Znudziły się wam tradycyjne kotlety ze schabu i mielonego mięsa? Zróbcie tak samo pyszne z kapusty i ziemniaków.
Są zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli kochacie jeść ziemniaki i lubicie obiady w babcinym stylu, te kotleciki naprawdę wam posmakują!
Pyszne kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków na obiad
Kiszona kapusta to idealny dodatek do ziemniaków. Przełamuje ich delikatny smak.
Połączona z cebulą i dodana do utłuczonych ziemniaków, tworzy ziemniaczano-kapuścianą masę, z której po usmażeniu powstają niepowtarzalne w smaku kotleciki.
Zobacz także:
Zapach podsmażanej masy ziemniaczanej jest również nie do opisania. Jeśli kotlety podacie z ziemniakami, sosem pieczarkowym lub gulaszem i buraczkami, to będzie to obiad pierwsza klasa.
Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków
Składniki:
- 8 ziemniaków
- Masło
- Solidna garść kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 jajka
- Bułka tarta
- Olej
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Słodka mielona papryka
- Kminek
- Gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierzcie, dokładnie umyjcie i przełóżcie je do garnka. Zalejcie wodą i ugotujcie w lekko osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki odcedźcie i w trakcie tłuczenia dodajcie do nich pół łyżki masła i szczyptę gałki muszkatołowej.
- Utłuczone ziemniaki pozostawcie do wystygnięcia, a w międzyczasie obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kosteczkę.
- Na patelni rozpuście masło i podsmażcie na nim pokrojoną cebulę.
- Do zeszklonej cebuli dodajcie odciśniętą z soku kapustę kiszoną i podsmażcie ją na patelni, aż zmięknie.
- Kapustę i cebulę doprawcie pieprzem, kminkiem i słodką mieloną papryką.
- Gdy doprawiona kapusta z cebulą przestygnie, dodajcie ją do utłuczonych ziemniaków i wymieszajcie, by powstała ziemniaczano-kapuściana masa.
- Z powstałej masy formujcie średniej wielkości kotlety. Następnie obtoczcie je w rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej.
- Kotlety smażcie na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl