Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków
Gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy

Boskie w smaku kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków. Są tak pyszne, że będziecie je robić non stop

Wyraziste w smaku bezmięsne kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków, mogą stanowić osobny posiłek, przekąskę lub być pysznym dodatkiem do dania obiadowego. Te kotleciki są bardzo sycące!

Znudziły się wam tradycyjne kotlety ze schabu i mielonego mięsa? Zróbcie tak samo pyszne z kapusty i ziemniaków.

Są zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli kochacie jeść ziemniaki i lubicie obiady w babcinym stylu, te kotleciki naprawdę wam posmakują! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszne kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków na obiad

Kiszona kapusta to idealny dodatek do ziemniaków. Przełamuje ich delikatny smak.

Połączona z cebulą i dodana do utłuczonych ziemniaków, tworzy ziemniaczano-kapuścianą masę, z której po usmażeniu powstają niepowtarzalne w smaku kotleciki.

Zapach podsmażanej masy ziemniaczanej jest również nie do opisania. Jeśli kotlety podacie z ziemniakami, sosem pieczarkowym lub gulaszem i buraczkami, to będzie to obiad pierwsza klasa. 

Zobacz także
ser żółty

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego w sklepie? Już nie dacie się oszukać

 gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia. Zastosujcie ten trik, a nie będzie z nimi dużo roboty

Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • Masło
  • Solidna garść kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Słodka mielona papryka
  • Kminek
  • Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierzcie, dokładnie umyjcie i przełóżcie je do garnka. Zalejcie wodą i ugotujcie w lekko osolonej wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedźcie i w trakcie tłuczenia dodajcie do nich pół łyżki masła i szczyptę gałki muszkatołowej. 
  3. Utłuczone ziemniaki pozostawcie do wystygnięcia, a w międzyczasie obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kosteczkę. 
  4. Na patelni rozpuście masło i podsmażcie na nim pokrojoną cebulę. 
  5. Do zeszklonej cebuli dodajcie odciśniętą z soku kapustę kiszoną i podsmażcie ją na patelni, aż zmięknie. 
  6. Kapustę i cebulę doprawcie pieprzem, kminkiem i słodką mieloną papryką. 
  7. Gdy doprawiona kapusta z cebulą przestygnie, dodajcie ją do utłuczonych ziemniaków i wymieszajcie, by powstała ziemniaczano-kapuściana masa. 
  8. Z powstałej masy formujcie średniej wielkości kotlety. Następnie obtoczcie je w rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej.
  9. Kotlety smażcie na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia.

Smacznego!
    
Źródło: gotujmy.pl

Placki ziemniaczano-fasolowe
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Jedliście kiedyś placki ziemniaczano-fasolowe? Są rewelacyjne w smaku i zrobią furorę w waszym domu
Jeśli macie ochotę na bezmięsny obiad i chodzą za wami placki ziemniaczane, zróbcie je z dodatkiem białej fasoli. Ich smak pokochacie już od pierwszego kęsa.

Smakowite placki ziemniaczano-fasolowe to rewelacyjny pomysł na bezmięsny obiad. Robi się je błyskawicznie. Po usmażeniu ich smak rozkocha w sobie wszystkich, a na dodatek takie danie bardzo syci.  Jeśli powoli tracicie humor, bo czujecie głód, jak najszybciej idźcie do kuchni przygotować te pyszne placki.  Do przyrządzenia placków  ziemniaczano-fasolowych  nie będziecie potrzebować wielu składników. Kilka ziemniaków, 2 jajka, mąka, fasola z puszki oraz olej wystarczy, by w 40 minut wyczarować wspaniały obiad.   Przepis na placki ziemniaczano-fasolowe Składniki: Kilka większych ziemniaków 1 puszka białej fasoli 1-1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka Szczypta soli Szczypta pieprzu Olej do smażenia Sposób wykonania: Przygotowania zacznijcie od obrania ziemniaków. Następnie je opłuczcie i ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości.  Gdy ziemniaki będą już gotowe odcedźcie je i wystudźcie.  Wystudzone ziemniaki przepuście przez specjalną praskę do ziemniaków do większej miski. Z szafki wyciągnijcie fasolę w puszce, odcedźcie ją z zalewy na sitku i opłuczcie pod wodą.  Opłuczoną fasolę obierzcie ze skórki, przełóżcie do miseczki i rozgniećcie ją widelcem. Rozgniecioną fasolę dodajcie do miski z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami.  Do składników wbijcie jeszcze 2 jajka, wsypcie 1-1,5 szklanki mąki oraz sól i pieprz. Z powstałej masy dokładnie zagniećcie ciasto. Gdy będzie już odpowiednio elastyczne uformujcie z niego podłużny wałek.  Wałek z ciasta pokrójcie na cienkie plastry.  Z każdego plastra uformujcie placek.  Na patelni rozgrzejcie olej i wkładajcie na nią placki partiami.  Placki ziemniaczano-fasolowe...

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku
monikaT83/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku
Mielone wyjdą naprawdę chrupiące, jeśli dodacie do mięsa trochę kiszonej kapusty. A do tego jak smakują!

Co powiecie na mielone z kapustą ? Ale nie w formie dodatku do kotletów na talerzu, tylko dodanej do masy mięsnej! Tak zrobione mielone smakują naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie poniższy przepis. Przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą Do przygotowania chrupiących mielonych z dodatkiem kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 250 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki Garść kapusty kiszonej 1 cebula Pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej Pół łyżeczki mielonego pieprzu Pół łyżeczki soli czosnkowej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody Mąka Olej do smażenia Przygotowanie: Przepłuczcie kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Odciśnijcie na sitku i przełóżcie na deskę do krojenia. Poszatkujcie bardzo drobno. Na patelnię wlejcie łyżkę oleju i rozgrzejcie. Kiedy będzie już gorący, wsypcie poszatkowaną kapustę. Podsmażcie. Kiedy kapusta się nieco usmaży, wlejcie na patelnię pół szklanki wody i duście, aż całkiem odparuje. Przed wlaniem wody przykryjcie patelnię pokrywką, uchylcie i wtedy wlejcie wodę – dzięki temu tłuszcz nie będzie pryskał na boki. Po odparowaniu wody zdejmijcie patelnię z kuchenki i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie cebulę i bardzo drobno pokrójcie. Do miski włóżcie mięso mielone, dodajcie pokrojoną cebulę i ostudzoną kiszoną kapustę. Doprawcie mielonym pieprzem, papryką i solą czosnkową. Dokładnie wymieszajcie. Rozbijcie jedno jajko i dodajcie do mięsa. Wlejcie dwie łyżki wody i cały czas wyrabiając wsypujcie bułkę tartą (łącznie 4 łyżki). Masa nie powinna się rozpadać, ale nie może też być zbyt zbita. Dokładnie wyróbcie i odstawcie do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjmijcie mięso i formujcie z niego kotlety. Każdy...

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Flickr
Newsy
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu . Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Wypróbujcie poniższy przepis. Kapusta kiszona: płukać, czy nie? Niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie mięso i podsmażcie. Przełóżcie do garnka. Wlejcie do garnka 2 szklanki gorącego bulionu i zagotujcie. Gdy całość będzie się gotować, wsypcie pokruszone grzyby suszone i gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie dodajcie przyprawy: majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki oraz pokrojone i obrane wcześniej jabłko. Wymieszajcie. Kapustę kiszoną odciśnijcie z wody i dodajcie do garnka. Wlejcie szklankę wody, wymieszajcie i gotujcie pod przykryciem przez 15 minut. Obierzcie kiełbasę ze skóry, pokrójcie na kawałki i podsmażcie na patelni. Gdy będzie już zrumieniona, dodajcie do kapusty i gotujcie przez...

Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Gotujmy.pl/bernika
Newsy
Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Mamy oryginalny przepis na rosyjską zupę kapuścianą szczi. Poznajcie jej smak. Jest inna niż kapuśniak!

Kiszona kapusta w odgrywa w polskiej kuchni ogromną rolę. Na jej podstawie powstaje kapuśniak , kwaśnica i bigos . Wiele osób jada surówki z kiszonej kapusty do obiadu. Kapustę kisi się jednak nie tylko u nas. Kiszoną kapustę na ostro robią nawet w dalekiej Korei, ale znają ją tez Niemcy i Rosjanie. Rosyjska zupa kapuściana zdaniem niektórych smakuje jeszcze lepiej niż nasz kapuśniak. Spróbujcie dla odmiany! Rosyjska zupa szczi – przepis Zróbcie kupę kapuścianą w tej ciekawej wersji. Szczi ma naprawdę wielu fanów. Składniki na zupę szczi 500 g kapusty kiszonej Ok. 1,5 litrów rosołu lub bulionu marchewka pietruszka 2 cebule 4 łyżki masła 3-4 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku liść laurowy 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej śmietana natka pietruszki Przygotowanie rosyjskiej zupy kapuścianej szczi Kapustę wypłuczcie, dokładnie odciśnijcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki. Do garnka włóżcie ok. 3 łyżki masła. Rozgrzejcie masło w garnku. Dodajcie do garnka kapustę i podsmażcie chwilę. Dodajcie szklankę bulionu i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Duście w ten sposób kapustę przez ok. 45 minut. Obierzcie marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Podsmażcie warzywa na maśle na osobnej patelni lub w rondelku. Dodajcie do warzyw przecier pomidorowy, podsmażcie chwilę. Podlejcie warzywa bulionem i duście chwilę. Połączcie warzywa z kapustą. Uzupełnijcie rosołem, jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta. Gotujcie jeszcze 20 minut. Doprawcie musztardą, solą i pieprzem. Podawajcie z kleksem śmietany i natką pietruszki. Taka zupa kapuściana dobrze smakuje zarówno w ciepłe dni, jak i te bardziej chłodne....