Jedni w ten sposób traktują bigos, do którego trafiają wędliny z całego tygodnia. Inni, zwłaszcza ci mniej mięsożerni, potrafią z niemalże resztek wyczarować smaczną zupę.

I tę właśnie opcję przybliżmy wam dzisiaj. Dowolność w wyborze składników do naszej zupy kryzysowej jest naprawdę spora. Jeżeli dysponujecie tymi składnikami, które wskażemy w spisie produktów to świetnie. Jeżeli czegoś jednak wam brakuje, nic się nie stanie.

Atutem tej zupy jest jej dość szybkie przygotowanie i to, że bardzo dobrze będzie łączyła się z pajdą świeżego chleba z masłem lub margaryną.

Nie pozostaje wiec nic innego, jak tylko zajrzeć do swojej lodówki! Do dzieła!

Zobacz także:

Zupa kryzysowa – przepis

Składniki

  • Udka z kurczaka, indyka lub inny kawałek tłustego drobiu
  • Kilka pieczarek
  • Czerwona lub żółta papryka (nada się również ta zielona)
  • Pół małej kapusty pekińskiej (lub nieco kapusty białej)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia zupy
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Sól i pieprz
  • Papryka ostra proszku
  • Natka pietruszki, kolendra lub inne zielone, świeże zioła

Przygotowanie

  1. Udka oczyśćcie, zalejcie zimną wodą.
  2. Gotujcie wywar z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  3. Gdy wywar nabierze mocy po kilkudziesięciu minutach gotowania wywaru, dodajcie do niego poszatkowaną drobno kapustę.
  4. Następnie do garnka wrzućcie pokrojoną paprykę.
  5. Kolejne w kolejności będą cebula i pieczarki. Je także pokrójcie na małe kawałki.
  6. Gdy warzywa będą już dość miękkie, do zupy dodajcie koncentrat pomidorowy i doprawcie ją do smaku.
  7. Zupę podawajcie przybraną świeżymi ziołami oraz z obowiązkowym kleksem z białej śmietany lub jogurtu na talerzu. Zupę można zabielić także i w trakcie gotowania.