Golec uOrkiestra to słynny zespół założony przez dwóch braci bliźniaków: Pawła i Łukasza Golców. Ciężko znaleźć Polaka, który nie kojarzyłby tych charakterystycznych bliźniąt. Przeboje takie jak „Słodycze” czy „Crazy IS My Life” są nucone i puszczane na biesiadach do dziś.

Bracia Golec

Zespół specjalizuje się w łączeniu tradycyjnych brzmień z Karpat z różnymi gatunkami muzycznymi. Słynni górale pochodzą z Milówki, miejscowości leżącej na obszarze Beskidu Żywieckiego. Są to więc prawdziwi górale z krwi i kości, którzy wiedzą, jak dobrze zjeść.

Bracia Golec gotują

Łukasz i Paweł Golec zostali zaproszeni do programu kulinarnego, by wspólnie z prowadzącym ugotować danie góralskie: kwaśnicę.

Kwaśnicę w domu braci Golec gotowało się na różnych rodzajach mięsa. Najważniejsza była wieprzowina. Wspominają oni, że czasami można przygotować nawet postną kwaśnicę na wywarze rybnym.

Zobacz także:

Bracia Golec nie kryją, że tradycyjną kwaśnicę przygotowywała u nich w domu zawsze mama i to ją mają za kulinarną ekspertkę. Sami też są w stanie przygotować tę tradycyjną zupę, ale nie robią tego często.

Składniki na góralską kwaśnicę

  • Szklanka soku z kapusty
  • Dwie garście kiszonej kapusty
  • golonka
  • 400 g żeberek wieprzowych
  • Pół główki czosnku
  • cebula
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 marchwie
  • Pół pora
  • Pół selera
  • Łyżeczka kminku
  • Kilogram ziemniaków
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie kwaśnicy

  1. Włóżcie do wody mięso. Dodajcie przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, kminek). Podgrzejcie i gotujcie wywar.
  2. Obierzcie ziemniaki, czosnek i cebulę.
  3. Podpalcie cebulę na patelni.
  4. Do osobnego garnka dodajcie ziemniaki i ugotujcie je, by były bardzo rozgotowane.
  5. Do wywaru mięsnego dodajcie warzywa.
  6. Wrzućcie czosnek do wywaru bulionowego.
  7. Posiekajcie kapustę. Dodajcie kapustę i sok z kapusty do wywaru mięsnego. Gotujcie kwaśnicę przez ok. 3 godziny, lub nawet dłużej. Doprawcie ją solą i pieprzem.

Bracia Golec przygotowali we wspomnianym programie też gulasz z udźca baraniego z góralskimi prażuchami. Obydwie potrawy wyglądają przepyszne!

Czytaj także: