótko i zdjąć z ognia, gdy tylko składniki połączą się w...

Przeczytaj
zupa cebulowa
olkaaa / gotujmy.pl
Newsy Podnosi odporność i smakuje wprost obłędnie. Podajemy przepis na prostą zupę cebulową
Na nadchodzące mrozy nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca i podnosząca odporność zupa cebulowa.
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Od kilku lat można zaobserwować, że w Polsce zima rozkręca się na całego dopiero w okolicach stycznia. Nie inaczej jest w tym roku! Po ciepłej jesieni i łagodnym początku zimy, z nowym rokiem przyszedł śnieg i pierwsze mrozy. A ma być jeszcze zimniej! Przy takiej pogodzie za oknem niezbędne jest ubieranie się ciepło i odpowiednie odżywianie, dzięki czemu organizm będzie przygotowany na walkę z ewentualnymi infekcjami, o które nietrudno w tym okresie. A co może być lepszego na przeziębienie niż cebula? Sprawdźcie genialny przepis na zupę cebulową! Właściwości cebuli Cebula oraz czosnek to podstawa, jeśli chcecie się uchronić przed przeziębieniem! W cebuli można znaleźć takie witaminy, jak witaminy z grupy B, fosfor, cynk, magnez, potas i sód oraz oczywiście witaminę C! Ponieważ cebula doskonale odkaża i dezynfekuje, warto zrobić z niej domowy syrop na przeziębienie i kaszel. To naturalny antybiotyk, który pomoże w walce z infekcją. Przepis na zupę cebulową Zupa cebulowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga zaledwie kilku składników, które znajdziecie poniżej: 5 cebul 2 litry bulionu warzywnego 3 kromki chleba 1 natka pietruszki 20 dag serka topionego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Przygotowanie Chleb pokrójcie w kostkę i podsmażcie na suchej patelni. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażcie na maśle i dodajcie łyżeczkę warzywnej przyprawy. Gdy cebula się zrumieni, dodajcie ją do bulionu warzywnego i zagotujcie. Następnie do garnka wrzućcie serek topiony i gotujcie tak długo, aż się rozpuści. I gotowe! Zupę należy podawać z grzankami i szczyptą świeżej pietruszki. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj