Znudziły się wam tradycyjne kotlety ze schabu i mielonego mięsa? Zróbcie tak samo pyszne z kapusty i ziemniaków.

Są zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli kochacie jeść ziemniaki i lubicie obiady w babcinym stylu, te kotleciki naprawdę wam posmakują! 

Pyszne kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków na obiad

Kiszona kapusta to idealny dodatek do ziemniaków. Przełamuje ich delikatny smak.

Połączona z cebulą i dodana do utłuczonych ziemniaków, tworzy ziemniaczano-kapuścianą masę, z której po usmażeniu powstają niepowtarzalne w smaku kotleciki.

Zobacz także:

Zapach podsmażanej masy ziemniaczanej jest również nie do opisania. Jeśli kotlety podacie z ziemniakami, sosem pieczarkowym lub gulaszem i buraczkami, to będzie to obiad pierwsza klasa. 

Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • Masło
  • Solidna garść kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Słodka mielona papryka
  • Kminek
  • Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierzcie, dokładnie umyjcie i przełóżcie je do garnka. Zalejcie wodą i ugotujcie w lekko osolonej wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedźcie i w trakcie tłuczenia dodajcie do nich pół łyżki masła i szczyptę gałki muszkatołowej. 
  3. Utłuczone ziemniaki pozostawcie do wystygnięcia, a w międzyczasie obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kosteczkę. 
  4. Na patelni rozpuście masło i podsmażcie na nim pokrojoną cebulę. 
  5. Do zeszklonej cebuli dodajcie odciśniętą z soku kapustę kiszoną i podsmażcie ją na patelni, aż zmięknie. 
  6. Kapustę i cebulę doprawcie pieprzem, kminkiem i słodką mieloną papryką. 
  7. Gdy doprawiona kapusta z cebulą przestygnie, dodajcie ją do utłuczonych ziemniaków i wymieszajcie, by powstała ziemniaczano-kapuściana masa. 
  8. Z powstałej masy formujcie średniej wielkości kotlety. Następnie obtoczcie je w rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej.
  9. Kotlety smażcie na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia.

Smacznego!
    
Źródło: gotujmy.pl