Jedni w ten sposób traktują bigos, do którego trafiają wędliny z całego tygodnia. Inni, zwłaszcza ci mniej mięsożerni, potrafią z niemalże resztek wyczarować smaczną zupę.
I tę właśnie opcję przybliżmy wam dzisiaj. Dowolność w wyborze składników do naszej zupy kryzysowej jest naprawdę spora. Jeżeli dysponujecie tymi składnikami, które wskażemy w spisie produktów to świetnie. Jeżeli czegoś jednak wam brakuje, nic się nie stanie.
Atutem tej zupy jest jej dość szybkie przygotowanie i to, że bardzo dobrze będzie łączyła się z pajdą świeżego chleba z masłem lub margaryną.
Nie pozostaje wiec nic innego, jak tylko zajrzeć do swojej lodówki! Do dzieła!
Zobacz także:
Zupa kryzysowa – przepis
Składniki
- Udka z kurczaka, indyka lub inny kawałek tłustego drobiu
- Kilka pieczarek
- Czerwona lub żółta papryka (nada się również ta zielona)
- Pół małej kapusty pekińskiej (lub nieco kapusty białej)
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia zupy
- Liść laurowy i ziele angielskie
- Sól i pieprz
- Papryka ostra proszku
- Natka pietruszki, kolendra lub inne zielone, świeże zioła
Przygotowanie
- Udka oczyśćcie, zalejcie zimną wodą.
- Gotujcie wywar z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
- Gdy wywar nabierze mocy po kilkudziesięciu minutach gotowania wywaru, dodajcie do niego poszatkowaną drobno kapustę.
- Następnie do garnka wrzućcie pokrojoną paprykę.
- Kolejne w kolejności będą cebula i pieczarki. Je także pokrójcie na małe kawałki.
- Gdy warzywa będą już dość miękkie, do zupy dodajcie koncentrat pomidorowy i doprawcie ją do smaku.
- Zupę podawajcie przybraną świeżymi ziołami oraz z obowiązkowym kleksem z białej śmietany lub jogurtu na talerzu. Zupę można zabielić także i w trakcie gotowania.