Bracia Golec ugotowali góralską kwaśnicę i gulasz barani. Chcielibyście spróbować?
ONS.pl
Newsy

Bracia Golec ugotowali góralską kwaśnicę i gulasz barani. Jedlibyście?

Słynni górale pokazali przepis na prawdziwą kwaśnicę i gulasz z baraniny podany z lokalnymi prażuchami. Wygląda pysznie!

Golec uOrkiestra to słynny zespół założony przez dwóch braci bliźniaków: Pawła i Łukasza Golców. Ciężko znaleźć Polaka, który nie kojarzyłby tych charakterystycznych bliźniąt. Przeboje takie jak „Słodycze” czy „Crazy IS My Life” są nucone i puszczane na biesiadach do dziś.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bracia Golec

Zespół specjalizuje się w łączeniu tradycyjnych brzmień z Karpat z różnymi gatunkami muzycznymi. Słynni górale pochodzą z Milówki, miejscowości leżącej na obszarze Beskidu Żywieckiego. Są to więc prawdziwi górale z krwi i kości, którzy wiedzą, jak dobrze zjeść.

Bracia Golec gotują

Łukasz i Paweł Golec zostali zaproszeni do programu kulinarnego, by wspólnie z prowadzącym ugotować danie góralskie: kwaśnicę.

Kwaśnicę w domu braci Golec gotowało się na różnych rodzajach mięsa. Najważniejsza była wieprzowina. Wspominają oni, że czasami można przygotować nawet postną kwaśnicę na wywarze rybnym.

Bracia Golec nie kryją, że tradycyjną kwaśnicę przygotowywała u nich w domu zawsze mama i to ją mają za kulinarną ekspertkę. Sami też są w stanie przygotować tę tradycyjną zupę, ale nie robią tego często.

Zobacz także
Ukraiński zielony barszcz szczawiowy. Tak dobry, że Robert Makłowicz się nad nim rozpłynął

Ukraiński zielony barszcz szczawiowy. Tak dobry, że Robert Makłowicz się nad nim rozpłynął

Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”

Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”

Składniki na góralską kwaśnicę

  • Szklanka soku z kapusty
  • Dwie garście kiszonej kapusty
  • golonka
  • 400 g żeberek wieprzowych
  • Pół główki czosnku
  • cebula
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 marchwie
  • Pół pora
  • Pół selera
  • Łyżeczka kminku
  • Kilogram ziemniaków
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie kwaśnicy

  1. Włóżcie do wody mięso. Dodajcie przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, kminek). Podgrzejcie i gotujcie wywar.
  2. Obierzcie ziemniaki, czosnek i cebulę.
  3. Podpalcie cebulę na patelni.
  4. Do osobnego garnka dodajcie ziemniaki i ugotujcie je, by były bardzo rozgotowane.
  5. Do wywaru mięsnego dodajcie warzywa.
  6. Wrzućcie czosnek do wywaru bulionowego.
  7. Posiekajcie kapustę. Dodajcie kapustę i sok z kapusty do wywaru mięsnego. Gotujcie kwaśnicę przez ok. 3 godziny, lub nawet dłużej. Doprawcie ją solą i pieprzem.

Bracia Golec przygotowali we wspomnianym programie też gulasz z udźca baraniego z góralskimi prażuchami. Obydwie potrawy wyglądają przepyszne!

Czytaj także:

kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Kapuśniak
gotujmy.pl/msewka
Newsy
Najpyszniejsza polska zupa. Kapuśniak na żeberkach. Ewa Wachowicz radzi, by na końcu dodać 1 składnik
Kwaśnica to tradycyjne danie z Podhala. Na pozostałych obszarach Polski to po prostu kapuśniak. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kiszonej kapuście. Ewa Wachowicz zdradza, co należy dodać do gotowania, aby zupa była jeszcze lepsza.

Kapuśniak to jedna z najpyszniejszych polskich zup. W górach stanowi jedno z podstawowych dań, gdzie jest nazywana również kwaśnicą. Jest nie tylko pysznie kwaśna, ale także treściwa, dzięki czemu spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Zazwyczaj sycący kapuśniak jest przygotowywany na bazie wędzonych żeberek bądź boczku oraz włoszczyzny. Przepis na kwaśnicę Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz zdradza swój sekret, co zrobić, aby kapuśniak był jeszcze pyszniejszy. Według byłej Miss Polonii cały smak tkwi z soku z kiszonej kapusty, który należy dodać tuż pod koniec gotowania. To właśnie przez to zupa będzie odpowiednio kwaśna, a sok nada aromat całej potrawie. Składniki: ½ kg żeberek wędzonych marchewka korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek kiełbasy wiejskiej 1 łyżka smalcu gęsiego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty ½ szklanki soku spod kapusty 1 łyżeczka kminku sól natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Dodajcie do nich włoszczyznę, czyli marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera, a także liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość posólcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu. Na patelni rozgrzejcie smalec. Kiełbasę wiejską pokrójcie na mniejszą kostkę, a cebulę w piórka. Najpierw podsmażcie kiełbasę, a później dodajcie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotowane żeberka i warzywa wyjmijcie z wywaru. Do garnka włóżcie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie przykryjcie i gotujcie. W międzyczasie mięso z żeberek oddzielcie od kości,...

Przepis na forszmak lubelski. Pyszne i sycące jednogarnkowe danie
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na forszmak lubelski. Pyszne i sycące jednogarnkowe danie
Szukacie pomysłu na smaczne i treściwe jednogarnkowe danie? Forszmak prosto z Lubelszczyzny podbije wasze kubki smakowe!

Znacie forszmak? To danie znane i lubiane jest głównie na Lubelszczyźnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na ten fantastyczny mięsny gulasz w formie gęstej zupy poznały także inne regiony naszego kraju. Choć nazwa tej potrawy pochodzi z języka niemieckiego (Vorschmack – przystawka), to nie ma ona zbyt wiele wspólnego z kuchnią niemiecką , a tym bardziej z czymś, co nazywa się popularnie przystawkami. Forszmak to przepyszne, treściwe danie, które kiedyś podawało się chętnie na dużych rodzinnych uroczystościach. Przepis na forszmak lubelski Składniki: 50 dag schabu 30 dag kiełbasy 2 cebule Papryka czerwona 4 ogórki kiszone 30 dag pieczarek Sól Pieprz Łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 2-3 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Olej do smażenia 0,5 l bulionu domowego lub kawałek mięsa do ugotowania wywaru Przygotowanie: Rozgrzejcie w garnku o grubym dnie olej. Jeżeli nie dysponujecie tego rodzaju naczyniem, zacznijcie od przysmażenia mięsa na patelni, po czym przełóżcie je do garnka. Na rozgrzany olej włóżcie pokrojony na krótkie paski schab. Usmażony schab wyjmijcie z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażcie pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podobnie postąpcie z obraną i pokrojoną cebulą. Do smażącej się cebuli dodajcie pokrojone w plastry pieczarki. Przełóżcie całość do garnka i zalejcie bulionem. Do garnka wrzućcie liście laurowe i ziele angielskie i duście pod przykryciem. Po kilkudziesięciu minutach duszenia na małym ogniu dodajcie pokrojone ogórki kiszone w półplasterki, koncentrat pomidorowy. Zagęśćcie powstały forszmak mąką pszenną rozrobioną z wodą. Doprawcie całość solą i pieprzem....

Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak
Adobe Stock
Newsy
Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak
Kapuśniak może być przygotowywany na wiele sposobów w zależności od odmiany kapusty. Jego smak zależy także w dużej mierze od przypraw, które do niego dodacie.

Kapuśniak to tradycyjna wschodnioeuropejska zupa, która przygotowywana jest na białej, czerwonej, włoskiej, świeżej, młodej, a nawet kiszonej kapuście. Wywar przygotowywany jest także na mięsie z kością, który nadaje całości intensywnego smaku.  Jakie przyprawy warto dodać do kapuśniaku?  Większość kucharzy gorąco poleca kapuśniak wzbogacony o podstawowe przyprawy takie jak sól, pieprz i kminek. Często jednak dodaje się również ziele angielskie i liście laurowe, które wzbogacą zupę o głęboki, intensywny aromat. Jeśli chcecie podkreślić mięsny smak, warto dodać też do dania przypieczoną nad ogniem lub palnikiem cebulę. To stary trik naszych babć, który dodaje potrawom wielowymiarowego posmaku i aromatu. Metoda ta wywodzi się z czasów, kiedy dostępna była znacznie mniejsza ilość przypraw, ale do dziś nie traci na skuteczności i aktualności. Jak ugotować kapuśniak z kapusty kiszonej? Kiszona wersja kapusty jest łatwo dostępna, ponieważ znajdziecie ją w każdym supermarkecie przez cały rok. To dlatego kapuśniak przygotowuje się najczęściej właśnie na tym rodzaju kapusty. Powstała w ten sposób zupa to tzw. kwaśnica. Składa się ona właściwie z zaledwie kilku składników: wody, kapusty kiszonej, mięsa oraz ziemniaków. Aby uzyskać znacznie bardziej nasycony, ciekawszy smak, warto dodać także wędzony boczek, marchewkę, pietruszkę oraz garść przypraw. Jak przygotować kwaśnicę krok po kroku? Przepis na kwaśnicę z boczkiem, kminkiem i zielem angielskim Składniki:  kapusta kiszona,  ziemniaki, mięso z kością (np. golonka), boczek wędzony, marchewka, pietruszka, sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy. Przygotowanie: Warzywa obierzcie i pokrójcie na mniejsze...