Bor, to minerał którego niedobór (zwiększa ryzyko wielu chorób), w tym raka. Gdzie go znaleźć
Adobe Stock
Newsy

Niedobór boru zwiększa ryzyko zmian kostnych i nowotworów. Sprawdźcie, w jakich jest produktach

O równowagę w organizmie człowieka dba bardzo wiele substancji, których na co dzień dostarczamy sobie wraz z pokarmem. Bor jest jednym z nich.

Bor to mikroskładnik występujący w organizmie w śladowych ilościach. Oznacza to, że potrzebujemy bardzo niewielkich ilości tego minerału, żeby zachować zdrowie. Złą wiadomością jest to, że niedobór tego minerału może powodować nieprzyjemne i niebezpieczne dla zdrowia dolegliwości, z nowotworami włącznie. Podpowiadamy, z jakich produktów czerpać bor, żeby utrzymywać prawidłowe stężenie w organizmie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niedobór boru ma ogromne konsekwencje

O ile potrzebujemy bardzo niewiele boru, żeby być zdrowym, to jednak jego niewystarczające ilości w organizmie mogą mieć groźne następstwa. Znacząco zwiększa się ryzyko wystąpienia wielu chorób Najczęstsze skutki niedoboru boru:

  • Problemy ze stawami
  • Skurcze mięśni
  • Zaburzenia hormonalne
  • Nadczynność tarczycy
  • Przyspieszona praca serca
  • Chorobowe zmiany w układzie kostnym przypominające osteoporozę
  • Nowotwory prostaty

Często niedobór boru łączy się z niedoborem witaminy D i wapnia w organizmie.

Minerał, można jednak przedawkować. Dzieje się tak najczęściej w przypadku suplementacji tego składnika. Objawami nadmiaru boru w organizmie są: biegunka, wysypka, ból brzucha, osłabienie, przemęczenie, a także wysypka i wypadanie włosów.

Zobacz także
Więcej witaminy D3? Jedzcie orzechy i nasiona, ale nie mieszajcie z tym produktem

Cierpicie na niedobór witaminy D3? Za żadne skarby nie łączcie orzechów i nasion z 1 produktem

Ogórki kiszone to witaminowa bomba. Ale nie dla wszystkich! Unikajcie ich, jeśli macie te objawy

Ogórki kiszone to witaminowa bomba. Ale nie dla wszystkich! Unikajcie ich, jeśli macie te objawy

W jakich produktach znajduje się bor?

Obawiając się o niedobory mikroelementów w organizmie, w przypadku boru mamy 2 dobre wiadomości:

  • Potrzebujemy bardzo niewielkich ilości tego pierwiastka
  • Bor występuje w wielu produktach łatwo dostępnych w polskiej kuchni, możemy więc w bardzo prosty sposób, odpowiednio się w niego zaopatrywać

Wystarczy stosować zdrową, różnorodną dietę, bogatą w owoce i warzywa.

Proste, popularny produkty zawierające duże ilości boru:

  • Fasola
  • Ziemniaki
  • Kawa
  • Mleko
  • Suszone śliwki
  • Rodzynki
  • Awokado
  • Brzoskwinie
  • Winogrona i sok winogronowy
  • Jabłka
  • Gruszki

Różnorodność w diecie i odpowiednia porcja owoców i warzyw, w tym strączków pozwala utrzymać prawidłowe stężenia mikroelementów, w tym boru. Dzięki borowi dobrze pracuje mózg, zwiększa się odporność, kości i stawy są zdrowe i silne. Stymulowana jest tez produkcja testosteronu i normalizowany poziom estrogenu, pierwiastek ma więc wpływ także na męskie i żeńskie hormony płciowe.

Źródło: Medonet.pl

łosoś
Pixabay
Zdrowie
Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

Kobieta jedząca ciasto
Adobe Stock
Newsy
Macie ciągle ochotę na słodycze? Wasz organizm próbuje tak wam przekazać ważną wiadomość
Ciągły ból głowy, zmęczenie, drażliwość, a do tego wzmożony apetyt na słodycze. Nie lekceważcie tych objawów.

Wbrew pozorom, nie muszą być to zwykłe objawy niewyspania. Często właśnie w tym stanie towarzyszyć mogę tego typu odczucia. Czasami w ten sposób organizm próbuje wam przekazać, że cierpi na brak jakiegoś ważnego mikroelementu. W tym przypadku może być to chrom. W organizmie znajdują się naprawdę mikroskopijne ilości tego pierwiastka. Jednak jego niedobór może skutkować problemami zdrowotnymi. Chrom i jego poziom w organizmie związany jest z przemianą materii i regulacją gospodarki cukrowej. Ten właśnie pierwiastek odpowiada za wrażliwość tkanek na insulinę, czyli hormon odpowiadający za prawidłowy metabolizm węglowodanów, czyli cukrów. Jakie są skutki niedoboru chromu w organizmie? W jakich przypadkach może okazać się, że wasz organizm przyswaja zbyt małą ilość chromu? Na to pytanie odpowiecie sobie, patrząc na swoją dietę. Jeżeli spożywacie za duże ilości cukrów prostych, jest duże prawdopodobieństwo, że ograniczacie w ten sposób przyswajanie chromu. Czym są cukry proste? Przede wszystkim chodzi tu o słodycze i białe pieczywo. Pomimo tego, że zjadacie duże ilości łakoci i bułek, podczas niedoboru chromu może pojawiać się zwiększone zapotrzebowanie na podjadanie słodkości. Eksperci twierdzą, że takie objawy nie zdarzają się jednak w każdym wypadku niedoboru chromu w ludzkim organizmie. Niedobory chromu mogą pośrednio wpływać na rozwój cukrzycy u człowieka, a także chorób krążenia. Co więc czynić, by mieć pewność, że gospodarka mikroelementami w waszym ciele przebiega prawidłowo? Dieta i suplementacja chromu Warto wzbogacić swoją dietę o produkty zawierające dany pierwiastek. I tak w przypadku chromu będą to przede wszystkim orzechy. Polecamy zwłaszcza przepyszne orzechy brazylijskiej, które oprócz tego, że są niezwykle bogate w chrom, zapewnią waszemu...

witamina D i koronawirus
Adobe Stock
Newsy
Niepokojące doniesienia: niedobór tej witaminy może zwiększać ryzyko zakażenia koronawirusem
Witamina D odgrywa ogromną rolę w organizmie każdego człowieka. Jest ona bowiem odpowiedzialna nie tylko za odporność. Jak się okazuje, jej suplementacja może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19.

Witamina D ma wiele cennych właściwości Nie od dziś wiadomo, że witamina D pełni bardzo ważną rolę w organizmie. Utrzymywanie jej na odpowiednim poziomie zapobiega chorobom serca, nadciśnieniu, anemii oraz cukrzycy. Witamina ta jest również odpowiedzialna za wchłanianie fosforu i wapnia, a co za tym idzie, za prawidłowe kształtowanie się kości na etapie dorastania czy ich ochronę w podeszłym wieku. Na tym jednak nie koniec. Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie ma ogromne znaczenie dla odporności. Dlatego też eksperci zalecają jej suplementację, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy zwiększa się podatność na wszelkie infekcje.  Niestety, jej niemal niezastąpione źródło stanowi słońce, którego w Polsce jest jak na lekarstwo. Bowiem słoneczne miesiące w każdym roku można policzyć na palcach jednej ręki. Dlatego też szacuje się, że aż 80 – 90 proc. Polaków zmaga się z niedoborem tej witaminy. Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko zakażenia COVID-19 Okazuje się, że taki stan rzeczy ma ogromne znaczenie również w przypadku koronawirusa. Na przestrzeni ostatnich miesięcy udowodniono bowiem, że pacjenci, którzy uzyskali dodatni wynik testu na COVID-19 w większości zmagali się również ze znacznymi niedoborami witaminy D. Osoby, u których poziom tejże był w normie o wiele rzadziej lądowali na szpitalnych oddziałach zakaźnych. Niedobór witaminy D bardzo często notuje się również u osób zmagających się z otyłością, bądź cukrzycą. Jej niski poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zapalenia płuc i innych wirusowych infekcji dotyczących górnych dróg oddechowych. Skonsultuj suplementacje z lekarzem Jak podają polskie portale, suplementacja witaminy D w czasie choroby na COVID-19 zapobiegało pogorszeniu stanu zdrowia...

 To jedzenie niszczy nerki. Lepiej wyrzućcie je z codziennego menu
Newsy
To jedzenie niszczy nerki. Lepiej wyrzućcie je z codziennego menu
Odczuwacie dolegliwości ze strony nerek? Powinniście ograniczyć te produkty w swojej diecie.

Nerki pełnią bardzo ważną funkcję w organizmie – oczyszczanie to tylko jedno z ich zadań! Prawidłowe funkcjonowanie nerek jest konieczne do tego, by organizm był zdrowy. Sprawdźcie, czego nie powinno się jeść jeśli macie chore nerki i co powinno się znaleźć w waszej diecie. Funkcja nerek w organizmie By zrozumieć, jak ważne są zdrowe nerki, warto dowiedzieć się na czym polega ich praca. Głównym zadaniem jest filtrowanie krwi z produktów przemiany materii i wydalanie tych, które są szkodliwe wraz z moczem. Czy wiecie, że w ciągu doby wasze nerki filtrują od 100 do nawet 180 litrów moczu? Jeśli zastanawiacie się gdzie podziewa się taka ilość płynu odpowiadamy – aż 99% wraca do waszego krwiobiegu, a całą reszta (czyli około 1,5 litra na całą dobę) jest wydala w postaci moczu ostatecznego. Funkcje, jakie pełnią nerki w organizmie, to: Oczyszczanie i wydalanie produktów przemiany materii, Katabolizm aminokwasów i produkcja kolagenu, Wytwarzanie witaminy D3, Wytwarzanie reniny, która reguluje ciśnienie krwi, Resynteza glukozy. Produkty, które zaburzają prawidłowe funkcjonowanie nerek Eksperci podkreślają, że do zaburzeń pracy nerek najczęściej dochodzi z dwóch powodów. Pierwszy to picie zbyt małej ilości wody. Jeżeli organizm jest stale odwodniony, to nerki nie mogą pracować prawidłowo! Powinno się przyjmować co najmniej dwa litry płynów każdego dnia pamiętając o tym, że do płynów nie zalicza się tylko wody, ale wszystkie produkty, które ją zawierają – mowa o zupach, owocach czy warzywach. Dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz w wywiadzie dla portalu internetowego doradziła jakich produktów powinno się unikać w przypadku, gdy nerki nie pracują prawidłowo. Zwróciła uwagę na to, że aż u 80% ludzi cierpiących...