
Golec uOrkiestra to słynny zespół założony przez dwóch braci bliźniaków: Pawła i Łukasza Golców. Ciężko znaleźć Polaka, który nie kojarzyłby tych charakterystycznych bliźniąt. Przeboje takie jak „Słodycze” czy „Crazy IS My Life” są nucone i puszczane na biesiadach do dziś.
Bracia Golec
Zespół specjalizuje się w łączeniu tradycyjnych brzmień z Karpat z różnymi gatunkami muzycznymi. Słynni górale pochodzą z Milówki, miejscowości leżącej na obszarze Beskidu Żywieckiego. Są to więc prawdziwi górale z krwi i kości, którzy wiedzą, jak dobrze zjeść.
Bracia Golec gotują
Łukasz i Paweł Golec zostali zaproszeni do programu kulinarnego, by wspólnie z prowadzącym ugotować danie góralskie: kwaśnicę.
Kwaśnicę w domu braci Golec gotowało się na różnych rodzajach mięsa. Najważniejsza była wieprzowina. Wspominają oni, że czasami można przygotować nawet postną kwaśnicę na wywarze rybnym.
Bracia Golec nie kryją, że tradycyjną kwaśnicę przygotowywała u nich w domu zawsze mama i to ją mają za kulinarną ekspertkę. Sami też są w stanie przygotować tę tradycyjną zupę, ale nie robią tego często.
Składniki na góralską kwaśnicę
- Szklanka soku z kapusty
- Dwie garście kiszonej kapusty
- golonka
- 400 g żeberek wieprzowych
- Pół główki czosnku
- cebula
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 2 marchwie
- Pół pora
- Pół selera
- Łyżeczka kminku
- Kilogram ziemniaków
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie kwaśnicy
- Włóżcie do wody mięso. Dodajcie przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, kminek). Podgrzejcie i gotujcie wywar.
- Obierzcie ziemniaki, czosnek i cebulę.
- Podpalcie cebulę na patelni.
- Do osobnego garnka dodajcie ziemniaki i ugotujcie je, by były bardzo rozgotowane.
- Do wywaru mięsnego dodajcie warzywa.
- Wrzućcie czosnek do wywaru bulionowego.
- Posiekajcie kapustę. Dodajcie kapustę i sok z kapusty do wywaru mięsnego. Gotujcie kwaśnicę przez ok. 3 godziny, lub nawet dłużej. Doprawcie ją solą i pieprzem.
Bracia Golec przygotowali we wspomnianym programie też gulasz z udźca baraniego z góralskimi prażuchami. Obydwie potrawy wyglądają przepyszne!
Czytaj także: