Golec uOrkiestra to słynny zespół założony przez dwóch braci bliźniaków: Pawła i Łukasza Golców. Ciężko znaleźć Polaka, który nie kojarzyłby tych charakterystycznych bliźniąt. Przeboje takie jak „Słodycze” czy „Crazy IS My Life” są nucone i puszczane na biesiadach do dziś.
Bracia Golec
Zespół specjalizuje się w łączeniu tradycyjnych brzmień z Karpat z różnymi gatunkami muzycznymi. Słynni górale pochodzą z Milówki, miejscowości leżącej na obszarze Beskidu Żywieckiego. Są to więc prawdziwi górale z krwi i kości, którzy wiedzą, jak dobrze zjeść.
Bracia Golec gotują
Łukasz i Paweł Golec zostali zaproszeni do programu kulinarnego, by wspólnie z prowadzącym ugotować danie góralskie: kwaśnicę.
Kwaśnicę w domu braci Golec gotowało się na różnych rodzajach mięsa. Najważniejsza była wieprzowina. Wspominają oni, że czasami można przygotować nawet postną kwaśnicę na wywarze rybnym.
Zobacz także:
Bracia Golec nie kryją, że tradycyjną kwaśnicę przygotowywała u nich w domu zawsze mama i to ją mają za kulinarną ekspertkę. Sami też są w stanie przygotować tę tradycyjną zupę, ale nie robią tego często.
Składniki na góralską kwaśnicę
- Szklanka soku z kapusty
- Dwie garście kiszonej kapusty
- golonka
- 400 g żeberek wieprzowych
- Pół główki czosnku
- cebula
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 2 marchwie
- Pół pora
- Pół selera
- Łyżeczka kminku
- Kilogram ziemniaków
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie kwaśnicy
- Włóżcie do wody mięso. Dodajcie przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, kminek). Podgrzejcie i gotujcie wywar.
- Obierzcie ziemniaki, czosnek i cebulę.
- Podpalcie cebulę na patelni.
- Do osobnego garnka dodajcie ziemniaki i ugotujcie je, by były bardzo rozgotowane.
- Do wywaru mięsnego dodajcie warzywa.
- Wrzućcie czosnek do wywaru bulionowego.
- Posiekajcie kapustę. Dodajcie kapustę i sok z kapusty do wywaru mięsnego. Gotujcie kwaśnicę przez ok. 3 godziny, lub nawet dłużej. Doprawcie ją solą i pieprzem.
Bracia Golec przygotowali we wspomnianym programie też gulasz z udźca baraniego z góralskimi prażuchami. Obydwie potrawy wyglądają przepyszne!
Czytaj także: